ODLUKA
O UPOTREBI NAZIVA I AMBLEMA GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 8/95, 10/2001 i 47/2006 - dr. odluka)

Član 1

Naziv i amblem Grada Novog Sada upotrebljavaju se u skladu sa ovom Odlukom, i na način kojim se ne narušava ugled Grada Novog Sada.

Član 2

Amblem Grada Novog Sada upotrebljava se u obliku i sadržini koji su utvrđeni Statutom Grada Novog Sada.

Izuzetno, amblem Grada na pojedinim publikacijama i štampanim materijalima može biti u jednoj boji.

Amblem Grada Novog Sada se ne sme koristiti ako je oštećen ili je svojim izgledom nepodoban za upotrebu.

Član 3

Amblem Grada Novog Sada upotrebljava se:

- u službenim natpisima organa Grada Novog Sada istaknutim na zgradama u kojima su ovi organi smešteni, kao i u svečanim i drugim prostorijama koje koriste organi Grada,

- na zvaničnim ispravama odbornika Skupštine Grada Novog Sada,

- na diplomama, poveljama, memorandumu, pozivnicama i sličnim štampanim materijalima koje koriste predsednik Skupštine Grada Novog Sada i funkcioneri koje bira ili imenuje Skupština Grada, kao i na svim plaketama, medaljama i sličnim predmetima koje dodeljuje Grad Novi Sad zaslužnim pojedincima i kolektivima,

- na "Službenom listu Grada Novog Sada" i drugim publikacijama koje izdaje Grad, odnosno njegovi organi,

- u natpisu na ulasku na teritoriju Grada Novog Sada.

Član 4

Amblem Grada Novog Sada može da se upotrebljava:

- prilikom obeležavanja praznika Grada Novog Sada i drugih praznika od gradskog i državnog značaja,

- prilikom međunarodnih susreta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umetničkih, sportskih i drugih), sajmova, jubilarnih proslava i drugih javnih manifestacija i svečanosti koje organizuju ili na kojima učestvuju Grad Novi Sad i njegovi organi, ako je to u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih manifestacija i skupova,

- na publikacijama koje izdaju turističke organizacije u turističko-propagandne svrhe.

Amblem Grada Novog Sada može da se upotrebljava i u drugim slučajevima ako njegova upotreba nije u suprotnosti sa ovom Odlukom.

Član 5

Prilikom ostvarivanja međunarodne i međugradske saradnje i drugim svečanim prilikama mogu da se upotrebljavaju značke izrađene u obliku i po sadržini autentične amblemu Grada Novog Sada.

Član 6

Javna preduzeća ili ustanove čiji je osnivač Grad Novi Sad mogu da upotrebljavaju amblem Grada Novog Sada.

Upravni odbor javnog preduzeća ili odgovarajući organ ustanove dužan je da svojim aktom uredi način upotrebe amblema Grada Novog Sada po pribavljenoj saglasnosti Izvršnog odbora Skupštine Grada Novog Sada.

Član 7

Amblem Grada Novog Sada može da se upotrebljava kao robni i uslužni žig, uzorak ili model, ili kao znak za obeležavanje robe i usluga, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Izvršnog odbora Skupštine Grada Novog Sada.

Član 8

Prema izvornom amblemu Grada Novog Sada oblikuje se amblem za odgovarajuće potrebe ili namene.

Ovlašćena preduzeća i ostali korisnici amblema dužni su da obezbede upotrebu amblema koji je autentičan, jasan i prepoznatljiv u celini i u svim detaljima sa izvornim amblemom Grada Novog Sada.

Član 9

Naziv Grada Novog Sada mogu da upotrebljavaju preduzeća, ustanove i drugi oblici organizovanja po odobrenju Skupštine Grada Novog Sada. Preduzeća, ustanove i drugi oblici organizovanja kojima je odobrena upotreba naziva Grada Novog Sada u svom poslovanju mogu da upotrebljavaju i amblem Grada Novog Sada.

Član 10

Unošenje naziva Grada Novog Sada u firmu, odnosno naziv preduzeća, ustanove i drugog oblika organizovanja odobriće se ukoliko je delatnost preduzeća, ustanove i drugog oblika organizovanja od značaja za građane, privredu i društvene delatnosti u Gradu Novom Sadu.

Unošenje naziva Grada Novog Sada u firmu, odnosno naziv preduzeća, ustanove i drugog oblika organizovanja može da se odobri i u slučajevima kada Skupština Grada proceni da bi unošenje naziva Grada u firmu odnosno naziv, doprinelo daljoj afirmaciji ugleda Grada Novog Sada.

Član 11

Skupština Grada Novog Sada, rešenjem o davanju odobrenja o upotrebi naziva i amblema Grada Novog Sada određuje uslove i način upotrebe naziva i amblema Grada.

Član 12

Skupština Grada Novog Sada može da uskrati preduzeću, ustanovi i drugom obliku organizovanja pravo na upotrebu naziva i amblema Grada Novog Sada, ukoliko svojim poslovanjem nanosi štetu i narušava ugled Grada Novog Sada.

Predlog Skupštini Grada Novog Sada da se preduzeću ustanovi i drugom obliku organizovanja uskrati pravo na upotrebu naziva i amblema Grada Novog Sada mogu da podnesu ovlašćeni predlagači u skladu sa Poslovnikom Skupštine.

Član 13

O upotrebi naziva i amblema Grada Novog Sada u slučajevima iz člana 3. do 10. ove Odluke, staraće se Gradska uprava, Služba za skupštinske poslove.

Član 14*

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. upotrebi amblem i naziv Grada Novog Sada u obliku ili sadržini koji nisu utvrđeni Statutom Grada Novog Sada (član 2. Odluke)

2. upotrebi amblem Grada Novog Sada koji je oštećen ili nepodoban za upotrebu (član 2. stav 3.).

3. naziv i amblem Grada Novog Sada upotrebljava bez odobrenja nadležnog organa Grada Novog Sada (član 9. i 11).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250,00 do 25.000,00 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 2.500,00 do 250.000,00 dinara.

Član 15

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o upotrebi naziva i amblema Opštine Novi Sad ("Službeni list Opštine Novi Sad", broj 17/91).

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Napomene

* Novčane kazne za prekršaje određene ovom odlukom izmenjene su Odlukom o izmenama i dopuni odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 10/2001) i Odlukom o izmenama odredaba odluka kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 47/2006).