TARIFNI SISTEM

ZA PRISTUP I KORIŠĆENJE SISTEMA ZA TRANSPORT NAFTE NAFTOVODIMA I TRANSPORT DERIVATA NAFTE PRODUKTOVODIMA

("Sl. glasnik RS", br. 1/2007)

Osnovne odredbe

Član 1

Ovim tarifnim sistemom za pristup i korišćenje sistema za transport nafte naftovodima i za transport derivata nafte produktovodima (u daljem tekstu: tarifni sistem) određuju se tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun cena za pristup i korišćenje sistema za transport nafte naftovodima i tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun cena za pristup i korišćenje sistema za transport derivata nafte produktovodima, kao i način njihovog izračunavanja.

Član 2

Tarifni elementi su obračunske veličine tarifnog sistema na koje se raspoređuje maksimalno odobreni prihod energetskih subjekata koji obavljaju delatnost transporta nafte naftovodima, odnosno delatnost transporta derivata nafte produktovodima (u daljem tekstu: energetski subjekt).

Maksimalno odobreni prihod, u smislu stava 1. ovog člana, obuhvata opravdane troškove poslovanja energetskog subjekta i odgovarajuću stopu povraćaja sredstava od investicija, odnosno stopu povraćaja na angažovana sredstva u regulatornom periodu i utvrđuje se primenom metode kontrole prihoda koji energetski subjekt ostvaruje obavljanjem delatnosti transporta nafte naftovodima, odnosno delatnosti transporta derivata nafte produktovodima. Maksimalno odobreni prihod se obračunava i raspoređuje na tarifne elemente u skladu sa Metodologijom za određivanje tarifnih elemenata za izračunavanje cena pristupa i korišćenja sistema za transport nafte naftovodima, odnosno Metodologijom za određivanje tarifnih elemenata za izračunavanje cene pristupa i korišćenja sistema za transport derivata nafte produktovodima ( "Službeni glasnik RS", broj 68/2006).

Član 3

Cene za pristup i korišćenje sistema za transport nafte naftovodima i transporta derivata nafte produktovodima se iskazuju po tarifnim stavovima utvrđenim ovim tarifnim sistemom, na osnovu kojih se obračunava usluga transporta nafte naftovodima, odnosno usluga transporta derivata nafte produktovodima i utvrđuju se po tarifnim elementima.

Transport nafte naftovodima

Tarifni element

Član 4

Tarifni element za transport nafte naftovodima je "energent".

Tarifni element "energent" je ukupna godišnja količina nafte koja se transportuje korisnicima sistema za transport nafte naftovodima i izražava se u tonama.

Ako sistem za transport nafte naftovodima sadrži dve ili više zasebnih deonica, tarifni element "energent" se utvrđuje za svaku deonicu.

Tarifni stav

Član 5

Za tarifni element "energent" utvrđuje se tarifni stav "energent".

Cene po tarifnom stavu "energent" se izračunavaju kao količnik pripadajućeg dela maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta koji obavlja delatnost transporta nafte naftovodima za svaku zasebnu deonicu sistema, obračunatog u skladu sa Metodologijom za određivanje tarifnih elemenata za izračunavanje cena pristupa i korišćenja sistema za transport nafte naftovodima i količine nafte koja se transportuje odgovarajućom deonicom sistema u regulatornom periodu.

Cene po tarifnim stavovima "energent" su jednake za sve korisnike svake zasebne deonice sistema za transport nafte naftovodima.

Član 6

Tarifni stav "energent" iskazuje se u dinarima / tona / 100 km i utvrđuje se za svaku zasebnu deonicu sistema za transport nafte naftovodima.

Način obračuna usluge transporta nafte naftovodima

Član 7

Usluga transporta nafte naftovodima se obračunava na osnovu cena po tarifnim stavovima za svaku zasebnu deonicu sistema za transport nafte naftovodima i transportovane količine nafte na toj deonici, a prema konkretnoj dužini deonice na kojoj je nafta transportovana.

Član 8

Način obračuna usluge transporta nafte naftovodima uređuju energetski subjekt i korisnik sistema, u skladu sa zakonom, pravilima o radu sistema za transport nafte naftovodima i ovim tarifnim sistemom.

Transport derivata nafte produktovodima

Tarifni element

Član 9

Tarifni element za transport derivata nafte produktovodima je "energent".

Tarifni element "energent" je ukupna godišnja količina derivata nafte koja se transportuje korisnicima transportnog sistema za transport derivata nafte produktovodima i izražava se u tonama.

Tarifni stav

Član 10

Za tarifni element "energent" utvrđuje se tarifni stav "energent".

Cena po tarifnom stavu "energent" se izračunava kao količnik maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta koji obavlja delatnost transporta derivata nafte produktovodima, obračunatog u skladu sa Metodologijom za određivanje tarifnih elemenata za izračunavanje cene pristupa i korišćenja sistema za transport derivata nafte produktovodima i količine derivata nafte koja se transportuje sistemom za transport derivata nafte produktovodima u regulatornom periodu.

Cena po tarifnom stavu "energent" je jednaka za sve korisnike sistema za transport derivata nafte produktovodima.

Član 11

Cena po tarifnom stavu "energent" se iskazuje u dinarima po toni.

Način obračuna usluge transporta derivata nafte produktovodima

Član 12

Usluga transporta derivata nafte produktovodima se obračunava na osnovu cena po tarifnim stavovima i transportovane količine derivata nafte.

Član 13

Način obračuna usluge transporta derivata nafte produktovodima uređuju energetski subjekt i korisnik sistema, u skladu sa zakonom i ovim tarifnim sistemom.

Prelazna i završna odredba

Član 14

Ovaj tarifni sistem, po dobijanju saglasnosti Vlade, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.