ODLUKA
O USLOVIMA POD KOJIMA I NAČINU NA KOJI BANKA NEREZIDENTU ODOBRAVA KREDIT U DINARIMA U REPUBLICI SRBIJI

("Sl. glasnik RS", br. 16/2007)

1. Ovom odlukom propisuju se uslovi pod kojima i način na koji banka nerezidentu može odobriti kredit u dinarima u Republici Srbiji.

2. Banka nerezidentu - fizičkom licu može odobriti kredit u dinarima za sledeće namene:

- za plaćanja po osnovu kupovine robe i usluga - odobravanjem sredstava na račun platne kartice, odnosno uplatom sredstava na račun prodavca;

- za plaćanje po osnovu kupovine i zakupa nepokretnosti u Republici Srbiji - uplatom sredstava na račun prodavca, odnosno zakupodavca.

Kredit iz stava 1. ove tačke odobrava se na osnovu pismenog ugovora koji banka zaključi s tim nerezidentom, a koji naročito sadrži podatke o identitetu nerezidenta uključujući i njegov evidencioni broj koji dodeljuje nadležno ministarstvo, iznos odobrenog kredita, kao i uslove davanja, korišćenja i vraćanja tog kredita.

3. Banka nerezidentu - pravnom licu koje ima predstavništvo u Republici Srbiji može odobriti kredit u dinarima za plaćanja po osnovu kupovine opreme za potrebe tog predstavništva - uplatom sredstava na račun prodavca.

Kredit iz stava 1. ove tačke odobrava se na osnovu pismenog ugovora koji banka zaključi s tim nerezidentom, a koji naročito sadrži podatke o nerezidentu, uključujući i podatke o registraciji predstavništva iz tog stava kod nadležnog organa u Republici Srbiji, iznos odobrenog kredita, kao i uslove davanja, korišćenja i vraćanja tog kredita.

4. Odobravanjem kredita, u smislu ove odluke, smatra se i kredit u dinarima koji, u skladu sa svojom poslovnom politikom i u okviru svojih redovnih bankarskih aktivnosti, domaća banka odobrava stranoj banci najduže u trajanju dva radna dana.

5. Radnim danom, u smislu ove odluke, smatra se svaki radni dan, osim nedelje i dana praznika koji su proglašeni neradnim danima.

6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".