ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA REGRESIRANJE TROŠKOVA BORAVKA DECE PREDŠKOLSKOG UZRASTA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI I ŠKOLAMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 47/2006)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece (u daljem tekstu: pravo na regresiranje) u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" Novi Sad (u daljem tekstu: Predškolska ustanova), i dece predškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju, u osnovnim školama, na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 2

Pravo na regresiranje, pod uslovima utvrđenim ovom odlukom, ima roditelj, staratelj, odnosno hranitelj deteta (u daljem tekstu: korisnik prava):

- za decu uzrasta od jedne do sedam godina, na celodnevnom boravku, i

- za decu uzrasta od četiri do sedam godina, na poludnevnom boravku.

Član 3

Pravo na regresiranje utvrđuje se u procentualnom iznosu u odnosu na 20% od prosečne cene po detetu koju donosi Gradonačelnik Grada Novog Sada.

Član 4

Pravo na regresiranje iznosa iz člana 3. ove odluke priznaje se:

1. u visini od 50% za decu iz porodica koje ostvaruju pravo na dečiji dodatak po Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, i

2. u visini od 100%:

- za decu iz porodica koje ostvaruju pravo na materijalno obezbeđenje po Zakonu o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana,

- za treće i svako naredno dete iz porodica sa troje i više dece, i za decu sa smetnjama u razvoju, bez obzira na prihode porodice, ukoliko ovo pravo nisu ostvarili po drugom osnovu.

Član 5

Pravo na regresiranje ostvaruje se na zahtev korisnika prava koji se podnosi Predškolskoj ustanovi, odnosno školi.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se rešenje o ostvarenom pravu na dečiji dodatak, rešenje o ostvarenom pravu na materijalno obezbeđenje i, za treće i svako naredno dete iz porodica sa troje i više dece, izvod iz matične knjige rođenih za svu decu iz porodice, a za decu predškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju, akt o razvrstavanju deteta sa smetnjama u razvoju.

Član 6

Pravo iz člana 4. tačka 1. ove odluke mogu da ostvare i korisnici prava sa statusom izbeglog ili prognanog lica, ukoliko prosečan mesečni prihod po članu njihovog domaćinstva, utvrđen u skladu sa propisima kojima se uređuje dečiji dodatak, ne prelaze cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak u istom periodu.

Član 7

Pravo na regresiranje korisnik prava može da ostvari od prvog dana narednog meseca od dana podnošenja zahteva.

Član 8

O pravu na regresiranje rešava Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu, po propisima o opštem upravnom postupku.

Po žalbi na rešenje iz stava 1. ovog člana rešava Gradsko veće Grada Novog Sada.

Član 9

Korisnik prava dužan je da prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje prava na regresiranje najkasnije u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Korisnik prava koji je na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak ili obim prava, ostvario pravo, dužan je da nadoknadi štetu, u skladu sa zakonom.

Član 10

Pravo na regresiranje preispitivaće se svake godine od 1. septembra.

Član 11

Sredstva za regresiranje, u skladu sa ovom odlukom, obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada, u okviru sredstava za Gradsku upravu za socijalnu i dečiju zaštitu.

Član 12

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece predškolskog uzrasta u predškolskoj ustanovi i školama ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 14/2002, 26/2002 i 10/2004).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se od 1. januara 2007. godine.