PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA ZA SPROVOĐENJE AUDIO-VIDEO NADZORA, ČUVANJE DOKUMENTACIJE I OBEZBEĐENJE TELESNE ZAŠTITE U IGRAČNICAMA

("Sl. glasnik RS", br. 14/2007)

1. Predmet uređivanja

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se bliži uslovi za sprovođenje audio-video nadzora, čuvanje dokumentacije i obezbeđenje telesne zaštite u igračnicama.

2. Audio-video nadzor

Član 2

Priređivač posebnih igara na sreću u igračnici (u daljem tekstu: priređivač) je dužan da obezbedi neprekidan audio-video nadzor sa snimanjem nad svim stolovima i automatima za igru i ulaska - izlaska u igračnicu, kao i nadzor nad igračima i posetiocima, tako da se igra odvija u skladu sa odredbama Zakona o igrama na sreću ("Službeni glasnik RS", br. 84/04 i 85/05).

Priređivač je dužan da na vidnom mestu, na ulazu u igračnicu, kao i u unutrašnjosti prostorija, istakne obaveštenje da je prostor pod audio-video nadzorom.

Član 3

Neprekidan audio-video nadzor u igračnici obuhvata snimanje:

1) ulaza u igračnicu - kamere moraju snimati spoljni i unutrašnji prostor oko ulaza u igračnicu;

2) recepcije - prostor recepcije snima se sa najmanje jednom nepokretnom kamerom i mikrofonom;

3) blagajne i menjačnice - u blagajni i menjačnici postavlja se najmanje po jedna kamera i mikrofon; kamera mora biti postavljena tako da snima prostor transakcije i registruje sadržaj transakcije i igrača za kojeg se obavlja transakcija;

4) stolova za igre na sreću - svaki sto za igre na sreću mora biti sniman sa najmanje dve nepokretne kamere i jednim mikrofonom; jedna kamera postavlja se tako da snima uloge igrača, same igrače, posmatrače, celokupnu površinu stola i rezultat svake igre; druga kamera snima spremište za odlaganje žetona, drop kutiju, kutiju za napojnice i postupak sprovođenja dotacije i kredita na stolu; mikrofon se postavlja tako da tonski snima ceo prostor stola;

5) automata za igre na sreću - kamere se postavljaju tako da se svaki automat mora snimati;

6) postupka obračuna - prebrojavanja novca i žetona i postupak utvrđivanja ostvarenog prometa, koji se obavlja na stolu ili u posebnoj prostoriji;

7) puta kretanja novca, žetona, drop-kutije, kutije za napojnice, kutije za držanje žetona i posude za drop unutar igračnice.

Član 4

Priređivač je dužan da obezbedi neprekidno audio-video snimanje i, u slučaju potrebe, da omogući pregledanje snimljenog materijala tokom rada igračnice.

Priređivač je dužan da obezbedi dokumentaciju koja nedvosmisleno povezuje broj kamere sa objektom koji snima kamera.

Član 5

Sve kamere i monitori za video nadzor u igračnici moraju snimati u boji i moraju na snimcima obezbediti podatke o datumu, vremenu snimanja i broju kamere.

Snimanje video signala sa svih kamera u igračnici se obavlja brzinom od najmanje 25 poluslika u sekundi, tokom radnog vremena igračnice.

Izvan radnog vremena igračnice, snimaju se video signali sa kamera na ulazu, recepciji i blagajni, kao i kamera u prostoru u kome su automati i kamera koje nadgledaju prostor u kome su stolovi za igre uživo i stolovi za rulet, i to brzinom od najmanje jedne poluslike svakih pet sekundi.

Rezolucija snimljenog materijala mora biti najmanje 720 x 576 piksela, za potrebe digitalnog zapisa i arhive.

Vidno polje kamere mora biti tako izabrano da se obezbedi dovoljan broj piksela snimljenih lica u neposrednoj blizini lokacije, u cilju njihove nedvosmislene identifikacije.

3. Čuvanje i arhiviranje snimljene dokumentacije

Član 6

Priređivač je dužan da dokumentaciju o neprekidnom snimanju čuva deset dana, od dana snimanja, a po nalogu Uprave za igre na sreću (u daljem tekstu: Uprava) i duže.

Dokumentacija o neprekidnom snimanju predstavlja internu dokumentaciju priređivača.

Priređivač je dužan da u slučaju kontrole dostavi dokumentaciju Upravi za period iz stava 1. ovog člana, s tim što se Uprava prema ovako primljenim video-snimcima mora odnositi kao prema poslovnoj tajni, naročito po pitanju identiteta učesnika u igri i slično.

Član 7

Snimljenu dokumentaciju priređivač je dužan da čuva u posebno određenoj prostoriji (kontrolna prostorija), koja je odvojena od prostorije za igru, a koja je opremljena sistemom kontrole pristupa ili sistemom zaključavanja prostorije.

Priređivač je dužan da vodi posebnu evidenciju o licima koja je ovlastio za rukovanje dokumentacijom, kao i evidenciju o ulasku i izlasku ovlašćenih lica iz kontrolne prostorije.

Član 8

Uređaj za digitalno snimanje mora imati zaštitu koja onemogućava izmenu snimka i mora da obezbedi mogućnost provere autentičnosti svih snimaka.

Ukoliko se audio-video signali snimaju na video kasete, potrebno je osigurati da se jedna kaseta ne presnimava više od sedam puta. Svaka kaseta označava se datumom i vremenom početka i kraja snimanja, kao i rednim brojem snimanja na toj kaseti (od 1 do 7), s tim što se prethodni redni broj snimanja precrtava.

Član 9

O svakom kvaru na tehničkim sredstvima za audio-video nadzor u igračnici priređivač je dužan da obavesti Upravu u roku od 24 časa od dana nastanka kvara.

Kvar na tehničkim sredstvima za audio-video nadzor u igračnici, u toku radnog vremena igračnice, mora biti otklonjen do početka sledećeg radnog dana igračnice.

4. Telesna zaštita u igračnicama

Član 10

Priređivač je dužan da preko službe obezbeđenja obezbedi telesnu zaštitu igračima i posetiocima u igračnici.

Član 11

U prostorije igračnice nije dozvoljeno unošenje vatrenog oružja ili drugih sredstava kojima se mogu ugroziti ljudi i imovina, osim od strane ovlašćenih službenih lica u vršenju dužnosti.

Priređivač je dužan da na vidnom mestu, na ulazu u igračnicu, istakne obaveštenje da je u prostor igračnice zabranjen unos vatrenog oružja ili drugih sredstava iz stava 1. ovog člana.

5. Završna odredba

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".