REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA DELA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA ARHITEKTURU, URBANIZAM I GRADITELJSTVO OSTVARENIH IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE U 2006. GODINI ZA PROGRAM ZA IZRADU PROSTORNOG PLANA TURISTIČKO-SPORTSKO-REKREATIVNIH ZONA IRIŠKI VENAC I LETENKA, SA ELEMENTIMA DETALJNE RAZRADE POTCELINA (PROSTORNI PLAN) I PROJEKTA TEHNOLOŠKI POSTUPAK ZA PRECIZNO PRIKUPLJANJE PODATAKA O DRUMSKOJ PUTNOJ MREŽI AP VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 20/2006)

I

Ovim rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja dela sredstava Pokrajinskog sekretarijata za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo, ostvarenih iz prihoda od privatizacije u 2006. godini (u daljem tekstu: Program) planiranih Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2006. godinu ("Službeni list APV", broj: 19/05, 1/06, 7/06 i 14/06) u okviru razdela 05 - Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo, funkcionalna klasifikacija 620 - Razvoj zajednice, ostvarenih iz prihoda od privatizacije, u cilju izrade Prostornog plana turističko-sportsko-rekreativnih zona Iriški venac i Letenka, sa elementima detaljne razrade potcelina (Prostorni plan) i Projekta Tehnološki postupak za precizno prikupljanje podataka o drumskoj putnoj mreži AP Vojvodine.

II

Program o korišćenju sredstava čini sastavni deo ovog Rešenja.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

PROGRAM RASPOREDA I KORIŠĆENJA DELA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA ARHITEKTURU, URBANIZAM I GRADITELJSTVO OSTVARENIH IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE U 2006. GODINI ZA PROGRAM ZA IZRADU PROSTORNOG PLANA TURISTIČKO-SPORTSKO-REKREATIVNIH ZONA IRIŠKI VENAC I LETENKA, SA ELEMENTIMA DETALJNE RAZRADE POTCELINA (PROSTORNI PLAN) I PROJEKTA TEHNOLOŠKI POSTUPAK ZA PRECIZNO PRIKUPLJANJE PODATAKA O DRUMSKOJ PUTNOJ MREŽI AP VOJVODINE

I

Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo Zakonom o utvrđivanju određenih nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni glasnik RS", broj 6/2002), Odluke o pokrajinskoj upravi ("Službeni list APV", broj 10/92, 12/92, 2/95 i 3/02), Zakona o planiranju i uređenju prostora i naselja ("Službeni glasnik RS", broj 44/95, 23/96, 16/97 i 46/98), Zakona o izgradnji objekata ("Službeni glasnik RS", broj 44/95, 24/96, 16/97 i 43/2001), Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SRJ", broj 33/97 i 31/01), Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", broj 47/03, 43/06) vrši stručne, upravne i administrativne poslove, poslove u oblasti urbanizma i prostornog planiranja, arhitekture i graditeljstva, stambene i komunalne delatnosti, uređivanja i korišćenja građevinskog zemljišta

II

Program za izradu Prostornog plana turističko-sportsko-rekreativnih zona Iriški venac i Letenka, sa elementima detaljne razrade potcelina (Prostorni plan) u skladu je sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", broj 47/03 i 43/06) i Pravilnikom o sadržini i izradi planskih dokumenata ("Službeni glasnik RS", broj 60/03), a osnov je za izradu prostorno planske i urbanističke dokumentacije sa ciljem dalje razrade prostornog plana područja posebne namene do 2022. godine ("Službeni list APV", broj 16/04), radi obezbeđenja uslova za izgradnju, organizaciju i uređenje prostora u području Nacionalnog parka "Fruška gora".

Cilj projekta Tehnološki postupak za precizno prikupljanje podataka o drumskoj putnoj mreži AP Vojvodine je da ispuni sledeće zahteve: da omogući kontinualni razvoj servisa kojim se zadovoljavaju potrebe AP Vojvodine za akvizicijom podataka i upravljanjem tehničkim i poslovnim sistemima iz domena rada Pokrajinskog sekretarijata za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo na kvalitetan, efikasan i ekonomičan način, da zadovoljava međunarodne i standarde Evropske Unije u oblasti geografskih informacionih sistema, upravljanja prostornim resursima i upravljanja složenim tehničkim i poslovnim sistemima u oblasti urbanizma i graditeljstva, da omogući jednostavno i efikasno povezivanje sa sličnim sistemima u Evropi, da bude realizovano integracijom savremenih tehnologija za automatsko prikupljanje prostornih i ostalih relevantnih podataka i Internet tehnologija i da, u najvećoj meri, bude bazirano na otvorenoj arhitekturi i implementarno na Open Source platformi.

III

Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2006. godinu ("Službeni list AP vojvodine", broj: 19/05, 7/06 i 14/06) u okviru razdela 05 - Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo, funkcionalna klasifikacija 620 - Razvoj zajednice, ekonomska klasifikacija 424 Specijalizovane usluge, izvor finansiranje 12 04 Prihodi od privatizacije planirana su sredstva u iznosu od 23.000.000,00 dinara.

Deo sredstava iz privatizacije, ekonomska klasifikacija 4249 Ostale specijalizovane usluge u iznosu od 10.640.000,00 dinara se raspoređuju za:

1. Prostorni plan turističko-sportsko-rekreativnih zona Iriški venac i Letenka, sa elementima detaljne razrade potcelina - 5.540.000,00 dinara,

2. Projekat Tehnološki postupak za precizno prikupljanje podataka o drumskoj putnoj mreži AP Vojvodine - 5.100.000,00 dinara.

Ovaj Program sadrži raspored i korišćenje sredstava u iznosu od 10.640.000,00 dinara iz tačke 2. ovog Programa.

IV

U okviru realizacije Programa, deo sredstava od prihoda iz privatizacije u iznosu od 5.540.000,00 dinara koristiće se za izradu Prostornog plana turističko-sportsko-rekreativnih zona Iriški venac i Letenka, sa elementima detaljne razrade potcelina. Prostorni plan radiće se po sledećim fazama:

I faza: Pripremni poslovi - pribavljanje i priprema katastarsko-topografskih planova,

II faza: Izrada Programa za izradu Prostornog plana (Pribavljanje posebnih uslova i druge potrebne dokumentacije od značaja za izradu Prostornog plana),

III faza: Donošenje Odluke o izradi Prostornog plana,

IV faza: Izrada Strategije razvoja planskog područja,

V faza: Stručna kontrola Strategije razvoja planskog područja,

VI faza: Izrada Predloga Prostornog plana,

VII faza: Stručna kontrola Predloga Prostornog plana,

VIII faza: javni uvid Prostornog plana,

IX faza: Postupanje po izveštaju Komisije za javni uvid,

X faza: Donošenje Prostornog plana.

V

U okviru realizacije Programa, deo sredstava od prihoda iz privatizacije u iznosu do 5.100.000,00 dinara koristiće se za Projekat Tehnološki postupak za precizno prikupljanje podataka o drumskoj putnoj mreži AP Vojvodine.

Projekat će se realizovati prema sledećoj specifikaciji grupe poslova i zadataka:

MODEL PODATAKA ZA PRECIZNI OPIS DRUMSKE PUTNE MREŽE

• informacioni model,

• jezgro podataka,

• model razmene podataka

TEHNOLOŠKA OSNOVA, STANDARDI I POSTUPCI ZA PRIKUPLJANJE PODATAKA

• Tehnološka osnova za precizno prikupljanje podataka o drumskoj putnoj mreži je daljinska detekcija, GIS i GPS tehnologija

• Standardi relevantni za projekat odnose se na kvalitet merne opreme, komunikacione protokole i formate podataka.

• Postupci specificiraju protokole akvizicije u skladu sa postojećom najboljom praksom.

VERIFIKACIJA PROJEKTA

• Izbor prostornog područja na teritoriji APV za pilot instalaciju. Osnovni kriterijum za izbor je postojanje putne mreže koja obuhvata različite kategorije puteva (gradske saobraćajnice, magistralni i regionalni putevi, itd.). Dodatni kriterijumi su postojanje odgovarajućih digitalnih mapa, postojanje infrastrukture za prikupljanje podataka (GPS mreža za precizno pozicioniranje, komunikaciona infrastruktura, itd.) i raspoloživost podataka iz daljinske detekcije (avionski i satelitski snimci, itd.).

• Prikupljanje podataka za pilot područje. Podaci će biti prikupljeni metodologijom (tehnologije, standardi i procedure) definisanom u drugom segmentu projekta.

• Kreiranje elektronske baze podataka. Baza podataka će biti kreirana u skladu sa preporukama EuroRoadS. Baza podataka će biti dostupna putem Interneta.

OBUKA KORISNIKA

Ukupno vreme za realizaciju projekta je 8 meseci.

VI

Isplatu sredstava za realizaciju programa vršiće Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo.