UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE ZAKONA O IZBORU NARODNIH POSLANIKA

("Sl. glasnik RS", br. 103/2006 i 5/2007)

 

I SASTAVLJANJE IZVODA IZ BIRAČKIH SPISKOVA

A) Izvodi iz biračkog spiska koje sastavljaju opštinske uprave

Član 1

Organ opštinske uprave koji je nadležan za vođenje biračkog spiska dužan je da donese rešenje o zaključenju biračkog spiska i da sačini i overi izvod iz biračkog spiska za svako biračko mesto najkasnije do 5. januara 2007. godine u 24,00 časa.

Izvod iz biračkog spiska overava se tako što se na poslednjoj strani svake sveske biračkog spiska navode podaci iz rešenja o zaključenju biračkog spiska, a posebno broj strana biračkog spiska, broj upisanih birača, datum zaključenja biračkog spiska, potpis ovlašćenog lica i pečat organa opštinske uprave koji je nadležan za vođenje biračkog spiska.

Organ opštinske uprave koji je nadležan za vođenje biračkog spiska dužan je da overeni izvod iz biračkog spiska dostavi Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 časa od časa donošenja rešenja o njegovom zaključenju.

B) Posebni izvodi iz biračkog spiska

Posebni izvodi iz biračkog spiska birača koji se nalaze na odsluženju vojnog roka

Član 2

Ministarstvo odbrane dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 5. januara 2007. godine u 24,00 časa podatke o biračima koji će se 21. januara 2007. godine nalaziti na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji će 21. januara 2007. godine izvršavati obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije.

Na osnovu primljenih podataka, Republička izborna komisija sačinjava i overava posebne izvode iz biračkog spiska za birače koji će se 21. januara 2007. godine nalaziti na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji će izvršavati obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije i posebne izvode dostavlja biračkim odborima zajedno sa ostalim materijalom za sprovođenje izbora.

Posebni izvodi iz biračkog spiska birača koji se nalaze u pritvoru ili na izdržavanju zavodske sankcije

Član 3

Ministarstvo pravde dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 5. januara 2007. godine podatke o biračima koji će se 21. januara 2007. godine nalaziti u pritvoru ili na izdržavanju zavodske sankcije.

Na osnovu primljenih podataka, Republička izborna komisija sačinjava i overava posebne izvode iz biračkog spiska za svaki zavod za izvršenje zavodske sankcije i posebne izvode dostavlja biračkim odborima unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija zajedno sa ostalim materijalom za sprovođenje izbora.

Posebni izvodi iz biračkog spiska birača koji imaju boravište u inostranstvu

Član 4

Ministarstvo spoljnih poslova, odmah posle raspisivanja izbora, putem javnog oglasa, obaveštava birače koji imaju boravište u inostranstvu da su raspisani izbori i poziva ih da diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije dostave podatke potrebne za ažuriranje biračkog spiska.

Tekst javnog oglasa iz prethodnog stava utvrdiće Republička izborna komisija posebnom odlukom.

Ministarstvo spoljnih poslova preko diplomatsko-konzularnih predstavništava prikuplja podatke o biračima koji imaju boravište u inostranstvu ili će 21. januara 2007. godine boraviti u inostranstvu i tako dobijene podatke dostavlja Ministarstvu za državnu upravu.

Ministarstvo za državnu upravu dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 5. januara 2007. godine overene posebne izvode iz biračkog spiska za svako biračko mesto u inostranstvu, kao i popis birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu sačinjen za svaku opštinu.

Republička izborna komisija overene posebne izvode iz biračkog spiska, zajedno sa ostalim izbornim materijalom, prosleđuje svim biračkim odborima u inostranstvu.

S druge strane, popis birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, Republička izborna komisija razvrstava prema biračkim mestima u Republici Srbiji i dostavlja ih biračkim odborima zajedno sa ostalim materijalom za sprovođenje izbora.

V) Objavljivanje ukupnog broja birača

Član 5

Pošto primi rešenja o zaključivanju biračkih spiskova od organa opštinskih uprava koji su nadležni za vođenje biračkog spiska, Republička izborna komisija objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" ukupan broj birača u Republici Srbiji.

Broj birača koji su upisani u posebne izvode iz biračkog spiska ne ulazi u ukupan broj birača.

G) Objavljivanje konačnog broja birača

Član 6

Posle zaključenja biračkog spiska, Republička izborna komisija će izvršiti upis promena u izvode iz biračkih spiskova samo na osnovu onih odluka opštinskog suda koje primi do 18. januara 2007. godine u 24,00 časa.

Upis promena u izvod iz biračkog spiska unosi se, počev od rednog broja 1, na kraju izvoda iz biračkog spiska, na posebnoj strani, pod nazivom: "Naknadne promene".

Posle upisa naknadnih promena u izvode iz biračkog spiska, Republička izborna komisija objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" konačan broj birača u Republici Srbiji.

II BIRAČKA MESTA

Ko određuje biračka mesta

Član 7

Republička izborna komisija najkasnije do 31. decembra 2006. godine u 24,00 časa rešenjem određuje i oglašava u "Službenom glasniku Republike Srbije" broj i adresu svih biračkih mesta na kojima će se glasati za izbor narodnih poslanika.

Biračka mesta određuju se na predlog opštinskih uprava, odnosno uprava gradskih opština u gradu Beogradu i uprava gradova Kragujevca, Niša i Novog Sada.

Biračka mesta unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija određuju se na predlog Ministarstva pravde, a biračka mesta u inostranstvu određuju se na na predlog Ministarstva spoljnih poslova.

Svi predlozi za određivanje biračkih mesta dostavljaju se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 25. decembra 2006. godine u 24,00 časa.

Kako se određuju biračka mesta

Član 8

Biračka mesta određuju se s obzirom na broj birača i prostornu udaljenost, tako da glasanje bez teškoća traje od 7,00 do 20,00 časova.

Za svako biračko mesto određuje se: broj biračkog mesta, naziv biračkog mesta, adresa biračkog mesta i područje s kojeg glasaju birači na tom biračkom mestu (ulica, selo, zaselak, naselje i sl.).

Biračko mesto određuje se za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača, izuzev za teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Uređivanje biračkih mesta

Član 9

Opštinska uprava dužna je da blagovremeno obezbedi da prostor koji je određen kao biračko mesto bude pripremljen i otvoren za glasanje.

Prostorija za glasanje mora biti dovoljno prostrana da omogući uslove za nesmetan rad biračkog odbora, odnosno da bude dovoljno prostrana da bi svi članovi biračkog odbora, u stalnom i proširenom sastavu, mogli nesmetano i u svakom trenutku da imaju pristup glasačkoj kutiji i izbornom materijalu i uvid u njih i da bi mogli da se postave paravani koji nesmetano omogućavaju popunjavanje glasačkih listića i tajnost glasanja.

Na biračkom mestu vidno se ističu broj i naziv biračkog mesta, Državna zastava Republike Srbije, Zbirna izborna lista, rešenje o određivanju biračkog mesta i rešenje o imenovanju biračkog odbora.

Na biračkom mestu i na 50 m od biračkog mesta zabranjeno je da se ističu simboli političkih stranaka i drugi propagandni materijal.

Birački odbor obezbediće licima koja prate rad biračkog odbora (ovlašćenim posmatračima) odgovarajuće mesto sa koga mogu da prate tok glasanja i utvrđivanje rezultata glasanja.

III ORGANI I TELA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Koji su organi za sprovođenje izbora

Član 10

Organi za sprovođenje izbora su Republička izborna komisija i birački odbori.

Organi za sprovođenje izbora rade u stalnom i proširenom sastavu. Prošireni sastav čine predstavnici podnosilaca izbornih lista koji su određeni u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Republička izborna komisija

Član 11

Republička izborna komisija obavlja poslove koji su određeni Zakonom o izboru narodnih poslanika i ovim Uputstvom.

Republička izborna komisija može da ovlasti jednog svog člana ili zamenika člana ili više njih (u daljem tekstu: Koordinator Republičke izborne komisije) da u upravnom okrugu, gradu Beogradu ili inostranstvu obavlja u ime Republičke izborne komisije pojedine radnje koje su vezane za organizaciju i pripremu izbora.

Birački odbori. Stalni sastav biračkog odbora

Član 12

Birački odbor obavlja poslove koji su određeni Zakonom o izboru narodnih poslanika, ovim Uputstvom i Pravilima o radu biračkih odbora.

Stalni sastav biračkog odbora čine predsednik i dva člana, koji imaju zamenike.

Stalni sastav biračkih odbora imenuje Republička izborna komisija, najkasnije do 10. januara 2007. godine u 24,00 časa.

Imenovanje stalnog sastava biračkog odbora

Član 13

Stalni sastav biračkog odbora imenuje se na predlog radnog tela.

Birački odbori unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija imenuju se na predlog Ministarstva pravde, tako da u njima ne bude ni jedno lice koje radi u Ministarstvu pravde ili koje glasa u zavodu.

Birački odbori u inostranstvu imenuju se na predlog Ministarstva spoljnih poslova, po mogućnosti iz reda birača koji imaju boravište u inostranstvu.

Prošireni sastav biračkog odbora

Član 14

Prošireni sastav biračkog odbora čine predstavnici podnosilaca izbornih lista određeni u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Republičkoj izbornoj komisiji se dostavljaju sledeći podaci o članovima i zamenicima članova koji su određeni u prošireni sastav biračkog odbora:

- ime i prezime,

- ime jednog od roditelja,

- lični broj,

- prebivalište i adresa stana (navedeni prema podacima iz lične karte).

Republička izborna komisija imenuje prošireni sastav biračkih odbora najkasnije do 15. januara 2007. godine u 24,00 časa.

Ako podnosilac izborne liste ne odredi predstavnika u birački odbor najkasnije do 15. januara 2007. godine u 24,00 časa, birački odbor nastavlja da radi i punovažno odlučuje bez predstavnika tog podnosioca izborne liste.

Provera izbornog prava

Član 15

U birački odbor imenuju se lica koja imaju izborno pravo.

Izborno pravo proverava opštinska uprava po službenoj dužnosti, a ako lice koje je predloženo u prošireni sastav biračkog odbora nema izborno pravo, opštinska uprava o tome odmah obaveštava Republičku izbornu komisiju i podnosioca izborne liste.

Podnosilac izborne liste dostavlja potvrdu o izbornom pravu Republičkoj izbornoj komisiji ako je član, odnosno zamenik člana u proširenom sastavu biračkog odbora upisan u birački spisak neke druge opštine ili ako treba da bude u proširenom sastavu biračkog odbora u inostranstvu.

NAPOMENA:     

Na zahtev podnosioca izborne liste, opštinska uprava je dužna da pečat kojim potvrđuje da predloženi članovi i zamenici članova biračkog odbora imaju izborno pravo stavi napismeno kojim podnosilac izborne liste predlaže Republičkoj izbornoj komisiji članove i zamenike članova u prošireni sastav jednog ili više biračkih odbora.

Ovlašćenje Koordinatora Republičke izborne komisije

Član 16

Posle predaje izbornog materijala radnim telima Koordinator Republičke izborne komisije ovlašćen je da, na predlog radnog tela ili podnosioca izborne liste, imenuje novog člana ili zamenika člana biračkog odbora ako je imenovani član ili zamenik člana biračkog odbora sprečen ili odsutan, najkasnije do 21. januara 2007. godine u 8,00 časova.

Zakonska ograničenja

Član 17

Birački odbor imenuje se u skladu sa odredbama člana 29. stav 4. i člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Radna tela Republičke izborne komisije

Član 18

Republička izborna komisija obrazuje svoja radna tela u svakoj opštini, svakoj gradskoj opštini u gradu Beogradu i u gradovima Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, najkasnije do 25. decembra 2007. godine u 24,00 časova.

Radna tela predaju izborni materijal biračkim odborima pre glasanja, preuzimaju izborni materijal od biračkih odbora posle završenog glasanja i predlažu stalni sastav biračkog odbora, izuzev stalnog sastava biračkih odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i biračkih odbora u inostranstvu.

Radna tela nisu organi za sprovođenje izbora, već isključivo obavljaju poslove koji su predviđeni ovim Uputstvom.

Rad radnog tela organizuje i koordinira načelnik opštinske uprave.

Radno telo ima sedište u zgradi skupštine opštine.

Članovi radnih tela i njihovo imenovanje

Član 19

Radna tela u opštinama koje imaju do 50 biračkih mesta imaju tri člana, a u opštinama koje imaju preko 50 biračkih mesta pet članova.

Republička izborna komisija imenuje članove radnih tela iz reda članova i zamenika članova izborne komisije opštine, izbornih komisija gradskih opština u gradu Beogradu i izbornih komisija gradova Kragujevca, Niša i Novog Sada, na predlog Koordinatora Republičke izborne komisije. Za članove radnih tela, po pravilu, imenuju se lica koja imaju znanja i iskustva u sprovođenju izbora.

Prilikom predlaganja članova radnih tela, Koordinator je dužan da vodi računa o zabranama iz člana 29. stav 4. i člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Koordinator Republičke izborne komisije je ovlašćen da imenuje novog člana radnog tela ako imenovani član radnog tela bude sprečen ili odsutan.

IV PODNOŠENJE IZBORNE LISTE

Ko može da podnese izbornu listu

Član 20

Listu kandidata za narodne poslanike (u daljem tekstu: izborna lista) mogu da podnesu registrovane političke stranke, stranačke koalicije i druge političke organizacije, posebno ili zajedno, kao i grupe građana (u daljem tekstu: podnosilac izborne liste).

Izbornu listu može da u ime podnosioca izborne liste podnese samo lice koje je podnosilac izborne liste za to ovlastio.

Lice koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu ovlašćeno je i da u ime podnosioca izborne liste vrši sve druge radnje u izborima, izuzev ako podnosilac izborne liste drukčije ne odredi.

Rok za podnošenje izborne liste

Član 21

Izborne liste podnose se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 5. januara 2007. godine u 24,00 časa, na propisanom obrascu NP-1, u pisanoj i elektronskoj formi (CD ili disketa).

Sadržina izborne liste u pisanoj formi i izborne liste u elektronskoj formi mora da bude istovetna.

Sadržina izborne liste

Član 22

Izborna lista sadrži naziv podnosioca izborne liste, naziv izborne liste (ako je određen), ime i prezime nosioca izborne liste (ako je određen), podatke o svim kandidatima za narodne poslanike (redni broj na izbornoj listi, datum rođenja, zanimanje, prebivalište i adresa stana kandidata navedeni prema podacima iz lične karte), mesto i datum podnošenja izborne liste i ime i prezime i potpis lica koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu.

Ako izbornu listu podnosi politička stranka, dužna je da svoj naziv navede prema nazivu iz akta o registraciji.

NAPOMENA:    

Na izbornoj listi među svaka četiri kandidata po redosledu na listi (prva četiri mesta, druga četiri mesta i tako do kraja liste) mora biti po jedan kandidat - pripadnik onog pola koji je manje zastupljen na listi, a ukupno na izbornoj listi mora biti najmanje 30% kandidata manje zastupljenog pola na listi. Ako izborna lista ne ispunjava ovaj uslov, smatraće se da sadrži nedostatke za proglašenje.

Dokumentacija koja se dostavlja uz izbornu listu

Član 23

Prilikom podnošenja izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji, uz izbornu listu obavezno se prilaže i sledeća dokumentacija:

1. Ovlašćenje lica koje je podnosilac izborne liste ovlastio da podnese izbornu listu, na obrascu NP-2,

2. Pismena saglasnost nosioca izborne liste (ako je određen) da pristaje da bude nosilac izborne liste, na obrascu NP-3,

3. Pismena izjava svakog kandidata za narodnog poslanika da prihvata da bude kandidat za narodnog poslanika, na obrascu NP-5,

4. Potvrda o izbornom pravu svakog kandidata za narodnog poslanika, na obrascu NP-4 ili važećem obrascu organa opštinske uprave,

5. Potvrda o prebivalištu svakog kandidata za narodnog poslanika, na obrascu NP-6 ili važećem obrascu nadležnog organa,

6. Uverenje o državljanstvu svakog kandidata za narodnog poslanika, na obrascu nadležnog organa,

7. Spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu, sređen po azbučnom redu prezimena birača, izrađen u pisanom i u elektronskom obliku (CD ili disketa) tako da spisak u oba oblika bude istovetan, a koji potpisuje lice koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu, na obrascu NP-7,

8. Najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača koji podržavaju izbornu listu, složenih po azbučnom redu prezimena birača, odnosno najmanje 3.000 sudski overenih izjava birača ako izbornu listu podnosi politička stranka nacionalne manjine ili koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina, na obrascu NP-8,

9. Koalicioni sporazum, ako izbornu listu podnose stranačke koalicije.

Ako izbornu listu podnosi grupa građana, uz izbornu listu obavezno se prilaže i sporazum o obrazovanju grupe građana, koji sadrži naziv grupe građana i ciljeve njenog obrazovanje i podatke o licima koja su obrazovala grupu građana (ime i prezime, JMBG i prebivalište i adresa stana navedeni prema podacima iz lične karte). Potpisi lica koja su obrazovala grupu građana moraju da budu overeni kod opštinskog suda.

NAPOMENA:    

Podnosilac izborne liste koji namerava da stekne položaj političke stranke ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina dužan je da prilikom podnošenja izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji priloži, uz ostalu dokumentaciju, i pisani predlog da mu se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina, u smislu člana 81. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Preuzimanje potrebnih obrazaca

Član 24

Podnosioci izbornih lista mogu da preuzmu jedan primerak obrazaca potrebnih za podnošenje izbornih lista koje je propisala Republička izborna komisija, u prostorijama Komisije, počev od 15. novembra 2006. godine.

V OBJAVLJIVANJE ZBIRNE IZBORNE LISTE

Član 25

Republička izborna komisija objavljuje zbirnu izbornu listu u "Službenom glasniku Republike Srbije", najkasnije do 10. januara 2007. godine u 24,00 časa.

Zbirna izborna lista ističe se na vidnim mestima u naseljima, ulicama i na drugi način kojim se omogućava biračima da budu što bolje upoznati s proglašenim izbornim listama i kandidatima na njima.

Zbirna izborna lista objavljuje se i u sredstvima javnog informisanja.

VI PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA BIRAČKIM ODBORIMA PRE GLASANJA

Obezbeđivanje izbornog materijala

Član 26

Izborni materijal za sprovođenje izbora za narodne poslanike obezbeđuje Republička izborna komisija.

Opštinska uprava blagovremeno obezbeđuje za svaki birački odbor, izuzev za biračke odbore u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija i za biračke odbore u inostranstvu:

- glasačku kutiju,

- paravane za glasanje,

- pribor za pisanje,

- pribor za pečaćenje (pečat i pečatni vosak) glasačkih kutija i drugog izbornog materijala,

- sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača i UV lampu,

- koverte za odlaganje glasačkih listića.

Glasačku kutiju, paravane za glasanje, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje (pečat i pečatni vosak) glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača, UV lampu i koverte za odlaganje glasačkih listića - za biračke odbore u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija i za biračke odbore u inostranstvu obezbeđuje Republička izborna komisija.

Opštinska uprava, Ministarstvo pravde i Ministarstvo spoljnih poslova dužni su da blagovremeno obezbede prostor za bezbedno čuvanje izbornog materijala i da se staraju o tome da prostor koji je određen kao biračko mesto bude uređen na način koji je propisan Zakonom o izboru narodnih poslanika i otvoren za glasanje.

Izborni materijal koji se obezbeđuje za svaki birački odbor

Član 27

Republička izborna komisija obezbeđuje sledeći izborni materijal za svaki birački odbor:

1. Zbirnu izbornu listu,

2. Rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod),

3. Rešenje o imenovanju biračkog odbora,

4. Izvod iz biračkog spiska za glasanje na biračkom mestu, a pored njega i poseban izvod iz biračkog spiska ako na biračkom mestu glasaju i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije,

5. Posebne izvode iz biračkog spiska za biračke odbore unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i za biračke odbore u inostranstvu,

6. Potreban broj glasačkih listića (obrazac NP-14), koji odgovara broju birača koji su upisani na biračkom mestu. U broj upisanih birača računaju se i birači koji su upisani u poseban izvod iz biračkog spiska jer se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi ili izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, ako glasaju na tom biračkom mestu,

7. Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije (obrazac NP-13),

8. Obrazac zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika (u daljem tekstu: zapisnik o radu biračkog odbora), u šest primeraka (obrazac NP-20),

9. Obrasce odgovarajućih zapisnika o primopredaji izbornog materijala pre glasanja i posle glasanja,

10. Potreban broj obrazaca potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta (obrazac NP-15),

11. Pravila o radu biračkih odbora,

12. Državnu zastavu Republike Srbije.

Predaja izbornog materijala radnom telu

Član 28

Štampani izborni materijal Koordinator Republičke izborne komisije preuzima u štampariji 17. januara 2007. godine, a za sprovođenje izbora na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija 16. januara 2007. godine.

Koordinator Republičke izborne komisije predaje propisani izborni materijal radnom telu, u sedištu upravnog okruga, najkasnije do 17. januara 2007. godine u 24,00 časa.

Radno telo primljeni materijal, zajedno s materijalom koji je obezbedila opštinska uprava (glasačke kutije, paravani za glasanje, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača, UV lampe i koverte za odlaganje glasačkih listića), predaje biračkim odborima, u sedištu opštine, najkasnije do 18. januara 2007. godine u 24,00 časa.

O primopredaji izbornog materijala pre glasanja s Koordinatora Republičke izborne komisije na radna tela i o primopredaji izbornog materijala pre glasanja s radnih tela na biračke odbore sačinjavaju se zapisnici na propisanim obrascima.

Predaja izbornog materijala neposredno biračkim odborima

Član 29

Koordinator Republičke izborne komisije predaje izborni materijal neposredno biračkim odborima unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, u sedištu upravnog okruga u kome izborni materijal predaje i radnim telima.

Koordinator Republičke izborne komisije predaje izborni materijal za glasanje u inostranstvu neposredno biračkim odborima, u sedištu Ministarstva spoljnih poslova. Birački odbori prenose izborni materijal na biračko mesto u inostranstvu na način na koji se dostavlja diplomatska pošiljka, a kojim je osigurana bezbednost izbornog materijala.

O primopredaji izbornog materijala pre glasanja s Koordinatora Republičke izborne komisije na biračke odbore sačinjavaju se zapisnici na propisanim obrascima.

VII PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA REPUBLIČKOJ IZBORNOJ KOMISIJI POSLE GLASANJA

Predaja izbornog materijala radnom telu

Član 30

Pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, birački odbor bez odlaganja predaje radnom telu, u zgradi opštine, sav propisani izborni materijal (zapisnik o radu biračkog odbora, izvod iz biračkog spiska i poseban izvod iz biračkog spiska ako su na biračkom mestu glasali i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neupotrebljeni glasački listići, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići, kao i potpisane potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta).

Izborni materijal koji se predaje radnom telu mora da bude upakovan u posebne koverte. Na kovertama se ispisuje šta sadrže, a na kovertama koje sadrže glasačke listiće ispisuje se i broj glasačkih listića. Koverte moraju da budu zapečaćene.

Pošto preuzme izborni materijal od svih biračkih odbora, radno telo preuzeti izborni materijal odmah predaje Koordinatoru Republičke izborne komisije, u sedištu upravnog okruga.

O primopredaji izbornog materijala posle glasanja s biračkog odbora na radno telo i o primopredaji izbornog materijala posle glasanja s radnog tela na Koordinatora Republičke izborne komisije sačinjavaju se zapisnici na propisanim obrascima.

Predaja izbornog materijala neposredno Koordinatoru Republičke izborne komisije

Član 31

Pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, birački odbor unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija predaje propisani izborni materijal neposredno Koordinatoru Republičke izborne komisije, u sedištu upravnog okruga.

Posle glasanja u inostranstvu birački odbor predaje propisani izborni materijal neposredno Koordinatoru Republičke izborne komisije u sedištu Republičke izborne komisije, na način koji je predviđen za dostavljanje diplomatskih pošiljki i tako da izborni materijal može da bude blagovremeno računarski obrađen radi saopštavanja rezultata izbora.

O primopredaji izbornog materijala posle glasanja s biračkih odbora na Koordinatora Republičke izborne komisije sačinjavaju se zapisnici na propisanim obrascima.

VIII SPROVOĐENJE IZBORA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

Uvodna odredba

Član 32

Na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: KiM), kao delu Republike Srbije, glasanje će se obaviti na pojedinim određenim biračkim mestima na kojima su ispunjeni zakonski uslovi za sprovođenje izbora i na kojima su potpuno bezbedni svi učesnici u sprovođenju izbora i izborni materijal.

Biračka mesta na KiM

Član 33

Biračka mesta na teritoriji KiM određuje Republička izborna komisija, na predlog načelnika upravnih okruga s teritorije KiM, najkasnije do 31. decembra 2006. godine u 24,00 časa.

Izvodi iz biračkih spiskova za KiM

Član 34

Za svako biračko mesto na teritoriji KiM sačinjava se ažuriran i overen izvod iz biračkog spiska.

Overen izvod iz biračkog spiska zaključuje se rešenjem nadležnog organa najkasnije do 5. januara 2007. godine u 24,00 časa.

Birači koji su upisani u tako sačinjeni izvod iz biračkog spiska čine deo ukupnog broja birača u Republici Srbiji.

Radna tela na KiM

Član 35

Radna tela na teritoriji Kosova i Metohije obrazuju se na predlog načelnika upravnih okruga, iz reda zaposlenih u lokalnoj samoupravi i drugih koji žive na teritoriji opštine.

Radna tela u opštinama koje imaju do 20 biračkih mesta imaju tri člana, a u opštinama koje imaju preko 20 biračkih mesta - pet članova.

Prilikom predlaganja članova radnih tela, načelnik upravnog okruga dužan je da se pridržava zakonskih ograničenja iz člana 29. stav 4. i člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Birački odbori na KiM

Član 36

Radi sprovođenja izbora na KiM obrazuju se birački odbori u stalnom i proširenom sastavu.

Stalni sastav biračkog odbora čine predsednik i dva člana, koji imaju zamenike.

Stalni sastav biračkog odbora imenuje se na predlog radnog tela.

Primopredaja izbornog materijala na KiM

Član 37

Kako pre glasanja, tako i posle glasanja, primopredaja izbornog materijala s Koordinatora Republičke izborne komisije na radna tela i obrnuto, obaviće se:

1. Za opštine Kosovskog, Pećkog, Prizrenskog i Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga - u zgradi opštine Raška,

2. Za opštine Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga - u zgradi opštine Vranje.

Koordinatori Republičke izborne komisije predaju radnim telima i izborni materijal koji obezbeđuje Republička izborna komisija i izborni materijal koji obezbeđuje opštinska uprava.

Primena ostalih propisa na teritoriji KiM

Član 38

Na sve ostale radnje u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike na teritoriji KiM u svemu se primenjuju Zakon o izboru narodnih poslanika, drugi propisi i uputstva Republičke izborne komisije.

IX STANDARDI ZA IZBORNI MATERIJAL

Glasačka kutija

Član 39

Glasačka kutija izrađuje se prema standardima koje propisuje ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Štampanje glasačkih listića

Član 40

Glasački listići za izbor narodnih poslanika štampaju se u Beogradu, u štampariji koju odredi Republička izborna komisija.

Glasački listići štampaju se na hartiji koja je zaštićena vodenim žigom.

Broj glasačkih listića koji se štampaju, njihov oblik i njihov izgled utvrđuje Republička izborna komisija. Broj glasačkih listića koji se štampaju mora da bude jednak broju birača koji su upisani u birački spisak.

Pre početka štampanja glasačkih listića Republička izborna komisija utvrđuje broj rezervnih glasačkih listića, koji ne može biti veći od 1,07749% od ukupnog broja birača. O broju rezervnih glasačkih listića Republička izborna komisija donosi rešenje koje se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije". Rezervni glasački listići koristiće se za glasanje birača koji borave u inostranstvu, birača koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, birača koji se nalaze u pritvoru ili izdržavaju zavodsku sankciju i birača koji su naknadno upisani u birački spisak po odluci nadležnog suda.

Štampanje glasačkih listića nadzire Republička izborna komisija.

Priprema štampanja glasačkog listića

Član 41

Republička izborna komisija priprema, u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, jedan glasački listić koji overava pečatom. Na osnovu tako pripremljenog glasačkog listića štamparija izrađuje na kompjuteru (slaže) tekst glasačkog listića, čiju originalnost utvrđuje i konstatuje Republička izborna komisija i overava pečatom (originalni glasački listić), posle čega se tekst u kompjuteru poništava.

Na osnovu originalnog glasačkog listića, u štampariji, u postupku repro-hemiografije izrađuje se film, s koga se tekst originalnog glasačkog listića prenosi na polimer ploču.

Posle izrade polimer ploče film se odmah komisijski uništava.

Glasački listić koji je prenesen na polimer ploču upoređuje se sa originalom glasačkog listića, potom se konstatuje ispravnost polimer ploče, pa se polimer ploča stavlja na mašinu za štampanje.

Posle završenog štampanja, polimer ploča se odmah komisijski uništava.

Pravo nadzora

Član 42

Štampanje glasačkih listića nadzire Republička izborna komisija preko svojih članova.

Republička izborna komisija dužna je da obezbedi javnost štampanja glasačkih listića.

Predstavnici podnosilaca izbornih lista imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju i pakovanju glasačkih listića i dostavljanju glasačkih listića Republičkoj izbornoj komisiji, radnim telima i biračkim odborima.

Republička izborna komisija je dužna da blagovremeno obavesti podnosioce izbornih lista o tome da njihovi predstavnici imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju, pakovanju i dostavljanju glasačkih listića, kao i o tome gde se odvijaju i kad počinju te radnje.

X UPOTREBA JEZIKA I PISAMA

Član 43

Tekst glasačkog listića i preostalog materijala za sprovođenje izbora štampa se na srpskom jeziku, ćirilicom.

U opštinama u kojima je u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine, tekst Zbirne izborne liste, tekst glasačkog listića i tekst obrasca zapisnika o radu biračkog odbora štampaju se na srpskom jeziku i ćirilicom, a ispod tog teksta štampa se tekst na jeziku i pismu nacionalne manjine, u istom obliku i sa istom veličinom slova.

Ako je u opštini u službenoj upotrebi više jezika nacionalnih manjina, tekst na jezicima nacionalnih manjina ispisuje se posle srpskog jezika, po azbučnom redu naziva jezika nacionalne manjine.

Prevođenje izbornog materijala na jezik nacionalnih manjina obezbeđuje Republička izborna komisija.

XI STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

Član 44

Statističku obradu podataka pri sprovođenju izbora za narodne poslanike obavlja Republički zavod za statistiku, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora, koje mu dostavlja Republička izborna komisija.

Republički zavod za statistiku određuje lice koje će, po završetku glasanja, prisustvovati primopredaji izbornog materijala s biračkih odbora na radna tela, odnosno na Koordinatora Republičke izborne komisije i izvršiti logičko-računsku kontrolu podataka u zapisnicima o radu biračkih odbora, kao i pripremiti podatke o privremenim rezultatima izbora.

XII LOGIČKO-RAČUNSKA KONTROLA ZAPISNIKA O RADU BIRAČKOG ODBORA

Član 45

Logičko-računska kontrola zapisnika o radu biračkih odbora (NP-20), vrši se na sledeći način:

1. Računsko slaganje podataka o biračima:

1.1. Broj birača koji su glasali jednak je broju birača koji su zaokruženi u izvodu iz biračkog spiska.

1.2. Ukupan broj birača koji su glasali (tačka 16. zapisnika o radu biračkog odbora) može da bude jednak ili manji od broja birača upisanih u izvod iz biračkog spiska (tačka 15. zapisnika o radu biračkog odbora).

2. Računsko slaganje podataka o biračima i glasačkim listićima:

2.1. Broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji (tačka 17. zapisnika o radu biračkog odbora) jednak je ili manji od broja birača koji su glasali (tačka 16. zapisnika o radu biračkog odbora) - manji može da bude zato što neki birači nisu ubacili glasački listić u kutiju.

2.2. Broj primljenih glasačkih listića (tačka 13. zapisnika o radu biračkog odbora) jednak je zbiru:

- broja neupotrebljenih glasačkih listića (tačka 14. zapisnika o radu biračkog odbora) i

- broja birača koji su glasali (tačka 16. zapisnika o radu biračkog odbora).

3. Računsko slaganje podataka o glasačkim listićima:

3.1. Broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji (tačka 17. zapisnika o radu biračkog odbora) jednak je zbiru:

- broja nevažećih glasačkih listića (tačka 17.1. zapisnika o radu biračkog odbora) i

- broja važećih glasačkih listića (tačka 17.2. zapisnika o radu biračkog odbora).

4. Računsko slaganje podataka o glasačkim listićima i glasovima:

4.1. Broj važećih glasačkih listića (tačka 17.2. zapisnika o radu biračkog odbora) jednak je zbiru broja glasova koje su dobile sve izborne liste (tabela 18. zbir podataka u koloni tri zapisnika o radu biračkog odbora).

XIII PRAĆENJE RADA ORGANA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Domaći posmatrači

Član 46

Domaće organizacije koje su registrovane za praćenje izbora i koje žele da prate rad organa za sprovođenje izbora (domaći posmatrači), podnose prijavu Republičkoj izbornoj komisiji, najkasnije do 10. januara 2007. godine u 24,00 časa.

Prijava sadrži: naziv organizacije, broj posmatrača, ime i prezime posmatrača, JMBG, fotografiju posmatrača i područje praćenja rada organa za sprovođenje izbora.

Uz prijavu se podnosi i akt o registraciji organizacije kod nadležnog organa.

Republička izborna komisija izdaje službena ovlašćenja domaćim posmatračima, na osnovu kojih oni mogu da prate rad organa za sprovođenje izbora.

Strani posmatrači

Član 47

Zainteresovani predstavnici stranih država, međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija, koji žele da prate rad organa za sprovođenje izbora (strani posmatrači), podnose prijavu Republičkoj izbornoj komisiji, najkasnije do 10. januara 2007. godine u 24,00 časa.

Prijava sadrži: naziv države, odnosno organizacije iz koje posmatrač dolazi, ime i prezime stranog posmatrača, broj putne isprave stranog posmatrača, njegovu fotografiju i vreme njegovog boravka u Republici Srbiji.

Pošto pribavi mišljenje nadležnog državnog organa, Republička izborna komisija izdaje službena ovlašćenja stranim posmatračima, na osnovu kojih oni mogu da prate rad organa za sprovođenje izbora.

Identifikacione kartice i troškovi praćenja rada organa za sprovođenje izbora

Član 48

Republička izborna komisija izdaje domaćim i stranim posmatračima identifikacione kartice, koje sadrže podatke koji su neophodni, a koji se preuzimaju iz prijave.

Posmatrači su dužni da identifikacione kartice nose na vidnom mestu.

Troškove praćenja rada organa za sprovođenje izbora i troškove izdavanja identifikacionih kartica snose oni čiji posmatrači prate izbore.

Položaj posmatrača

Član 49

Republička izborna komisija, radno telo i birački odbor dužni su da posmatračima omoguće nesmetano praćenje svake izborne radnje, a u zapisnicima o svom radu konstatuju njihovo prisustvo.

Posmatrači su dužni da postupaju po pravilima o održavanju reda na biračkom mestu.

Republička izborna komisija, radno telo ili birački odbor mogu da oduzmu posmatraču ovlašćenje i identifikacionu karticu ako se posmatrač ne pridržava pravila o održavanju reda na biračkom mestu, posebno ako na biračkom mestu koristi pejdžer, mobilni telefon i druga sredstva veza i komunikacija.

Posmatrači rada Republičke izborne komisije u sedištu Republičke izborne komisije dužni su da se kreću u okviru ovlašćenja koja su dobili od Republičke izborne komisije.

XIV SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 50

Sredstva za sprovođenje izbora obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Zahtev za dodelu sredstava, sa specifikacijom ukupnih troškova, Republička izborna komisija podnosi nadležnom republičkom organu.

Sredstva za sprovođenje izbora mogu da se koriste za:

- rad organa za sprovođenje izbora,

- štampanje izbornog materijala,

- naknade predsednicima, članovima i zamenicima predsednika i članova organa za sprovođenje izbora,

- naknade za rad zaposlenih koji su angažovani da bi za Republičku izbornu komisiju obavljali stručne i druge poslove u vezi sa sprovođenjem izbora,

- naknade za dnevnice i putne troškove predsednika i članova Republičke izborne komisije i njihovih zamenika, kao i zaposlenih i drugih lica koja su angažovana u vezi sa sprovođenjem izbora,

- nabavku kancelarijskog i ostalog potrošnog materijala,

- prikupljanje, statističku obradu i prezentaciju podataka,

- prevozničke, PTT, ugostiteljske i druge usluge.

Nalogodavci za raspolaganje sredstvima su predsednik Republičke izborne komisije i sekretar Republičke izborne komisije. Oni su dužni da Republičkoj izbornoj komisiji podnose izveštaje o utrošenim sredstvima.

Sredstava za naknadu dnevnica i putnih troškova isplaćuju se prema zakonu i drugim propisima i odlukama Republičke izborne komisije.

XV OBRASCI ZA SPROVOĐENJE POJEDINIH IZBORNIH RADNJI

Član 51

Pojedine radnje pri sprovođenju izbora za narodne poslanike vršiće se prema obrascima koji su sastavni deo ovog Uputstva (izborna lista kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini - NP-1; ovlašćenje da se podnese izborna lista kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini - NP-2; saglasnost nosioca izborne liste da pristaje da bude nosilac izborne liste kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini - NP-3; potvrda o izbornom pravu kandidata za narodnog poslanika - NP-4; izjava kojom se prihvata kandidatura za narodnog poslanika - NP-5; potvrda o prebivalištu kandidata za narodnog poslanika - NP-6; spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini - NP-7; izjava birača da podržava izbornu listu kandidata za narodne poslanike u Narodnoj skupštini - NP-8; rešenje o proglašenju izborne liste - NP-9; rešenje o odbacivanju izborne liste - NP-10; rešenje o odbijanju proglašenja izborne liste - NP-11; rešenje o utvrđivanju Zbirne izborne liste - NP-12; kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije - NP-13; glasački listić za izbore za narodne poslanike u Narodnu skupštinu - NP-14; potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta - NP-15; zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja s Koordinatora Republičke izborne komisije na radno telo - NP-16; zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja s radnog tela na birački odbor - NP-17; zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja s Koordinatora Republičke izborne komisije na birački odbor unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija - NP-18; zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja s Koordinatora Republičke izborne komisije na birački odbor u inostranstvu - NP-19; zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika - NP-20; zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja s biračkog odbora na radno telo - NP-21; zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja s radnog tela na Koordinatora Republičke izborne komisije - NP-22; zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja s biračkog odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija na Koordinatora Republičke izborne komisije - NP-23; zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja s biračkog odbora u inostranstvu na Koordinatora Republičke izborne komisije - NP-24; zapisnik o radu Republičke izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za narodne poslanike održanih 21. januara 2007. godine - NP-25; uverenje o izboru za narodnog poslanika - NP-26).

XVI ČUVANJE IZBORNOG MATERIJALA

Član 52

Izvodi iz biračkog spiska i zapisnici o radu biračkih odbora i o radu Republičke izborne komisije čuvaju se trajno.

Glasački listići i ostali izborni materijal čuvaju se četiri godine.

Finansijski dokumenti čuvaju se u rokovima koji su utvrđeni propisima o čuvanju finansijskih dokumenata.

Po isteku roka za čuvanje izbornog materijala, s materijalom se postupa u skladu s propisima o arhivskoj građi.

XVII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 53

Stupanjem na snagu ovog Uputstva prestaje da važi Uputstvo za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 113/03 i 119/03).

Član 54

Ovo uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni i dopuni
Uputstva za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika

("Sl. glasnik RS", br. 5/2007)

3. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".