PRAVILNIK

O STICANJU ZVANJA I DOBIJANJU DOZVOLE ZA OBAVLJANJE POSLOVA BROKERA, INVESTICIONOG SAVETNIKA I PORTFOLIO MENADŽERA

("Sl. glasnik RS", br. 100/2006 i 116/2006)

 

I OPŠTE ODREDBE

Predmet i cilj Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom reguliše se:

- organizacija i način održavanja nastave za sticanje zvanja brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera, uslovi za pohađanje nastave, uslovi za izbor predavača, nastavne oblasti, obaveze predavača i kandidata i dinamika održavanja nastave,

- organizacija ispita za sticanje zvanja brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera, način polaganja, imenovanje liste ispitivača, nadzor nad regularnošću ispita i dinamika održavanja ispita,

- način i postupak nostrifikacije sertifikata o stečenim zvanjima brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera u inostranstvu,

- način i postupak izdavanja dozvola za obavljanje poslova brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera,

- druga pitanja od značaja za obezbeđenje fer, javnog i ravnopravnog tretmana svih kandidata koji slušaju nastavu i polažu ispite za sticanje zvanja brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera.

Komisija za hartije od vrednosti

Član 2

Nastavu i ispit za sticanje zvanja brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera organizuje i sprovodi Komisija za hartije od vrednosti (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija donosi nastavni plan i program za sticanje zvanja iz stava 1. ovog člana, imenuje predavače i ispitivače, utvrđuje termine održavanja nastave i ispita, stara se o nesmetanom toku nastave i ispita, obezbeđuje potrebnu literaturu za polaznike, vrši nostrifikaciju sertifikata o stečenim zvanjima u inostranstvu, daje i oduzima dozvole za obavljanje ovih delatnosti i vodi registar lica koja su pohađala nastavu, koja su polagala ispit, odnosno stekla zvanje i kojima je data, odnosno oduzeta dozvola za obavljanje poslova u navedenim zvanjima.

Broker, investicioni savetnik i portfolio menadžer

Član 3

Poslove brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera mogu obavljati samo lica koji imaju dozvolu za obavljanje ovih poslova.

II NASTAVA

Mesto i vreme održavanja nastave

Član 4

Nastava za sticanje zvanja brokera organizuje se po pravilu četiri puta godišnje u terminima koji se objavljuju na sajtu Komisije najmanje 30 dana pre početka održavanja nastave.

Nastava za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera organizuje se po pravilu dva puta godišnje u terminima koji se objavljuju na sajtu Komisije najmanje 30 dana pre početka održavanja nastave.

U zavisnosti od broja prijavljenih kandidata nastava se organizuje u prostorijama Komisije ili na drugom odgovarajućem mestu za koje Komisija proceni da ispunjava sve uslove u pogledu tehničke opremljenosti neophodne za kvalitet nastave.

Nastava se održava radnim danima u popodnevnim satima i vikendom prema rasporedu koji polaznici dobijaju prvog dana nastave.

Način održavanja nastave

Član 5

Nastava se održava prema usvojenom programu koji je objavljen na sajtu Komisije i to:

- za sticanje zvanja brokera sa fondom od 80 časova;

- za sticanje zvanja investicionog savetnika sa fondom od 100 časova;

- za sticanje zvanja portfolio menadžera sa fondom od 120 časova;

- za sticanje zvanja portfolio menadžera, ako kandidati imaju prethodno stečeno zvanje investicionog savetnika sa fondom od 50 časova.

Za kandidate koji odslušaju nastavu za sticanje zvanja brokera, Komisija organizuje i praktični deo obuke na jednom od organizovanih tržišta.

Nastava za sticanje zvanja brokera organizuje se nezavisno od nastave za sticanje investicionog savetnika i portfolio menadžera.

Ukoliko je broj prijavljenih polaznika za cikluse iz stava 1. alineja 1. ovog člana:

- manji od 30, nastava će se održavati iz samo određenih oblasti, dok će za ostale oblasti biti organizovane konsultacije sa predavačima kao vid mentorske nastave.

- manji od 20 nastava se neće održati u predviđenom terminu, a prijavljeni polaznici imaju mogućnost da nastavu slušaju u narednom redovnom terminu.

Ukoliko je broj prijavljenih polaznika za cikluse iz stava 1. alineja 2. do 4. ovog člana:

- manji od 5 nastava se neće održati u predviđenom terminu, a prijavljeni polaznici imaju mogućnost da nastavu slušaju u narednom redovnom terminu.

- manji od 15 za sva tri ciklusa, nastava će se održavati iz samo određenih oblasti, dok će za ostale oblasti biti organizovane konsultacije sa predavačima kao vid mentorske nastave.

- veći od 40, zbog kvaliteta održavanja nastave, prijavljeni broj polaznika iznad maksimalnog broja koji za ciklus iznosi 20 stavlja se na listu čekanja.

Organizacija nastave za brokera

Član 6

Prema nastavnom programu za zvanje brokera, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nastava obuhvata sledeće oblasti.

1. Makrostruktura, regulacija i infrastruktura finansijskog tržišta,

2. Regulatorni i nadzorni organi,

3. Učesnici na finansijskom tržištu,

4. Zaštita učesnika na finansijskom tržištu,

5. Finansijski instrumenti,

6. Procesi,

7. Finansijska analiza.

Organizacija nastave za investicionog savetnika

Član 7

Prema nastavnom programu za zvanje investicionog savetnika, koji je sastavni deo ovog Pravilnika, nastava obuhvata sledeće oblasti.

1. Pravo, etika i profesionalni standardi,

2. Kvantitativni metodi,

3. Ekonomija,

4. Analiza finansijskih izveštaja,

5. Korporativne finansije,

6. Investicioni instrumenti.

Organizacija nastave za portfolio menadžera za lica koja imaju zvanje investicionog savetnika

Član 8

Prema nastavnom programu za zvanje portfolio menadžera za kandidate koji su stekli zvanje investicionog savetnika, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nastava obuhvata sledeće oblasti.

1. Kvantitativni metodi,

2. Vrednovanje složenih finansijskih instrumenata,

3. Upravljanje portfoliom.

Organizacija nastave za portfolio menadžera

Član 9

Prema nastavnom programu za zvanje portfolio menadžera, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nastava obuhvata sledeće oblasti.

1. Profesionalni standardi,

2. Kvantitativni metodi,

3. Analiza finansijskih izveštaja,

4. Korporativne finansije,

5. Investicioni instrumenti,

6. Vrednovanje složenih finansijskih instrumenata,

7. Upravljanje portfoliom.

Predavači

Član 10

Nastavu za sticanje zvanja brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera mogu držati lica koja imaju univerzitetsko zvanje nastavnika iz oblasti za koju drže predavanja za sticanje ovih zvanja.

Nastavu za sticanje zvanja iz stava 1. ovog člana mogu držati i priznati stručnjaci iz prakse ali najviše do 20% ukupnog fonda časova.

Stručnjaci iz prakse ne mogu biti imenovani za predavača ukoliko:

- se ne bave poslovima iz oblasti za koju se angažuju kao predavači;

- nemaju objavljene recenzirane radove iz tih oblasti u renomiranim stručnim časopisima;

- su bili članovi uprave u firmama koje su bile kažnjavane zbog dela predviđenih članom 86. Zakona;

- ne ispunjavaju minimum uslova iz Zakona propisan za lica koja mogu dobiti dozvolu za obavljanje poslova investicionog savetnika i portfolio menadžera.

Komisija saglasno navedenim kriterijumima imenuje predavače za svaku oblast za koju se prema nastavnom planu i programu drži nastava.

Prava i obaveze predavača

Član 11

Predavači primaju naknadu za održani čas predavanja o čijem iznosu odluku donosi Komisija.

Predavači su dužni da održavaju časove prema utvrđenom rasporedu, na koji su dali prethodnu saglasnost u pogledu termina.

U slučaju izuzetne sprečenosti predavači su dužni da obezbede adekvatnu zamenu, uz prethodnu saglasnost Komisije.

Za svako predavanje za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera predavači su dužni da pripreme odgovarajuću prezentaciju i da taj materijal u štampanom ili elektronskom obliku (CD, disketa ili E-mail) dostave kandidatima i Komisiji.

Polaznici

Član 12

Nastavu za sticanje zvanja brokera mogu slušati polaznici koji imaju najmanje srednju stručnu spremu.

Nastavu za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera mogu slušati polaznici sa visokom stručnom spremom.

Nastavu za sticanje zvanja portfolio menadžera po skraćenom programu mogu slušati polaznici koji imaju zvanje investicionog savetnika.

Prijavljivanje polaznika

Član 13

Polaznik se prijavljuje za pohađanje nastave u određenom ciklusu dostavljanjem kompletne dokumentacije lično ili putem faksa) u roku koji je objavljen na sajtu Komisije.

Pod kompletnom dokumentacijom u smislu stava 1. ovog člana podrazumeva se:

1. obrazac prijave,

2. fotokopija diplome završene škole, odnosno fakulteta,

3. dokaz o uplati naknade u skladu sa Tarifnikom Komisije.

Kandidati koji se prijavljuju za sticanje zvanja portfolio menadžera, a koji imaju zvanje investicionog savetnika, pored dokumentacije iz stava 2. ovog člana, dostavljaju i fotokopiju diplome o stečenom zvanju investicionog savetnika.

Obrazac prijave za nastavu se može dobiti u pisanom obliku u Komisiji ili na sajtu Komisije.

Ukoliko su diplome o završenoj školi, odnosno fakultetu stečene u inostranstvu, pored dokumentacije iz stava 2. ovog člana, kandidat podnosi overeni prevod inostrane diplome i dokaz o nostrifikaciji te isprave od strane nadležnog organa u Republici saglasno zakonu kojim se uređuje srednje, više ili visoko obrazovanje, odnosno dokaz da je započet postupak nostrifikacije.

Ukoliko započet postupak nostrifikacije ne bude završen do početka nastave, smatra se da prijava nije kompletna, a kandidat nastavu može slušati u prvom narednom ciklusu, po kompletiranju dokumentacije, odnosno po dostavljanju nostrifikovane dileme stečene u inostranstvu.

Prava i obaveze polaznika

Član 14

Prvog dana početka nastave polaznici dobijaju raspored predavanja za ceo ciklus, a komplet osnovne literature (određeni broj knjiga u zavisnosti od nastavnog programa) i druga potrebna sredstva za praćenje nastave i pripremu ispita sukcesivno tokom trajanja nastave, a po pravilu pre početka predavanja iz određene oblasti.

Polaznici koji slušaju nastavu po skraćenom programu za sticanje zvanja portfolio menadžera dobijaju samo literaturu koju nisu prethodno dobili kao literaturu za stečeno zvanje investicionog savetnika.

Polaznici popunjavaju na kraju svakog predavanja listu prisutnosti, a na kraju predavanja iz određene oblasti i anketu o kvalitetu predavanja i predavača.

III ISPIT

Ispitni rokovi

Član 15

Ispit za sticanje zvanja brokera se organizuje po pravilu jednom mesečno, izuzev u letnjim mesecima.

Termin polaganja ispita za sticanje zvanja brokera objavljuje se na sajtu Komisije najmanje dvadeset dana pre datuma polaganja ispita.

Član 16

Ispit se za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera organizuje dva puta godišnje u redovnim ispitnim rokovima i to: januarskom i junskom.

Termin polaganja ispita u redovnim ispitnim rokovima mora da bude objavljen na sajtu Komisije najmanje dvadeset dana pre datuma polaganja ispita.

U zavisnosti od broja prijavljenih kandidata ispit se može, po pravilu, održati i u dva vanredna ispitna roka i to: septembarskom i aprilskom.

Procedura za vanredne ispitne rokove je sledeća:

1) na sajtu Komisije objavljuje se poziv kandidatima da se prijave za vanredni ispitni rok najmanje 45 dana pre predviđenog (planiranog) termina,

2) rok za prijavu kandidata je 10 dana,

3) nakon isteka roka ukoliko ima više od 5 prijavljenih kandidata, Komisija objavljuje na sajtu termin polaganja ispita u vanrednom ispitnom roku i to najmanje trideset dana pre datuma polaganja ispita.

Raspored polaganja po ispitnim oblastima objavljuje se na sajtu Komisije najmanje 5 dana pre termina održavanja ispita za sticanje zvanja investicionog savetnika, odnosno portfolio menadžera.

Prijava ispita

Član 17

Pravo da prijave i polažu ispit imaju kandidati koji su odslušali nastavu za sticanje zvanja brokera, investicionog savetnika odnosno portfolio menadžera.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, pravo da prijave i polažu ispit za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera imaju i kandidati koji su položili bilo koji nivo potreban za sticanje zvanja ovlašćenog finansijskog analitičara (CFA).

Član 18

Kandidat se prijavljuje za polaganje ispita dostavljanjem kompletne dokumentacije (lično ili putem faksa) u roku koji je objavljen na sajtu Komisije.

Pod kompletnom dokumentacijom u smislu stava 1. ovog člana podrazumeva se:

1. obrazac prijave,

2. dokaz o uplati naknade u skladu sa Tarifnikom Komisije.

Obrazac prijave za ispit se može dobiti u pisanom obliku u Komisiji ili na sajtu Komisije.

Kandidati koji su položili bilo koji nivo potreban za sticanje zvanja ovlašćenog finansijskog analitičara (CFA), pored dokumentacije iz stava 2. ovog člana, dostavljaju i fotokopiju dokaza o završenoj školi i o položenom nivou CFA.

Odredbe ovog pravilnika o prijavi za nastavu koje se odnose na nostrifikaciju, shodno se primenjuju i na stav 4. ovog člana.

U slučaju neodržavanja vanrednog ispitnog roka zbog nedovoljnog broja prijavljenih kandidata, uplaćena naknada ostaje za sledeći ispitni rok ili se vraća kandidatu na osnovu pisanog zahteva.

Kandidat koji nije izašao na ispit zbog opravdanih razloga (bolest, službeni put i dr) podnosi molbu Komisiji da mu se uplaćena naknada prizna za sledeći rok sa obrazloženjem i dostavljanjem odgovarajućih dokaza o opravdanosti neizlaska na ispit.

Mesto i način polaganja ispita

Član 19

Ispit se organizuje u prostorijama Komisije radnim danima i/ili vikendom.

Ispit se polaže pismeno u zakazanim terminima, pred ispitnom komisijom i dežurnim saradnicima.

Ispitna komisija

Član 20

Ispitnu komisiju čine kompetentni stručnjaci iz relevantnih oblasti sa odgovarajućim univerzitetskim zvanjima, koji su po pravilu i predavači.

Ispitna komisija se određuje sa liste ispitivača koju jednom godišnje utvrđuje Komisija.

Lista ispitivača, po pravilu, sadrži najmanje dva ispitivača za svaku oblast koja je predmet ispitivanja.

Način rotacije ispitivača određuje Komisija.

Članovi Ispitne komisije primaju naknadu za pripremu i pregled ispitnih zadataka i dežurstvo na ispitu o čijem iznosu odluku donosi Komisija.

Obaveze ispitivača

Član 21

Ispitivači pripremljene ispitne zadatke dostavljaju Komisiji tri dana pre početka ispita radi tehničke pripreme za realizaciju ispita.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ukoliko ispitivač ispoštuje predviđenu standardnu formu za pripremu ispita, ispitne zadatke može doneti neposredno na ispit, o čemu prethodno pismeno obaveštava stručnu službu Komisije.

Ispitivač je dužan da za svaki ispitni rok pripremi potreban broj grupa ispitnih zadataka za svoju oblast.

Početak ispita

Član 22

Ispit počinje u tačno zakazano vreme i traje saglasno vremenu propisanom ovim pravilnikom za konkretnu ispitnu oblast.

Eventualno zakašnjenje na ispit ispitivači mogu tolerisati ukoliko od predviđenog početka ispita nije prošlo više od 15 minuta, uz uslov da u tom periodu neko od kandidata nije već napustio salu.

Kandidat je dužan da pre početka ispita stavi na uvid dežurnom na ispitu ličnu kartu ili pasoš, radi identifikacije.

Anonimnost

Član 23

Ispit je anoniman.

Anonimnost se obezbeđuje tako što kandidat, u prisustvu dežurnog na ispitu, upisuje predviđene identifikacione podatke na papir dobijen od Komisije i stavlja u koverat koji u tom trenutku zatvara (lepi).

Papiri sa ispitnim zadacima ne smeju biti obeleženi bilo kakvim oznakama, što pri predaji zadataka kontroliše dežurni ispitivač.

Ukoliko ispitivač ustanovi da je kandidat postupio suprotno stavu 3. ovog člana, odnosno da postoji bilo kakvo obeležavanje predatih ispitnih zadataka, predati ispitni zadaci se smatraju nevažećim i predavač sačinjava napomenu na ispitnom spisku u prisustvu kandidata.

Dežurstvo na ispitu

Član 24

Ispitu prisustvuje ispitivač iz odgovarajuće oblasti određen za taj ispitni rok.

Pored ispitivača, na ispitu dežuraju zaposleni u Komisiji.

Napuštanje ispita

Član 25

Za vreme trajanja ispita, kandidat ne može napuštati prostoriju ukoliko istovremeno ne preda kompletan ispitni zadatak.

Udaljenje sa ispita

Član 26

Ukoliko dežurni ispitivač primeti da kandidat koristi neko nedozvoljeno sredstvo kao pomoć u toku ispita, ili se ponaša na način koji ugrožava regularnost ispita, oduzima ispitne zadatke tom kandidatu i eventualna nedozvoljena sredstva, i nalaže kandidatu da napusti ispit.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, ispitivač u spisku kandidata i na oduzetim ispitnim zadacima stavlja napomenu da je kandidat udaljen sa ispita, razlog i vreme udaljenja.

Zapisnik

Član 27

O toku ispita vodi se zapisnik.

Zapisnik sadrži: datum i vreme održavanja ispita, imena ispitivača, imena dežurnih ispitivača i zaposlenih u Komisiji, broj prijavljenih kandidata za polaganje ispita, broj kandidata koji su pristupili ispitu, kao i imena kandidata koji su udaljeni sa ispita.

Zapisnik potpisuju dežurni ispitivači i predstavnici stručne službe

Član 28

Po završetku ispita za sticanje zvanja brokera dežurni na ispitu numerišu zadatke, na način da svaki list ispitnog zadatka jednog kandidata (uključujući i koverat) dobija isti broj ili šifru.

Po završetku ispita za određenu ispitnu oblast za sticanje zvanja investicionog savetnika, odnosno portfolio menadžera dežurni na ispitu numerišu zadatke, na način da svaki list ispitnog zadatka jednog kandidata (uključujući i koverat) dobija isti broj ili šifru.

Nakon numerisanja ispitnih zadataka, stručna služba istog dana ili najkasnije prvog narednog radnog dana dostavlja ispitivačima zadatke, a zatvoreni koverti se čuvaju u Komisiji do dostavljanja ocenjenih ispitnih zadataka.

Svaki od ispitivača pregleda zadatke iz svoje ispitne oblasti i ocenjuje ih na način propisan ovim Pravilnikom.

Ocenjene zadatke ispitivač dostavlja Komisiji najkasnije 10 dana od dana održavanja ispita.

ISPIT ZA STICANJE ZVANJA BROKERA

Ispitne oblasti

Član 29

Ispit za sticanje zvanja brokera se polaže pismeno u trajanju od 150 minuta iz tri ispitne celine (oblasti) i to:

1. Regulacija i infrastruktura finansijskog tržišta, regulatorni i nadzorni organi, učesnici na finansijskom tržištu i njihova zaštita,

2. Finansijski instrumenti (izuzev instrumenata tržišta kapitala) i procesi,

3. Finansijska analiza i instrumenti tržišta kapitala.

Sve ispitne oblasti učestvuju ravnopravno u konačnoj oceni sa 33,33%.

Ispitni zadatak

Član 30

Ispitni zadatak za sticanje zvanja brokera sadrži

- test pitanja - otvorenog i zatvorenog tipa (10 u slučaju da se ispitni zadatak sastoji do sve tri vrste ispitnih zahteva, odnosno 20 ako se ispitni zadatak sastoji samo od test pitanja i esejskih pitanja);

- kvantitativne zahteve - zadaci, problemi, i sl. otvorenog i zatvorenog tipa (5-10 kraćih zahteva u zavisnosti od težine);

- esejsko pitanje - po jedno iz svake oblasti.

Svaka oblast koja je predmet ispita sadrži najmanje dve od prethodno ponuđenih mogućnosti.

Esejska pitanja moraju biti objavljena na sajtu Komisije najmanje 30 dana pre ispita.

Način vrednovanja ispitnog zadatka

Član 31

Ukupni broj poena koji se može ostvariti u svakoj ispitnoj oblasti je 100.

Ispitni zadatak za sticanje zvanja brokera vrednuje se na sledeći način:

- test pitanja - 30 poena

- rešavanja zadatka, slučaja i sl. - 30 poena

- esejsko pitanje - 40 poena

U slučaju da ispitni zadatak u određenoj ispitnoj oblasti predstavlja kombinaciju esejskih i test pitanja vrednovanje se vrši na sledeći način:

- test pitanja - 60 poena

- esejska pitanja - 40 poena

Za netačne odgovore na test pitanjima i kvantitativnim zahtevima zatvorenog tipa dodeljuju se negativni poeni u visini jedne polovine predviđenog broja poena za to pitanje.

Ocena na ispitu

Član 32

Ukupni broj poena koji se može ostvariti u svakoj ispitnoj oblasti za sticanje zvanja brokera je 100.

Uslov da kandidat položi ispit je da ostvari najmanje 51 poen u svakoj od ispitnih oblasti.

Ukupan broj poena na ispitu utvrđuje se kada se broj poena u svakoj ispitnoj oblasti ponderiše na način utvrđen u članu 30. ovog pravilnika.

Konačna ocena se utvrđuje na sledeći način:

- 51 do 60,50 poena - ocena 6

- 60,51 do 70,50 poena - ocena 7

- 70,51 do 80,40 poena - ocena 8

- 80,51 do 90,50 poena - ocena 9

- 90,51 do 100 poena - ocena 10.

ISPIT ZA STICANJE ZVANJA INVESTICIONOG SAVETNIKA I PORTFOLIO MENADŽERA

Ispitne oblasti za zvanje investicionog savetnika

Član 33

Ispit za sticanje zvanja investicionog savetnika polaže se iz sledećih ispitnih oblasti:

ispitna oblast

trajanje ispita

Učešće
ispitne ocene u konačnoj oceni

1.

Pravo, etika i profesionalni standardi

45 minuta

10%

2.

Ekonomija

45 minuta

10%

3.

Analiza finansijskih izveštaja i korporativne finansije

120 minuta

35%

4.

Kvantitativni metodi i investicioni instrumenti

150 minuta

45%

Ispitne oblasti za sticanje zvanja investicionog savetnika polažu se pismeno u trajanju koje je propisano stavom 1. ovog člana.

Rezultati ostvareni na ispitu iz konkretne ispitne oblasti prilikom utvrđivanja konačne ocene vrednuju se na način dat u stavu 1. ovog člana.

Ispitne oblasti za zvanje portfolio menadžera za lica koja imaju zvanje investicionog savetnika

Član 34

Ispit za sticanje zvanja portfolio menadžera za kandidate koji imaju zvanje investicionog savetnika polaže se iz sledećih oblasti:

ispitna oblast

trajanje ispita

Učešće ispitne
ocene u konačnoj oceni

1)

Kvantitativni metodi

90 minuta

30%

2)

Vrednovanje složenih finansijskih instrumenata i upravljanje portfoliom

150 minuta

70%

Ispitne oblasti za sticanje zvanja portfolio menadžera polažu se pismeno u trajanju koje je propisano stavom 1. ovog člana.

Rezultati ostvareni na ispitu iz konkretne ispitne oblasti prilikom utvrđivanja konačne ocene vrednuju se na način dat u stavu 1. ovog člana.

Ispitne oblasti za zvanje portfolio menadžera

Član 35

Ispit za sticanje zvanja portfolio menadžera polaže se iz sledećih oblasti:

ispitna oblast

trajanje ispita

Učešće ispitne
ocene u konačnoj oceni

1)

Kvantitativni metodi

90 minuta

20%

2)

Analiza finansijskih izveštaja, korporativne finansije i profesionalni standardi

90 minuta

20%

3)

Investicioni instrumenti

120 minuta

30%

4)

Vrednovanje složenih finansijskih instrumenata i upravljanje portfoliom

150 minuta

30%

Ispitne oblasti za sticanje zvanja portfolio menadžera polažu se pismeno u trajanju koje je propisano stavom 1. ovog člana.

Rezultati ostvareni na ispitu iz konkretne ispitne oblasti prilikom utvrđivanja konačne ocene vrednuju se na način dat u stavu 1. ovog člana.

Ispitni zadatak

Član 36

Znanje kandidata na ispitu utvrđuje se kombinacijom sledećih ispitnih zahteva:

- Test pitanja - kratka pitanja koja mogu biti otvorenog i zatvorenog tipa za čije rešavanje je po pravilu predviđeno 2 minuta po pitanju;

- Kvantitativni zahtevi - koji mogu biti otvorenog i zatvorenog tipa za čije je rešavanje po pravilu predviđeno do 5 minuta u zavisnosti od težine što procenjuje ispitivač.

Svaka oblast koja je predmet ispita sadrži, po pravilu, obe od prethodno ponuđenih mogućnosti, osim oblasti Pravo, etika i profesionalni standardi iz koje se rade samo test pitanja.

Kandidat dobija odštampane ispitne zadatke na odvojenim papirima za svaku ispitnu oblast.

Kandidat svoje odgovore može dati samo na ispitnom zadatku bez korišćenja dodatnih papira.

Ocena na ispitu

Član 37

Ukupni broj poena koji se može ostvariti u svakoj ispitnoj oblasti za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera je 100.

Za netačne odgovore na test pitanjima i za kvantitativnim zahtevima (ukoliko je u rešavanju zadatka primenjen potpuno pogrešan pristup) dodeljuju se negativni poeni u visini jedne polovine predviđenog broja poena za to pitanje, odnosno zadatak.

Uslov da kandidat položi ispit je da ostvari najmanje 51 poen u svakoj od ispitnih oblasti.

Konačnu ocenu na ispitu utvrđuje Ispitna komisija prema ukupno ostvarenom broju poena u svakoj ispitnoj oblasti ponderisanim na način predviđen čl. 33. do 36. ovog pravilnika, i to:

- 51 do 60,50 poena - ocena 6

- 60,51 do 70,50 poena - ocena 7

- 70,51 do 80,40 poena - ocena 8

- 80,51 do 90,50 poena - ocena 9

- 90,51 do 100 poena - ocena 10.

Priznavanje dela ispita za sticanje zvanja investicioni savetnik i portfolio menadžer

Član 38

Ukoliko na ispitu kandidat dobije minimalni ili veći broj poena iz člana 37. ovog pravilnika za određenu oblast, taj broj poena priznaje se još tri uzastopna roka uz uslov:

- za kandidate koji polažu ispit za investicionog savetnika da imaju taj broj poena iz najmanje dve od četiri ispitne oblasti;

- za kandidate koji polažu ispit za portfolio menadžera da imaju taj broj poena iz najmanje dve od četiri ispitne oblasti;

- za kandidate koji imaju zvanje investicionog savetnika, a polažu ispit za portfolio menadžera da imaju taj broj poena iz jedne od dve ispitne oblasti.

Ukoliko kandidat iz stava 1. ovog člana u tri uzastopna roka ne položi ispit iz svih preostalih oblasti, u narednom ispitnom roku dužan je da ponovo polaže ispit iz svih ispitnih oblasti.

OSTALE ZAJEDNIČKE ODREDBE U VEZI ISPITA

Utvrđivanje rezultata i identifikacija kandidata

Član 39

Po proteku roka iz člana 28. ovog pravilnika, u prostorijama Komisije sastaje se ispitna komisija rada utvrđivanja rezultata.

Ispitna komisija otvara koverte, povezuje ih prema ranije izvršenoj numeraciji sa ocenjenim ispitnim zadacima i formira izveštaj o rezultatima ispita sa imenima kandidata koji potpisuju svi članovi Ispitne komisije.

Izveštaj o rezultatima ispita objavljuje se na sajtu Komisije.

Pravo uvida i žalbe

Član 40

Kandidati mogu ostvariti uvid u svoje zadatke.

Ukoliko kandidat smatra da mu je povređeno neko pravo, odnosno da zadaci nisu tačno vrednovani, ima pravo žalbe u roku od 8 dana od dana objavljivanja rezultata na sajtu Komisije.

Član 41

Eventualne žalbe rešava komisija za žalbe, koju imenuje predsednik Komisije u sastavu: ispitivač u tom roku, jedan ispitivač sa liste ispitivača iz oblasti na koju se odnosi žalba koji nije ispitivao u tom roku i jedan član Komisije.

Sertifikat

Član 42

Komisija izdaje diplomu o stečenom zvanju brokera, investicionog savetnika, odnosno portfolio menadžera kandidatu koji je položio ispit.

Diplome iz stava 1. ovog člana, po pravilu, se svečano dodeljuju na dan Komisije - 15. februara.

Do dodele diplome kandidatu se, na njegov zahtev, izdaje uverenje o položenom ispitu.

Registar i evidencije

Član 43

Komisija vodi registar lica koja su stekla zvanje brokera, investicionog savetnika i/ili portfolio menadžera.

U bazu podataka se unose podaci o kandidatu iz prijave za pohađanje nastave i podaci o ispitnim rezultatima.

Prijave za pohađanje nastave, izveštaji o održanim ciklusima nastave, izveštaji o održanim ispitima sa zapisnicima o toku ispita i ostvarenim rezultatima čuvaju se trajno.

Ispitni zadaci se čuvaju godinu dana.

IV NOSTRIFIKACIJA

Član 44

Priznavanje isprave, odnosno sertifikata o stečenom zvanju brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera stečene u inostranstvu (u daljem tekstu: nostrifikacija) vrši Komisija na način propisan ovim pravilnikom.

Zahtev

Član 45

Komisija vrši nostrifikaciju sertifikata na zahtev zainteresovanog lica.

Uz zahtev iz stava 1. zainteresovano lice podnosi:

- original ili overenu fotokopiju završene škole, odnosno fakulteta ili nostrifikaciju tog dokumenta ako je stečen u inostranstvu,

- original sertifikata i 3 fotokopije tog sertifikata,

- overeni prevod od sudskog tumača originala sertifikata i 3 fotokopije tog prevoda,

- nastavni plan i program objavljen od strane nadležnog organa strane države po kome je stečeno zvanje i tri fotokopije istog,

- overeni prevod od sudskog tumača nastavnog plana i programa iz alineje 3. ovog stava i 3 fotokopije tog prevoda,

- dokaz o uplati naknade,

- drugu dokumentaciju po zahtevu Komisije.

Komisija za nostrifikaciju

Član 46

Na osnovu podnetog zahteva Komisija imenuje komisiju za nostrifikaciju od najmanje tri člana sa liste ispitivača za sticanje odgovarajućeg zvanja.

Komisija za nostrifikaciju u postupku priznavanja stranog sertifikata ceni (uzima u obzir)

- nastavni plan i program

- prava koja daje stečena isprava

- renome institucije koja je izdala sertifikat

- druge okolnosti od značaja za priznavanje.

Izveštaj Komisije za nostrifikaciju

Član 47

Komisija za nostrifikaciju u roku od 30 dana od dana imenovanja sastavlja izveštaj u kome naročito analizira podudarnost plana i programa i prava koja stečeno zvanje daje, i predlaže Komisiji oblasti ili delove oblasti koje kandidat treba da položi, da bi sertifikat stečen u inostranstvu mogao biti nostrifikovan i time izjednačen sa sertifikatom koji daje Komisija za to zvanje.

Rešenje o nostrifikaciji

Član 48

Komisija usvaja izveštaj komisije za nostrifikaciju i obaveštava kandidata da je uslov za nostrifikaciju polaganje oblasti koja se odnosi na poznavanje domaćih propisa i eventualno drugih oblasti ili delova oblasti koje je predložila komisija za nostrifikaciju.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, ukoliko postoji sporazum sa nadležnim regulatornim telom strane države koje je izdalo taj sertifikat, Komisija obaveštava kandidata da je jedini uslov za nostrifikaciju polaganje određene oblasti koja se odnosi na poznavanje domaćih propisa, ukoliko razlika između nastavnih programa nije veća od 10%, prema izveštaju Komisija za nostrifikaciju.

Kandidat može polagati ispitne oblasti iz stava 1. i 2. ovog člana u ispitnim rokovima koje organizuje Komisija saglasno odredbama ovog Pravilnika.

Kada kandidat položi oblasti iz stava 1. i 2. ovog člana, Komisija donosi rešenje o nostrifikaciji.

Rešenje Komisije je konačno u upravnom postupku.

Komisija vodi evidenciju nostrifikovanih zvanja i trajno čuva dokumentaciju.

V DOZVOLA ZA OBAVLJANJE POSLOVA

Zahtev

Član 49

Nakon uspešno položenog ispita i sticanja zvanja brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera, lice koje želi da obavlja ove poslove podnosi Komisiji zahtev za davanje dozvole obavljanje poslova brokera, investicionog savetnika, odnosno portfolio menadžera.

Uz zahtev iz stava 2. ovog člana podnose se odgovarajući dokazi o ispunjenosti uslova iz člana 89. stav 3. Zakona, i to:

- fotokopiju diplome završene škole, odnosno fakulteta,

- potvrda ranijeg ili trenutnog poslodavca o radnom iskustvu na poslovima sa hartijama od vrednosti,

- kopija radne knjižice,

- izvod MUP-a o nekažnjavanju za dela iz člana 98. stav 3. Zakona,

- fotokopiju diplome o stečenom zvanju, odnosno rešenje o nostrifikaciji,

- dokaz o uplati naknade prema Tarifniku Komisije.

Za kandidate koji su strani državljani umesto dokaza iz alineje 4., podnosi se odgovarajući akt zemlje porekla ili izjava overen pred domaćim sudom o nekažnjavanju za dela iz člana 98. stav 3. Zakona.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, podnosilac zahteva nije dužan da podnosi dokumenta koja je prethodno dostavio Komisiji prilikom prijavljivanja za nastavu, ispit ili nostrifikaciju.

Dozvola

Član 50

Komisija daje dozvolu za obavljanje poslova brokera, ako podnosilac zahteva za dobijanje te dozvole ispunjava sledeće uslove:

1) da je stekao zvanje brokera;

2) da ispunjava uslove iz člana 86. stav 1. Zakona;

3) da mu prethodno nije oduzeta dozvola za obavljanje tih poslova.

Komisija vodi registar lica kojima je izdata dozvola za obavljanje poslova brokera.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, Komisija upisuje u registar lica koja imaju dozvolu za obavljanje poslova brokera, lica koji su položili ispit za sticanje zvanja brokera u skladu sa Pravilnikom o obezbeđivanju uslova za funkcionisanje finansijskog tržišta ("Službeni list SRJ", br. 2/96, 8/98 i 63/98), odnosno po programu do 52 ciklusa nastave.

Član 51

Komisija daje dozvolu za obavljanje poslova investicionog savetnika i portfolio menadžera ako podnosilac zahteva za dobijanje te dozvole ispunjava sledeće uslove:

1) da stekao zvanje investicionog savetnika, odnosno portfolio menadžera;

2) da ispunjava uslove iz člana 86. stav 1. Zakona;

3) da mu prethodno nije oduzeta dozvola za obavljanje tih poslova, odnosno poslova brokera,

4) da ima visoku stručnu spremu;

5) da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima s hartijama od vrednosti stečenog u zemlji ili inostranstvu na poslovima:

- u brokersko-dilerskom društvu,

- na organizovanom tržištu hartija od vrednosti, odnosno finansijskih derivata,

- u banci,

- u osiguravajućem društvu,

- u društvu za upravljanje investicionim, odnosno penzijskim fondom,

- u centralnoj banci, organu državne uprave, organizaciji ili pravnom licu koje poslove sa hartijama od vrednosti obavlja za račun države,

- regulatorna tela za nadzor nad poslovanjem hartijama od vrednosti, i drugi organi uprave nadležni za uređenje i nadzor finansijskog tržišta,

- naučnog radnika iz oblasti hartija od vrednosti, privrednog prava, berzanskog poslovanja, računovodstva i revizije,

- u društvima za reviziju ili konsalting,

- u privrednom društvu na poslovima korporativnog upravljanja, odnosno računovodstva i korporativnih finansija.

Komisija vodi registar lica kojima je izdata dozvola za obavljanje poslova investicionog savetnika, odnosno portfolio menadžera.

Nadzor i mere

Član 52

Ako u postupku nadzora Komisija utvrdi da je lice, kome je data dozvola za obavljanje poslova brokera, investicionog savetnika ili portfolio menadžera, izvršilo povredu odredbi Zakona o pravilima sigurnog i dobrog poslovanja, izriče odgovarajuću meru predviđenu Zakonom i posebnim pravilnikom o uslovima i načinu vršenja nadzora nad poslovanjem učesnika na finansijskom tržištu.

Oduzimanje dozvole za rad

Član 53

Komisija oduzima dozvolu za obavljanje poslova brokera, investicionog savetnika, odnosno portfolio menadžera licu koje:

1) bude pravnosnažno osuđeno za krivično delo iz člana 98. tačka 3) ovog zakona;

2) prekrši obavezu čuvanja poverljivih podataka, obavezu zabrane manipulacije ili zabrane korišćenja i saopštavanja privilegovanih informacija.

Komisija vodi registar lica kojima je oduzeta dozvola za obavljanje poslova brokera, investicionog savetnika, odnosno portfolio menadžera.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 54

U slučaju da predavač, odnosno ispitivač ne poštuje procedure propisane ovim pravilnikom, Komisija ovo lice briše sa liste predavača, odnosno ispitivača.

Član 55

Ukoliko kandidat ne poštuje propisane procedure i koristi nedozvoljena sredstva na ispitu, Komisija, na predlog dežurnog ispitivača, može zabraniti polaganje ispita do godinu dana.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 56

Zaposleni u Komisiji imaju pravo na pohađanje nastave za sticanje zvanja brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera i polaganje ispita u četiri ispitna roka bez naknade.

Raspored pohađanja nastave zainteresovanih lica iz reda zaposlenih određuju predsednik i sekretar Komisije u skladu sa potrebama službe i to po 2 zaposlena u svakom ciklusu, nezavisno od broja kandidata iz člana. 5. ovog pravilnika.

Prava i obaveze zaposlenih iz stava 2. ovog člana regulišu se posebnim pravilnikom.

Pravo na pohađanje nastave i polaganje ispita bez naknade u skladu sa stavom 1. ovog člana imaju i lica zaposlena u državnim organima koja su angažovana na poslovima uređenja i nadzora nad tržištem hartija od vrednosti, poslovima otkrivanja krivičnih dela u vezi sa trgovinom hartijama od vrednosti, odnosno pranja novca.

Odluku iz stava 4. ovog člana u zavisnosti od broja prijavljenih kandidata u određenom ciklusu donosi predsednik Komisije, ali najviše za dva kandidata koji ulaze u broj propisan članom 5. ovog pravilnika.

Član 57

Danom početka primene ovog pravilnika prestaju da važe Pravilnik o polaganju ispita za sticanje zvanja brokera (br. 7/0-15-433/1-05 od 14. jula 2005. godine) i Pravilnik o sticanju zvanja i dobijanju dozvole za obavljanje delatnosti investicionog savetnika i portfolio menadžera ("Službeni glasnik RS", br. 34/06, 39/06 i 45/06).

Član 58

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se danom početka primene Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata ("Službeni glasnik RS", broj 47/06).

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o sticanju zvanja i dobijanju dozvole za obavljanje poslova brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera

("Sl. glasnik RS", br. 116/2006)

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".