PRAVILNIK

O KATEGORIJAMA VOJNIH INVALIDA, CIVILNIH INVALIDA RATA I OSOBA SA INVALIDITETOM KOJI MOGU BESPLATNO DA KORISTE POSEBNO ODREĐENA PARKING MESTA NA JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list grada Beograda", br. 27/2006)

1. Na javnim parkiralištima na teritoriji gradskih opština grada Beograda parking mesta za parkiranje vozila invalida, koja odredi i vidno obeleži Sekretarijat za saobraćaj odnosno preduzeće, pod uslovom da imaju regulisano prebivalište u Beogradu i vozilo sa registarskim tablicama BG, mogu da koriste sledeće kategorije osoba sa invaliditetom:

- vojni invalidi i civilni invalidi rata od I do IV grupe invalidnosti, kao i V i VI grupe invalidnosti koji imaju oštećenje donjih ekstremiteta i ostvaruju pravo na ortopedski dodatak;

- lica koja po propisima penzijskog i invalidskog osiguranja imaju 60%-100% telesnog oštećenja donjih ekstremiteta i karlice i slepa lica sa 90% i 100% oštećenja vida;

- lica na dijalizi - koja svojim vozilom odlaze na dijalizu;

- roditelji odnosno staraoci invalidne dece sa oštećenjima donjih ekstremiteta i karlice, kao i slepe dece, pod uslovom da pohađaju specijalnu školu, fakultet ili da su smeštena u dnevni boravak ili idu na rehabilitaciju ili redovan lekarski tretman.

2. Parking mesta za parkiranje vozila invalida besplatno mogu da koriste i invalidske ustanove, organizacije i udruženja najviše za jedno vozilo sa registarskom tablicom BG.

3. Korisnici iz tačke 1. i 2. ovog rešenja imaju pravo na korišćenje besplatnog parkinga, samo na mestima koja su vertikalnom i horizontalnom signalizacijom označena kao parking mesta za osobe sa invaliditetom uz korišćenje parking karte za invalide, koje na osnovu potvrde Sekretarijata za socijalnu i dečiju zaštitu izdaje JKP "Parking servis".

Parking karta za invalide se izdaje u vidu nalepnice, koju korisnici stavljaju na unutrašnju stranu prednjeg vetrobranskog stakla.

4. Parking karte za invalide se izdaju za tekuću kalendarsku godinu i to:

- na šalteru JKP "Parking servisa" do 31. marta tekuće godine za korisnike koji su to pravo ostvarili u prethodnoj godini, pod uslovom da nije bilo promena od uticaja na to pravo;

- lica koja prvi put ostvaruju to pravo i lica kod kojih je nastupila promena od uticaja na pravo, podnose pismeni zahtev Sekretarijatu za socijalnu i dečiju zaštitu.

5. Uz zahtev se podnose fotokopije sledećih dokumenata:

- rešenja o grupi invaliditeta, pravu na ortopedski dodatak, stepenu telesnog oštećenja odnosno odgovarajuća medicinska dokumentacija;

- obe strane lične karte i saobraćajne dozvole korisnika ili njegovog bračnog druga odnosno deteta;

- dokaz o stepenu srodstva (izvod iz matične knjige rođenih i venčanih).

6. Invalidi, osobe sa invaliditetom, invalidske ustanove, organizacije i udruženja uz potvrdu Sekretarijata za socijalnu i dečju zaštitu (da im je izdata nalepnica za besplatno parkiranje) mogu podneti zahtev Sekretarijatu za saobraćaj radi rezervacije parking mesta na opštim parkiralištima pod uslovima koje utvrdi Sekretarijat za saobraćaj.

7. O izvršenju ovog rešenja staraće se Sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu.

8. Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a primenjivaće se počev od 1. januara 2007. godine.