TARIFNI SISTEM

ZA PRISTUP I KORIŠĆENJE SISTEMA ZA DISTRIBUCIJU ELEKTRIČNE ENERGIJE

("Sl. glasnik RS", br. 1/2007)

Osnovne odredbe

Član 1

Ovim tarifnim sistemom za pristup i korišćenje sistema za distribuciju električne energije (u daljem tekstu: tarifni sistem) određuju se tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun cena za pristup i korišćenje sistema za distribuciju električne energije, način njihovog izračunavanja, kao i kategorije i grupe korisnika distributivnog sistema u zavisnosti od mesta isporuke, načina merenja i drugih karakteristika isporučene električne energije.

Član 2

Tarifni elementi su obračunske veličine tarifnog sistema na koje se raspoređuje maksimalno odobreni prihod energetskog subjekta koji obavlja delatnosti distribucije električne energije i upravljanja distributivnim sistemom (u daljem tekstu: energetski subjekt).

Maksimalno odobreni prihod, u smislu stava 1. ovog člana, obuhvata opravdane troškove poslovanja energetskog subjekta i odgovarajuću stopu povraćaja sredstava od investicija, odnosno stopu povraćaja na angažovana sredstva u regulatornom periodu i utvrđuje se primenom metode kontrole prihoda koji energetski subjekt ostvaruje obavljanjem delatnosti distribucije električne energije i upravljanja distributivnim sistemom. Maksimalno odobreni prihod se obračunava i raspoređuje na tarifne elemente u skladu sa Metodologijom za određivanje tarifnih elemenata za izračunavanje cena pristupa i korišćenja sistema za distribuciju električne energije - "Službeni glasnik RS", broj 68/2006 (u daljem tekstu: Metodologija).

Član 3

Cene za pristup i korišćenje sistema za distribuciju električne energije se iskazuju po tarifnim stavovima utvrđenim ovim tarifnim sistemom, na osnovu kojih se obračunava usluga distribucije električne energije i upravljanja distributivnim sistemom (u daljem tekstu: usluga distribucije električne energije) za obračunski period i utvrđuju se po tarifnim elementima za svaku kategoriju i grupu korisnika distributivnog sistema.

Član 4

Korisnik distributivnog sistema (u daljem tekstu: korisnik sistema), u smislu ovog tarifnog sistema jeste:

1) kvalifikovani kupac čiji su objekti priključeni na distributivni sistem;

2) tarifni kupac čiji su objekti priključeni na distributivni sistem;

3) energetski subjekt za proizvodnju električne energije, za električnu energiju isporučenu iz distributivnog sistema za potrebe proizvodnje električne energije (isporuka preko transformatora opšte grupe).

Kategorije i grupe korisnika sistema

Član 5

Kategorije korisnika sistema određuju se u zavisnosti od: napona na mestu isporuke električne energije, vrste mernih uređaja, odnosno načina merenja i drugih kriterijuma utvrđenih ovim tarifnim sistemom (u daljem tekstu: kategorije korisnika).

Kategorije korisnika sistema su:

1) potrošnja na srednjem naponu;

2) potrošnja na niskom naponu;

3) široka potrošnja;

4) javno osvetljenje.

Član 6

U kategoriji Potrošnja na srednjem naponu su korisnici sistema čiji su objekti priključeni na distributivnu mrežu naponskog nivoa iznad 1 kV, a nižeg od 110 kV.

U kategoriji Potrošnja na niskom naponu su korisnici sistema čiji su objekti priključeni na distributivnu mrežu naponskog nivoa do 1 kV i kojima se isporučena aktivna snaga, aktivna i reaktivna energija utvrđuju merenjem.

U kategoriji Široka potrošnja su korisnici sistema čiji su objekti priključeni na distributivnu mrežu do 1 kV kojima se aktivna snaga utvrđuje prema odobrenoj snazi priključka, u skladu sa ovim tarifnim sistemom, isporučena aktivna energija utvrđuje merenjem, a reaktivna energija ne meri.

U kategoriji Javno osvetljenje su korisnici sistema koji električnu energiju koriste za osvetljenje ulica, trgova, tunela, pešačkih prolaza, parkova, puteva, istorijskih i drugih obeležja, uređaja za putnu signalizaciju i druga potrošnja za osvetljenje javnih površina i javnih objekata i korisnici koji električnu energiju koriste za osvetljavanje reklamnih panoa, kojima se isporučena aktivna energija utvrđuje merenjem ili obračunom prema vremenu isporuke, a aktivna snaga i reaktivna energija ne mere.

Član 7

U kategoriji Široka potrošnja, u zavisnosti od načina merenja i uslova isporuke aktivne energije, utvrđuju se četiri grupe korisnika sistema (u daljem tekstu: grupe korisnika):

1) Potrošnja sa jednotarifnim merenjem;

2) Potrošnja sa dvotarifnim merenjem;

3) Upravljana potrošnja, kod kojih se sistemom za daljinsko upravljanje potrošnjom upravlja napajanjem električnom energijom kotlova za grejanje prostorija, TA peći i protočnih bojlera, na način kojim se napajanje može prekinuti u periodu od najviše dva puta od po tri časa dnevno, s tim što se između dva prekida mora obezbediti napajanje u trajanju od najmanje četiri časa;

4) Upravljana potrošnja sa posebnim merenjem, kod kojih se sistemom za daljinsko upravljanje potrošnjom upravlja napajanjem električnom energijom kotlova za grejanje prostorija, TA peći i protočnih bojlera, a isporučena aktivna energija meri preko posebnog mernog uređaja. Električna energija se isporučuje u trajanju od deset časova dnevno, od čega osam časova neprekidno, u vremenu koje određuje energetski subjekt, u skladu sa mogućnostima distributivnog sistema. Ako je dnevna temperatura, merena u 7 h, minus 10°C ili niža, u naseljenom mestu sa upravljanom potrošnjom, električna energija se dodatno isporučuje u trajanju od dva časa. Napajanje električnom energijom u trajanju od dodatna dva časa se mora obezbediti u periodu od 12 do 22 h.

Tarifni elementi

Član 8

Tarifni elementi su:

1) "snaga";

2) "aktivna energija";

3) "reaktivna energija".

Član 9

Tarifni element "snaga" je godišnja suma mesečnih maksimalnih aktivnih snaga svih korisnika sistema.

Mesečna maksimalna aktivna snaga jednog korisnika sistema iz kategorija Potrošnja na srednjem naponu i Potrošnja na niskom naponu se posebno utvrđuje za svaki energetski objekat namenjen distribuciji ili transformaciji električne energije - transformatorska stanica ili razvodno postrojenje, (u daljem tekstu: objekat distributivnog sistema) na koji je objekat korisnika sistema priključen. Mesečna maksimalna aktivna snaga za jednog korisnika sistema se utvrđuje merenjem srednje petnaestominutne aktivne snage tokom kalendarskog meseca.

Ako se jednom korisniku sistema srednja petnaestominutna aktivna snaga meri na jednom mernom mestu, mesečna maksimalna aktivna snaga je jednaka najvećoj izmerenoj vrednosti.

Ako se jednom korisniku sistema srednja petnaestominutna aktivna snaga meri na više mernih mesta u jednom objektu distributivnog sistema ili na više mernih mesta u objektu korisnika sistema koji je priključen na jednu transformatorsku stanicu, mesečna maksimalna aktivna snaga je najveći zbir jednovremenih srednjih petnaestominutnih aktivnih snaga izmerenih na svim mernim mestima na istom naponskom nivou, ako su ostvarene tehničke mogućnosti za utvrđivanje tog zbira.

Ako se jednom korisniku sistema električna energija isporučuje iz više trafostanica 10/0,4 kV/kV koji se napajaju iz iste transformatorske stanice 35/10 kV/kV, mesečna maksimalna aktivna snaga je najveći zbir jednovremenih srednjih petnaestominutnih aktivnih snaga izmerenih na svim mernim mestima u trafostanicama 10/0,4 kV/kV na istom naponskom nivou, ako su ostvarene tehničke mogućnosti za utvrđivanje tog zbira.

Za električnu vuču u gradskom saobraćaju, mesečna maksimalna aktivna snaga je najveći zbir jednovremenih srednjih petnaestominutnih aktivnih snaga izmerenih na svim mernim mestima na distributivnom sistemu istog energetskog subjekta, ako su ostvarene tehničke mogućnosti za utvrđivanje tog zbira.

Korisnicima sistema iz kategorije Široka potrošnja, aktivna snaga se obračunava za kalendarski mesec, po pravilu, prema odobrenoj snazi - vršnom opterećenju utvrđenom odobrenjem za priključenje korisnika na sistem, odnosno elektroenergetskom saglasnošću. Ako su, u skladu sa propisom kojim se uređuju uslovi isporuke električne energije, korisniku sistema iz kategorije Široka potrošnja, na njegov zahtev, ugrađeni automatski osigurači manje nazivne snage - struje od odobrene, snaga se obračunava prema nazivnoj struji ugrađenog automatskog osigurača, množenjem nazivne struje sa 0,23 za monofazni priključak, a sa 0,69 za trofazni priključak.

Snaga se izražava u kilovatima (kW).

Član 10

Tarifni element "aktivna energija" je ukupna aktivna energija koja se godišnje isporučuje korisnicima sistema.

Aktivna energija jednog korisnika sistema je suma aktivnih energija koje su izmerene na svim mernim mestima tokom obračunskog perioda u okviru iste kategorije i grupe korisnika.

Aktivna energija se izražava u kilovatčasovima (kWh).

Član 11

Tarifni element "reaktivna energija" je ukupna reaktivna energija koja se godišnje isporučuje korisnicima sistema.

Reaktivna energija jednog korisnika sistema je suma reaktivnih energija koje su izmerene na svim mernim mestima tokom obračunskog perioda u okviru iste kategorije i grupe korisnika.

Reaktivna energija se izražava u kilovatčasovima (kvarh).

Tarifni stavovi

Član 12

Tarifni stavovi se utvrđuju za svaki od tarifnih elemenata iz člana 8. ovog tarifnog sistema.

Tarifni stavovi se utvrđuju po kategorijama i grupama korisnika sistema.

Član 13

Za tarifni element "snaga" se utvrđuju dva tarifna stava:

1) "obračunska snaga";

2) "prekomerno preuzeta snaga".

Tarifni stav "obračunska snaga", za korisnike iz kategorija Potrošnja na srednjem naponu i Potrošnja na niskom naponu se primenjuje na iznos mesečne maksimalne aktivne snage, ako je mesečna maksimalna aktivna snaga manja ili jednaka odobrenoj snazi - vršnom opterećenju utvrđenom odobrenjem za priključenje korisnika na distributivni sistem, odnosno elektroenergetskom saglasnošću (u daljem tekstu: odobrena snaga).

Ako je mesečna maksimalna aktivna snaga veća od odobrene snage, na iznos odobrene snage se primenjuje tarifni stav "obračunska snaga", a na iznos razlike mesečne maksimalne i odobrene snage se primenjuje tarifni stav "prekomerno preuzeta snaga".

Za korisnike iz kategorije Široka potrošnja utvrđuje se jedan tarifni stav: "obračunska snaga", koji se primenjuje na odobrenu snagu, u skladu sa članom 9. ovog tarifnog sistema.

Član 14

Za tarifni element "aktivna energija", u zavisnosti od načina merenja, odnosno doba dana isporuke električne energije, utvrđuju se tarifni stavovi:

1) "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju";

2) "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju";

3) "jednotarifno merenje";

4) "aktivna energija - javno osvetljenje";

Za korisnike iz kategorija: Potrošnja na srednjem naponu, Potrošnja na niskom naponu, Široka potrošnja - grupe korisnika Potrošnja sa dvotarifnim merenjem i Upravljana potrošnja utvrđuju se dva tarifna stava za aktivnu energiju - "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" i "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju."

Za korisnike iz kategorije Široka potrošnja - grupa korisnika Potrošnja sa jednotarifnim merenjem, utvrđuje se jedan tarifni stav za aktivnu energiju bez obzira na doba dana u kome se energija isporučuje - "jednotarifno merenje".

Za korisnike iz kategorije Javno osvetljenje, utvrđuje se jedan tarifni stav za aktivnu energiju bez obzira na doba dana u kome se energija isporučuje - "aktivna energija - javno osvetljenje".

Član 15

"Viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" se primenjuje na iznos aktivne energije isporučene korisniku sistema tokom obračunskog perioda, po pravilu u vremenu od 7 do 23 h svakog dana.

"Niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" se primenjuje na iznos aktivne energije isporučene korisniku sistema tokom obračunskog perioda, po pravilu u vremenu od 0 do 7 h i od 23 do 24 h svakog dana.

Radi obezbeđivanja uravnoteženog rada sistema i sprečavanja preopterećenja uređaja i opreme, doba primene tarifnih stavova za aktivnu energiju na pojedinim delovima distributivnog sistema se može odrediti i u drugom periodu dana, pod uslovom da doba primene "nižeg dnevnog tarifnog stava za aktivnu energiju" počinje između 22 i 24 h i traje neprekidno osam časova.

U slučaju iz stava 3. ovog člana, energetski subjekt je dužan da o svim promenama blagovremeno obavesti korisnike sistema putem sredstava javnog informisanja ili na drugi pogodan način, a najkasnije 24 časa pre pomeranja vremena primene tarifnih stavova za aktivnu energiju.

Član 16

Za korisnike iz kategorije Široka potrošnja - grupa korisnika Upravljana potrošnja sa posebnim merenjem, na iznos aktivne energije isporučene korisniku sistema tokom obračunskog perioda se primenjuje "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" za kategoriju Široka potrošnja - grupa korisnika Potrošnja sa dvotarifnim merenjem.

Član 17

Za tarifni element "reaktivna energija" se utvrđuju dva tarifna stava:

1) "reaktivna energija";

2) "prekomerno preuzeta reaktivna energija".

Ako je faktor snage za obračunski period veći ili jednak 0,95, tarifni stav "reaktivna energija" se primenjuje na iznos izmerene reaktivne energije.

Ako je faktor snage za obračunski period manji od 0,95, tarifni stav "reaktivna energija" se primenjuje na iznos reaktivne energije koja odgovara faktoru snage 0,95, a tarifni stav "prekomerno preuzeta reaktivna energija" se primenjuje na iznos prekomerno preuzete reaktivne energije. Prekomerno preuzeta reaktivna energija je pozitivna razlika stvarno isporučene reaktivne energije i reaktivne energije koja odgovara faktoru snage 0,95.

Način izračunavanja cena po tarifnim stavovima i njihovi relativni odnosi

Član 18

Cene po tarifnim stavovima su jednake za sve korisnike sistema istog energetskog subjekta u okviru iste kategorije i grupe korisnika, bez obzira na dužinu distributivnog puta.

Član 19

Cene po tarifnim stavovima "obračunska snaga" za kategorije korisnika Potrošnja na srednjem naponu, Potrošnja na niskom naponu i Široka potrošnja, utvrđuju se prema ceni po tarifnom stavu "obračunska snaga" za kategoriju Potrošnja na srednjem naponu, koja se utvrđuje kao cena po baznom tarifnom stavu kojoj se dodeljuje koeficijent 1, a prema sledećim relativnim odnosima:

1) "obračunska snaga" za kategoriju Potrošnja na srednjem naponu

1,00

2) "obračunska snaga" za kategoriju Potrošnja na niskom naponu

1,60

3) "obračunska snaga" za kategoriju Široka potrošnja

0,15

Cene po tarifnim stavovima za snagu se izražavaju u dinarima po kW.

Osnov za utvrđivanje cene po baznom tarifnom stavu čini 26% maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta utvrđenog u skladu sa Metodologijom.

Obračunska vrednost godišnje sume planiranih mesečnih maksimalnih aktivnih snaga za isporuku korisnicima sistema iz stava 1. ovog člana se izračunava kao zbir umnožaka planirane godišnje sume mesečnih maksimalnih aktivnih snaga po svakoj od kategorija korisnika i broja koji označava relativni odnos za tarifni stav za odgovarajuću kategoriju korisnika.

Cena po baznom tarifnom stavu se izračunava kao količnik dela maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta obračunatog u skladu sa stavom 3. ovog člana i obračunske vrednosti godišnje sume planiranih mesečnih maksimalnih aktivnih snaga obračunate u skladu sa stavom 4. ovog člana.

Član 20

Relativni odnosi cena po tarifnim stavovima "obračunska snaga" i "prekomerno preuzeta snaga" su 1:2.

Cena po tarifnom stavu "prekomerno preuzeta snaga" se određuje na osnovu cene po tarifnom stavu "obračunska snaga" za odgovarajuću kategoriju korisnika primenom relativnog odnosa iz stava 1. ovog člana.

Član 21

Cene po tarifnim stavovima za aktivnu energiju za kategorije korisnika Potrošnja na srednjem naponu i Potrošnja na niskom naponu, utvrđuju se prema ceni po "nižem dnevnom tarifnom stavu za aktivnu energiju" za kategoriju korisnika Potrošnja na srednjem naponu, koja se utvrđuje kao cena po baznom tarifnom stavu kojoj se dodeljuje koeficijent 1, a prema sledećim relativnim odnosima:

1) tarifni stavovi za aktivnu energiju za kategoriju korisnika Potrošnja na srednjem naponu

 

- "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju"

3,0

- "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju"

1,0

2) tarifni stavovi za aktivnu energiju za kategoriju Potrošnja na niskom naponu

 

- "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju"

7,2

- "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju"

2,4

Cene po tarifnim stavovima za aktivnu energiju se izražavaju u dinarima po kWh.

Osnov za utvrđivanje cene po baznom tarifnom stavu čini 16% maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta utvrđenog u skladu sa Metodologijom.

Obračunska vrednost godišnje sume aktivne energije planirane za isporuku korisnicima sistema iz stava 1. ovog člana se izračunava kao zbir umnožaka planirane godišnje sume aktivne energije za isporuku korisnicima sistema tokom primene svakog od tarifnih stavova i broja koji označava relativni odnos za odgovarajući tarifni stav.

Cena po baznom tarifnom stavu se izračunava kao količnik dela maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta obračunatog u skladu sa stavom 3. ovog člana i obračunske vrednosti planirane godišnje sume aktivne energije obračunate u skladu sa stavom 4. ovog člana.

Član 22

Cene po tarifnim stavovima za aktivnu energiju za kategoriju korisnika Široka potrošnja se utvrđuju prema ceni po tarifnom stavu "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju", koja se utvrđuje kao cena po baznom tarifnom stavu kome se dodeljuje koeficijent 1, a prema sledećim relativnim odnosima:

1) "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju"

4,0

2) "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju"

1,0

3) "jednotarifno merenje"

3,5

Osnov za utvrđivanje cene po baznom tarifnom stavu čini 53% maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta utvrđenog u skladu sa Metodologijom.

Obračunska vrednost godišnje sume aktivne energije planirane za isporuku korisnicima sistema iz stava 1. ovog člana se izračunava kao zbir umnožaka planirane godišnje sume aktivne energije za isporuku korisnicima sistema tokom primene svakog od tarifnih stavova i broja koji označava relativni odnos za odgovarajući tarifni stav.

Cena po baznom tarifnom stavu se izračunava kao količnik dela maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta obračunatog u skladu sa stavom 2. ovog člana i obračunske vrednosti godišnje sume aktivne energije obračunate u skladu sa stavom 3. ovog člana.

Član 23

Relativni odnosi cena po tarifnim stavovima "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" za grupu korisnika Potrošnja sa dvotarifnim merenjem i "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" za grupu korisnika Upravljana potrošnja, odnosno "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" za grupu korisnika Potrošnja sa dvotarifnim merenjem i "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" za grupu korisnika Upravljana potrošnja su 1,00:0,85.

Cene po tarifnim stavovima "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" i "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" za grupu korisnika Upravljana potrošnja se određuju na osnovu cena po tarifnim stavovima "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" i "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" za grupu korisnika Potrošnja sa dvotarifnim merenjem respektivno, primenom relativnog odnosa iz stava 1. ovog člana.

Član 24

Osnov za utvrđivanje cene po tarifnom stavu za aktivnu energiju za korisnike iz kategorije Javno osvetljenje - "aktivna energija - javno osvetljenje" čini 1,5% maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta utvrđenog u skladu sa Metodologijom.

Cena po tarifnom stavu "aktivna energija - javno osvetljenje" se izračunava kao količnik dela maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta obračunatog u skladu sa stavom 1. ovog člana i planirane godišnje količine aktivne energije za isporuku korisnicima sistema iz kategorije Javno osvetljenje.

Član 25

Cena po tarifnom stavu za reaktivnu energiju za kategoriju korisnika Potrošnja na niskom naponu, određuje se prema ceni po tarifnom stavu "reaktivna energija" za kategoriju Potrošnja na srednjem naponu, koja se utvrđuje kao cena po baznom tarifnom stavu kome se dodeljuje koeficijent 1, a prema sledećem relativnom odnosu:

1) Potrošnja na srednjem naponu

1,0

2) Potrošnja na niskom naponu

2,2.

Cene po tarifnim stavovima za reaktivnu energiju se izražavaju u dinarima po kvarh.

Osnov za utvrđivanje cene po baznom tarifnom stavu čini 3,5% maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta utvrđenog u skladu sa Metodologijom.

Obračunska vrednost godišnje sume reaktivne energije planirane za isporuku korisnicima sistema iz stava 1. ovog člana se izračunava kao zbir umnožaka planirane godišnje sume reaktivne energije za isporuku svakoj od ovih kategorija korisnika i broja koji označava relativni odnos za tarifni stav za odgovarajuću kategoriju korisnika.

Cena po baznom tarifnom stavu se izračunava kao količnik dela maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta obračunatog u skladu sa stavom 3. ovog člana i obračunske vrednosti godišnje sume reaktivne energije obračunate u skladu sa stavom 4. ovog člana.

Član 26

Relativni odnosi cena po tarifnim stavovima "reaktivna energija" i "prekomerno preuzeta reaktivna energija" su 1:2.

Cena po tarifnom stavu "prekomerno preuzeta reaktivna energija" se određuje na osnovu cene po tarifnom stavu "reaktivna energija" za odgovarajuću kategoriju korisnika, primenom relativnog odnosa iz stava 1. ovog člana.

Način obračuna i naplate

Član 27

Usluga distribucije električne energije se obračunava na osnovu cena po tarifnim stavovima za obračunski period.

Korisnicima sistema iz člana 4. tačka 3, ovog tarifnog sistema usluga distribucije električne energije se obračunava prema cenama po tarifnim stavovima za aktivnu energiju.

Obračunski period je, po pravilu, kalendarski mesec.

Ako se u toku obračunskog perioda promene cene po tarifnim stavovima, usluga distribucije električne energije se obračunava primenom do tada važećih i novih cena, srazmerno broju dana njihovog važenja u obračunskom periodu.

Član 28

Način merenja, obračunski period, kao i način obračuna i naplate usluge distribucije električne energije, uređuju energetski subjekt i korisnik sistema, u skladu sa zakonom, propisima o uslovima isporuke električne energije, pravilima o radu distributivnog sistema, izdatim odobrenjem za priključenje na distributivni sistem i ovim tarifnim sistemom.

Posebne odredbe za obračun

Član 29

U slučaju prekida isporuke električne energije objektu korisnika sistema zbog poremećaja u distributivnom sistemu, pri obračunu mesečne maksimalne aktivne snage se neće uzimati u obzir postignuta opterećenja u prva tri časa nakon uspostavljanja normalne isporuke električne energije, ako su ostvarene tehničke mogućnosti za utvrđivanje tog opterećenja.

Ako su prekid u isporuci električne energije i/ili ograničenje snage trajali duže od 24 časa neprekidno zbog poremećaja u distributivnom sistemu ili usled kvara na postrojenjima korisnika sistema prouzrokovanog višom silom, mesečna maksimalna aktivna snaga se utvrđuje tako što se izmerena mesečna maksimalna aktivna snaga smanji za sumu razlika te snage i najveće isporučene aktivne snage izmerene u toku prekida i/ili ograničenja, ponderisanih odgovarajućim faktorom trajanja prekida, odnosno ograničenja, koji predstavlja količnik trajanja prekida, odnosno ograničenja i kalendarskog meseca, izraženih u časovima.

Korisniku sistema će se kao mesečna maksimalna aktivna snaga obračunati izmerena najveća isporučena aktivna snaga u vremenu trajanja ograničenja snage, ako je ta snaga veća od najveće snage izmerene izvan vremena trajanja prekida, odnosno ograničenja.

Član 30

Ako se, u skladu sa propisom kojim se uređuju uslovi isporuke električne energije, na zahtev korisnika sistema iz kategorije Široka potrošnja, zamene glavni topljivi osigurači automatskim osiguračima ili izvrši zamena automatskih osigurača automatskim osiguračima nazivne snage - struje koja je manja ili jednaka odobrenoj, snaga se obračunava prema nazivnoj struji ugrađenog automatskog osigurača, množenjem nazivne struje sa 0,23 za monofazni priključak, a sa 0,69 za trofazni priključak.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, utvrđena snaga se primenjuje od narednog meseca, u odnosu na mesec u kojem je izvršena ugradnja, odnosno zamena automatskih osigurača.

Prelazne i završne odredbe

Član 31

Za objekte korisnika sistema iz kategorije Široka potrošnja koji nemaju odobrenu snagu, u smislu člana 9. ovog Tarifnog sistema, smatra se da im je odobrena snaga 17,25 kW, za trofazni priključak, odnosno 5,75 kW, za monofazni priključak, kao snaga koja odgovara nazivnoj struji osigurača od 25 A po fazi.

Član 32

Za objekte postojećih korisnika sistema iz kategorija Potrošnja na srednjem naponu i Potrošnja na niskom naponu koji nemaju odobrenu snagu, odobrenom snagom se, u smislu ovog tarifnog sistema, smatra srednja vrednost tri najveće maksimalne mesečne aktivne snage tog korisnika koje su ostvarene tokom 2005. i 2006. godine ili u nekom drugom periodu, ako je to za korisnika povoljnije, utvrđene u skladu sa članom 9. ovog tarifnog sistema.

Član 33

U periodu do 30. juna 2008. godine, za objekte korisnika sistema iz kategorije Široka potrošnja čija je odobrena snaga, u smislu člana 9. i 31. ovog tarifnog sistema, veća ili jednaka 11,04 kW i manja ili jednaka 17,25 kW za trofazni priključak, za obračun aktivne snage se utvrđuje vrednost od 11,04 kW.

Član 34

Korisnicima sistema iz člana 4. tačka 3. ovog tarifnog sistema kod kojih ne postoje uslovi za registrovanje utrošene aktivne energije u zavisnosti od doba dana isporuke električne energije, u smislu člana 15. st. 1. i 2. ovog tarifnog sistema, do stvaranja uslova za registrovanje dvotarifnog merenja, usluga distribucije električne energije se obračunava primenom cene za "viši dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" na 67% izmerene aktivne energije i primenom cene za "niži dnevni tarifni stav za aktivnu energiju" na 33% izmerene aktivne energije.

Član 35

Ovaj tarifni sistem, po dobijanju saglasnosti Vlade, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, a primenjivaće se od 1. aprila 2007. godine.