UREDBA

O NACIONALNIM PRIZNANJIMA I NAGRADAMA ZA POSEBAN DOPRINOS RAZVOJU I AFIRMACIJI SPORTA

("Sl. glasnik RS", br. 65/2006 i 6/2007)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuju se nacionalna priznanja i nagrade za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta i kriterijumi za njihovu dodelu.

Član 2

Sportistima, državljanima Republike Srbije, koji su kao reprezentativci Jugoslavije ili Srbije i Crne Gore osvojili, odnosno koji kao reprezentativci Republike Srbije osvoje medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim sportovima ili su bili, odnosno budu nosioci svetskog rekorda u olimpijskim sportovima, kao i njihovim trenerima (glavnom treneru ekipe, treneru sportiste), državljanima Republike Srbije, dodeljuje se - nacionalno sportsko priznanje.

Nacionalno sportsko priznanje dodeljuje se u vidu diplome i doživotnog mesečnog novčanog primanja u visini:

1) tri prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike, za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi ili za svetski rekord u olimpijskom sportu;

2) dve i po prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike, za srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi ili za zlatnu medalju na svetskom prvenstvu u olimpijskom sportu;

3) dve prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike, za bronzanu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi ili za srebrnu medalju na svetskom prvenstvu u olimpijskom sportu ili za zlatnu medalju na evropskom prvenstvu u olimpijskom sportu;

4) jednu i po prosečnu neto zaradu u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike, za bronzanu medalju na svetskom prvenstvu u olimpijskom sportu ili za srebrnu medalju na evropskom prvenstvu u olimpijskom sportu;

5) jednu prosečnu neto zaradu u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike, za bronzanu medalju na evropskom prvenstvu u olimpijskom sportu.

Nacionalno sportsko priznanje može se istom sportisti i treneru dodeliti samo jedanput.

Diploma iz stava 2. ovog člana uručuje se sportisti i treneru 15. februara na Sretenje - Dan državnosti Srbije.

Član 3

Sportistima, trenerima i drugim licima državljanima Republike Srbije, koji kao članovi reprezentacije Republike Srbije na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi i svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i šahu osvoje jednu od medalja dodeljuje se novčana nagrada, u skladu sa ovom uredbom.

Član 4

Za osvojenu medalju u ekipnim sportovima na Olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama i na Šahovskoj olimpijadi dodeljuje se ekipi novčana nagrada u iznosu od:

1) 400.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za zlatnu medalju;

2) 350.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za srebrnu medalju;

3) 300.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za bronzanu medalju.

Za osvojenu medalju na Olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama u pojedinačnom sportu dodeljuje se sportisti i njegovom treneru novčana nagrada u visini od 15 % od iznosa iz stava 1. ovog člana.

Pod ekipom iz stava 1. ovog člana podrazumevaju se članovi sportske reprezentacije (sportisti, treneri i druga lica) kojima je uručena medalja u skladu sa sportskim pravilima nadležnog međunarodnog sportskog saveza.

Za osvojenu medalju na Olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama dodeljuje se ekipi do pet članova (sportistima i njihovom treneru) novčana nagrada u visini koja se dobija množenjem broja članova ekipe sa 75% od iznosa iz stava 2. ovog člana.

Za osvojenu medalju na Olimpijskim igrama i Paraolimpijskim igrama dodeljuje se ekipi od šest do devet članova (sportistima i njihovom treneru) novčana nagrada u visini koja se dobija množenjem broja članova ekipe sa 60% od iznosa iz stava 2. ovog člana.

Član 5

Za osvojenu medalju na svetskom prvenstvu u ekipnom olimpijskom sportu i šahu dodeljuje se ekipi novčana nagrada u iznosu od:

1) 250.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za zlatnu medalju;

2) 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za srebrnu medalju;

3) 150.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za bronzanu medalju.

Za osvojenu medalju na svetskom prvenstvu u pojedinačnom olimpijskom sportu dodeljuje se sportisti i njegovom treneru novčana nagrada u visini od 15 % od iznosa iz stava 1. ovog člana.

Pod ekipom iz stava 1. ovog člana podrazumevaju se članovi sportske reprezentacije (sportisti, treneri i druga lica) kojima je uručena medalja u skladu sa sportskim pravilima nadležnog međunarodnog sportskog saveza.

Za osvojenu medalju na svetskom prvenstvu u olimpijskom sportu dodeljuje se ekipi do pet članova (sportistima i njihovom treneru) novčana nagrada u visini koja se dobija množenjem broja članova ekipe sa 75% od iznosa iz stava 2. ovog člana.

Za osvojenu medalju na svetskom prvenstvu u olimpijskom sportu dodeljuje se ekipi od šest do devet članova (sportistima i njihovom treneru) novčana nagrada u visini koja se dobija množenjem broja članova ekipe sa 60% od iznosa iz stava 2. ovog člana.

Član 6

Za osvojenu medalju na evropskom prvenstvu u ekipnom olimpijskom sportu i šahu dodeljuje se ekipi novčana nagrada u iznosu od:

4) 200.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za zlatnu medalju;

5) 150.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za srebrnu medalju;

6) 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, za bronzanu medalju.

Za osvojenu medalju na evropskom prvenstvu u pojedinačnom olimpijskom sportu dodeljuje se sportisti i njegovom treneru novčana nagrada u visini od 15% od iznosa iz stava 1. ovog člana.

Pod ekipom iz stava 1. ovog člana podrazumevaju se članovi sportske reprezentacije (sportisti, treneri i druga lica) kojima je uručena medalja u skladu sa sportskim pravilima nadležnog međunarodnog sportskog saveza.

Za osvojenu medalju na evropskom prvenstvu u olimpijskom sportu dodeljuje se ekipi do pet članova (sportistima i njihovom treneru) novčana nagrada u visini koja se dobija množenjem broja članova ekipe sa 75% od iznosa iz stava 2. ovog člana.

Za osvojenu medalju na evropskom prvenstvu u olimpijskom sportu dodeljuje se ekipi od šest do devet članova (sportistima i njihovom treneru) novčana nagrada u visini koja se dobija množenjem broja članova ekipe sa 60% od iznosa iz stava 2. ovog člana.

Član 7

Akt o dodeli nacionalnog sportskog priznanja i novčane nagrade donosi Vlada, na predlog ministarstva nadležnog za sport.

Novčana primanja iz člana 2. stav 2. i nagrade iz čl. 4-6. ove uredbe dodeljuju se preko nadležnog republičkog (nacionalnog) granskog sportskog saveza.

Sportista počinje da ostvaruje pravo na novčano primanje iz člana 2. stav 2. ove uredbe kada napuni 35 godina života.

Nacionalno priznanje za svetski rekord u olimpijskom sportu i za osvojenu medalju na svetskom ili evropskom prvenstvu u olimpijskom sportu i nagrade iz čl. 5. i 6. ove uredbe dodeljuju se samo za rezultate u seniorskom sportu.

Član 8

Nagrade za poseban doprinos razvoju i afirmaciji neolimpijskog sporta i kriterijumi za njihovu dodelu urediće se posebnim aktom Vlade.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".