ODLUKA

O NAKNADI ZA KORIŠĆENJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 6/2003, 4/2005 i 14/2006)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se obaveza plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, bliže propisuju kriterijumi, merila, visina, način i rokovi plaćanja naknade, kao i način korišćenja sredstava ostvarenih po ovom osnovu, na teritoriji Grada Kragujevca.

Član 2

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: naknada) plaća se za izgrađeno i neizgrađeno javno kao i ostalo građevinsko zemljište koje može biti u državnoj ili ostalim oblicima svojine.

Član 3

Naknada se plaća i za objekte namenjene za stanovanje, kao i za objekte namenjene za obavljanje poslovne delatnosti.

Član 4

Visina naknade utvrđuje se u zavisnosti od obima i stepena uređenosti zemljišta, najvećeg planom dozvoljenog indeksa izgrađenosti, njegovog položaja u naselju, opremljenosti zemljišta objektima društvenog standarda, saobraćajne povezanosti zemljišta sa lokalnim odnosno gradskim centrom, radnim zonama i drugim sadržajima u naselju, odnosno drugim pogodnostima koje zemljište ima za korisnike.

Kriterijumi i merila za utvrđivanje visine naknade bliže su definisani u tabelama I i II Kriterijuma i merila (u daljem tekstu: Kriterijumi) koji su sastavni deo ove odluke.

Član 5

Sredstva koja se ostvaruju plaćanjem naknade su prihod budžeta Grada Kragujevca, i koriste se za uređivanje građevinskog zemljišta, za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture prema Programu uređivanja građevinskog zemljišta, donetom u skladu sa Zakonom.

Član 6

Gradska uprava za ekonomiju i finansije (u daljem tekstu: Uprava):

- na osnovu prijave obveznika utvrđuje činjenično stanje radi primene Kriterijuma za utvrđivanje visine naknade,

- vrši poslove evidencije obveznika plaćanja naknade,

- donosi rešenja o naknadi,

- vrši poslove naplate naknade za pravna lica,

- obavlja administrativne, informacione i druge poslove vezane za obračun i naplatu naknade u skladu sa ovom Odlukom i odlukom kojom se uređuje sistem objedinjene naplate komunalnih i drugih usluga.

Prinudna naplata naknade za korišćenje građevinskog zemljišta vrši se po propisima kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

II OBVEZNICI PLAĆANJA NAKNADE

Član 7

Obveznici plaćanja naknade su:

- vlasnik objekta - za izgrađeno javno građevinsko zemljište i ostalo građevinsko zemljište u državnoj svojini. Izuzetno, naknadu po ovom osnovu plaća nosilac prava korišćenja na objektu odnosno posebnom delu objekta, odnosno zakupac ako je isto dato u zakup,

- korisnik neizgrađenog javnog građevinskog zemljišta i ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini,

- vlasnik zemljišta za korišćenje ostalog građevinskog zemljišta koje nije u državnoj svojini, ako je ono, sredstvima Grada odnosno drugim sredstvima u državnoj svojini, opremljeno osnovnim objektima komunalne infrastrukture (električna mreža, vodovod, pristupni put i sl.),

- vlasnik bespravno izgrađenog objekta ili delova objekata.

Član 8

Obveznici plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta po osnovu stambenog prostora su:

- za stambeni prostor koji se koristi po osnovu zakupa - zakupci,

- za stambeni prostor u svojini građana koji koriste vlasnici ili koji izdaju u zakup - vlasnici tog prostora,

- za službene stanove - lica koja koriste te stanove, odnosno zakupci,

- za stanove u državnoj svojini koji nisu useljeni - nosioci prava korišćenja,

- za stanove u drugim oblicima svojine koji nisu useljeni - vlasnici stanova.

Član 9

Obveznici plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta po osnovu poslovnog prostora su:

- za poslovni prostor u privatnoj svojini u kome se obavlja poslovna delatnost, vlasnici, odnosno zakupci prostora,

- za poslovni prostor, odnosno, prostorije u državnoj ili drugim oblicima svojine, u kojima se obavlja poslovna delatnost, vlasnici odnosno korisnici ili zakupci.

Naknada za poslovni prostor plaća se i kada se u istom ne obavlja poslovna delatnost.

Član 10

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta utvrđuje se zavisno od elemenata iz člana 4. ove Odluke, izraženih brojem bodova u tabelama I i II Kriterijuma.

Utvrđivanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta vrši se posebno: za stambeni i poslovni prostor, a za poslovni prostor i po načinu obavljanja poslovnih delatnosti, u skladu sa propisima kojima se uređuje klasifikacija delatnosti i registar jedinica razvrstavanja, za proizvodne i njima srodne delatnosti po načinu korišćenja, za trgovinu i njima srodne delatnosti, za stambeno-komunalne delatnosti i njima srodne delatnosti po načinu korišćenja, za finansijske, tehničke i njima srodne delatnosti po načinu korišćenja, za obrazovanje, kulturu i njima srodne delatnosti i ostale poslovne delatnosti.

Pod proizvodnim i njima srodnim delatnostima iz stava 2. ovog člana, podrazumevaju se, sledeće delatnosti:

- vađenje rude i kamena - sektor V, od oblasti 10 do oblasti 14,

- prerađivačka industrija - sektor G, od oblasti 15 do oblasti 37,

- poljoprivreda, lov i šumarstvo - sektor A, oblasti 01 i 02,

- ribarstvo - sektor B, oblast 05,

- građevinarstvo - sektor Đ, oblast 45.

Pod delatnostima trgovine i njima srodnim delatnostima iz stava 2. ovog člana, podrazumevaju se sledeće delatnosti:

- saobraćaj, skladištenje i veze - sektor 3, od oblasti 60 do oblasti 64, osim grupe 60212 (gradski saobraćaj),

- trgovina na veliko i malo; opravka motornih vozila, motocikala i predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo - sektor E, od oblasti 50 do oblasti 52,

- hoteli i restorani - sektor Ž, oblast 55,

- ostale uslužne delatnosti - oblast 93,

- delatnost škole za vozače - grana 804.

Pod stambeno-komunalnih delatnostima i njima srodnim iz stava 2. ovog člana, podrazumevaju se sledeće delatnosti:

- proizvodnja i snabdevanje parom i toplom vodom - grana 403,

- sakupljanje, prečišćavanje i distribucija vode - grana 410,

- odstranjivanje otpadaka i smeća - grana 900,

- stambena delatnost - grupa 7032,

- prevoz putnika u gradskom saobraćaju - podgrupa 60212.

Pod finansijsko-tehničkim delatnostima i njima srodnim iz stava 2. ovog člana, podrazumevaju se sledeće delatnosti:

- distribucija električne energije i gasa - grane 401 i 402,

- finansijsko posredovanje - sektor I, oblast 65 do oblasti 67 osim grupe 6602,

- aktivnosti u vezi sa nekretninama - sektor J, od oblasti 70 do oblasti 74 osim grana 725, 726, 731, 732, 745, 747, 748 i grupe 7032,

- delatnost poslovnih udruženja - oblast 91 osim grana 912 i 913,

- oblasti 921, 922, 924.

Pod obrazovanjem kulturom i njima srodnim delatnostima iz stava 2. ovog člana podrazumevaju se:  

- penzijski fondovi - grupa 6602,

- naučno-istraživački rad - grane 726, 731 i 732,

- biroi za zapošljavanje - grana 745 i ostale nepomenute delatnosti.

Kancelarijski i drugi poslovni prostor, koji se koristi za zajedničke službe, predstavništva, komercijalnu delatnost i slično, ne smatra se prostorom u kome se obavljaju delatnosti iz stana 2. ovog člana već spada u ostale poslovne delatnosti.

Obveznici naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, koji su registrovani za obavljanje više delatnosti plaćaju naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta za svaku delatnost prema osnovima i merilima utvrđenim ovom odlukom, srazmerno površini koja se koristi za obavljanje konkretne delatnosti.

Član 11

Za korišćenje građevinskog zemljišta u javnoj upotrebi, vlasnik odnosno korisnik ne plaća naknadu.

Pod zemljištem u smislu stava 1. ovog člana, smatra se zemljište koje se koristi za: javne puteve, ulice, trgove, uređene parkovske površine, deponije smeća, gradska groblja osim za komercijalne objekte koji se nalaze u zahvatu groblja, objekte vodosnabdevanja - akumulacije i železničke koloseke van staničnih prostora.

III NASTANAK OBAVEZE PLAĆANJA NAKNADE

Član 12

Obaveza plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta nastaje od prvog dana sticanja prava vlasništva, odnosno prava korišćenja i zakupa prostora, odnosno građevinskog zemljišta, odnosno od dana pravnosnažnosti rešenja, ili odluke.

Naknada se plaća mesečno, u skladu sa rešenjima Uprave.

Obveznici naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, dužni su da podnesu prijavu Upravi o svakoj promeni u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

Uprava je ovlašćena da izvrši proveru podataka iz prijave na terenu, zahteva od obveznika dostavljanje dokaza i drugih podataka neophodnih za utvrđivanja činjenica i okolnosti od značaja za određivanje visine naknade.

Obveznik plaćanja naknade kome obaveza bude utvrđena u smislu odredaba ove odluke, plaća naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta u visini u kojoj se ta naknada plaća na dan utvrđivanja obaveze plaćanja, odnosno od prvog dana sticanja prava vlasništva, korišćenja ili zakupa prostora ili građevinskog zemljišta, prema propisima koji su važili u vreme nastanka obaveza.

Član 13

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta za koje je utvrđeno pravo korišćenja plaća se od dana pravnosnažnosti akta kojim je utvrđeno pravo korišćenja, odnosno od dana overe ugovora o prenosu prava korišćenja.

Naknada za korišćenje građevinskog zemljišta koje je dato u zakup, radi izgradnje objekta, plaća se od dana pravnosnažnosti akta o davanju u zakup, a za objekat od dana utvrđenog ugovorom o zakupu.

U slučaju da se zemljište ne privede nameni odnosno ne ponudi Gradu u otkup radi privođenja nameni u roku od dve godine od dana donošenja urbanističkog plana, plaća se naknada kao i za ostalo izgrađeno građevinsko zemljište.

Član 14

Vlasnici objekata izgrađenih bez građevinske dozvole odnosno objekata koji se koriste bez upotrebne dozvole, koji ne pribave odobrenje za izgradnju odnosno upotrebnu dozvolu u roku od 30 dana po isteku roka iz člana 161. Zakona o planiranju i izgradnji, dužni su da plaćaju naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta u skladu sa ovom Odlukom.

Ako nadležna gradska uprava, u skladu sa članom 162. Zakona o planiranju i izgradnji, donese rešenje o rušenju objekta, vlasnik objekta izgrađenog bez građevinske dozvole, plaća naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta u skladu sa odredbama ove Odluke, do dana izvršenja rešenja o rušenju objekta.

IV POSTUPAK OBRAČUNA I UTVRĐIVANJA VISINE NAKNADE

Član 15

Naknada se obračunava:

a) Za neizgrađeno građevinsko zemljište:

- po 1 m2 zemljišta

b) Za izgrađeno građevinsko zemljište kao zbir površina objekata i zemljišta koje nije pod objektima i to:

- po 1 m2 izgrađenog korisnog prostora za stambeni i poslovni prostor,

- po 1 m2 bruto površine objekta, za objekte privremenog karaktera,

- po 1 m2 zemljišta (ne uračunavajući zemljište pod objektom) - za građevinsko zemljište.

Član 16

Izgrađeni korisni prostor za koji se plaća naknada po 1 m2 u smislu ove odluke je: korisni stambeni prostor, drugi korisni prostor i korisni poslovni prostor.

Pod korisnim stambenim prostorom smatra se površina soba, predsoblja, hodnika u stanu, kuhinje, kupatila, ostava, terasa, balkona i drugih prostorija u stanu odnosno porodičnoj stambenoj zgradi.

Pod drugim korisnim prostorom smatraju se: podrumi, garaže (bez obzira na oblik vlasništva) izgrađene uz stambene objekte ili u dvorištima porodičnih stambenih zgrada, kao i drugi korisni prostori pomoćnih objekata koji pripadaju stanovima ili porodičnim stambenim zgradama.

Pod korisnim poslovnim prostorom smatra se: korisna površina svih prostorija u objektu, korisna površina jedne ili više prostorija namenjenih vršenju poslovne delatnosti u poslovnoj ili stambenoj zgradi, kao i površina skladišta, dvorišta, otvorenih manipulativnih prostora, pijačni prostor, nadstrešnice, garaže za službena vozila i platoi u funkciji delatnosti.

Član 17

Naknada za korišćenje ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta plaća se:

- kada zemljište nije privedeno nameni, u roku od dve godine od dana donošenja urbanističkog plana,

- kada zemljište nije ponuđeno u otkup Gradu radi privođenja nameni, u roku od dve godine od dana donošenja urbanističkog plana.

Naknada u slučajevima iz stava 1. alineja 1. i 2. ovog člana, obračunava se kao da je planirani objekat izgrađen, na način, utvrđen članom 15. tačka b. alineja 1. i 3. ove odluke.

Naknada u slučajevima iz stava 1. alineja 1. i 2. ovog člana, do isteka roka od 2 godine od dana donošenja urbanističkog plana, obračunava se na način utvrđen članom 15. tačka a. ove odluke.

U slučaju kada obveznik plaćanja naknade, u roku od od dve godine od dana donošenja urbanističkog plana, ponudi Gradu u otkup zemljište radi privođenja planiranoj nameni, a Grad ponudu ne prihvati, naknada mu se obračunava na način utvrđen članom 15. tačka a. ove odluke.

Član 18

Kriterijumi i merila za utvrđivanje i obračun visine naknade se iskazuju na osnovu broja bodova, utvrđenog po prostornim jedinicama.

Pod prostornom jedinicom u zahvatu Generalnog plana Grada Kragujevca, podrazumeva se najmanji blok koji se može opisati postojećim ulicama i identifikovati na karti prostornih jedinica, koja je sastavni deo ove odluke.

Pod prostornom jedinicom, između granice Generalnog plana Grada Kragujevca i granice Grada Kragujevca utvrđene Zakonom, podrazumeva se odgovarajuća katastarska Opština na toj teritoriji.

Ukupan broj bodova na nivou prostorne jedinice izračunava se kao prost zbir bodova utvrđen po elementima iz tabela - Kriterijumi.

Član 19

Visina naknade za korišćenje građevinskog zemljišta po 1 m2 zemljišta, stambenog, poslovnog i pomoćnog prostora, dobija se kao proizvod ukupnog broja bodova prostorne jedinice i vrednosti boda.

Član 20

Ako stambenom objektu pripada građevinsko zemljište koje koriste samo korisnici tog objekta (dvorište i slično), vrednost boda za korišćenje tog zemljišta iznosi 30% od vrednosti boda za stambeni prostor, računato po m2 građevinskog zemljišta.

U građevinsko zemljište u smislu stava 1. ovog člana, ne uračunava se zemljište pod objektima.

Ako objekat koristi više zakupaca odnosno vlasnika, naknada iz stava 1. ovog člana deli se srazmerno površini stana koji koriste, ako podela objekta i zemljišta nije drugačije definisana odgovarajućom ispravom (situacioni plan i slično).

Za pomoćne prostorije u objektu i izvan objekta (podrum, šupa, garaža i sl.) plaća se 50% naknade za stambeni prostor po 1 m2 pomoćne prostorije.

Ako se u stanu obavlja i poslovna delatnost iznos naknade obračunat na osnovu člana 19. ove odluke, uvećava se za 25%.

Ako stambenom objektu, koji se nalazi u prostornoj jedinici iz čl. 18. stav 3. ove odluke, pripada građevinsko zemljište u površini većoj od 500 m2, obveznik plaća naknadu za površinu od 500 m2 ne uračunavajući zemljište pod objektom.

Član 21

Vrednost boda po 1 m2, utvrđuje Odlukom Skupština Grada Kragujevca.

Član 22

Korisnici građevinskog zemljišta plaćaju naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta i to:

- za zemljište koje se koristi za obavljanje poslovne delatnosti 100% vrednosti boda za poslovni prostor te delatnosti;

- za zemljište koje nije privedeno nameni po urbanističkoj i projektnoj dokumentaciji za uređenje kompleksa, plaća naknadu od 70% vrednosti boda za poslovni prostor te delatnosti;

- za uređene zelene površine (parkovske) prema projektnoj dokumentaciji u okviru kompleksa, plaćaju naknadu u visini od 25% vrednosti boda za poslovni prostor te delatnosti.

Član 23

Uprava utvrđuje ukupan broj bodova za svaku prostornu jedinicu primenom Kriterijuma.

Ukupan broj bodova iz stava 1. ovog člana menja se pri svakoj promeni Kriterijuma.

Član 24

Rešenje o visini naknade za obveznike naknade, donosi se posebno za svakog obveznika.

Rešenje sadrži podatke o ukupnoj površini zemljišta, stambenog, poslovnog i pomoćnog prostora i ukupan broj bodova po svim kriterijumima za prostornu jedinicu, vrednost brda, iznos naknade i od kada se plaća.

Pre donošenja rešenja kojim se utvrđuje obaveza plaćanja naknade, Uprava je dužna da na zahtev obveznika omogući uvid u pravnu i činjeničnu osnovu za donošenje rešenja.

U slučajevima, kada se samo menja vrednost boda, obveznicima naknade, dostavlja se obaveštenje o nastaloj promeni.

Obveznik koji smatra da visina naknade nije utvrđena u skladu sa odredbama ove Odluke, može izjaviti žalbu Gradskom veću.

Član 25

Gradska uprava nadležna za poslove urbanizma i izgradnje, dužna je da Upravi dostavi pravnosnažno rešenje kojim se odobrava upotreba novoizgrađenih, dograđenih, rekonstruisanih i adaptiranih objekata, legalizovanih bespravno izgrađenih objekata; kao i prijavu promene namene objekta, odnosno delova objekta bez izvođenja radova u roku od pet dana od dana pravnosnažnosti rešenja, odnosno podnošenja prijave.

Gradska uprava nadležna za imovinsko pravne poslove dužna je da Upravi dostavi pravnosnažna rešenja, odnosno odluke o utvrđivanju prava korišćenja ili davanja u zakup građevinskog zemljišta, u roku od pet dana od dana pravnosnažnosti istih.

Pravna lica i preduzetnici, dužni su da Upravi dostave pravosnažna rešenja o registraciji, prestanku rada, kao i o promenama, u roku od 10 dana od dana pravosnažnosti rešenja.

Uprava je dužna da tromesečno, radi ažuriranja evidencije obveznika naplate (pravnih lica i preduzetnika) pribavlja izveštaj od nadležnih organa za registraciju o novoregistrovanim pravnim licima i preduzetnicima, kao i o promenama nastalim kod registrovanih pravnih lica i preduzetnika.

Uprava je dužna da u roku od 15 dana od dana prijema akata, odnosno podataka od nadležnih organa izvrši proveru podataka, sačini zapisnik za utvrđivanje visine naknade i rešenje o obračunatom iznosu naknade dostavi obvezniku.

Član 26

Ukoliko organi iz člana 25. ove Odluke ne dostave navedena akta, i obveznici ne postupe u skladu sa članom 12. stav 3. obaveza plaćanja naknade nastaje kada ovlašćeno službeno lice Uprave, utvrdi korišćenje prostora za stanovanje ili obavljanja delatnosti kao i promene koje nastanu u korišćenju.

Član 27

Izvršni organ grada, može u izuzetnim situacijama (viša sila i dr.), delimično ili u celosti za određeni vremenski period osloboditi obveznika plaćanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, na obrazloženi predlog Uprave.

V KAZNENE ODREDBE

Član 28

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako ne podnese prijavu za utvrđivanje naknade u propisanom roku ili ako u prijavi navede netačne podatke,

2. ako raniji i novi korisnik ne obavesti Upravu o promeni vlasništva, odnosno korišćenja prostora, odnosno građevinskog zemljišta u propisanom roku,

3. ako ovlašćenom radniku Uprave ne omogući kontrolu podataka iz prijave na licu mesta ili utvrđivanje činjenica, podataka i okolnosti od značaja za visinu naknade.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik bez svojstva pravnog lica ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Za obaveze po osnovu naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, koje su dospele, a nisu izmirene do stupanja na snagu ove odluke, prinudna naplata, vršiće se po propisima kojima se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Član 30

Do donošenja rešenja iz člana 6. ove odluke, dosadašnji obveznici plaćaju akontaciju naknade u mesečnom iznosu utvrđenom za decembar 2006. godine.

Član 30a

Obavezuje se Gradska uprava za imovinu, Poreska uprava RS - Centar Kragujevac i JP "Preduzeće za izgradnju grada Kragujevca", da najkasnije do 31.12.2006. godine, predaju Upravi kompletnu evidenciju obveznika plaćanja naknade.

Član 31

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a primenjivaće se od 01.01.2004. godine.

Član 32

Danom početka primene ove odluke, prestaje da važi Odluka o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta (Službeni list Grada Kragujevca br. 12/97 i 6/99).

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Kragujevca", br. 4/2005)

Član 6

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Kragujevca.

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Kragujevca", br. 14/2006)

Član 15

Ovlašćuje se Odbor za organizaciju i normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta.

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca" a primenjivaće se od 01.01.2007. godine.

 

OSNOVI I MERILA ZA VREDNOVANJE PROSTORNIH USLOVA GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

 

Tabela I

Vrednovanje prostornih uslova građevinskog zemljišta za stanovanje

 

Šifra

Elementi za vrednovanje

Broj bodova

11

POLOŽAJ U GRADSKOJ CELINI

120

111

Udaljenost od gradskog centra (presek ul. 27. marta i Kralja Aleksandra I Karađorđevića)

50

1111

do 500 metra

50

1112

od 500 do 1000 metara

30

1113

od 1000 do 2000 metara

20

1114

od 2000 do 35000 metara

15

1115

od 3500 do 5000 metara

10

1116

preko 5000 metara

5

112

Udaljenost od autobuskog stajališta

40

1121

do 200 metara

40

1122

od 200 do 500 metara

30

1123

od 500 do 1000 metara

20

1124

od 1000 do 2000 metara

10

1125

preko 2000 metara

0

113

Broj veza javnog gradskog saobraćaja

30

1131

preko dve linije JGS

30

1132

dve linije JGS

20

1133

jedna linija JGS

10

1134

naselje povezano sa gradom prigradskom linijom

5

12

POLOŽAJ U ODNOSU NA OBJEKTE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE

100

121

Udaljenost od zdravstvene stanice

40

1211

do 500 metara

40

1212

od 500 - 1000 metara

30

1213

od 1000 - 2000 metara

20

1214

preko 2000 metara

10

122

Udaljenost od klin.-boln. centra

40

1221

do 1000 metara

40

1222

od 1000 - 2000 metara

30

1223

od 2000 - 5000 metara

20

1224

preko 5000 metara

10

123

Udaljenost od apoteke

20

1231

do 500 metara

20

1232

od 500 - 1000 metara

10

1233

od 1000 - 3000 metara

6

1234

preko 3000 metara

5

13

POLOŽAJ U ODNOSU NA OBJEKTE SOCIJALNE ZAŠTITE

40

131

Udaljenost od dečje ustanove

40

1311

do 500 metara

40

1312

od 500 - 1000 metara

30

1313

od 1000-2000 metara

20

1314

preko 2000 metara

10

14

POLOŽAJ U ODNOSU NA OBJEKTE KULTURE

40

141

Udaljenost od centra MZ

14

1411

do 1000 metara

14

1412

od 1000-2000 metara

10

1413

od 2000 - 5000 metara

6

1414

preko 5000 metara

2

142

Udaljenost od bioskopa

14

1421

do 500 metara

14

1422

od 500 - 1000 metara

10

1423

od 1000-2000 metara

6

1424

preko 2000 metara

2

143

Udaljenost od biblioteke i čitaonice

8

1431

do 1000 metara

8

1432

od 1000 - 3000 metara

6

1433

od 3000- 500 metara

4

1434

preko 5000 metara

2

144

Udaljenost od pozorišta

4

1441

do 1000 metara

4

1442

od 1000-2000 metara

3

1443

od 2000-5000 metara

2

1444

preko 5000 metara

1

15

POLOŽAJ U ODNOSU NA OBRAZOVNE USTANOVE

90

151

Udaljenost od osnovne škole

40

1511

do 2000 metara

40

1512

od 200 - 300 metara

30

1513

od 300-500 metara

20

1514

preko 500 metara

10

152

Udaljenost od škole za srednje obrazovanje

30

1512

do 300 metara

30

1522

do 300 - 500 metara

25

1523

od 500-1000 metara

20

1524

preko 1000 metara

15

153

Udaljenost od više odnosno visoke škole

20

1531

do 1000 metara

20

1532

od 1000-2000 metara

15

1533

od 2000-5000 metara

10

1534

preko 5000 metara

5

16

POLOŽAJ U ODNOSU NA OBJEKTE SPORTA I REKREACIJE

50

161

Udaljenost od parka, javnih zelenih površina i jezera

30

1611

do 200 metara

30

1612

od 200 - 500 metara

20

1613

od 500-1000 metara

15

1614

preko 1000 metara

10

162

Udaljenost od sportskih terena

20

1621

do 500 metara

20

1622

od 500 - 1000 metara

15

1623

od 1000 - 2000 metara

10

1624

preko 2000 metara

5

17

POLOŽAJ U ODNOSU NA OBJEKTE TRGOVINE NA MALO

110

171

Udaljenost od objekta osnovnog snabdevanja

40

1711

do 200 metara

40

1711

do 201-400 metara

30

1713

od 401- 600 metara

20

1714

preko 600 - metara

10

172

Udaljenost od specijalizovanih prodavnica

10

1721

do 400 metara

10

1722

od 400-1000 metara

8

1723

od 1000-2000 metara

6

1724

preko 2000 metara

4

173

Udaljenost od tržnog centra

20

1731

do 400 metara

20

1732

do 4000-1000 metara

16

1733

od 1000-2000 metara

12

1734

preko 2000 metara

8

174

Udaljenost od zelene pijace

40

1741

do 200 metara

40

1742

od 200-500 metara

30

1743

od 500-1000 metara

20

1744

preko 1000 metara

10

18

POLOŽAJ U ODNOSU NA OSTALE OBJEKTE

30

181

Udaljenost od objekta opštine

14

1811

do 500 metara

14

1812

od 500 -1000 metara

10

1813

od 100-200 metara

6

1814

preko 2000 metara

2

182

Udaljenost od pošte

8

1821

do 500 metara

8

1822

od 500-1000 metara

6

1823

od 100-2000 metara

5

1824

preko 2000 metara

2

183

Udaljenost od banke

8

1831

do 500 metara

8

1832

od 500-1000 metara

6

1833

od 1000-2000 metara

4

1834

preko 2000 metara

2

19

KOMUNALNA OPREMLJENOST

570

191

Stanje planske dokumentacije

20

1911

ima odgovarajući regulacioni plan

20

1912

nema odgovarajući regulacioni plan

120

192

Stanje saobraćajnica (maksimum)

80

1921

Asfaltirano preko 50%

80

1922

Asfaltirano ispod 50%

40

193

Stanje toplovodne mreže

100

1931

Ima gradski sistem grejanja

100

1932

Nema gradski sistem grejanja

0

194

Stanje gasovodne mreže

80

1941

Ima gasovodnu mrežu

80

1942

Nema gasovodnu mrežu

0

195

Stanje vodovodne mreže

100

1951

Postoji gradska mreža

100

1952

Ne postoji gradska mreža

0

196

Stanje kanalizacione mreže

60

1961

Postoji gradska mreža

10

1962

Ne postoji gradska mreža

0

197

Stanje PTT mreže

50

1971

Postoji PTT mreža

50

1972

Ne postoji PTT mreža

0

198

Stanje elektro mreže

80

1981

Ima el. Energiju sa stabilnim naponom

80

1982

Ima el. Energiju sa nestabilnim naponom

40

1983

Bez el. mreže

0

20

URBANO - EKOLOŠKA SITUACIJA

80

201

Gustina naseljenosti

50

2011

Do 80 stanovnika na hektar

50

2012

Od 80 do 150 stanovnika na hektare

40

2013

Od 150 do 250 stanovnika na hektar

30

2014

Od 250 do 400 stanovnika na hektar

20

2015

Preko 400 stanovnika na hektar

10

202

Zagađenost atmosfere

30

2021

Ispod granica normale

30

2022

U granicama normale

0

2023

Iznad granica normale

-100

 

Tabela II

Vrednovanje pogodnosti građevinskog zemljišta za obavljanje delatnosti (u bodovima)

 

DELATNOSTI PREMA KLASIFIKACIJI DELATNOSTI

ŠIFRA

Elementi za vrednovanje

01-02

60-40

403,

65-67

75-91

05

50-52

410

70-74

726,

10-14

55

900

95-99

731

15-37

92-93

7032

401,

732,

45

725,

60212

402

743

 

748

 

9111

745,

 

804

 

 

747

 

 

 

 

923,

 

 

 

 

925

 

 

 

 

6602

 

1

2

3

4

5

6

21

POLOŽAJ U ODNOSU NA CENTAR GRADA

80

400

70

500

200

211

Udaljenost od centra (presek ul. 27. marta i Kralja Aleksandra I Karađorđevića)

80

400

70

500

200

2111

Do 250 m

80

400

70

500

200

2112

od 250-1000 m

50

300

60

300

100

2113

Od 1000-2000 m

40

200

50

220

50

2114

Od 200-3500 m

30

150

40

150

30

2115

Od 3500-5000 m

20

100

30

80

20

2116

Više od 5000 m

10

50

10

10

10

22

SAOBRAĆAJNI USLOVI

320

320

200

350

150

221

Efikasnost povezivanja na spoljne saobraćajnice

60

10

10

10

-

2211

Pristup na magistralni put

60

10

10

10

-

2212

Pristup preko grad. Saobr. Viš. reda

40

10

10

10

-

2213

Pristup preko grad. Saobr. niž. reda

20

0

0

0

-

222

Vidovi saobraćajnih veza

60

20

20

10

-

2221

Drumski i železnički

60

10

20

10

-

2222

drumski

30

5

10

5

-

223

Propusna moć saobraćaja

60

10

10

10

-

2231

velika

60

10

10

10

-

2232

srednja

40

5

5

5

-

2233

Mala

20

0

0

0

-

224

Uslovi parkiranja

40

150

30

70

50

2241

regulisano parkiranje parkingom

40

150

30

70

50

2242

delimično regulis. parkiranje

20

80

15

50

30

225

Uslovi javnog gradskog saobraćaja

40

110

60

100

70

2251

više od dve linije JGS

40

110

60

100

70

2252

dve linije JGS

20

90

50

80

50

2253

jedna linija JGS

10

70

40

60

30

2254

nema linije JGS do 300 m

0

30

20

30

20

226

Udaljenost od autobuske stanice

20

20

50

100

15

2261

do 500 m

20

20

50

100

15

2262

od 500 m - 2000 m

10

10

40

80

10

2263

do 2001 m - 5000 m

5

5

30

60

5

2264

preko 5000 m

0

0

20

40

0

227

Udaljenost od železničke stanice

40

10

20

50

15

2271

do 500 m

40

10

20

50

15

5272

od 500 m - 2000 m

30

5

10

40

10

2273

od 2001 m - 5000 m

20

0

5

30

3

2274

preko 5000 m

10

0

0

20

0

23

FUNKCIONALNE POGODNOSTI

200

130

140

100

50

231

Površina kompleksa

40

-

30

-

-

2311

Preko 22 xa

40

-

30

-

-

2312

od 10-20 xa

30

-

30

-

-

2313

od 1-10 xa

20

-

10

-

-

2314

do 1,0 xa

10

-

5

-

-

2315

preko 1,0 xa

-

40

30

10

-

2316

od 50a - 100a

-

30

20

10

-

2317

od 10a - 49

-

20

10

0

-

2318

do 10a

-

10

0

0

-

232

Mogućnosti prostornog razvoja

80

40

40

60

10

2321

postoji mogućnost prostorn. razvoja bez većih ulaganja

80

40

40

60

10

2322

ne postoji mog. prost. razv. sa većim ulaganjem

50

20

20

30

5

2323

ne post. mog. daljeg proširenja

20

-

-

-

-

233

Racionalnost korišćenja prostora

80

70

70

30

20

2331

izgrađenost do 40%

80

70

70

30

10

2332

izgrađenost do 80%

50

30

30

15

5

2333

izgrađenost preko 80%

20

10

10

10

5

234

Školski kompleks u odnosu na normativ

-

-

-

-

20

2341

ostvaren normativ sa preko 75%

-

-

-

-

15

2342

ostvaren normativ od 50-75%

-

-

-

-

15

2343

ostvaren normativ od 25-49%

-

-

-

-

15

24

KOMUNALNA OPREMLJENOST ZEMLJIŠTA

270

220

230

240

130

241

Uslovi vodosnabdevanja

80

60

60

30

30

2411

koristi vodu iz gradske mreže samo za antirane i tehničke potrebe

80

60

60

30

30

2412

koristi vodu iz gradske mreže samo za sanitarne potrebe

60

50

50

25

20

242

Uslovi kanalisanja otpadnih voda

60

60

60

40

40

2421

koristi grad. kanal. za industrijske otpadne vode

60

60

60

40

40

2422

koristi grad. kanal. za atmosfersku i fekalnu vodu

50

50

50

30

30

2423

koristi grad. kanal. za fekalnu vodu

40

40

40

20

20

243

Elektro telefonske mreže

40

30

40

50

10

2431

ima električnu energiju sa nestabilnim naponom

40

30

40

50

10

2432

ime električnu energiju sa nestabilnim naponom

20

10

20

30

0

244

Uslovi telefonske mreže

60

30

20

60

20

2441

više od 10 direktnih priključaka

20

30

40

50

20

2442

od 5 do 10 direktnih priključaka

15

20

30

40

15

2443

od 2 do 5 direktnih priključaka

10

15

20

30

10

2444

jedan direktan priključak

5

10

15

20

5

2445

nije priključen na telefonsku mrežu

0

0

0

0

0

245

Uslovi grejanja

70

40

30

70

30

2451

priključen na grad. gasovodnu mrežu

70

40

30

70

30

2452

priključen na grad. topl. mr.

60

30

20

60

20

2453

nema centralno grejanje

10

10

10

20

5

25

URBO-EKOLOŠKI USLOVI

200

250

160

100

100

251

Zagađenost atmosfere

100

100

100

100

100

2511

ispod granica normale

-

30

30

50

20

2512

velika emisija A 3

100

100

100

100

100

2513

srednja emisija A 3

60

60

60

60

60

2514

mala emisija A 3

30

30

30

30

30

252

Zagađivanje vode

100

40

60

0

0

2521

veliki zagađivač vode

100

40

60

-

-

2522

srednji zagađivač vode

60

30

40

-

-

2523

mali zagađivač vode

20

20

20

-

-

253

Gustina naseljenosti

-

110

-

-

-

2531

preko 500 st/xa

-

110

-

-

-

2532

od 401 do 500 st/xa

-

100

-

-

-

2533

od 301 do 400 st/xa

-

90

-

-

-

2534

od 200 do 300 st/xa

-

80

-

-

-

2535

ispod 200 st/x

-

70

-

-

-