TARIFNI SISTEM

ZA PRISTUP I KORIŠĆENJE SISTEMA ZA TRANSPORT PRIRODNOG GASA

("Sl. glasnik RS", br. 1/2007)

Osnovne odredbe

Član 1

Ovim tarifnim sistemom za pristup i korišćenje sistema za transport prirodnog gasa (u daljem tekstu: tarifni sistem) određuju se tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun cena za pristup i korišćenje sistema za transport prirodnog gasa, kao i način njihovog izračunavanja.

Član 2

Tarifni elementi su obračunske veličine tarifnog sistema na koje se raspoređuje maksimalno odobreni prihod energetskih subjekata koji obavljaju delatnost transporta prirodnog gasa, odnosno delatnost upravljanja transportnim sistemom za prirodni gas (u daljem tekstu: energetski subjekt).

Maksimalno odobreni prihod, u smislu stava 1. ovog člana, obuhvata opravdane troškove poslovanja energetskog subjekta i odgovarajuću stopu povraćaja sredstava od investicija, odnosno stopu povraćaja na angažovana sredstva u regulatornom periodu i utvrđuje se primenom metode kontrole prihoda koje energetski subjekt ostvaruje obavljanjem delatnosti transporta prirodnog gasa, odnosno delatnosti upravljanja transportnim sistemom za prirodni gas. Maksimalno odobreni prihod se obračunava i raspoređuje na tarifne elemente u skladu sa Metodologijom za određivanje tarifnih elemenata za izračunavanje cena pristupa i korišćenja sistema za transport prirodnog gasa - "Službeni glasnik RS", broj 68/2006 (u daljem tekstu: Metodologija).

Član 3

Cene za pristup i korišćenje sistema za transport prirodnog gasa se iskazuju po tarifnim stavovima utvrđenim ovim tarifnim sistemom, na osnovu kojih se obračunavaju usluge transporta prirodnog gasa i upravljanja transportnim sistemom za prirodni gas za obračunski period i utvrđuju se po tarifnim elementima.

Član 4

Korisnicima sistema za transport prirodnog gasa (u daljem tekstu: korisnici sistema), u smislu ovog tarifnog sistema, smatraju se subjekti čiji su objekti priključeni na sistem za transport prirodnog gasa, kao i drugi subjekti za čije potrebe se obavlja transport sistemom za transport prirodnog gasa (osim tranzita).

Tarifni elementi

Član 5

Tarifni elementi su:

a) za delatnost transporta prirodnog gasa:

1) "kapacitet" i

2) "energent".

b) za delatnost upravljanja transportnim sistemom za prirodni gas:

1) "energent".

Član 6

Tarifni element "kapacitet" se utvrđuje sabiranjem maksimalnih dnevnih potrošnji iz prethodne godine svih korisnika sistema koje se mere i maksimalnih izvedenih dnevnih potrošnji prirodnog gasa onih korisnika sistema kod kojih ne postoji mogućnost dnevnog očitavanja, na svim mestima primopredaje gasa sa transportnog sistema kojim se obavlja transport prirodnog gasa i izražava se u m3/dan/godina (kubni metar prirodnog gasa je količina prirodnog gasa donje toplotne vrednosti 33.338,35 kJ pri temperaturi od 288,15 K (15°C) i na pritisku od 1,01325 bar).

Maksimalna izvedena dnevna potrošnja prirodnog gasa se određuje za mesta primopredaje na kojima ne postoji dnevno očitavanje i izračunava se na osnovu maksimalne izmerene mesečne potrošnje na datom mestu primopredaje u prethodnoj godini, svedene na dan i uvećane za 20%, zaokružene na ceo broj.

Član 7

Tarifni element "energent" za delatnost transporta prirodnog gasa predstavlja ukupnu godišnju količinu prirodnog gasa koja se isporučuje sistemom za transport energetskog subjekta, izuzimajući količinu prirodnog gasa za tranzit i izražava se u m3.

Član 8

Tarifni element "energent" za delatnost upravljanja transportnim sistemom za prirodni gas predstavlja ukupnu godišnju količinu prirodnog gasa koji se isporučuje na transportnom sistemu prirodnog gasa na teritoriji Republike Srbije, kojim upravlja energetski subjekt za upravljanje transportnim sistemom za prirodni gas, izuzimajući količinu prirodnog gasa za tranzit i izražava se u m3.

Tarifni stavovi

Član 9

Tarifni stavovi se utvrđuju za svaki od tarifnih elemenata iz člana 5. ovog tarifnog sistema.

Član 10

Za tarifni element "kapacitet" utvrđuje se tarifni stav "kapacitet".

Za tarifni element "energent" za delatnost transporta prirodnog gasa, utvrđuje se tarifni stav "energent".

Za tarifni element "energent" za delatnost upravljanja transportnim sistemom za prirodni gas, utvrđuje se tarifni stav "energent za upravljanje sistemom".

Član 11

Tarifni stavovi "kapacitet" i "energent" se utvrđuju posebno za svaki sistem za transport prirodnog gasa i jednaki su za sve korisnike sistema za transport prirodnog gasa istog energetskog subjekta.

Tarifni stav "energent za upravljanje sistemom" je jedinstven tarifni stav za transportni sistem prirodnog gasa na teritoriji Republike Srbije.

Način izračunavanja cena po tarifnim stavovima

Član 12

Cena po tarifnom stavu "kapacitet" izračunava se kao količnik maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta za transport prirodnog gasa raspoređenog na tarifni element "kapacitet" i zbira maksimalnih dnevnih potrošnji koje se mere i maksimalnih izvedenih dnevnih potrošnji prirodnog gasa, na svim mestima primopredaje gasa sa transportnog sistema, u skladu sa Metodologijom i izražava se u dinarima po m3/dan/godina.

Član 13

Cena po tarifnom stavu "energent" izračunava se kao količnik maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta za transport prirodnog gasa, raspoređenog na tarifni element "energent" za delatnost transporta prirodnog gasa i ukupne godišnje količine prirodnog gasa koja se isporučuje, izuzimajući količinu prirodnog gasa za tranzit, u skladu sa Metodologijom i izražava se u dinarima po m3.

Član 14

Cena po tarifnom stavu "energent za upravljanje sistemom" izračunava se kao količnik maksimalno odobrenog prihoda energetskog subjekta za upravljanje transportnim sistemom za prirodni gas i ukupne godišnje količine prirodnog gasa koja se isporučuje na transportnom sistemu za prirodni gas na teritoriji Republike Srbije, kojim upravlja taj energetski subjekt, izuzimajući količinu prirodnog gasa za tranzit, u skladu sa Metodologijom i izražava se u dinarima po m3.

Način obračuna usluga transporta prirodnog gasa i upravljanja transportnim sistemom za prirodni gas

Član 15

Usluge transporta prirodnog gasa i upravljanja transportnim sistemom za prirodni gas se obračunavaju na osnovu cena po tarifnim stavovima za obračunski period.

Ako se u toku obračunskog perioda promene cene po tarifnim stavovima, usluge transporta prirodnog gasa i upravljanja transportnim sistemom za prirodni gas se obračunavaju primenom novih i do tada važećih cena, srazmerno broju dana njihovog važenja u obračunskom periodu.

Član 16

Za jednog korisnika sistema, na svakom mestu primopredaje, cena po tarifnom stavu "kapacitet" se primenjuje na maksimalnu dnevnu potrošnju prirodnog gasa tog korisnika sistema u prethodnoj godini. Maksimalna dnevna potrošnja u prethodnoj godini, gde ne postoji mogućnost dnevnog očitavanja izračunava se na osnovu maksimalne izmerene mesečne potrošnje na datom mestu primopredaje tog korisnika sistema, svedene na dan i uvećane za 20%, zaokružene na ceo broj.

Za jednog korisnika sistema, na svakom mestu primopredaje, cene po tarifnim stavovima "energent" i "energent za upravljanje sistemom", primenjuju se na isporučenu količinu prirodnog gasa za tog korisnika sistema u obračunskom periodu.

Član 17

Maksimalna dnevna potrošnja prirodnog gasa u prvoj godini priključenja novog korisnika sistema utvrđuje se na osnovu podataka o maksimalnoj dnevnoj potrošnji prirodnog gasa za tu godinu iz ugovora o prodaji prirodnog gasa.

Odredba stava 1. ovog člana primenjuje se i na korisnika sistema koji u prethodnoj godini nije imao potrošnju prirodnog gasa.

Član 18

Način merenja, obračunski period, kao i način obračuna usluga transporta prirodnog gasa i upravljanja transportnim sistemom za prirodni gas uređuju energetski subjekti i korisnik sistema, u skladu sa zakonom, propisom o uslovima isporuke prirodnog gasa, pravilima o radu sistema za transport prirodnog gasa, izdatim odobrenjem za priključenje na sistem za transport prirodnog gasa i ovim tarifnim sistemom.

Prelazne i završne odredbe

Član 19

U prvom regulatornom periodu maksimalna dnevna potrošnja prirodnog gasa, u smislu člana 16. ovog tarifnog sistema, za postojeće korisnike sistema, utvrđuje se:

1) za korisnike sistema koji su to svojstvo stekli do 31. decembra 2004. godine, prema maksimalnoj dnevnoj potrošnji prirodnog gasa u periodu 1. januar - 31. decembar 2005. godine;

2) za korisnike sistema koji su to svojstvo stekli u toku 2005. godine, prema maksimalnoj dnevnoj potrošnji prirodnog gasa u periodu od 12 uzastopnih meseci počev od dana početka preuzimanja prirodnog gasa sa transportnog sistema;

3) za korisnike sistema koji su to svojstvo stekli u toku 2006. godine, na osnovu maksimalne dnevne potrošnje prirodnog gasa u 2007. godini utvrđene ugovorom o prodaji prirodnog gasa.

Odredba stava 1. tačka 3) ovog člana, shodno se primenjuje i na korisnike sistema koji u prethodnoj godini nisu imali potrošnju prirodnog gasa.

Član 20

Ovaj tarifni sistem, po dobijanju saglasnosti Vlade, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, a primenjivaće se od 1. jula 2007. godine.