ODLUKA

O MINIMALNIM USLOVIMA KREDITNE SPOSOBNOSTI BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 48/2004, 90/2004, 27/2005, 109/2005, 73/2006 i 3/2007)

1. Ovom odlukom utvrđuju se minimalni uslovi kreditne sposobnosti banaka u poslovanju s Narodnom bankom Srbije.

2. Minimalni uslovi kreditne sposobnosti banke u smislu ove odluke su sledeći:

1) da banka nema dospelih a neizmirenih dinarskih i deviznih obaveza prema Narodnoj banci Srbije po osnovu propisa Narodne banke Srbije i zaključenih ugovora;

2) da prethodnog radnog dana dnevno stanje izdvojene devizne obavezne rezerve nije bilo manje od obračunate devizne obavezne rezerve na iznos obaveza po osnovu devizne štednje položene kod banaka;

3) da u prethodnom obračunskom periodu:

- prosečno dnevno stanje izdvojene dinarske obavezne rezerve banke nije bilo manje od 90% obračunate dinarske obavezne rezerve,

- prosečno dnevno stanje izdvojene devizne obavezne rezerve banke nije bilo manje od 90% obračunate devizne obavezne rezerve;

4) da je banka dostavila podatke i izveštaje o svom poslovanju koje je obavezna da dostavlja u skladu s propisima Narodne banke Srbije.

5) da prethodnog radnog dana stanje deponovanih sredstava banke kod Narodne banke Srbije bude jednako stanju tih sredstava koje je propisano odlukom kojom se utvrđuje usklađivanje stanja bruto plasmana odobrenih stanovništvu sa osnovnim kapitalom banaka.

3. Ako banka ne ispunjava uslove iz tačke 2. ove odluke:

1) Narodna banka Srbije neće joj davati kredite, osim kredita za održavanje dnevne likvidnosti na osnovu zaloge hartija od vrednosti i kratkoročnih kredita za održavanje likvidnosti banaka;

2) ne može s Narodnom bankom Srbije obavljati transakcije kupovine i prodaje hartija od vrednosti, osim trajne prodaje Narodnoj banci Srbije hartija od vrednosti;

3) ne može kupovati devize od Narodne banke Srbije;

4) ne može deponovati viškove likvidnih sredstava kod Narodne banke Srbije.

Ako banka ne ispunjava uslove iz tačke 2. odredba pod 1. ove odluke, Narodna banka Srbije neće prema toj banci izvršavati obaveze po osnovu obračunate kamate.

Pod izvršavanjem obaveza po osnovu obračunate kamate u smislu stava 2. ove tačke ne podrazumeva se regulisanje odnosa između Narodne banke Srbije i banke nalogom za prenos koji se odnosi na izvršavanje obaveza Narodne banke Srbije po osnovu obračunate kamate uz istovremeno izvršavanje obaveza banke po osnovu kamate prema Narodnoj banci Srbije u istom iznosu.

4. Banka koja ne ispunjava uslove iz tačke 2. ove odluke smatra se kreditno nesposobnom bankom.

Narodna banka Srbije svakog radnog dana utvrđuje koje su banke narednog radnog dana kreditno nesposobne u smislu ove odluke.

Kreditna nesposobnost banke u smislu stava 1. ove tačke važi za ceo naredni radni dan.

5. Na dan kada utvrdi kreditnu nesposobnost banke, Narodna banka Srbije obaveštava o tome predsednika izvršnog odbora i internu reviziju banke.

6. Radnim danima, u smislu ove odluke, smatraju se dani u kojima se izvršavaju međubankarska plaćanja kod Narodne banke Srbije u skladu s propisima kojima se reguliše rad RTGS sistema i kliring sistema Narodne banke Srbije.

7. Banka koja je, u skladu sa Odlukom o minimalnim uslovima kreditne sposobnosti banaka ("Službeni glasnik RS", br. 11/2003 i 32/2003), na dan 10. maja 2004. godine proglašena kreditno nesposobnom u smislu te odluke, smatraće se kreditno nesposobnom i na dan 11. maja 2004. godine do 24,00 časa.

8. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o minimalnim uslovima kreditne sposobnosti banaka ("Službeni glasnik RS", br. 11/2003 i 32/2003).

9. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 11. maja 2004. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o dopuni
Odluke o minimalnim uslovima kreditne sposobnosti banaka

("Sl. glasnik RS", br. 90/2004)

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 12. avgusta 2004. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o dopuni
Odluke o minimalnim uslovima kreditne sposobnosti banaka

("Sl. glasnik RS", br. 27/2005)

2. Ova odluka stupa na snagu 1. aprila 2005. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o dopuni
Odluke o minimalnim uslovima kreditne sposobnosti banaka

("Sl. glasnik RS", br. 109/2005)

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 13. decembra 2005. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o minimalnim uslovima kreditne sposobnosti banaka

("Sl. glasnik RS", br. 73/2006)

2. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".