PRAVILNIK

O PROGRAMU OGLEDA ZA IZDAVANJE UDŽBENIKA ZA PRVI CIKLUS (I, II, III I IV RAZRED) OSNOVNOG OBRAZOVANJA I VASPITANJA

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 16/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Program ogleda za izdavanje udžbenika za prvi ciklus (I, II, III i IV razred) osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Program ogleda iz stava 1. ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Prosvetnom glasniku".

 

PROGRAM OGLEDA
ZA IZDAVANJE UDŽBENIKA ZA PRVI CIKLUS OSNOVNOG OBRAZOVANJA I VASPITANJA

 

1. Cilj ogleda

Cilj ogleda u oblasti izdavanja udžbenika za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja (I, II, III i IV razred) jeste provera procedure koja omogućuje da više izdavača izdaje udžbenike za predmete koji se izučavaju u I ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Pravilnik pruža mogućnost izdavačima da poboljšaju kvalitet udžbenika za koje su u prethodnim ogledima dobili jednogodišnje odobrenje i da pripreme nove rukopise udžbenika, koji nisu bili obuhvaćeni ogledima objavljenim za pojedine razrede.

2. Očekivani ishodi

Zakonom uspostavljena procedura pripremanja, vrednovanja i štampanja udžbenika proverena je u prethodna tri ogleda, u okolnostima kad više izdavača priprema udžbenike za isti predmet istog razreda, što je trebalo da uputi izdavače u navedenu proceduru i ispunjavanje propisanih zahteva, kao i doprinese kvalitativnom poboljšanju udžbenika.

Očekivani ishodi ovog ogleda jesu da se usavršavanjem postojećih, pisanjem novih i upotpunjavanjem udžbeničkih kompleta, doprinese poboljšanju kvaliteta udžbenika za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

3. Trajanje ogleda

Ogled se ostvaruje tokom školske 2006/2007. godine. Ministarstvo prosvete i sporta (u daljem tekstu: Ministarstvo) može da skrati ili produži vreme trajanja ogleda, a na osnovu mišljenja komisije koju imenuje ministar prosvete i sporta (u daljem tekstu: ministar).

4. Način i uslovi ostvarivanja ogleda

Za učešće u ogledu izdavači se prijavljuju na konkurs koji raspisuje Ministarstvo.

Izdavači koji učestvuju u ogledu dostavljaju Ministarstvu rukopise udžbenika za I, II, III i IV razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja, najkasnije do 1. marta 2007. godine.

Uz svaki rukopis, izdavač dostavlja zaključnu ocenu recenzentske komisije, pojedinačne ocene i odluku svog programskog saveta o prihvatanju zaključne ocene recenzenta.

Stručnu ocenu o rukopisu za udžbenik daje komisija čije članove određuje programski savet izdavača.

Komisija ima najmanje tri člana, od kojih jednog naučnog radnika - stručnjaka za određeni predmet ili oblast i nastavnika koji izvodi nastavu u školi iz tog predmeta.

Stručnu ocenu o rukopisu za udžbenik, sa predlogom odluke, komisija dostavlja programskom savetu izdavača.

Programski savet izdavača predlaže ministru prosvete i sporta da odobri rukopis za izdavanje i upotrebu u školi.

Izdavač, uz predlog za odobrenje, dostavlja po tri primerka rukopisa i obrazloženje predloga koje sadrži: kratak prikaz rukopisa, mišljenje članova komisije da rukopis odgovara utvrđenoj koncepciji i psihofizičkom uzrastu učenika, pojedinačne recenzije i odluku svog programskog saveta.

Sredstva za sprovođenje ogleda obezbeđuju izdavači.

5. Vrednovanje i praćenje ogleda

Izdavači se obavezuju da rukopise i prateću dokumentaciju dostave Ministarstvu, najkasnije do 1. marta 2007. godine.

Rukopise i navedenu dokumentaciju pregledaju i ocenjuju komisije koje će za pojedine nastavne predmete imenovati ministar.

Komisija će završiti svoj rad najkasnije do 30. aprila 2007. godine.

Pozitivno mišljenje komisije nužan je i dovoljan uslov za dobijanje odobrenja ministra za upotrebu udžbenika u oglednom periodu, u školskoj 2007/2008. godini.