OPERATIVNA PRAVILA

ZA SPROVOĐENJE ODLUKE O USLOVIMA I NAČINU NA KOJI NARODNA BANKA SRBIJE SPROVODI OPERACIJE NA OTVORENOM TRŽIŠTU

("Sl. glasnik RS", br. 116/2006)

 

I OPŠTE ODREDBE

1. Ovim pravilima utvrđuje se način obavljanja poslovnih procesa u vezi s kupovinom i prodajom hartija od vrednosti, u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu (u daljem tekstu: Odluka).

2. Poslovni procesi iz tačke 1. ovih pravila obuhvataju:

1) organizovanje i sprovođenje aukcija hartija od vrednosti (trajne transakcije i repo transakcije);

2) neposrednu kupovinu i prodaju hartija od vrednosti;

3) plaćanje i prenos hartija od vrednosti po osnovu zaključenih transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti;

4) druge poslovne procese u vezi s kupovinom i prodajom hartija od vrednosti između Narodne banke Srbije i banaka.

Poslovni procesi iz stava 1. ove tačke obavljaju se razmenom elektronskih poruka sopstvenog formata po SWIFT standardu, ako ovim pravilima nije drukčije određeno i to u rokovima utvrđenim pojedinačnim odlukama Narodne banke Srbije kojima se ti poslovni procesi uređuju (odluke o organizovanju aukcija).

3. Elektronske poruke koje koriste i razmenjuju učesnici u poslovnim procesima iz ovih pravila uređene su uputstvom kojim se propisuju sadržina, format i namena elektronskih poruka za razmenu podataka između učesnika u aukcijskom trgovanju hartijama od vrednosti.

Komunikacija preko RTGS sistema pri obavljanju poslovnih procesa iz ovih pravila vrši se u skladu s propisima kojima se reguliše rad tog sistema.

II ORGANIZOVANJE I SPROVOĐENJE AUKCIJA

Saopštenje o aukciji hartija od vrednosti

4. Na osnovu donetih odluka o organizovanju aukcija hartija od vrednosti, Narodna banka Srbije najkasnije na dan održavanja aukcije izrađuje i bankama šalje elektronsku poruku Saopštenje o aukciji hartija od vrednosti (Poruka SMT 501) za svaku pojedinačnu aukciju.

5. Elektronska poruka Saopštenje o aukciji hartija od vrednosti (Poruka SMT 501) sadrži sve relevantne podatke iz odluke o organizovanju aukcije hartija od vrednosti, kao što su: redni broj aukcije, vrsta hartije od vrednosti, vrsta transakcije, vrsta aukcije, datum i vreme održavanja aukcije, rokovi plaćanja hartija od vrednosti, procenat uvećanja, odnosno procenat umanjenja i dr.

Ako odluka o organizovanju aukcije hartija od vrednosti ne sadrži podatak o ukupnoj nominalnoj vrednosti hartija od vrednosti koje se kupuju, odnosno prodaju na aukciji - u elektronsku poruku iz stava 1. ove tačke može se uneti podatak o ukupnoj nominalnoj vrednosti hartija od vrednosti koje se na dan aukcije nalaze u portfelju Narodne banke Srbije a koje se prodaju na toj aukciji, odnosno podatak o određenoj vrsti hartija od vrednosti koje Narodna banka Srbije kupuje na aukciji.

Dostavljanje ponuda

6. Na osnovu primljene elektronske poruke Saopštenje o aukciji hartija od vrednosti (Poruka SMT 501), banka koja namerava da učestvuje na aukciji, u vremenu utvrđenom odlukom o organizovanju aukcije, šalje Narodnoj banci Srbije ponudu u formi elektronske poruke Ponuda banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 502).

U slučaju iz tačke 20. stav 2. Odluke, Narodna banka Srbije će o produženju roka za prijem ponuda obavestiti banke elektronskom porukom slobodnog formata MT 999.

Osnovni elementi elektronske poruke SMT 502 proizlaze iz elektronske poruke Saopštenje o aukciji hartija od vrednosti (Poruka SMT 501). Neki od tih elemenata automatski se prenose u ponudu banke (redni broj aukcije, vrsta transakcije, vrsta aukcije, vrsta hartije od vrednosti, datum održavanja aukcije i dr.), a druge je banka obavezna sama da unese (podaci o količini hartija od vrednosti i podaci o kamatnoj stopi).

Kada banka dostavlja ponudu za kupovinu, odnosno prodaju hartija od vrednosti, u elektronsku poruku Ponuda banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 502) automatski se prenosi podatak o ISIN brojevima hartija od vrednosti iz prethodno dobijene elektronske poruke SMT 501, osim u slučaju repo transakcije u kojoj banka prodaje hartije od vrednosti – kada banka sama unosi ISIN brojeve hartija od vrednosti koje prodaje imajući u vidu podatak o roku dospeća tih hartija sadržanom u elektronskoj poruci SMT 501.

7. Banka može Narodnoj banci Srbije dostaviti samo jednu elektronsku poruku Ponuda banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 502), koja, u zavisnosti od vrste aukcije, može sadržati najviše pet pojedinačnih ponuda za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti.

Banka može, u vremenu utvrđenom odlukom o organizovanju aukcije za dostavljanje ponuda, izmeniti poslatu elektronsku poruku Ponuda banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 502) na taj način što će u tom vremenu dostaviti novu elektronsku poruku SMT 502, koja u polju funkcija poruke treba da sadrži identifikator REPL - izmena ponude.

Prijemom nove elektronske poruke SMT 502 poništava se prethodno poslata elektronska poruka banke, odnosno važećom se smatra nova elektronska poruka.

Banka može, u vremenu utvrđenom odlukom o organizovanju aukcije za dostavljanje ponuda, otkazati poslatu elektronsku poruku Ponuda banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 502) na taj način što će u tom vremenu dostaviti istu elektronsku poruku SMT 502, koja u polju funkcija poruke treba da sadrži identifikator CANC - otkazivanje ponude.

Obaveštavanje banke o prijemu ponude u obradu

8. O prijemu u postupak aukcije (obradu ponuda) elektronske poruke banke Ponuda banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 502), banka se obaveštava elektronskom porukom Status poruke (Poruka SMT 509).

Ako je elektronska poruka banke Ponuda banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 502) primljena u obradu, elektronska poruka Status poruke (Poruka SMT 509) u polju status poruke treba da sadrži kôd MTCH - ispravna poruka.

Ako elektronska poruka banke - Ponuda banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 502) nije primljena u obradu, elektronska poruka Status poruke (Poruka SMT 509) u polju status poruke treba da sadrži kôd NMCH - neispravna poruka, kao i razlog odbijanja elektronske poruke banke.

Sprovođenje aukcije i obaveštavanje banke o prihvatanju ili neprihvatanju ponude

9. U postupak obrade ponuda prima se samo elektronska poruka banke Ponuda banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 502) na koju je odgovoreno elektronskom porukom Status poruke (Poruka SMT 509), koja u polju status poruke sadrži kôd MTCH - ispravna poruka.

10. Narodna banka Srbije sprovodi postupak obrade ponuda i raspoređuje i kupuje hartije od vrednosti u skladu s tač. 23, 24, 26, 27, 28. i 29. Odluke.

Nakon sprovedenog postupka obrade ponuda u skladu sa stavom 1. ove tačke, Narodna banka Srbije, u vremenu utvrđenom odlukom o organizovanju aukcije, obaveštava banku o prihvatanju, odnosno o neprihvatanju njene ponude - slanjem elektronske poruke Potvrda o prihvatanju ponude banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 515).

11. Ako je Narodna banka Srbije prihvatila ponudu banke u potpunosti ili delimično, elektronska poruka Potvrda o prihvatanju ponude banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 515) u polju tip poruke treba da sadrži kôd CONF - potvrđena (prihvaćena), odnosno obaveštenje o zaključenju ugovora o kupoprodaji hartija od vrednosti.

Ako Narodna banka Srbije nije prihvatila ponudu banke, elektronska poruka Potvrda o prihvatanju ponude banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 515) u polju tip poruke treba da sadrži kôd NCNF - nepotvrđena (odbijena).

12. Ako se repo transakcija, u skladu s tačkom 37. Odluke, okonča pre datuma reotkupa koji je utvrđen elektronskom porukom Potvrda o prihvatanju ponude banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 515), odnosno ugovorom o kupoprodaji hartija od vrednosti, u slučaju sporazumnog ili jednostranog raskida repo ugovora, Narodna banka Srbije šalje banci elektronsku poruku SMT 515 - Poruka o prihvatanju ponude banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti, koja sadrži nove uslove okončanja repo transakcije i zamenjuje prethodno poslatu elektronsku poruku SMT 515.

13. Radi utvrđivanja vremenskog redosleda prijema ponuda i obezbeđivanja ažurnih podataka o ponudama, Narodna banka Srbije vodi knjigu ponuda banaka za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti, u kojoj su sadržani podaci o ponudama iz elektronskih poruka Ponuda banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 502) i podaci o prihvaćenim ili neprihvaćenim ponudama iz elektronskih poruka Potvrda o prihvatanju ponude banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti (Poruka SMT 515).

III NEPOSREDNA KUPOVINA I PRODAJA HARTIJA OD VREDNOSTI

14. U skladu s tačkom 32. Odluke, Narodna banka Srbije može s drugom ugovornom stranom (bankom ili izdavaocem hartija od vrednosti) zaključiti ugovor o kupoprodaji hartija od vrednosti - u pismenoj ili drugoj formi koju Narodna banka Srbije utvrdi.

IV PLAĆANJE I PRENOS HARTIJA OD VREDNOSTI

15. Plaćanje i prenos hartija od vrednosti po osnovu zaključenih kupoprodajnih transakcija (kliring i saldiranje) u skladu sa tačkom 38. Odluke vrši se, na način utvrđen propisima Centralnog registra, po DVP modelu, koji podrazumeva da Centralni registar vrši prenos hartija od vrednosti istovremeno sa plaćanjem na osnovu naloga za prenos tih hartija i naloga za plaćanje koje Centralnom registru dostavljaju banka, odnosno Narodna banka Srbije.

Radi ispunjavanja uslova za kliring i saldiranje u smislu stava 1. ove tačke, kupac i prodavac hartija od vrednosti dužni su da na datum kupovine i datum reotkupa hartija od vrednosti izvrše svoje novčane obaveze i obaveze po osnovu prenosa hartija od vrednosti u skladu sa odredbama tačke 34. Odluke.

V UPLATA PRIHODA IZ HARTIJA OD VREDNOSTI

16. Novčane obaveze po osnovu uplate prihoda iz hartija od vrednosti iz tačke 35. Odluke izvršavaju se elektronskom porukom MT 103 ili MT 202, po SWIFT standardu, preko RTGS sistema, u skladu s propisima Narodne banke Srbije kojima se reguliše obavljanje platnog prometa.

Uplatu prihoda banke su dužne da vrše u korist računa Narodne banke Srbije "Primarna emisija po osnovu operacija na otvorenom tržištu" (PE po osnovu OOT), broj računa 908-88107-79, koji je otvoren u RTGS sistemu, u rokovima utvrđenim tačkom 35. stav 3. Odluke.

Prilikom uplate prihoda iz stava 2. ove tačke, banke su dužne da u elektronskoj poruci MT 103 ili MT 202 navedu poziv na broj odobrenja 0011102300000**** (**** uvek ima četiri karaktera koji označavaju broj potvrde o prihvatanju ponude banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti - elektronska poruka SMT 515 - Potvrda o prihvatanju ponude banke za kupovinu/prodaju hartija od vrednosti, odnosno u slučaju neposrednog zaključenja kupoprodajne transakcije na osnovu ugovora, **** označavaju broj ugovora; ako je broj potvrde ili ugovora manji od propisana četiri karaktera, za nedostajuće cifre ispred broja potvrde ili ugovora dodaju se nule).

17. Ako banka u elektronskoj poruci MT 103 ili MT 202, prilikom uplate prihoda iz tačke 35. Odluke, ne navede poziv na broj odobrenja u skladu s tačkom 16. stav 3. ovih pravila, Narodna banka Srbije može izvršiti povraćaj uplaćenih sredstava, uplatom na žiro račun banke.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, ako banka u elektronskoj poruci MT 103 ili MT 202 ne navede poziv na broj odobrenja u skladu s tačkom 16. stav 3. ovih pravila, a istovremeno uplati manji iznos prihoda iz tačke 35. Odluke – Narodna banka Srbije će postupiti u skladu s tačkom 36. stav 5. Odluke.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

18. Ako Narodna banka Srbije pre roka dospeća kupuje hartije od vrednosti čiji je izdavalac, primenjuju se poslovni procesi koji su ovim pravilima predviđeni za obavljanje aukcijskih i neposrednih kupoprodajnih transakcija hartijama od vrednosti.

19. Ako obaveze po osnovu zaključenih transakcija kupovine i prodaje hartija od vrednosti u skladu sa ovim pravilima dospevaju na neradni dan - izvršiće se prvog radnog dana nakon dana dospeća tih obaveza.

Radnim danima, u smislu stava 1. ove tačke, smatraju se dani u kojima se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se reguliše rad RTGS sistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.

20. Poslovne procese iz ovih pravila obavlja Sektor za poslove monetarnog sistema i politike - Odeljenje za operacije na otvorenom tržištu.

21. Danom stupanja na snagu ovih pravila prestaju da važe Operativna pravila za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu i Odluke o uslovima i načinu na koji Narodna banka Srbije izdaje i prodaje kratkoročne hartije od vrednosti (G. br. 237 od 31. januara 2005. godine, G. br. 6112 od 21. septembra 2005. godine, G. br. 3587 od 12. maja 2006. godine i G. br. 7399 od 3. avgusta 2006. godine).

22. Ova pravila stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".