PRAVILNIK
O SADRŽAJU I FORMI OBRAZACA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA DOBROVOLJNOG PENZIJSKOG FONDA

("Sl. glasnik RS", br. 15/2007)

Član 1

Ovim pravilnikom se za dobrovoljne penzijske fondove (u daljem tekstu: fond) propisuju sadržaj i forma obrazaca finansijskih izveštaja, kao i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja - Izveštaj o neto imovini, Bilans uspeha, Izveštaj o promenama na neto imovini (u daljem tekstu: finansijski izveštaji), kao i napomene uz finansijske izveštaje.

Obrasci iz stava 1. ovog člana su, kao prilozi 1, 2 i 3, odštampani uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo.

Sadržina pojedinih klasa računa, grupa računa i računa u obrascima iz stava 1. ovog člana utvrđena je Pravilnikom o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za dobrovoljne penzijske fondove ("Službeni glasnik RS", broj 15/2007).

U obrasce iz stava 1. ove tačke iznosi se upisuju u hiljadama dinara, ako ovim pravilnikom nije drukčije utvrđeno.

Član 2

U obrazac Bilans stanja - Izveštaj o neto imovini (Prilog 1) društvo za upravljanje fondom unosi podatke u kolone od 4 do 6, prema sadržini klasa računa, grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

Član 3

U obrazac Bilans uspeha (Prilog 2) društvo za upravljanje fondom unosi podatke u kolone od 4 do 6, prema sadržini računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

Član 4

U obrazac Izveštaj o promenama na neto imovini (Prilog 3) društvo za upravljanje fondom unosi podatke u kolone od 4 do 6, prema sadržini klasa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

Pod oznakom AOP od 401 do 403 unose se stanja računa iz kolone 1 poslednjeg dana odgovarajućeg perioda.

Pod oznakom AOP od 404 do 407 unose se iznosi dugovnog prometa računa iz kolone 1, bez početnog stanja, za odgovarajući period.

Pod oznakom AOP od 408 do 411 unose se iznosi potražnog prometa računa iz kolone 1, bez početnog stanja, za odgovarajući period.

Član 5

Napomene uz finansijske izveštaje naročito sadrže:

1) opšte podatke o fondu,

2) osnov za sastavljanje finansijskih izveštaja,

3) značajne računovodstvene politike,

4) politike upravljanja rizicima,

5) analizu pozicija iz obrasca Bilans stanja - Izveštaj o neto imovini,

6) analizu pozicija iz obrasca Bilans uspeha,

7) analizu uspešnosti investiranja i upravljanja fondom.

Opšte podatke o fondu čine identifikacioni podaci (naziv, registarski broj), podaci o osnivanju fonda i o društvu za upravljanje fondom, nazivi zakona kojima se uređuje poslovanje fonda, naziv kastodi banke i broj računa na kome se vodi imovina fonda, opis fonda, opis načina i izvora prikupljanja sredstava, podaci o članovima fonda, o politikama investiranja i o uslovima za povlačenje sredstava iz fonda, kao i poreski tretman uplata u fond i isplaćenih sredstava.

Kao osnov za sastavljanje finansijskih izveštaja navodi se računovodstvena regulativa u skladu s kojom su finansijski izveštaji pripremljeni i eventualna odstupanja od te regulative.

Značajne računovodstvene politike obuhvataju pozivanje na MRS i MSFI, na računovodstvene politike priznavanja, procenjivanja, prikazivanja i obelodanjivanja svake pozicije iz obrasca Bilans stanja - Izveštaj o neto imovini fonda, na računovodstveno obuhvatanje iznosa u stranoj valuti i na procenjivanje pozicija imovine i obaveza po poštenoj vrednosti, kao i na prikaz uporednih podataka za prethodni period.

Politike upravljanja rizicima obuhvataju rizik likvidnosti, kamatni rizik, kreditni rizik, devizni rizik i tržišni rizik, pri čemu je minimum obelodanjivanja sledeći:

1) za rizik likvidnosti - ročna struktura imovine i obaveza (a za imovinu s preostalim rokom dospeća do tri meseca - i prosečna ročnost u danima) i način upravljanja ovim rizikom;

2) za kamatni rizik - struktura ukupnog portfolija osetljivog na kamatni rizik (fiksna kamatna stopa, promenljiva kamatna stopa, akcije) i način upravljanja ovim rizikom;

3) za kreditni rizik - visina izloženosti kreditnom riziku na dan izveštavanja, svaka značajna koncentracija ovog rizika i način upravljanja tim rizikom;

4) za devizni rizik - vrsta i visina otvorene devizne pozicije po vrstama valuta na dan bilansa i način upravljanja ovim rizikom;

5) za tržišni rizik - prosečna tržišna vrednost značajnih hartija od vrednosti i raspon kolebanja njihovih cena na finansijskom tržištu u toku perioda.

Analiza pojedinačnih pozicija iz obrasca Bilans stanja - Izveštaj o neto imovini obelodanjuje minimum informacija o strukturi svake pozicije ovog izveštaja i karakteristikama finansijskih instrumenata koji se na tim pozicijama iskazuju.

Za dužničke hartije od vrednosti se, kao minimum, obelodanjuju struktura portfolija po vrstama hartija od vrednosti, ročna struktura, vrsta kamatne stope (fiksna/promenljiva), efektivna kamatna stopa u procentima, kreditni rejting izdavalaca u momentu ulaganja i na dan bilansa, značajna učešća hartija od vrednosti pojedinačnih izdavalaca i svako značajno učešće fonda u ukupnoj emisiji hartija od vrednosti izdavalaca.

Podela dužničkih hartija od vrednosti po vrstama podrazumeva podelu na obveznice, depozitne potvrde, trezorske zapise, blagajničke zapise i druge dužničke hartije od vrednosti. Obveznice se dalje dele najmanje na obveznice Narodne banke Srbije, obveznice Republike Srbije, obveznice jedinica teritorijalne autonomije, obveznice jedinica lokalne samouprave, obveznice izdate uz garanciju Republike Srbije, obveznice banaka, obveznice drugih pravnih lica, hipotekarne obveznice, obveznice međunarodnih finansijskih institucija, obveznice stranih država i centralnih banaka, obveznice stranih banaka i obveznice drugih stranih pravnih lica.

Za vlasničke hartije od vrednosti se, kao minimum, obelodanjuje struktura portfolija po vrstama hartija od vrednosti, prosečna dividendna stopa akcijskog portfolija, kreditni rejting izdavalaca u momentu ulaganja i na dan bilansa, kao i značajna učešća hartija od vrednosti pojedinačnih izdavalaca. Podela vlasničkih hartija od vrednosti po vrstama podrazumeva podelu na akcije domaćih pravnih lica (dalje se dele najmanje na akcije banaka i akcije drugih pravnih lica) i akcije stranih pravnih lica (dalje se dele najmanje na akcije banaka i akcije drugih pravnih lica).

Depoziti se dele najmanje na kratkoročne i dugoročne, a nepokretnosti najmanje na zemljište, poslovne objekte, stambene objekte, stambeno-poslovne objekte, ekonomske objekte i druge nepokretnosti.

Analiza pojedinačnih pozicija iz obrasca Bilans uspeha obuhvata najmanje analizu troškova naknada fonda i način alociranja ovih rashoda na teret imovine fonda.

Analiza uspešnosti investiranja i upravljanja fondom obuhvata obelodanjivanje uspešnosti investiranja, pri čemu se, kao minimum, obelodanjuje godišnji prinos na ukupan portfolio (prosečni, maksimalni i minimalni) i prosek za prethodnih pet godina, kao i raspodelu zarada članovima fonda i politiku prenosa prihoda od zarada za raspodelu u narednom periodu.

Član 6

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na finansijske izveštaje za 2006. godinu.

Član 7

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Odluka o finansijskim izveštajima društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima i dobrovoljnog penzijskog fonda ("Službeni glasnik RS", broj 27/2006).

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Prilog 1

 

Naziv fonda: 

 

 

Registarski broj fonda: 

 

 

Naziv društva za upravljanje fondom: 

 

 

Matični broj društva za upravljanje fondom: 

 

 

PIB društva za upravljanje fondom: 

 

 

 

BILANS STANJA - IZVEŠTAJ O NETO IMOVINI

na dan _____________________

(iznosi u hiljadama dinara)

Klasa računa,
grupa računa,
račun

Pozicija

 AOP 

 Napomena 

 Tekuća 
godina

 Prethodna 
godina

1

2

3

4

5

6

10

IMOVINA
Gotovina

101

 

 

 

11

Potraživanja od društva za upravljanje fondom

102

 

 

 

12

Druga potraživanja

103

 

 

 

200, 203, 210, 211  

Hartije od vrednosti međunarodnih finansijskih institucija, država i centralnih banaka

104

 

 

 

204,205, 206,212

Dužničke hartije od vrednosti privrednih društava

105

 

 

 

202, 213

Depozitne potvrde

106

 

 

 

207, 214

Akcije

107

 

 

 

201

Depoziti kod banaka

108

 

 

 

208

Nepokretnosti

109

 

 

 

 

UKUPNA IMOVINA (od 101 do 109)

110

 

 

 

30

OBAVEZE
Obaveze prema društvu za upravljanje fondom

201

 

 

 

31

Druge obaveze iz poslovanja

202

 

 

 

4

Obaveze po osnovu članstva

203

 

 

 

 

UKUPNE OBAVEZE (od 201 do 203)

204

 

 

 

800

NETO IMOVINA
Neto uplate

205

 

 

 

801

Dobit tekuće godine

206

 

 

 

802

Dobit ranijih godina

207

 

 

 

803

Gubitak tekuće godine

208

 

 

 

804

Gubitak ranijih godina

209

 

 

 

 

SVEGA NETO IMOVINA RASPOLOŽIVA ZA PENZIJE (205+206+207-208-209)

210

 

 

 

 

 

,

Lice odgovorno za sastavljanje izveštaja

 

Zakonski zastupnik
društva za upravljanje fondom

   

dana 

 

 

 

 

 

 

Prilog 2

 

Naziv fonda: 

 

 

Registarski broj fonda: 

 

 

Naziv društva za upravljanje fondom: 

 

 

Matični broj društva za upravljanje fondom: 

 

 

PIB društva za upravljanje fondom: 

 

 

 

BILANS USPEHA

za period koji se završava_____________

(iznosi u hiljadama dinara)

Račun

Pozicija

  AOP  

  Napomena  

Tekuća
godina

Prethodna
godina

1

2

3

4

5

6

602

Dobici od prodaje hartija od vrednosti

301

 

 

 

502

Gubici od prodaje hartija od vrednosti

302

 

 

 

603

Dobici od usklađivanja vrednosti hartija od vrednosti

303

 

 

 

503

Gubici od usklađivanja vrednosti hartija od vrednosti

304

 

 

 

604

Pozitivne kursne razlike

305

 

 

 

504

Negativne kursne razlike

306

 

 

 

605

Dobici od prodaje nepokretnosti

307

 

 

 

505

Gubici od prodaje nepokretnosti

308

 

 

 

606

Dobici od usklađivanja vrednosti nepokretnosti

309

 

 

 

506

Gubici od usklađivanja vrednosti nepokretnosti

310

 

 

 

600

Prihodi od kamata

311

 

 

 

601

Prihodi od dividendi

312

 

 

 

607

Prihodi od zakupa

313

 

 

 

609

Drugi prihodi

314

 

 

 

500

Troškovi naknada društvu za upravljanje fondom

315

 

 

 

501

Troškovi usluga članovima fonda

316

 

 

 

509

Drugi rashodi

317

 

 

 

 

Dobit (301+303+305+307+309+311+312+313+314-302-304-306-308-310-315-316-317)

318

 

 

 

 

Gubitak (302+304+306+308+310+315+316+317-301-303-305-307-309-311-312-313-314)

319

 

 

 

 

 

,

Lice odgovorno za sastavljanje izveštaja

 

Zakonski zastupnik
društva za upravljanje fondom

   

dana 

 

 

 

 

 

 

Prilog 3

 

Naziv fonda: 

 

 

Registarski broj fonda: 

 

 

Naziv društva za upravljanje fondom: 

 

 

Matični broj društva za upravljanje fondom: 

 

 

PIB društva za upravljanje fondom: 

 

 

 

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA NETO IMOVINI

za period koji se završava _____

(iznosi u hiljadama dinara)

Klasa računa,
račun

Pozicija

  AOP  

 Napomena 

  Tekuća  
godina

  Prethodna  
godina

1

2

3

4

5

6

8

Neto imovina na dan 1. januara

401

 

 

 

801

Dobit tekuće godine

402

 

 

 

803

Gubitak tekuće godine

403

 

 

 

410

Uplate članova

404

 

 

 

411

Uplate poslodavaca

405

 

 

 

412

Uplate drugih fondova po osnovu promene članstva

406

 

 

 

413

Neraspoređene uplate

407

 

 

 

400

Programirane isplate

408

 

 

 

401

Isplate društvima za osiguranje

409

 

 

 

402

Jednokratne isplate

410

 

 

 

403

Isplate drugim fondovima po osnovu promene članstva

411

 

 

 

 

Neto povećanje neto imovine (402-403+404+405+406+407-408-409-410-411)

412

 

 

 

 

Neto smanjenje neto imovine (403-402-404-405-406-407+408+409+410 +411)

413

 

 

 

 

Neto imovina na dan 31. decembra (401+412 -413)

414

 

 

 

 

 

,

Lice odgovorno za sastavljanje izveštaja

 

Zakonski zastupnik
društva za upravljanje fondom

   

dana