PRAVILNIK

O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA BANKE I DRUGE FINANSIJSKE ORGANIZACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 8/2007 i 18/2007 - ispr.)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se za banke i druge finansijske organizacije (u daljem tekstu: banke) propisuju obrasci finansijskih izveštaja i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine, Izveštaj o promenama na kapitalu i Statistički aneks, kao i minimum sadržaja napomena uz finansijske izveštaje.

Obrasci iz stava 1. ovog člana su, kao prilozi 1, 2, 3, 4 i 5, odštampani uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo.

Član 2

Pri popunjavanju obrazaca iz člana 1. ovog pravilnika, podaci se unose na određene pozicije iz kolone 2, odnosno oznake za automatsku obradu podataka (AOP) iz kolone 3 s grupa računa i računa označenih u koloni 1, a u obrascu Izveštaj o tokovima gotovine - podaci se unose na određene pozicije iz kolone 1, odnosno oznake za AOP iz kolone 2 prema sadržini određenoj tim pravilnikom.

Što se tiče sadržine pojedinih grupa računa i računa označenih u koloni 1, postupa se prema odredbama Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije ("Službeni glasnik RS", br. 8/2007).

U obrasce iz člana 1. ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3

Banka Narodnoj banci Srbije, u skladu s čl. 30. i 31. Zakona o računovodstvu i reviziji i Odlukom o načinu na koji Narodna banka Srbije prima finansijske izveštaje i obrađuje podatke iz tih izveštaja ("Službeni glasnik RS" br. 15/2005 i 83/2005), dostavlja finansijske izveštaje sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine (u daljem tekstu: finansijski izveštaji) na obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine, Izveštaj o promenama na kapitalu i Statistički aneks, kao i napomene uz finansijske izveštaje - u jednom primerku.

Član 4

Banka kod koje je nastala statusna promena ili je otvoren postupak stečaja, odnosno likvidacije, u godišnjem finansijskom izveštaju prikazuje podatke objedinjeno za ceo izveštajni period, u neto iznosu, posle prebijanja rezultata pre i posle promene, i na svim obrascima stavlja naznaku "STATUSNA PROMENA", "STEČAJ" ili "LIKVIDACIJA".

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANJA

Član 5

U obrazac Bilans stanja banka unosi podatke u kolone od 5 do 8, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

Pri izradi finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje banke, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja - pod oznakom AOP od 001 do 019 u aktivi i od 101 do 125 u pasivi i u vanbilansnim pozicijama unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 8 aktive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine), a u kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine). Za period za koji se sastavlja finansijski izveštaj podaci se unose u kolone 5 i 6 aktive i u kolonu 5 pasive i vanbilansnih pozicija uzimanjem stanja s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja, a podaci za kolonu 7 u aktivi utvrđuju se oduzimanjem iznosa iskazanih u koloni 6 od iznosa iskazanih u koloni 5.

Ako su podaci iz prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 8 aktive i kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija tekuće godine unose se tako korigovani podaci.

III SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 6

U obrazac Bilans uspeha banka unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.

U ovaj obrazac, pri izradi finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene, promene oblika organizovanja ili prodaje, otvaranja, odnosno zaključenja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, podaci se unose pod oznakom AOP od 201 do 222 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakom AOP 223 i 224 - dobitak i gubitak iz poslovanja koje se obustavlja, pod oznakom AOP 225 i 226 - dobitak i gubitak pre oporezivanja, pod oznakom AOP 227 - porez na dobit, pod oznakom AOP 228 i 229 - dobitak i gubitak od promene odloženih poreskih sredstava i odloženih poreskih obaveza, pod oznakom AOP 230 i 231 - dobitak i gubitak perioda posle oporezivanja, pod oznakom AOP 232 i 233 - neto dobitak koji pripada manjinskim ulagačima i neto dobitak koji pripada vlasnicima matičnog pravnog lica, pod oznakom AOP od 234 do 236 - zarada po akciji, osnovna i umanjena zarada po akciji.

Podaci se sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 5 (tekuća godina) unose podaci obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, dok se za tekuću godinu, u kolonu 5, podaci unose s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.

Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

IV SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE

Član 7

Pod tokovima gotovine (novčanim tokovima), u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se naplate i isplate u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko žiro računa, tekućeg i deviznog računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa.

Kretanje između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata u istoj banci ne smatra se tokovima gotovine.

Iznos priliva i odliva gotovine može se utvrditi na osnovu evidencije o prilivima i odlivima na žiro računu i deviznom računu ili na osnovu stanja i prometa na pojedinim računima imovine i obaveza, odnosno prihoda i rashoda.

Pri sastavljanju obrasca Izveštaj o tokovima gotovine, u kolonu 4 unose se podaci odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu podaci se unose u kolonu 3.

1. Tokovi gotovine iz poslovnih aktivnosti

Član 8

Pod oznakom AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 302 do 305.

Pod oznakom AOP 302 - Prilivi od kamata, iskazuju se prilivi gotovine po osnovu naplate aktivnih kamata.

Pod oznakom AOP 303 - Prilivi od naknada, iskazuju se prilivi od naplate svih naknada i provizija iz redovnog poslovanja banke.

Pod oznakom AOP 304 - Prilivi po osnovu ostalih poslovnih prihoda, iskazuju se prilivi gotovine od prodaje usluga (izuzev naknada i provizija), zakupnina i drugi prilivi gotovine iz redovnog poslovanja.

Pod oznakom AOP 305 - Prilivi od dividendi i učešća u dobitku, iskazuju se iznosi naplaćenih prinosa po osnovu investiranja u vidu dividendi i učešća u dobitku.

Član 9

Pod oznakom AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 307 do 311.

Pod oznakom AOP 307 - Odlivi po osnovu kamata, iskazuju se odlivi gotovine po osnovu plaćanja pasivnih kamata.

Pod oznakom AOP 308 - Odlivi po osnovu naknada, iskazuju se iznosi plaćenih naknada i provizija iz redovnog poslovanja banke.

Pod oznakom AOP 309 - Odlivi po osnovu bruto zarada, naknada zarada i drugih ličnih rashoda, iskazuju se iznosi isplaćenih bruto zarada, naknada zarada i drugih ličnih rashoda u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 310 - Odlivi po osnovu poreza, doprinosa i drugih dažbina na teret prihoda, iskazuju se iznosi isplaćenih poreza, doprinosa i drugih dažbina u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 311 - Odlivi po osnovu drugih troškova poslovanja, iskazuju se odlivi po osnovu nabavke materijala, isplate za izvršene usluge i druge nematerijalne troškove i isplate po osnovu ostalih troškova poslovanja.

Pod oznakom AOP 312 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakama AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Pod oznakom AOP 313 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima, iskazuje se razlika između pozicija AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Član 10

Pod oznakom AOP 314 - Smanjenje plasmana i povećanje uzetih depozita, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 315 do 319.

Pod oznakama AOP od 315 do 317 iskazuje se neto smanjenje plasmana po osnovima označenim u nazivima pojedinih pozicija. Neto smanjenje plasmana predstavlja negativnu razliku između ukupnog iznosa novih plasmana i ukupnog iznosa plasmana naplaćenih u obračunskom periodu.

Pod oznakama AOP 318 i 319 iskazuje se neto povećanje depozita po osnovima označenim u nazivima pojedinih pozicija. Neto povećanje depozita predstavlja pozitivnu razliku između ukupnog iznosa novih depozita i ukupnog iznosa depozita isplaćenih u obračunskom periodu.

Pod oznakom AOP 320 - Povećanje plasmana i smanjenje uzetih depozita, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 321 do 325.

Pod oznakama AOP od 321 do 323 - iskazuje se neto povećanje plasmana po osnovima označenim u nazivima pojedinih pozicija. Neto povećanje plasmana predstavlja pozitivnu razliku između ukupnog iznosa novih plasmana i ukupnog iznosa plasmana naplaćenih u obračunskom periodu.

Pod oznakama AOP 324 i 325 iskazuje se neto smanjenje depozita po osnovima označenim u nazivima pojedinih pozicija. Neto smanjenje depozita predstavlja negativnu razliku između ukupnog iznosa novih depozita i ukupnog iznosa depozita isplaćenih u obračunskom periodu.

Član 11

Pod oznakom AOP 326 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre poreza na dobit, iskazuje se razlika između vrednosti zbira iznosa iskazanih na pozicijama pod oznakama AOP 312 i 314 i vrednosti zbira iznosa iskazanih na pozicijama pod oznakama AOP 313 i 320.

Pod oznakom AOP 327 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre poreza na dobit, iskazuje se razlika između vrednosti zbira iznosa iskazanih na pozicijama pod oznakama AOP 313 i 320 i vrednosti zbira iznosa iskazanih na pozicijama pod oznakama AOP 312 i 314.

Član 12

Pod oznakom AOP 328 - Plaćeni porez na dobit, iskazuju se iznosi plaćenih akontacija poreza na dobit u toku izveštajnog perioda i po konačnom obračunu za prethodnu godinu, umanjeni za povraćaje izvršene u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 329 - Isplaćene dividende, iskazuju se iznosi plaćenih akontacija dividendi iz dobitka u toku godine, kao i iznosi dividendi iz dobitka za prethodne godine isplaćeni u tekućoj godini.

Član 13

Pod oznakom AOP 330 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se rezultat razlike iznosa iskazanog pod oznakom AOP 326 i zbira iznosa iskazanih pod oznakama AOP 327, 328 i 329.

Pod oznakom AOP 331 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se rezultat razlike između zbira iznosa iskazanih pod oznakama AOP 327, 328 i 329 i iznosa iskazanog pod oznakom AOP 326.

2. Tokovi gotovine iz aktivnosti investiranja

Član 14

Pod oznakom AOP 332 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 333 do 335.

Pod oznakom AOP 333 - Prilivi od dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti, iskazuju se naplaćeni iznosi dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti koje se drže do dospeća.

Pod oznakom AOP 334 - Prilivi od prodaje učešća i udela, iskazuju se iznosi naplaćeni prodajom učešća i udela u kapitalu.

Pod oznakom AOP 335 - Prilivi od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, iskazuju se iznosi naplaćeni prodajom pojedinih nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Član 15

Pod oznakom AOP 336 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 337 do 339.

Pod oznakom AOP 337 - Odlivi po osnovu ulaganja u dugoročne hartije od vrednosti, iskazuju se isplate po osnovu investiranja u dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća.

Pod oznakom AOP 338 - Odlivi za kupovinu učešća i udela, iskazuju se odlivi po osnovu kupovine učešća i udela u kapitalu.

Pod oznakom AOP 339 - Odlivi za kupovinu nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, iskazuju se iznosi isplaćeni po osnovu pribavljanja pojedinih nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Član 16

Pod oznakom AOP 340 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 332 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja i AOP 336 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

Pod oznakom AOP 341 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicija AOP 336 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja i AOP 332 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

3. Tokovi gotovine iz aktivnosti finansiranja

Član 17

Pod oznakom AOP 342 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 343 do 346.

Pod oznakom AOP 343 - Prilivi po osnovu uvećanja kapitala, iskazuju se iznosi priliva gotovine po osnovu uplata akcija banke.

Pod oznakom AOP 344 - Prilivi po osnovu dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza, iskazuje se iznos ukupnih priliva po osnovu uzetih dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 345 - Neto prilivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu uzetih kratkoročnih kredita umanjen za otplate tih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 346 - Neto prilivi po osnovu hartija od vrednosti, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu uplaćenih hartija od vrednosti umanjen za odlive po osnovu amortizacije hartija od vrednosti (izuzev kamate) u toku obračunskog perioda.

Član 18

Pod oznakom AOP 347 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 348 do 351.

Pod oznakom AOP 348 - Odlivi po osnovu otkupa sopstvenih akcija, iskazuju se odlivi gotovine u toku obračunskog perioda za otkup sopstvenih akcija.

Pod oznakom AOP 349 - Odlivi po osnovu otplata dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza, iskazuje se ukupan iznos otplaćenih dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 350 - Neto odlivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita, iskazuje se iznos odliva gotovine u toku izveštajnih perioda po osnovu otplate uzetih kratkoročnih kredita umanjen za iznos novih kratkoročnih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 351 - Neto odlivi po osnovu hartija od vrednosti, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu amortizacije hartija od vrednosti (izuzev kamate) umanjen za iznos priliva gotovine po osnovu uplaćenih hartija od vrednosti.

Pod oznakom AOP 352 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija pod oznakom AOP 342 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP 347 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

Pod oznakom AOP 353 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicije AOP 347 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP 342 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

4. Zaključivanje izveštaja o tokovima gotovine

Član 19

Pod oznakom AOP 354 - Svega neto prilivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 301, 314, 332 i 342.

Pod oznakom AOP 355 - Svega neto odlivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 306, 320, 328, 329, 336 i 347.

Pod oznakom AOP 356 - Neto povećanje gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 354 i 355.

Pod oznakom AOP 357 - Neto smanjenje gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 355 i 354.

Pod oznakom AOP 358 - Gotovina na početku godine, iskazuje se iznos gotovine na dan otvaranja bilansa obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 359 - Pozitivne kursne razlike, iskazuje se iznos pozitivnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 360 - Negativne kursne razlike, iskazuje se iznos negativnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 361 - Gotovina na kraju perioda, iskazuje se iznos gotovine na kraju obračunskog perioda (AOP 356 - AOP 357 + AOP 358 + AOP 359 - AOP 360).

V SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU

Član 20

U obrazac Izveštaj o promenama na kapitalu banka unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 401 iskazuje se stanje na računima akcijskog kapitala (računi 810 i 811) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 414 iskazuje se stanje na računu 819 - Ostali kapital na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 427 iskazuje se stanje na računu 350 - Neuplaćeni upisani kapital na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 440 iskazuje se stanje na računu 812 - Emisiona premija na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 453 iskazuje se stanje na računu 814 - Rezerve iz dobiti na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 466 iskazuje se stanje na računu 813 - Revalorizacione rezerve na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 479 iskazuje se stanje na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 492 iskazuje se stanje na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 505 iskazuje se stanje na računu 355 - Sopstvene akcije na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 518 iskazuje se ukupno stanje kapitala na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 531 iskazuje se stanje na računu 820 - Gubitak iznad visine kapitala na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 402 iskazuje se povećanje stanja na računima akcijskog kapitala (računi 810 i 811) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 415 iskazuje se povećanje stanja na računu 819 - Ostali kapital po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 428 iskazuje se povećanje stanja na računu 350 - Neuplaćeni upisani kapital po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 441 iskazuje se povećanje stanja na računu 812 - Emisiona premija po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 454 iskazuje se povećanje stanja na računu 814 - Rezerve iz dobiti po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 467 iskazuje se povećanje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 480 iskazuje se povećanje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 493 iskazuje se povećanje stanja na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 506 iskazuje se povećanje stanja na računu 355 - Sopstvene akcije po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 519 iskazuje se ukupno povećanje stanja kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 532 iskazuje se povećanje stanja na računu 820 - Gubitak iznad visine kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 403 iskazuje se smanjenje stanja na računima akcijskog kapitala (računi 810 i 811) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 416 iskazuje se smanjenje stanja na računu 819 - Ostali kapital po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 429 iskazuje se smanjenje stanja na računu 350 - Neuplaćeni upisani kapital po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 442 iskazuje se smanjenje stanja na računu 812 - Emisiona premija po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 455 iskazuje se smanjenje stanja na računu 814 - Rezerve iz dobiti po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 468 iskazuje se smanjenje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 481 iskazuje se smanjenje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 494 iskazuje se smanjenje stanja na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 507 iskazuje se smanjenje stanja na računu 355 - Sopstvene akcije po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 520 iskazuje se ukupno smanjenje stanja kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 533 iskazuje se smanjenje stanja na računu 820 - Gubitak iznad visine kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 404 iskazuje se korigovano početno stanje na računima akcijskog kapitala (računi 810 i 811) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 417 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 819 - Ostali kapital na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 430 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 350 - Neuplaćeni upisani kapital na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 443 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 812 - Emisiona premija na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 456 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 814 - Rezerve iz dobiti na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 469 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 813 - Revalorizacione rezerve na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 482 iskazuje se korigovano početno stanje na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 495 iskazuje se korigovano početno stanje na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 508 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 355 - Sopstvene akcije na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 521 iskazuje se ukupno korigovano početno stanje kapitala na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 534 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 820 - Gubitak iznad visine kapitala na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 405 iskazuje se povećanje stanja na računima akcijskog kapitala (računi 810 i 811) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 418 iskazuje se povećanje stanja na računu 819 - Ostali kapital u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 431 iskazuje se povećanje stanja na računu 350 - Neuplaćeni upisani kapital u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 444 iskazuje se povećanje stanja na računu na računu 812 - Emisiona premija u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 457 iskazuje se povećanje stanja na računu 814 - Rezerve iz dobiti u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 470 iskazuje se povećanje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 483 iskazuje se povećanje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 496 iskazuje se povećanje stanja na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 509 iskazuje se povećanje stanja na računu 355 - Sopstvene akcije u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 522 iskazuje se ukupno povećanje stanja kapitala u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 535 iskazuje se povećanje stanja na računu 820 - Gubitak iznad visine kapitala u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 406 iskazuje se smanjenje stanja na računima akcijskog kapitala (računi 810 i 811) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 419 iskazuje se smanjenje stanja na računu 819 - Ostali kapital u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 432 iskazuje se smanjenje stanja na računu 350 - Neuplaćeni upisani kapital u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 445 iskazuje se smanjenje stanja na računu 812 - Emisiona premija u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 458 iskazuje se smanjenje stanja na računu 814 - Rezerve iz dobiti u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 471 iskazuje se smanjenje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 484 iskazuje se smanjenje stanja na na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 497 iskazuje se smanjenje stanja na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 510 iskazuje se smanjenje stanja na računu 355 - Sopstvene akcije u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 523 iskazuje se ukupno smanjenje stanja kapitala u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 536 iskazuje se smanjenje stanja na računu 820 - Gubitak iznad visine kapitala po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 407 iskazuje se stanje na računima akcijskog kapitala (računi 810 i 811) na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 420 iskazuje se stanje na računu 819 - Ostali kapital na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 433 iskazuje se stanje na računu 350 - Neuplaćeni upisani kapital na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 446 iskazuje se stanje na računu 812 - Emisiona premija na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 459 iskazuje se stanje na računu 814 - Rezerve iz dobiti na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 472 iskazuje se stanje na računu 813 - Revalorizacione rezerve na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 485 iskazuje se stanje na na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 498 iskazuje se stanje na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 511 iskazuje se stanje na računu 355 - Sopstvene akcije na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 524 iskazuje se ukupno stanje kapitala na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 537 iskazuje se stanje na računu 820 - Gubitak iznad visine kapitala na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 408 iskazuje se povećanje stanja na računima akcijskog kapitala (računi 810 i 811) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 421 iskazuje se povećanje stanja na računu 819 - Ostali kapital po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 434 iskazuje se povećanje stanja na računu 350 - Neuplaćeni upisani kapital po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 447 iskazuje se povećanje stanja na računu 812 - Emisiona premija po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 460 iskazuje se povećanje stanja na računu 814 - Rezerve iz dobiti po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 473 iskazuje se povećanje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 486 iskazuje se povećanje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 499 iskazuje se povećanje stanja na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 512 iskazuje se povećanje stanja na računu 355 - Sopstvene akcije po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 525 iskazuje se ukupno povećanje stanja kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 538 iskazuje se povećanje stanja na računu 820 - Gubitak iznad visine kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 409 iskazuje se smanjenje stanja na računima akcijskog kapitala (računi 810 i 811) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 422 iskazuje se smanjenje stanja na računu 819 - Ostali kapital po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 435 iskazuje se smanjenje stanja na računu 350 - Neuplaćeni upisani kapital po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 448 iskazuje se smanjenje stanja na računu 812 - Emisiona premija po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 461 iskazuje se smanjenje stanja na računu 814 - Rezerve iz dobiti po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 474 iskazuje se smanjenje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 487 iskazuje se smanjenje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 500 iskazuje se smanjenje stanja na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 513 iskazuje se smanjenje stanja na računu 355 - Sopstvene akcije po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 526 iskazuje se ukupno smanjenje stanja kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 539 iskazuje se smanjenje stanja na računu 820 - Gubitak iznad visine kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 410 iskazuje se korigovano početno stanje na računima akcijskog kapitala (računi 810 i 811) na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 423 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 819 - Ostali kapital na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 436 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 350 - Neuplaćeni upisani kapital na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 449 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 812 - Emisiona premija na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 462 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 814 - Rezerve iz dobiti na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 475 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 813 - Revalorizacione rezerve na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 488 iskazuje se korigovano početno stanje na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 501 iskazuje se korigovano početno stanje na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 514 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 355 - Sopstvene akcije na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 527 iskazuje se ukupno korigovano početno stanje kapitala na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 540 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 820 - Gubitak iznad visine kapitala na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 411 iskazuje se povećanje stanja na računima akcijskog kapitala (računi 810 i 811) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 424 iskazuje se povećanje stanja na računu 819 - Ostali kapital u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 437 iskazuje se povećanje stanja na računu 350 - Neuplaćeni upisani kapital u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 450 iskazuje se povećanje stanja na računu 812 - Emisiona premija u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 463 iskazuje se povećanje stanja na računu 814 - Rezerve iz dobiti u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 476 iskazuje se povećanje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 489 iskazuje se povećanje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 502 iskazuje se povećanje stanja na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 515 iskazuje se povećanje stanja na računu 355 - Sopstvene akcije u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 528 iskazuje se ukupno povećanje stanja kapitala u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 541 iskazuje se povećanje stanja na računu 820 - Gubitak iznad visine kapitala u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 412 iskazuje se smanjenje stanja na računima akcijskog kapitala (računi 810 i 811) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 425 iskazuje se smanjenje stanja na računu 819 - Ostali kapital u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 438 iskazuje se smanjenje stanja na računu 350 - Neuplaćeni upisani kapital u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 451 iskazuje se smanjenje stanja na računu 812 - Emisiona premija u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 464 iskazuje se smanjenje stanja na računu 814 - Rezerve iz dobiti u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 477 iskazuje se smanjenje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 490 iskazuje se smanjenje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 503 iskazuje se smanjenje stanja na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 516 iskazuje se smanjenje stanja na računu 355 - Sopstvene akcije u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 529 iskazuje se ukupno smanjenje stanja kapitala u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 542 iskazuje se smanjenje stanja na računu 820 - Gubitak iznad visine kapitala u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 413 iskazuje se stanje na računima akcijskog kapitala (računi 810 i 811) na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 426 iskazuje se stanje na računu 819 - Ostali kapital na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 439 iskazuje se stanje na računu 350 - Neuplaćeni upisani kapital na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 452 iskazuje se stanje na računu 812 - Emisiona premija na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 465 iskazuje se stanje na računu 814 - Rezerve iz dobiti na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 478 iskazuje se stanje na računu 813 - Revalorizacione rezerve na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 491 iskazuje se stanje na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 504 iskazuje se stanje na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 517 iskazuje se stanje na računu 355 - Sopstvene akcije na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 530 iskazuje se ukupno stanje kapitala na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 543 iskazuje se stanje na računu 820 - Gubitak iznad visine kapitala na dan 31. decembra tekuće godine.

VI SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU STATISTIČKI ANEKS

Član 21

Pod oznakom AOP 602 upisuje se iznos dugovnog stanja, prema računima iz kolone 1.

Pod oznakom AOP 603 upisuje se iznos potražnog stanja, prema računima iz kolone 1.

Pod oznakom AOP 601, od 604 do 606, od 608 do 623 i 630 upisuje se iznos stanja na kraju godine, prema računima iz kolone 1.

Pod oznakom AOP 607 upisuje se iznos dugovnog prometa bez početnog stanja.

Pod oznakom AOP od 624 do 629 upisuje se iznos potražnog prometa bez početnog stanja.

Pod oznakom AOP 651 upisuje se, i to kao ceo broj, prosečan broj zaposlenih, utvrđen na osnovu stanja na kraju svakog meseca poslovne godine.

Pod oznakom AOP 652 i 653 upisuje se apsolutni broj običnih, odnosno prioritetnih akcija na kraju godine.

Pod oznakom AOP 654 i 655 upisuje se ukupna nominalna vrednost svih običnih, odnosno prioritetnih akcija na kraju godine.

VII MINIMUM SADRŽAJA NAPOMENA UZ FINANSIJSKE IZVEŠTAJE

Član 22

Minimum sadržaja napomena uz finansijske izveštaje (MRS 1, tač. od 103. do 126, i pojedinačni MRS i MSFI) čini:

- opšte informacije o banci (uključujući i podatak o broju zaposlenih na dan 31. decembra tekuće i prethodne godine),

- računovodstvene politike banke,

- politike upravljanja rizicima,

- regulatorni zahtevi,

- informacije po segmentima (za banke čijim se hartijama javno trguje ili koje su u procesu izdavanja hartija),

- struktura pozicija bilansa uspeha (po navedenim napomenama),

- porez iz dobitka (tekući i odloženi),

- zarada po akciji i isplaćene dividende (za banke čijim se hartijama javno trguje ili koje su u procesu izdavanja hartija),

- analiza pozicija bilansa stanja (po navedenim napomenama),

- potencijalne obaveze,

- preuzete obaveze,

- poslovi u ime i za račun trećih lica,

- transakcije s povezanim licima,

- primena koncepta fer vrednosti,

- događaji nakon datuma bilansa stanja,

- informacije o zaradama rukovodstva banke.

VIII PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 23

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na finansijske izveštaje za 2006. godinu.

Član 24

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Prilog 1

 

Popunjava banka ili druga finansijska organizacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv:

Sedište:

 

BILANS STANJA

na dan ___________

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Broj napomene

Iznos tekuće godine

Iznos prethodne godine

Bruto

Ispravka vrednosti

Neto

1

2

3

4

5

6

7

8

00

AKTIVA
Gotovina i gotovinski ekvivalenti

0

0

1

 

 

 

 

 

01

Depoziti kod centralne banke i hartije od vrednosti koje se mogu refinansirati kod centralne banke

0

0

2

 

 

 

 

 

11, 16, 22, 27

Potraživanja za kamatu i naknadu

0

0

3

 

 

 

 

 

10, 12, 13, 15, 17, 18,

Plasmani bankama u zemlji

0

0

4

 

 

 

 

 

20, 21, 23, 24, 25, 26, 28, 29

Plasmani komitentima

0

0

5

 

 

 

 

 

30

Hartije od vrednosti i drugi plasmani kojima se trguje

0

0

6

 

 

 

 

 

31

Ulaganja u hartije od vrednosti koje se drže do dospeća

0

0

7

 

 

 

 

 

32

Učešća u kapitalu i ostale hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

0

0

8

 

 

 

 

 

 

Učešća u kapitalu povezanih pravnih lica iskazana po metodu kapitala (samo u konsolidovanom bilansu)

0

0

9

 

 

 

 

 

378

Stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja

0

1

0

 

 

 

 

 

391

Potraživanja za više plaćen porez na dobitak

0

1

1

 

 

 

 

 

333

Gudvil

0

1

2

 

 

 

 

 

33, osim 333

Nematerijalna ulaganja

0

1

3

 

 

 

 

 

345

Investicione nekretnine

0

1

4

 

 

 

 

 

34, osim 345

Osnovna sredstva

0

1

5

 

 

 

 

 

37, 38,
osim 378

Ostala sredstva i aktivna vremenska razgraničenja

0

1

6

 

 

 

 

 

390

Odložena poreska sredstva

0

1

7

 

 

 

 

 

820

Gubitak iznad iznosa kapitala

0

1

8

 

 

 

 

 

 

UKUPNA AKTIVA (od 001 do 018)

0

1

9

 

 

 

 

 

 

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Broj napomene

Iznos tekuće godine

Iznos prethodne godine

1

2

3

4

5

6

40, 41, 43, 45, 46, 48

PASIVA OBAVEZE
Obaveze prema bankama u zemlji

1

0

1

 

 

 

50, 51, od 521 do 524, 53, 54, 55, od 561 do 564, 57

Obaveze prema komitentima

1

0

2

 

 

 

42, 47, od 525 do 529, od 565 do 569

Obaveze za kamate i naknade

1

0

3

 

 

 

580, 581

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti

1

0

4

 

 

 

582

Obaveze iz dobitka

1

0

5

 

 

 

891

Obaveze po osnovu tekućeg poreza na dobitak

1

0

6

 

 

 

807

Obaveze po osnovu stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja

1

0

7

 

 

 

od 583 do 589

Ostale obaveze iz poslovanja

1

0

8

 

 

 

800, 801, 803

Rezervisanja

1

0

9

 

 

 

59, 806, 809

Ostale obaveze i pasivna vremenska razgraničenja

1

1

0

 

 

 

890

Odložene poreske obaveze

1

1

1

 

 

 

 

UKUPNO OBAVEZE (od 101 do 111)

1

1

2

 

 

 

810, 811, 812, 819,
manje 35

KAPITAL
Akcijski i ostali kapital

1

1

3

 

 

 

813, 814

Rezerve

1

1

4

 

 

 

817, 818,
manje 815 i 816

Akumulirana dobit

1

1

5

 

 

 

815, 816,
manje 817 i 818

Akumulirani gubitak

1

1

6

 

 

 

 

Pozitivne kumulativne razlike po osnovu kursiranja inooperacija (samo u konsolidovanom bilansu)

1

1

7

 

 

 

 

Negativne kumulativne razlike po osnovu kursiranja inooperacija (samo u konsolidovanom bilansu)

1

1

8

 

 

 

 

UKUPNO KAPITAL (113+114+115-116+117-118)

1

1

9

 

 

 

 

Interes manjinskih vlasnika (samo u konsolidovanom bilansu)

1

2

0

 

 

 

 

UKUPNO PASIVA (112+119)

1

2

1

 

 

 

 

VANBILANSNE POZICIJE (od 123 do 125)

1

2

2

 

 

 

90

Poslovi u ime i za račun trećih lica

1

2

3

 

 

 

91, 92, 93

Garancije, jemstva, imovina za obezbeđenje obaveza i preuzete neopozive obaveze

1

2

4

 

 

 

94

Druge vanbilansne pozicije

1

2

5

 

 

 

 

U _______________ ,

 

 

 

dana __________

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

  

Zakonski zastupnik banke

 

 

 

 

 

Prilog 2

 

Popunjava banka ili druga finansijska organizacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv:

Sedište:

 

BILANS USPEHA

u periodu od _____ do _____

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Broj napomene

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

70

PRIHODI I RASHODI REDOVNOG POSLOVANJA
Prihodi od kamata

2

0

1

 

 

 

60

Rashodi od kamata

2

0

2

 

 

 

 

Dobitak po osnovu kamata (201-202)

2

0

3

 

 

 

 

Gubitak po osnovu kamata (202-201)

2

0

4

 

 

 

71

Prihodi od naknada i provizija

2

0

5

 

 

 

61

Rashodi naknada i provizija

2

0

6

 

 

 

 

Dobitak po osnovu naknada i provizija (205-206)

2

0

7

 

 

 

 

Gubitak po osnovu naknada i provizija (206-205)

2

0

8

 

 

 

722, manje 620

Neto dobitak po osnovu prodaje hartija od vrednosti i učešća

2

0

9

 

 

 

620, manje 722

Neto gubitak po osnovu prodaje hartija od vrednosti i učešća

2

1

0

 

 

 

721, manje 621

Neto prihodi od kursnih razlika

2

1

1

 

 

 

621, manje 721

Neto rashodi od kursnih razlika

2

1

2

 

 

 

 

Neto prihodi po osnovu plasmana u povezana pravna lica po metodu kapitala (samo u konsolidovanom bilansu)

2

1

3

 

 

 

 

Neto rashodi po osnovu plasmana u povezana pravna lica po metodu kapitala (samo u konsolidovanom bilansu)

2

1

4

 

 

 

720

Prihodi od dividendi i učešća

2

1

5

 

 

 

73 i od 760 do 766

Ostali poslovni prihodi

2

1

6

 

 

 

65

Rashodi indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja

2

1

7

 

 

 

63, 64, od 660 do 666

Ostali poslovni rashodi

2

1

8

 

 

 

77

Prihodi od promene vrednosti imovine i obaveza

2

1

9

 

 

 

67

Rashodi od promene vrednosti imovine i obaveza

2

2

0

 

 

 

 

DOBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA (203-204+207-208+209-210+211-212+213-214+215+216-217-218+219-220)

2

2

1

 

 

 

 

GUBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA (204-203+208-207+210-209+212-211+214-213-215-216+217+218-219+220)

2

2

2

 

 

 

769-669

DOBITAK IZ POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

2

2

3

 

 

 

669-769

GUBITAK IZ POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

2

2

4

 

 

 

 

DOBITAK PRE OPOREZIVANJA (221-222+223-224)

2

2

5

 

 

 

 

GUBITAK PRE OPOREZIVANJA (222-221+224-223)

2

2

6

 

 

 

847

Porez na dobit

2

2

7

 

 

 

831

Dobitak od kreiranih odloženih poreskih sredstava i smanjenja odloženih poreskih obaveza

2

2

8

 

 

 

830

Gubitak od smanjenja odloženih poreskih sredstava i kreiranja odloženih poreskih obaveza

2

2

9

 

 

 

 

DOBITAK (225-226-227+228-229)

2

3

0

 

 

 

 

GUBITAK (226-225+227-228+229)

2

3

1

 

 

 

 

NETO DOBITAK KOJI PRIPADA MANJINSKIM ULAGAČIMA (samo u konsolidovanom bilansu)

2

3

2

 

 

 

 

NETO DOBITAK KOJI PRIPADA VLASNICIMA MATIČNOG PRAVNOG LICA (samo u konsolidovanom bilansu)

2

3

3

 

 

 

 

ZARADA PO AKCIJI

2

3

4

 

 

 

 

Osnovna zarada po akciji

2

3

5

 

 

 

 

Umanjena (razvodnjena) zarada po akciji

2

3

6

 

 

 

 

U _______________ ,

 

 

 

dana __________

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

    

Zakonski zastupnik banke

 

 

 

 

 

Prilog 3

 

Popunjava banka ili druga finansijska organizacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv:

Sedište:

 

IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE

u periodu od _____ do _______

(u hiljadama dinara)

POZICIJA

Oznaka za AOP

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

A. TOKOVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI
I. Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (od 302 do 305)

3

0

1

 

 

1. Prilivi od kamata

3

0

2

 

 

2. Prilivi od naknada

3

0

3

 

 

3. Prilivi po osnovu ostalih poslovnih prihoda

3

0

4

 

 

4. Prilivi od dividendi i učešća u dobitku

3

0

5

 

 

II. Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (od 307 do 311)

3

0

6

 

 

5. Odlivi po osnovu kamata

3

0

7

 

 

6. Odlivi po osnovu naknada

3

0

8

 

 

7. Odlivi po osnovu bruto zarada, naknada zarada i drugih ličnih rashoda

3

0

9

 

 

8. Odlivi po osnovu poreza, doprinosa i drugih dažbina na teret prihoda

3

1

0

 

 

9. Odlivi po osnovu drugih troškova poslovanja

3

1

1

 

 

III. Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima (301 minus 306)

3

1

2

 

 

IV. Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima (306 minus 301)

3

1

3

 

 

V. Smanjenje plasmana i povećanje uzetih depozita (od 315 do 319)

3

1

4

 

 

10. Smanjenje kredita i plasmana bankama i drugim finansijskim organizacijama

3

1

5

 

 

11. Smanjenje kredita i plasmana komitenata

3

1

6

 

 

12. Smanjenje hartija od vrednosti i drugih plasmana kojima se trguje i kratkoročnih hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

3

1

7

 

 

13. Povećanje depozita od banaka i drugih finansijskih organizacija

3

1

8

 

 

14. Povećanje depozita komitenata

3

1

9

 

 

VI. Povećanje plasmana i smanjenje uzetih depozita (od 321 do 325)

3

2

0

 

 

15. Povećanje kredita i plasmana bankama i drugim finansijskim organizacijama

3

2

1

 

 

16. Povećanje kredita i plasmana komitenata

3

2

2

 

 

17. Povećanje hartija od vrednosti i drugih plasmana kojima se trguje i kratkoročnih hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

3

2

3

 

 

18. Smanjenje depozita od banaka i drugih finansijskih organizacija

3

2

4

 

 

19. Smanjenje depozita komitenata

3

2

5

 

 

VII. Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre poreza na dobit
     (312 minus 313 plus 314 minus 320 )

3

2

6

 

 

VIII. Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre poreza na dobit
       (313 plus 320 minus 312 minus 314)

3

2

7

 

 

20. Plaćeni porez na dobit

3

2

8

 

 

21. Isplaćene dividende

3

2

9

 

 

IX. Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (326 minus 327 minus 328 minus 329)

3

3

0

 

 

X. Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti (327 plus 328 plus 329 minus 326)

3

3

1

 

 

B. TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA
I. Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja (od 333 do 335)

3

3

2

 

 

1. Prilivi od dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti

3

3

3

 

 

2. Prilivi od prodaje učešća i udela

3

3

4

 

 

3. Prilivi od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

3

3

5

 

 

II. Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja (od 337 do 339)

3

3

6

 

 

4. Odlivi po osnovu ulaganja u dugoročne hartije od vrednosti

3

3

7

 

 

5. Odlivi za kupovinu učešća i udela

3

3

8

 

 

6. Odlivi za kupovinu nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

3

3

9

 

 

III. Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja (332 minus 336)

3

4

0

 

 

IV. Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja (336 minus 332)

3

4

1

 

 

V. TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA
I. Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (od 343 do 346)

3

4

2

 

 

1. Prilivi po osnovu uvećanja kapitala

3

4

3

 

 

2. Prilivi po osnovu dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza

3

4

4

 

 

3. Neto prilivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita

3

4

5

 

 

4. Neto prilivi po osnovu hartija od vrednosti

3

4

6

 

 

II. Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (od 348 do 351)

3

4

7

 

 

5. Odlivi po osnovu otkupa sopstvenih akcija

3

4

8

 

 

6. Odlivi po osnovu otplata dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza

3

4

9

 

 

7. Neto odlivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita

3

5

0

 

 

8. Neto odlivi po osnovu hartija od vrednosti

3

5

1

 

 

III. Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (342 minus 347)

3

5

2

 

 

IV. Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (347 minus 342)

3

5

3

 

 

G. SVEGA NETO PRILIVI GOTOVINE (301 plus 314 plus 332 plus 342)

3

5

4

 

 

D. SVEGA NETO ODLIVI GOTOVINE (306 plus 320 plus 328 plus 329
    plus 336 plus 347)

3

5

5

 

 

Đ. NETO POVEĆANJE GOTOVINE (354 minus 355)

3

5

6

 

 

E. NETO SMANJENJE GOTOVINE (355 minus 354)

3

5

7

 

 

Ž. GOTOVINA NA POČETKU GODINE (Napomena: ___________)
   (358, kol. 3 = 001, kol. 8)

3

5

8

 

 

3. POZITIVNE KURSNE RAZLIKE

3

5

9

 

 

I. NEGATIVNE KURSNE RAZLIKE

3

6

0

 

 

J. GOTOVINA NA KRAJU PERIODA (Napomena:______)
   356 minus 357 plus 358 plus 359 minus 360)
   (361, kol. 3 = 001, kol. 7 i 361, kol. 4 = 001, kol. 8)
   (361, kol. 4 = 358, kol. 3)

3

6

1

 

 

 

U _______________ ,

 

 

 

dana __________

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

 

Zakonski zastupnik banke

 

 

 

 

 

Prilog 4

 

Popunjava banka ili druga finansijska organizacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

 

Naziv banke ili druge finansijske organizacije:

Sedište:

 

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU

u periodu od _____ do _____20__ godine

(iznosi u hiljadama dinara)

Red. br.

OPIS

AOP

Akcijski kapital
(rn 810, 811)

AOP

Ostali kapital
(rn 819)

AOP

Neuplaćeni upisani kapital
(rn 350)

AOP

Emisiona premija
(rn 812)

AOP

Rezerve
(rn 814)

AOP

Revalorizacione rezerve
(rn 813)

AOP

Neraspoređeni dobitak
(rn 817, 818)

AOP

Gubitak do visine kapitala
(rn 815, 816)

AOP

Sopstvene akcije
(rn 355)

AOP

Ukupno (kol. 2+3-4+5+6+7+8-9-10)

AOP

Gubitak iznad visine kapitala
(rn 820)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1.

Stanje na dan 1. januara prethodne godine ____

401

 

414

 

427

 

440

 

453

 

466

 

479

 

492

 

505

 

518

 

531

 

2.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika u prethodnoj godini - povećanje

402

 

415

 

428

 

441

 

454

 

467

 

480

 

493

 

506

 

519

 

532

 

3.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika u prethodnoj godini - smanjenje

403

 

416

 

429

 

442

 

455

 

468

 

481

 

494

 

507

 

520

 

533

 

4.

Korigovano početno stanje na dan 1. januara prethodne godine _____ (redni broj 1+2-3)

404

 

417

 

430

 

443

 

456

 

469

 

482

 

495

 

508

 

521

 

534

 

5.

Ukupna povećanja u prethodnoj godini

405

 

418

 

431

 

444

 

457

 

470

 

483

 

496

 

509

 

522

 

535

 

6.

Ukupna smanjenja u prethodnoj godini

406

 

419

 

432

 

445

 

458

 

471

 

484

 

497

 

510

 

523

 

536

 

7.

Stanje na dan 31. decembra prethodne godine _____ (redni broj 4+5-6)

407

 

420

 

433

 

446

 

459

 

472

 

485

 

498

 

511

 

524

 

537

 

8.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika u tekućoj godini - povećanje

408

 

421

 

434

 

447

 

460

 

473

 

486

 

499

 

512

 

525

 

538

 

9.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika u tekućoj godini - smanjenje

409

 

422

 

435

 

448

 

461

 

474

 

487

 

500

 

513

 

526

 

539

 

10.

Korigovano početno stanje na dan 1. januara tekuće godine _____ (redni broj 7+8-9)

410

 

423

 

436

 

449

 

462

 

475

 

488

 

501

 

514

 

527

 

540

 

11.

Ukupna povećanja u tekućoj godini

411

 

424

 

437

 

450

 

463

 

476

 

489

 

502

 

515

 

528

 

541

 

12.

Ukupna smanjenja u tekućoj godini

412

 

425

 

438

 

451

 

464

 

477

 

490

 

503

 

516

 

529

 

542

 

13.

Stanje na dan 31. decembra tekuće godine _____ (redni broj 10+11-12)

413

 

426

 

439

 

452

 

465

 

478

 

491

 

504

 

517

 

530

 

543

 

 

U _______________ ,

 

 

 

dana ______200__ godine

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

 

Zakonski zastupnik banke

 

 

 

 

 

Prilog 5

 

Popunjava banka ili druga finansijska organizacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv:

Sedište:

 

STATISTIČKI ANEKS

za 20____ . godinu

(u hiljadama dinara)

Grupa računa,
račun

POZICIJA

Oznaka
za AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

od 000 do 002 i 008

Gotovina i gotovinski ekvivalenti u dinarima (stanje računa na kraju godine)

601

 

 

od 10 do 13 i od 20 do 24

Krediti i plasmani bankama i komitentima u dinarima (dugovno stanje računa na kraju godine)

602

 

 

od 10 do 13 i od 20 do 24

Krediti i plasmani bankama i komitentima u dinarima (potražno stanje računa na kraju godine)

603

 

 

10, 11, 13, 15, 16 i 18

Kratkoročni krediti i plasmani bankama (stanje računa na kraju godine)

604

 

 

10, 15, 20, 21, 25 i 26

Opozivi i kratkoročni krediti i plasmani bankama i komitentima (stanje računa na kraju godine)

605

 

 

12, 17, 23 i 28

Dugoročni krediti i plasmani bankama i komitentima (stanje računa na kraju godine)

606

 

 

375 deo

Porez na dodatu vrednost

607

 

 

od 400 do 403

Depoziti po viđenju od banaka u dinarima (stanje računa na kraju godine)

608

 

 

od 410 do 413

Kratkoročni depoziti od banaka u dinarima (stanje računa na kraju godine)

609

 

 

od 430 do 432

Dugoročni depoziti od banaka u dinarima (stanje računa na kraju godine)

610

 

 

od 430 do 436

Dugoročni depoziti i krediti od banaka u dinarima (stanje računa na kraju godine)

611

 

 

od 450 do 453

Depoziti po viđenju od banaka u stranoj valuti (stanje računa na kraju godine)

612

 

 

od 460 do 463

Kratkoročni depoziti od banaka u stranoj valuti (stanje računa na kraju godine)

613

 

 

od 480 do 482

Dugoročni depoziti od banaka u stranoj valuti (stanje računa na kraju godine)

614

 

 

od 480 do 486

Dugoročni depoziti i krediti od banaka u stranoj valuti (stanje računa na kraju godine)

615

 

 

50

Depoziti po viđenju od komitenata u dinarima (stanje računa na kraju godine)

616

 

 

51

Kratkoročni depoziti od komitenata u dinarima (stanje računa na kraju godine)

617

 

 

od 530 do 534

Dugoročni depoziti od komitenata u dinarima (stanje računa na kraju godine)

618

 

 

od 530 do 538

Dugoročni depoziti i krediti od komitenata u dinarima (stanje računa na kraju godine)

619

 

 

54

Depoziti po viđenju od komitenata u stranoj valuti (stanje računa na kraju godine)

620

 

 

55

Kratkoročni depoziti od komitenata u stranoj valuti (stanje računa na kraju godine)

621

 

 

od 570 do 574

Dugoročni depoziti od komitenata u stranoj valuti (stanje računa na kraju godine)

622

 

 

od 570 do 578

Dugoročni depoziti i krediti od komitenata u stranoj valuti (stanje računa na kraju godine)

623

 

 

583 i 584

Obaveze za neto zarade i naknade zarada (potražni promet)

624

 

 

585 deo

Obaveze za porez na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog (potražni promet)

625

 

 

585 deo

Obaveze za porez na dodatu vrednost

626

 

 

585 deo

Obaveze za porez na promet i akcize

627

 

 

585 deo

Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog (potražni promet)

628

 

 

585 deo

Obaveze za poreze i carine

629

 

 

59

Pasivna vremenska razgraničenja (stanje računa na kraju godine)

630

 

 

60

Rashodi kamata

631

 

 

600

Rashodi kamata od zavisnih i povezanih banaka

632

 

 

od 601 do 607

Rashodi kamata iz odnosa sa ostalim pravnim i fizičkim licima

633

 

 

610 i 611

Troškovi platnog prometa

634

 

 

632 i 633

Troškovi poreza i doprinosa na zarade na teret poslodavca

635

 

 

640 deo

Troškovi materijala

636

 

 

640 deo

Troškovi goriva i energije

637

 

 

641

Troškovi proizvodnih usluga

638

 

 

642

Troškovi amortizacije

639

 

 

643 deo

Troškovi neproizvodnih usluga

640

 

 

643 deo

Troškovi reprezentacije

641

 

 

643 deo

Troškovi premija osiguranja

642

 

 

643 deo

Troškovi članarina

643

 

 

644

Troškovi poreza

644

 

 

645

Troškovi doprinosa

645

 

 

646

Ostali nematerijalni troškovi

646

 

 

70

Prihodi od kamata

647

 

 

700

Prihodi od kamata od zavisnih i povezanih banaka

648

 

 

od 701 do 707

Prihodi od kamata iz odnosa sa ostalim pravnim i fizičkim licima

649

 

 

735 deo

Prihodi od premija, subvencija itd.

650

 

 

 

Prosečan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju meseca (ceo broj)

651

 

 

 

Broj običnih akcija

652

 

 

 

Broj prioritetnih akcija

653

 

 

 

Nominalna vrednost običnih akcija

654

 

 

 

Nominalna vrednost prioritetnih akcija

655

 

 

 

U _______________ ,

 

 

 

dana __________

Lice odgovorno za sastavljanje
finansijskog izveštaja

  

Zakonski zastupnik banke