ODLUKA

O OSNIVANJU STAMBENO-KREDITNOG PRONATALITETNOG FONDA GRADA NOVOG SADA I O USLOVIMA I NAČINU RASPOLAGANJA SREDSTVIMA FONDA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 47/2006)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom osniva se Stambeno-kreditni pronatalitetni fond Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Fond), u cilju podsticanja nataliteta na teritoriji Grada Novog Sada putem obezbeđivanja dela sredstava stambenih kredita i kredita za poboljšanje uslova stanovanja.

Član 2

Naziv Fonda je: Stambeno-kreditni pronatalitetni fond Grada Novog Sada.

Sedište Fonda je u Novom Sadu, Žarka Zrenjanina 2.

Član 3

Odluku o promeni naziva i sedišta Fonda donosi Upravni odbor Fonda uz saglasnost Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština Grada).

Član 4

Fond ima svojstvo pravnog lica.

II CILJ I POSLOVI FONDA

Član 5

Cilj Fonda je obezbeđivanje dela sredstava stambenih kredita, odnosno kredita za poboljšanje uslova stanovanja, radi podsticanja nataliteta.

Član 6

Posao Fonda je raspodela sredstava Fonda radi realizacije cilja Fonda.

III SREDSTVA FONDA

Član 7

Sredstva za rad Fonda obezbeđuju se:

- iz sredstava budžeta Grada Novog Sada,

- na osnovu projekata koje finansiraju drugi nivoi vlasti na osnovu konkursa,

- donatorstvom,

- iz legata, poklona, zaveštanja, i

- iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 8

Sredstva Fonda mogu da koriste bračni parovi i vanbračni partneri sa decom ili samohrani roditelji.

Sredstva iz stava 1. ovog člana, koriste se za obezbeđivanje dela sredstava stambenih kredita, odnosno kredita za poboljšanje uslova stanovanja.

Tri četvrtine sredstava Fonda koristi se za rešavanje stambenih potreba, a jedna četvrtina za poboljšanje uslova stanovanja.

IV ORGANI FONDA

Član 9

Organi Fonda su:

- Upravni odbor, kao organ upravljanja, i

- Nadzorni odbor, kao organ nadzora.

Član 10

Upravni odbor Fonda ima predsednika i četiri člana.

Predsednika i članove Upravnog odbora Fonda imenuje i razrešava Skupština Grada na vreme od četiri godine, uz, mogućnost ponovnog imenovanja.

Predsednik Upravnog odbora Fonda predstavlja i zastupa Fond.

Član 11

Upravni odbor Fonda:

- donosi Pravila Fonda,

- donosi godišnji program rada i finansijski plan Fonda,

- usvaja izveštaj o radu Fonda i godišnji obračun,

- utvrđuje kriterijume i raspisuje javni poziv za izbor banke za čije stambene kredite i kredite za poboljšanje uslova stanovanja Fond obezbeđuje deo sredstava,

- zaključuje ugovor sa bankom koja je izabrana na javnom pozivu,

- donosi pravilnik o postupku sprovođenja konkursa za dodelu sredstava Fonda,

- raspisuje konkurs za dodelu sredstava Fonda,

- utvrđuje konačnu listu reda prvenstva za dodelu sredstava Fonda, na osnovu predloga liste reda prvenstva komisije koja sprovodi konkurs za dodelu sredstava Fonda, i donosi odluku o dodeli sredstava Fonda,

- zaključuje ugovor sa učesnicima konkursa kojima su odobrena sredstva na osnovu konačne i pravosnažne odluke o dodeli sredstava Fonda, i

- obavlja druge poslove utvrđene ovom odlukom i Pravilima Fonda.

Skupština Grada daje saglasnost na Pravila Fonda, godišnji program rada i izveštaj o radu Fonda.

Gradonačelnik Grada Novog Sada daje saglasnost na pravilnik o postupku sprovođenja konkursa za dodelu sredstava Fonda i finansijski plan Fonda.

Član 12

Nadzorni odbor Fonda ima predsednika i dva člana.

Predsednika i članove Nadzornog odbora Fonda imenuje i razrešava Skupština Grada na vreme od četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja.

Član 13

Nadzorni odbor Fonda nadzire poslovanje Fonda, pregleda godišnji izveštaj i godišnji obračun i najmanje jednom godišnje podnosi Skupštini Grada izveštaj o izvršenom nadzoru.

V USLOVI ZA DODELU SREDSTAVA FONDA

Član 14

Sredstva Fonda mogu da koriste lica iz člana 8. stav 1. ove odluke, ako ispunjavaju sledeće uslove:

- nemaju rešeno stambeno pitanje, odnosno nemaju odgovarajući stambeni prostor ili nemaju osnovne uslove za stanovanje,

- ako jedan član bračne ili vanbračne zajednice, odnosno samohrani roditelj ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada u poslednjih pet godina,

- ako nisu otuđili stan ili porodičnu stambenu zgradu na kojoj su oni ili članovi njihovog porodičnog domaćinstva imali pravo svojine u poslednjih pet godina, i

- ako su kreditno sposobni.

Član 15

Lica iz člana 8. stav 1. ove odluke, nemaju rešeno stambeno pitanje ako oni ili član njihovog porodičnog domaćinstva nemaju stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu u svojini i:

1. stanuje kao podstanar,

2. stanuje u prostorijama za privremeni smeštaj koje se ne mogu smatrati stanom, jer ne pružaju ni minimum uslova za stanovanje, odnosno za život čoveka (šupa, daščara, tavanska i podrumska prostorija, magacin i sl.),

3. koristi stan za službene potrebe,

4. koristi sobu ili ležaj u samačkom hotelu,

5. stanuje kod svojih roditelja ili roditelja svog bračnog druga, odnosno vanbračnog partnera (majka, otac, očuh, maćeha, usvojitelj) dede, babe,

6. stanuje u bespravno podignutom objektu za koji je doneto pravosnažno rešenje o rušenju,

7. ako je nosilac stanarskog prava, odnosno zakupac na neodređeno vreme stana u svojini građana ili sustanar.

Član 16

Pod neodgovarajućim stambenim prostorom podrazumeva se stambena površina manja od 17 m2 korisne stambene površine po članu porodičnog domaćinstva.

Smatra se da lica iz člana 8. stav 1. ove odluke nemaju osnovne uslove za stanovanje ako stan ili porodična stambena zgrada nema priključke na komunalnu infrastrukturu, odnosno nema električne, vodovodne i sanitarne instalacije.

O ispunjenosti uslova iz st. 1. i 2. ovog člana, odlučuje komisija koja sprovodi konkurs za dodelu sredstava Fonda.

VI NAČIN KORIŠĆENJA SREDSTAVA FONDA

Član 17

Izbor banke za čije stambene kredite, odnosno kredite za poboljšanje uslova stanovanja Fond obezbeđuje deo sredstava, vrši se na osnovu javnog poziva.

Putem javnog poziva mogu da se izaberu najviše tri banke (u daljem tekstu: banka).

Član 18

Kriterijumi za izbor banke iz člana 17. ove odluke, su:

- dužina roka otplate kredita,

- visina nominalne i efektivne kamatne stope,

- visina ostalih troškova kredita, i

- drugi uslovi koje utvrdi Upravni odbor Fonda.

Član 19

Nakon sprovedenog postupka za izbor banke, Upravni odbor Fonda zaključuje ugovor sa bankom o obezbeđivanju dela sredstava stambenih kredita, odnosno kredita za poboljšanje uslova stanovanja, i deponovanju sredstava Fonda na period od jedne godine, sa mogućnošću produženja ugovora na duži period.

Član 20

Način i namena korišćenja sredstava Fonda regulišu se ugovorom koji zaključuju korisnik sredstava Fonda (u daljem tekstu: korisnik sredstava) i Fond.

Član 21

Korisnik sredstava ne može, nepokretnost pribavljenu na osnovu ove odluke, davati u zakup, niti koristiti za druge namene, osim za stanovanje

Član 22

Fond i banka zajednički konstituišu i vrše uknjižbu hipoteke na nepokretnosti iz člana 21. ove odluke, s tim da je banka hipotekarni poverilac prvog reda, a Fond hipotekarni poverilac drugog reda.

Član 23

Korisniku sredstava Fond odobrava sredstva u iznosu jedne trećine stambenog kredita, a dve trećine stambenog kredita odobrava banka.

Upravni odbor Fonda može korisniku sredstava da odobri najviše 15.000 evra, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan zaključenja ugovora iz člana 20. ove odluke.

Korisnik sredstava može sa bankom da zaključi ugovor pod posebnim bankarskim uslovima za veći iznos stambenog kredita od iznosa utvrđenog ovom odlukom, s tim da iznos sredstava koje obezbeđuje Fond ne može da bude veći od iznosa iz stava 2. ovog člana.

Član 24

Korisniku sredstava Fond odobrava sredstva u iznosu jedne trećine kredita za poboljšanje uslova stanovanja, a dve trećine kredita za poboljšanje uslova stanovanja odobrava banka.

Upravni odbor Fonda može korisniku sredstava da odobri najviše 5.000 evra, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan zaključenja ugovora iz člana 20. ove odluke.

Korisnik sredstava može sa bankom da zaključi ugovor pod posebnim bankarskim uslovima za veći iznos kredita za poboljšanje uslova stanovanja od iznosa utvrđenog ovom odlukom, s tim da iznos sredstava koje obezbeđuje Fond ne može da bude veći od iznosa iz stava 2. ovog člana.

Član 25

Sredstva Fonda iz člana 23. ove odluke, odobravaju se korisnicima sredstava beskamatno, sa rokom otplate do 25 godina.

Sredstva Fonda iz člana 24. ove odluke, odobravaju se korisnicima sredstava beskamatno, sa rokom otplate do osam godina.

Visina dospelog mesečnog anuiteta Fondu utvrđuje se prema srednjem kursu evra Narodne banke Srbije na dan dospeća mesečnog anuiteta.

Izuzetno, ukoliko srednji kurs evra na dan dospeća mesečnog anuiteta bude manji od srednjeg kursa evra koji je važio na dan zaključenja ugovora iz člana 20. ove odluke primenjivaće se srednji kurs evra koji je važio na dan zaključenja ugovora.

Član 26

Korisniku sredstava koji ispunjava uslove iz člana 16. ove odluke, a pribavlja novu nepokretnost, iznos kredita iz člana 23. ove odluke umanjuje se za vrednost nepokretnosti koju poseduje, i ima pravo na stambeni kredit u visini razlike između iznosa stambenog kredita iz člana 23. ove odluke, i vrednosti nepokretnosti.

Procenu vrednosti nepokretnosti iz stava 1. ovog člana, vrši nadležna poreska uprava.

Član 27

Korisnik sredstava sa jednim detetom vraća celokupni iznos odobrenih sredstava Fonda.

Korisnik sredstava sa dvoje dece vraća 75% odobrenih sredstava Fonda.

Korisnik sredstava sa troje dece vraća 25% odobrenih sredstava Fonda.

Korisnik sredstava Fonda sa četvoro ili više dece oslobađa se obaveze vraćanja odobrenih sredstava Fonda.

Član 28

Ukoliko u toku trajanja obaveze vraćanja odobrenih sredstava Fonda, korisnik sredstava uveća broj članova porodice rođenjem ili usvojenjem, odobrava mu se povlastica na neotplaćena sredstva Fonda, u skladu sa članom 27. ove odluke.

VII POSTUPAK I KRITERIJUMI ZA DODELU SREDSTAVA FONDA

Član 29

Upravni odbor Fonda raspisuje konkurs za dodelu sredstava Fonda najmanje jednom godišnje.

Konkurs iz stava 1. ovog člana objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Član 30

Konkurs iz člana 29. ove odluke sprovodi Komisija za dodelu sredstava Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima predsednika i četiri člana i isto toliko zamenika, koje imenuje i razrešava Skupština Grada na vreme od četiri godine.

Komisija donosi poslovnik o radu Komisije.

Član 31

Red prvenstva za dodelu sredstava Fonda određuje se prema broju dece i drugim kriterijumima utvrđenim aktima Upravnog odbora Fonda.

Član 32

Prema broju dece, učesniku konkursa pripada:

- za jedno dete

20 bodova

- za dvoje dece

40 bodova

- za troje dece

60 bodova

- za četvoro i više dece

80 bodova.

Član 33

Stručne, finansijske i administrativne poslove za potrebe Fonda obavljaće gradska uprava nadležna za poslove socijalne i dečije zaštite, a deo poslova Fond može poveriti banci iz člana 17. ove odluke, i knjigovodstvenoj agenciji, na osnovu ugovora.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Upravni odbor Fonda, Nadzorni odbor Fonda i Komisiju imenovaće Skupština Grada na prvoj narednoj sednici.

Upravni odbor fonda doneće Pravila Fonda i pravilnik o postupku sprovođenja konkursa za dodelu sredstava Fonda u roku od 60 dana od dana imenovanja.

Član 35

Predsednik Upravnog odbora Fonda izvršiće registraciju Fonda kod nadležnog organa u roku od 30 dana od dana davanja saglasnosti Skupštine Grada na Pravila Fonda.

Član 36

U slučaju prestanka rada Fonda, neutrošena sredstva obezbeđena iz budžeta Grada, kao i potraživanja od korisnika po dospelim kreditima iz budžetskih sredstava, uplaćuju se u budžet Grada.

Član 37

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".