ODLUKA

O RASPODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE MANJINE ZA DONACIJE I TRANSFERE OPŠTINAMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI U KOJIMA JE JEZIK I PISMO NACIONALNE MANJINE U SLUŽBENOJ UPOTREBI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 20/2006)

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se način, uslovi i kriterijumi za raspodelu budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine (u daljem tekstu: Sekretarijat) koja se u vidu donacija i transfera dodeljuju opštinama u AP Vojvodini u kojima je jezik i pismo nacionalne manjine u službenoj upotrebi.

Sredstva za ove namene obezbeđuju se u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine i vode se na posebnom budžetskom razdelu Sekretarijata.

Član 2

Pravo na raspodelu budžetskih sredstava Sekretarijata imaju:

- opštine i Grad Novi Sad, u kojima je statutom utvrđena službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina na celoj teritoriji ili pojedinim naseljenim mestima, preko službi za opšte i upravne poslove,

- službe mesnih zajednica naseljenih mesta u kojima je utvrđena službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina ili delovima naseljenih mesta gde u većem broju žive pripadnici nacionalnih manjina,

- javne službe i organizacije sa javnim ovlašćenjima koje imaju uslove i mogućnosti da prihvaćeni posao i realizuju.

Član 3

Sredstva se raspodeljuju putem konkursa za donacije sredstava ili raspodelu transfernih sredstava opštinama u kojima je jezik i pismo nacionalne manjine u službenoj upotrebi (u daljem tekstu: konkurs), koji raspisuje Sekretarijat najmanje jedanput godišnje.

Korisnicima prava na raspodelu budžetskih sredstava iz člana 2. ove Odluke, mogu se u izuzetnim prilikama dodeliti sredstva i bez konkursa, na osnovu podnetog zahteva i zaključenog ugovora.

Član 4

Konkurs sadrži podatke o kriterijumima ko može da se prijavi na konkurs, visini sredstava koja se dodeljuju, roku za podnošenje prijava na konkurs, kao i druge podatke koji su od značaja za sprovođenje konkursa.

Konkurs se objavljuje u sredstvima javnog informisanja, kao i sa konkursnim prijavama dostavlja službama za opšte i pravne poslove opština u kojima je jezik i pismo nacionalne manjine u službenoj upotrebi.

Član 5

Prijava na konkurs se podnosi na jedinstvenom obrascu, čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat.

Član 6

Nakon isteka roka za prijem prijava na konkurs, nadležna služba Sekretarijata sačinjava spisak blagovremenih i potpunih prijava.

Član 7

O dodeli sredstava korisnicima odlučuje pokrajinski sekretar, svojim rešenjem.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Član 8

Sredstva se dodeljuju korisnicima, u skladu sa planom dodeljivanja sredstva na osnovu kriterijuma iz ove odluke.

Plan dodeljivanja sredstava donosi pokrajinski sekretar.

Član 9

Putem konkursa se dodeljuje 90%, raspoloživih sredstava.

Preostalih 10% sredstava se zadržava za vanredne i nepredvidive zahteve.

Član 10

Sredstva se dodeljuju za sufinansiranje projekata, vezanih za primenu, statutom opštine i Grada Novog Sada, utvrđene službene upotrebe jezika i pisama, a prvenstveno za:

- štampanje dvojezičkih ili višejezičkih obrazaca koji se koriste u radu organa uprave ili za druge potrebe,

- pripremu odgovarajućih kompjuterskih programa za rad u uslovima multijezičnosti i stvaranje uslova za njihovu realizaciju,

- troškove izrade i postavljanja tabli sa nazivom organa i organizacija, naseljenog mesta na putnim pravcima, ulica i trgova ispisanih i na jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi u naseljenom mestu, opštini ili Gradu Novom Sadu.

Član 11

Prilikom određivanja visine učešća u finansiranju ili sufinansiranju projekata iz člana 10. ove odluke, primenjuju se sledeći kriterijumi:

- broj jezika i pisama koji su u službenoj upotrebi na celoj teritoriji opštine i Grada Novog Sada ili naseljenom mestu,

- brojnost pripadnika nacionalnih manjina čiji su jezici i pisma u službenoj upotrebi,

- ukupni materijalni troškovi projekta,

- finansiranje projekata i iz drugih izvora,

- kontinuitet u finansiranju od strane Sekretarijata za ove namene ili se prvi put traže sredstva.

Član 12

Korisnik je dužan da sredstva koristi isključivo za namene za koja su ona dodeljena, a neutrošena sredstva da vrati budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Korisnik je u obavezi da na odgovarajući način istakne da je u finansiranju učestvovao i Sekretarijat.

Korisnik je dužan da najkasnije do isteka kalendarske godine podnese Sekretarijatu izveštaj o utrošku sredstava sa odgovarajućom dokumentacijom.

Član 13

Korisnik sredstava koji ne postupi u skladu sa članom 12. ove Odluke, gubi pravo učešća na narednom konkursu ovog Sekretarijata za ove namene.

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".