PRAVILNIK

O OBJAVLJIVANJU OBAVEŠTENJA O TRGOVINI DUŽNIČKIM HARTIJAMA OD VREDNOSTI VAN ORGANIZOVANOG TRŽIŠTA

("Sl. glasnik RS", br. 100/2006 i 116/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se sadržaj i način dostavljanja obaveštenja o trgovini dužničkim hartijama od vrednosti van organizovanog tržišta.

Član 2

Prodavac dužničkih hartija od vrednosti, kojima je trgovao u skladu sa članom 62. stav 1. Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata (u daljem tekstu: Zakon) dužan je da odmah nakon izvršenog saldiranja, o trgovini dužničkim hartijama od vrednosti van organizovanog tržišta obavesti organizatora tržišta na kome se trguje ovim hartijama.

Prodavac hartija od vrednosti iz stava 1. ovog člana je lice za čiji račun se trgovalo tim hartijama od vrednosti.

Centralni registar je takođe dužan da o trgovini dužničkim hartijama od vrednosti van organizovanog tržišta, odmah nakon izvršenog saldiranja, obavesti organizatora tržišta na kome se trguje ovim hartijama.

Član 3

Obaveštenje o trgovini dužničkim hartijama od vrednosti van organizovanog tržišta, koje prodavac dostavlja organizatoru tržišta na kome se trguje ovim hartijama sadrži:

1) poslovno ime i sedište, odnosno ime i adresu prodavca;

2) poslovno ime i sedište brokersko-dilerskog društva koje je učestvovalo u trgovini za račun prodavca;

3) podatke o vrsti, klasi, CFI kodu i ISIN broju hartija od vrednosti;

4) broj (količinu) hartija od vrednosti kojima se trgovalo;

5) cenu hartija od vrednosti po kojoj se trgovalo;

6) datum, vreme i mesto trgovanja i datum saldiranja;

7) ime i prezime, e-mail i/ili poštanska adresa i telefonski broj ovlašćenog lica za kontakt sa organizatorom tržišta povodom tog obaveštenja;

8) datum podnošenja obaveštenja i potpis lica koje dostavlja obaveštenje.

Obaveštenje koje Centralni registar dostavlja organizatoru tržišta na kome se trguje ovim hartijama sadrži podatke iz tačke 3), 4) i 6) stava 1. ovog člana.

Član 4

Prodavac, je dužan da organizatoru tržišta na kome se trguje dužničkim hartijama iz člana 2. ovog pravilnika dostavi obaveštenje pismenim putem, ili u obliku elektronskog dokumenta, u skladu sa pravilima organizatora tržišta na kome se trguje tim dužničkim hartijama.

Centralni registar je dužan da organizatoru tržišta na kome se trguje navedenim dužničkim hartijama iz člana 2. ovog pravilnika, dostavi obaveštenje na način propisan pravilima poslovanja Centralnog registra i organizatora tržišta, odnosno na način dogovoren između Centralnog registra i organizatora tržišta.

Član 5

Organizator tržišta je dužan da odmah po prijemu obaveštenja iz člana 3. ovog pravilnika objavi na svom vebsajtu podatke o vrsti, klasi, CFI kod, ISIN broj i broju (količini) dužničkih hartija od vrednosti kojima se trgovalo van organizovanog tržišta i datumu trgovanja.

Organizator tržišta je dužan da na način iz prethodnog stava ovog člana omogući svim zainteresovanim licima pristup izveštajima, bez naplate posebne naknade za tu vrstu usluge.

Član 6

Organizator tržišta utvrđuje svojim pravilima bliže uslove i način objavljivanja podataka iz člana 5. ovog pravilnika i način vođenja evidencije o dostavljenim i objavljenim podacima.

Član 7

Danom početka primene ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o objavljivanju obaveštenja o trgovini hartijama od vrednosti van berze ("Službeni glasnik RS", broj 102/2003).

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se početkom primene novog Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata ("Službeni glasnik RS", broj 47/06).

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o objavljivanju obaveštenja o trgovini dužničkim hartijama od vrednosti van organizovanog tržišta

("Sl. glasnik RS", br. 116/2006)

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".