ODLUKA
O KORIŠĆENJU OBALE I VODENOG PROSTORA NA UNUTRAŠNJIM VODAMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 5/91, 13/92, 3/94, 10/2001, 22/2002, 11/2003, 13/2003 - ispr. i 47/2006 - dr. odluka)

Član 1

Ovom odlukom određuju se delovi obale i vodenog prostora na unutrašnjim vodama Dunava i Kanala Dunav-Tisa-Dunav, Novi Sad - Savino Selo na kojima se mogu graditi hidro-građevinski objekti i postavljati plovni objekti, odnosno kupališta, mesta za prevoz skelom i građevinski i drugi objekti na području Opštine Novi Sad.

Član 2

Putničko pristanište određuje se na levoj obali Dunava od km 1254,5 do 1255.

Pristanište za brodove sa sopstvenim pogonom i privremeno putničko pristanište pri visokim vodostajima (vodostaj na vodomeru Novi Sad + 400) određuje se na levoj obali Dunava od km 1255 do km 1255,4.

Član 3

Za teretna pristaništa određuju se delovi obale i vodenog prostora:

1. na Dunavu kod Ledinaca - desna obala od km 1261 do km 1261,3,

2. na kanalu Dunav-Tisa-Dunav Novi Sad - Savino selo od km 0,4 do km 15,5.

Član 4

Za zimovanje plovnih objekata, osim za objekte koji prevoze zapaljive i opasne terete, određuje se deo vodenog prostora u rukavcu na levoj obali Dunava km 1258 i na Kanalu Dunav-Tisa-Dunav Novi Sad - Savino selo od km 0,4 do km 4,5.

Član 5

Deo obale i vodenog prostora za brodogradilište određuje se u rukavcu na levoj obali Dunava od km 1258,4 do km 1258,8.

Član 6

Delovi obale i vodenog prostora za kupališta na Dunavu određuju se:

1. u Novom Sadu:

- kupalište "Štrand" od km 1257 do km 1258, leva obala,

- kupalište "Oficirska plaža" od km 1253 do granice zone šire sanitarne zaštite izvorišta Petrovaradinska ada, desna obala,

- kupalište na Ribarskom ostrvu od km 1258,2 do km 1258,6 leva obala,

2. U Futogu od km 1268,00 do km 1268,5 leva obala,

3. U Sremskoj Kamenici od km 1258 do 1258,6 desna obala,

4. U Ledincima od km 1262,5 do km 1263,0 desna obala.

Član 7

Kotvište Majur kod Petrovaradina određuje se na km 1247,5 do km 1249,5 od desne ivice plovnog puta do desne obale Dunava.

Član 8

Za privez čamaca određuju se delom obale i vodenog prostora i to:

- u Begeču od km 1275,5 do km 1276,

- u Futogu od km 1268,5 do km 1269,5,

- u Novom Sadu na "Kamenjaru" od km 1263 do km 1264,

- na "Ribarskom ostrvu" od 1258,8 do km 1259,4,

- u rukavcu Dunava od km 1258, do km 1258,8 u vremenu od 15. marta do 15. novembra,

- u Novom Sadu od km 1256 do km 1257,

- kod Ribolovačkog naselja "Subić" od km 1249 do km 1249,3,

- u Sremskoj Kamenici od km 1258,6 do km 1258,8,

- u Petrovaradinu od km 1252 do km 1252, za čamce bez sopstvenog pogona.

Član 9

Za sportsko-rekreativne sadržaje i izgradnju marine određuje se deo akvatorija rukavca "Šodroš" od km 1259,5 do km 1262,0.

Član 9a

Za postavljanje plovnih objekata određuje se deo desne obale Dunava i vodenog prostora od km 1254 do km 1255 (između Varadinskog mosta i bivšeg Žeželjevog), a na levoj obali Dunava vodeni prostor od km 1259 do 1262 (od Šodroša do Kamenjara).

Dozvoljene namene plovnih objekata su: restorani na vodi i plovni objekti u funkciji turizma i kulture.

Plovni objekat koji se postavlja ne može da bude duži od 60 m, širi od 10 m i viši od 4,0 m iznad nivoa reke.

Rastojanje između plovnih objekata iznosi najmanje 10 m, a udaljenost od mostova najmanje 20 m.

Prilaz plovnom objektu (pristupni most) ne sme ometati kretanje obalom reke, niti se na obali mogu vršiti bilo kakvi građevinski radovi.

Plovni objekti se obavezno povezuju na gradsku elektroenergetsku mrežu i vodovodnu mrežu, prema uslovima javnih i javnih komunalnih preduzeća.

Za otpadne vode moraju se u okviru plovnih objekata postaviti nepropusni tankovi i zabranjuje se njihovo ispuštanje u vodotok.

Izuzetno, već postavljeni plovni objekat, može da u skladu sa izdatim rešenjem o odobrenju Sekretarijata, koristi i dalje deo obale za namene iz stava 2. ovog člana.

Član 10

Rešenje kojim se odobrava korišćenje dela obale i vodenog prostora (u daljem tekstu: rešenje o odobrenju), čija je namena određena ovom odlukom, kao i dela obale i vodenog prostora čija namena nije određena ovom odlukom, donosi Gradska uprava Grada Novog Sada - Sekretarijat za saobraćaj i puteve (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Podnosilac zahteva za korišćenje dela obale i vodenog prostora, dužan je da uz zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju, podnese Sekretarijatu:

- saglasnost organa nadležnog za bezbednost plovidbe;

- urbanističko-tehničke uslove pribavljene od nadležnog preduzeća za urbanizam sa rokom važnosti od jedne godine;

- saglasnost javnog vodoprivrednog preduzeća;

- saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada za plovne objekte koji se postavljaju na delu desne obale Dunava.

Zahtev za korišćenje dela obale i vodenog prostora za postavljanje plovnih objekata može podneti samo vlasnik plovnog objekta.

Vlasnik plovnog objekta je dužan da pored dokumentacije iz stava 2. ovog člana, uz zahtev priloži i važeću plovidbenu dozvolu.

Član 10a

Protiv rešenja o odbijanju zahteva za izdavanje odobrenja, podnosilac zahteva može izjaviti žalbu Izvršnom odboru, u roku od 15 dana, od dana dostavljanja rešenja.

Član 11

Rešenje o odobrenju izdaje se za period do godinu dana.

Član 11a

Objekti iz člana 1. ove odluke ne mogu se priključiti na instalaciju vodovoda i kanalizacije bez rešenja o odobrenju.

Član 11b

Rešenje o odobrenju prestaje da važi pre isteka perioda za koji je izdato, ako korisnik koristi deo obale i vodenog prostora mimo namene za koju je izdato rešenje o odobrenju.

Protiv rešenja o prestanku važenja rešenja o odobrenju korisnik ima pravo žalbe Izvršnom odboru, u roku od 15 dana, od dana dostavljanja rešenja.

Član 12

Kada korisniku dela obale i vodenog prostora istekne rok za koji se doneto rešenje o odobrenju ili rešenje o odobrenju prestane da važi pre isteka perioda za koji je doneto, dužan je:

1) da delove obale i vodenog prostora dovede u prvobitno stanje i

2) da prestane da koristi vodovodne i kanalizacione instalacije, pristupni put i da obezbedi njihovo nesmetano korišćenje.

Ukoliko korisnik dela obale i vodenog prostora ne postupi u skladu sa odredbama iz stava 1. tačka 2. ovog člana, Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" iz Novog Sada (u daljem tekstu: JKP "Vodovod i kanalizacija") dužno je da po nalogu inspektora, korisnika dela obale i vodenog prostora isključi sa vodovodnih i kanalizacionih instalacija.

Član 13

Red u pristaništima, sidrištima i zimovnicima, kao i na ostalim delovima obale i vodenog prostora, propisuje organ uprave nadležan za bezbednost plovidbe.

Član 13a

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke i akata donetih na osnovu ove odluke, vrši Sekretarijat.

Član 13b

Poslove inspekcijskog nadzora vrši Gradska uprava Grada Novog Sada - Sekretarijat za inspekcijske poslove - putem saobraćajnog ili komunalnog inspektora (u daljem tekstu: inspektor).

Korisnik dela obale i vodenog prostora dužan je da inspektoru omogući nesmetano vršenje poslova inspekcijskog nadzora, stavi na uvid potrebna dokumenta i da u roku koji inspektor odredi dostavi potrebne podatke i postupi po nalogu inspektora.

Član 13v

U vršenju inspekcijskog nadzora, pored zakonskih ovlašćenja, inspektor je dužan, da:

1. kontroliše da li vlasnik objekta ima rešenje o odobrenju iz člana 10. ove odluke;

2. kontroliše da li se obala koristi u skladu sa uslovima pod kojima je izdato rešenje o odobrenju;

3. zapisnički konstatuje stanje dela obale i vodenog prostora prilikom otpočinjanja i prestanka njihovog korišćenja;

4. podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Član 13g

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor je dužan da:

1. ukoliko utvrdi da vlasnik objekta koristi deo obale i vodenog prostora bez rešenja o odobrenju, naloži rešenjem vlasniku objekta da u roku od osam dana, od dana dostavljanja rešenja, ukloni navedeni objekat pod pretnjom prinudnog izvršenja;

2. ukoliko vlasnik objekta ne postupi po rešenju inspektora iz tačke 1. ovog člana u navedenom roku, donese zaključak o prinudnom izvršenju;

3. ukoliko utvrdi da korisnik dela obale i vodenog prostora koristi deo obale i vodenog prostora suprotno rešenju o odobrenju, naloži rešenjem korisniku, da u roku od osam dana, od dana dostavljanja rešenja otkloni navedene nedostatke;

4. ukoliko utvrdi da korisnik dela obale i vodenog prostora nije postupio po rešenju inspektora iz tačke tri ovog člana, pokrene postupak za donošenje rešenja o prestanku važenja odobrenja.

Član 13d

Prinudno izvršenje rešenja vrši Gradska uprava Grada Novog Sada - Sekretarijat za inspekcijske poslove, neposredno ili preko drugih pravnih lica (preduzeća), na trošak izvršenika.

Član 13đ

Smeštaj i čuvanje objekata uklonjenih u postupku prinudnog izvršenja, obezbeđuje preduzeće koje zaključi poseban ugovor sa Gradskom upravom Grada Novog Sada.

Prilikom preuzimanja uklonjenih objekata, vlasnik objekta odnosno korisnik objekta, dužan je da plati troškove prinudnog uklanjanja i čuvanja.

Član 13e

Ako vlasnik ne preuzme prinudno uklonjen objekat u roku od 60 dana od dana prinudnog uklanjanja, preduzeće iz člana 13đ. će ga prodati na javnoj licitaciji, a sredstva ostvarena od prodaje koristiće se za podmirenje troškova uklanjanja, smeštaja i čuvanja, a ukoliko nisu dovoljna, razlika se naplaćuje od vlasnika objekta odnosno korisnika objekta, po postupku propisanom za prinudnu naplatu javnih prihoda.

Pravno lice iz člana 13d. koje vrši prinudno uklanjanje objekta, ne snosi odgovornost za štetu na objektu koji je predmet prinudnog izvršenja i inventar i opremu.

Član 14

Preduzeća i druga pravna i fizička lica koja koriste deo obale i vodenog prostora dužna su da, u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke, usklade korišćenje obale i vodenog prostora sa odredbama ove Odluke, odnosno da pribave odobrenje iz člana 10. ove Odluke.

Član 14a

Korisnici dela obale i vodenog prostora dužni su da u roku od 15. dana, od dana stupanja na snagu ove odluke pribave plovidbenu dozvolu za plovne objekte.

Član 15*

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) bez rešenja o odobrenju ili suprotno izdatom rešenju o odobrenju koristi delove obale i vodenog prostora (član 10.);

2) postupi suprotno odredbama iz člana 12. ove odluke;

3) ne omogući saobraćajnom inspektoru nesmetano vršenje inspekcijskog nadzora iz člana 13a. i 13v. ove odluke;

4) saobraćajnom inspektoru ne pruži na uvid potrebna dokumenta i ako u roku koji odredi saobraćajni inspektor ne dostavi potrebne podatke (član 13b.);

5) u roku od osam dana, od dana dostavljanja rešenja saobraćajnog inspektora ne ukloni objekat (član 13g. stav 1. tačka 1.);

6) po rešenju saobraćajnog inspektora ne otkloni nedostatke u roku od osam dana (član 13g. stav 1. tačka 3.).

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se radni čovek koji je osnovao radnju bez svojstva pravnog lica novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Član 15a*

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako plovni objekat bez rešenja o odobrenju priključi na vodovodne i kanalizacione instalacije.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privatni preduzetnik novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko ili odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara.

Član 15b*

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj JKP "Vodovod i kanalizacija", ako ne postupi u skladu sa članom 12. stav 2. ove odluke.

Član 16

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi tačka 102. člana 1. Odluke o primeni propisa i drugih akata opština Stari Grad, Liman, Podunavlje, Detelinara, Slavija i Petrovaradin i Grada Novog Sada, posle 31. decembra 1989. godine ("Službeni list Opštine Novi Sad", broj 1/89 i 10/90) i član 16. Odluke o izmenama odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje, a važnost im je produžena posle 31. decembra 1989. godine ("Službeni list Opštine Novi Sad", broj 1/90).

Član 17

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Napomene

* Novčane kazne za prekršaje određene ovom odlukom izmenjene su Odlukom o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 13/92), Odlukom o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 3/94), Odlukom o izmenama i dopuni odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 10/2001) i Odlukom o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 47/2006).