PRAVILNIK

O DAVANJU U ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA - ATELJEA NA KOME JE NOSILAC PRAVA KORIŠĆENJA GRAD BEOGRAD

("Sl. list grada Beograda, br. 7/2003 i 27/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se način i postupak davanja u zakup poslovnog prostora - ateljea na kome je nosilac prava korišćenja grad Beograd, a koji je poveren na upravljanje Agenciji za poslovni prostor grada Beograda.

Član 2

Atelje, u smislu odredaba ovog pravilnika, jeste poslovni prostor koji se koristi isključivo kao radni prostor umetnika (u daljem tekstu: atelje).

Član 3

Postupak davanja u zakup ateljea sprovodi Komisija za izbor umetnika za dodelu ateljea na korišćenje, koju čine predsednik i četiri člana (u daljem tekstu: Komisija), a rešenje o davanju u zakup ateljea donosi Gradonačelnik grada Beograda.

Komisiju iz stava 1. ovog člana imenuje Gradonačelnik grada Beograda na period od dve godine.

Član 4

Komisija sprovodi postupak davanja u zakup ateljea, po odredbama ovog pravilnika.

Umetnička udruženja formiraju rang-liste za dodelu ateljea u zakup u skladu sa pravilnicima udruženja. U svakom pojedinačnom slučaju davanje u zakup ateljea, umetničko udruženje dostavlja Komisiji obrazloženi predlog za dodelu ateljea na razmatranje.

Komisija u svakom pojedinačnom slučaju razmatra predlog umetničkog udruženja o dodeli ateljea u zakup.

Komisija neće uzeti u razmatranje predlog za dodelu ateljea članu organa ili radnog tela umetničkog udruženja.

Član 5

Komisija donosi odluke u formi predloga.

Predlog iz stava 1. ovog člana punovažan je ako je za njega glasala većina od ukupnog broja članova Komisije.

Član 6

Izuzetno od postupka predviđenog ovim pravilnikom, Komisija može predložiti Gradonačelniku grada Beograda da se atelje dâ u zakup u sledećim slučajevima:

- kada zakupac prestane da obavlja svoju delatnost usled smrti, a zaključenje ugovora traži bračni drug ili dete, pod uslovom da su članovi umetničkog udruženja i da se nalaze na rang-listi umetničkog udruženja;

- kada zakupac nudi zamenu prava zakupa većeg ateljea za manji, upražnjen atelje;

- kada je umetnik član umetničkog udruženja, a ima više bodova, prema pravilniku umetničkog udruženja, od umetnika koga je umetničko udruženje predložilo za dodelu ateljea u zakup.

Član 7

O radu Komisije vodi se zapisnik koji sadrži: datum sednice, imena prisutnih članova Komisije, podatke o predlogu umetničkog udruženja (Udruženja likovnih umetnika Srbije ili Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije), podatke o ateljeu koji je predmet dodele, predlog odluke o izboru zakupca ateljea, kao i podatke o načinu glasanja i odlučivanja.

Član 8

Gradonačelnik grada Beograda donosi rešenje o davanju u zakup ateljea na osnovu predloga iz člana 5. ovog pravilnika.

Član 9

Na rešenje Gradonačelnika grada Beograda može se podneti pismeni prigovor donosiocu rešenja, u roku od osam dana od dana prijema rešenja.

Rešenje Gradonačelnika grada Beograda po prigovoru je konačno.

Član 10

Na rešenje iz člana 9. ovog pravilnika saglasnost daje Republička direkcija za imovinu Republike Srbije u skladu sa odredbama člana 8. stav 3. Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 53/95, 3/96, 54/96 i 32/97).

Član 11

Nakon pribavljanja saglasnosti Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, direktor Agencije za poslovni prostor grada Beograda zaključuje sa umetnikom ugovor o zakupu ateljea.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se na period od četiri godine i može biti raskinut i pre isteka navedenog roka, u skladu sa odredbama Zakona o obligacionim odnosima, posebno ukoliko se prostor koristi nenamenski, odnosno ukoliko lice koje ga je dobilo u zakup prestane da obavlja umetničku delatnost.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".