ODLUKA
O UTVRĐIVANJU OSNOVICA NA KOJE SE PLAĆA DOPRINOS ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE ZA LICA UKLJUČENA U OBAVEZNO OSIGURANJE

("Sl. glasnik RS", br. 98/2004 i 11/2007)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se mesečne osnovice doprinosa na koje se obračunavaju i plaćaju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: osnovica doprinosa), za lica uključena u obavezno osiguranje (član 15. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju).

Član 2

Osnovicu doprinosa za lica iz člana 1. ove odluke čine iznosi utvrđeni u procentu od prosečne mesečne zarade isplaćene po zaposlenom u Republici u prethodnom kvartalu, i to:

1) 35%;

 7) 127%;

1a) 40%

 8) 155%;

2) 54%;

 9) 200%;

3) 65%;

10) 300%;

4) 80%;

11) 400%;

5) 87%;

12) 500%.

6) 115%;

 

Nominalne iznose osnovica doprinosa, iz stava 1. ovog člana, prema objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, rešenjem utvrđuje i objavljuje direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: direktor Fonda).

Član 3

Osnovice doprinosa iz člana 2. ove odluke usklađuju se tromesečno prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike o kretanju prosečne mesečne zarade isplaćene po zaposlenom u Republici.

Nominalne iznose usklađenih osnovica doprinosa, iz stava 1. ovog člana, utvrđuje direktor Fonda rešenjem i objavljuje, a primenjuju se od prvog u mesecu po objavljivanju podataka republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Član 4

Lice, odnosno osiguranik iz člana 1. ove odluke, podnošenjem zahteva, opredeljuje se za osnovicu doprinosa.

Član 5

Utvrđena obaveza doprinosa za lica uključena u obavezno osiguranje plaća se do 15. u mesecu za prethodni mesec.

U pogledu povraćaja doprinosa i kamata primenjuju se odgovarajuće odredbe zakona koji uređuje porez na dohodak građana, odnosno zakona koji uređuje poreski postupak i poresku administraciju.

Član 6

Za lica uključena u obavezno osiguranje po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju važećim do dana početka primene ove odluke, osnovica doprinosa utvrdiće se po odredbama ove odluke.

Član 7

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu danom objavljivanja.

Član 8

Ova odluka primenjuje se od 1. septembra 2004. godine.

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o utvrđivanju osnovica na koje se plaća doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje za lica uključena u obavezno osiguranje

("Sl. glasnik RS", br. 11/2007)

Član 2

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.

Član 3

Ova odluka primenjuje se od 1. februara 2007. godine.