ODLUKA

O VRSTAMA DEVIZA I EFEKTIVNOG STRANOG NOVCA KOJE SE KUPUJU I PRODAJU NA DEVIZNOM TRŽIŠTU

("Sl. glasnik RS", br. 67/2006 i 116/2006)

1. Ovom odlukom propisuju se vrste deviza i efektivnog stranog novca koje banke i Narodna banka Srbije, kao i rezidenti - pravna lica i preduzetnici koji imaju ovlašćenje Narodne banke Srbije za obavljanje menjačkih poslova (u daljem tekstu: ovlašćeni menjači), mogu kupovati i prodavati na deviznom tržištu.

2. Banke i Narodna banka Srbije na deviznom tržištu mogu kupovati i prodavati sledeće vrste deviza i efektivnog stranog novca:

1)

australijski dolar

(AUD),

2)

kanadski dolar

(CAD),

3)

dansku krunu

(DKK),

4)

japanski jen

(JPY),

5)

kuvajtski dinar

(KWD),

6)

norvešku krunu

(NOK),

7)

švedsku krunu

(SEK),

8)

švajcarski franak

(CHF),

9)

funtu sterlinga

(GBP),

10)

američki dolar

(USD),

11)

evro

(EUR).

 

3. Banke i ovlašćeni menjači, osim ovlašćenih menjača iz tačke 4. ove odluke, pri obavljanju menjačkih poslova, pored valuta iz tačke 2. ove odluke, mogu kupovati i prodavati i sledeće vrste efektivnog stranog novca:

1)

hrvatsku kunu

(HRK),

2)

slovačku krunu

(SKK),

3)

češku krunu

(CZK),

4)

mađarsku forintu

(HUF),

5)

(brisana)

 

6)

konvertibilnu marku

(BAM),

7)

poljski zlot

(PLN).

 

4. Ovlašćeni menjači koji s Narodnom bankom Srbije imaju zaključen ugovor o obavljanju menjačkih poslova pri obavljanju menjačkih poslova, pored valuta iz tačke 2. ove odluke, otkupljuju, odnosno prodaju i sledeće vrste efektivnog stranog novca:

1)

češku krunu

(CZK)

2)

mađarsku forintu

(HUF)

3)

konvertibilnu marku

(BAM)

4)

poljski zlot

(PLN)

 

 

 

Narodna banka Srbije otkupljuje, odnosno prodaje ovlašćenim menjačima s kojima ima zaključen ugovor o obavljanju menjačkih poslova, pored valuta iz tačke 2. ove odluke i vrste efektivnog stranog novca iz stava 1. ove tačke.

5. Danom primene ove odluke prestaje da važi Odluka o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu ("Službeni glasnik RS", br. 23/2003) i Odluka o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje Narodna banka Srbije kupuje i prodaje na deviznom tržištu ("Službeni glasnik RS", broj 23/2003).

6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 7. avgusta 2006. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu

("Sl. glasnik RS", br. 116/2006)

3. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. januara 2007. godine.