PRAVILNIK

O OBRASCIMA I SADRŽINI POZICIJA U OBRASCIMA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA NARODNU BANKU SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 23/2007)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se za Narodnu banku Srbije propisuju obrasci finansijskih izveštaja i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine i Izveštaj o promenama na kapitalu (u daljem tekstu: finansijski izveštaji), kao i minimum sadržaja napomena uz finansijske izveštaje.

Obrasci iz stava 1. ovog člana su, kao prilozi 1, 2, 3 i 4, odštampani uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo.

Član 2

Pri popunjavanju obrazaca iz člana 1. ovog pravilnika, podaci se unose na određene pozicije iz kolone 2, odnosno oznake za automatsku obradu podataka (AOP) iz kolone 3 s grupa računa i računa označenih u koloni 1, a u obrascu Izveštaj o tokovima gotovine - podaci se unose na određene pozicije iz kolone 1, odnosno oznake za AOP iz kolone 2 prema sadržini određenoj tim pravilnikom.

Što se tiče sadržine pojedinih grupa računa i računa označenih u koloni 1, postupa se prema odredbama Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za Narodnu banku Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 15/2007).

U obrasce iz člana 1. ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3

Narodna banka Srbije, u skladu s čl. 30. i 31. Zakona o računovodstvu i reviziji i Odlukom o načinu na koji Narodna banka Srbije prima finansijske izveštaje i obrađuje podatke iz tih izveštaja ("Službeni glasnik RS", br. 15/2005 i 83/2005), dostavlja finansijske izveštaje sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine, i to na obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine i Izveštaj o promenama na kapitalu, kao i napomene uz finansijske izveštaje - u jednom primerku.

II SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANJA

Član 4

U obrazac Bilans stanja Narodna banka Srbije unosi podatke u kolone od 5 do 8, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.

Pod oznakom AOP od 001 do 012 u aktivi i od 101 do 121 u pasivi i u vanbilansnim pozicijama unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 8 aktive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine), a u kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine). Za period za koji se sastavlja finansijski izveštaj podaci se unose u kolone 5 i 6 aktive i u kolonu 5 pasive i vanbilansnih pozicija uzimanjem stanja s računa na kraju tog perioda, a podaci za kolonu 7 u aktivi utvrđuju se oduzimanjem iznosa iskazanih u koloni 6 od iznosa iskazanih u koloni 5.

Ako su podaci iz prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 8 aktive i kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija tekuće godine unose se tako korigovani podaci.

III SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 5

U obrazac Bilans uspeha Narodna banka Srbije unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.

U ovaj obrazac podaci se unose pod oznakama AOP od 201 do 220 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakama AOP 221 i 222 - neto dobici/gubici poslovanja koje se obustavlja i pod oznakama AOP 223 i 224 - rezultat perioda.

Podaci se sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 6 unose podaci obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, dok se za tekuću godinu, u kolonu 5, podaci unose s računa na kraju perioda za koji se finansijski izveštaj sastavlja.

Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

IV SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE

Član 6

Pod tokovima gotovine (novčanim tokovima), u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se naplate i isplate Narodne banke Srbije u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko žiro računa, tekućeg i deviznog računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa, u skladu s MRS, izuzev naplata i isplata koje se odnose na primarnu emisiju Narodne banke Srbije.

Kretanje između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata Narodne banke Srbije ne smatra se tokovima gotovine.

Iznos priliva i odliva gotovine može se utvrditi na osnovu evidencije o prilivima i odlivima na žiro računu i deviznom računu ili na osnovu stanja i prometa na pojedinim računima imovine i obaveza, odnosno prihoda i rashoda.

Pri sastavljanju obrasca Izveštaj o tokovima gotovine, u kolonu 4 unose se podaci odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu podaci se unose u kolonu 3.

1. Tokovi gotovine iz poslovnih aktivnosti

Član 7

Pod oznakom AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 302 do 305.

Pod oznakom AOP 302 - Prilivi od kamata, iskazuju se prilivi gotovine po osnovu naplate aktivnih kamata.

Pod oznakom AOP 303 - Prilivi od naknada, iskazuju se prilivi od naplate svih naknada i provizija iz redovnog poslovanja banke.

Pod oznakom AOP 304 - Prilivi po osnovu ostalih poslovnih aktivnosti, iskazuju se prilivi gotovine od prodaje usluga (izuzev naknada i provizija), zakupnina i drugi prilivi gotovine iz redovnog poslovanja.

Pod oznakom AOP 305 - Prilivi od dividendi i učešća u dobitku, iskazuju se iznosi naplaćenih prinosa po osnovu investiranja u vidu dividendi i učešća u dobitku.

Član 8

Pod oznakom AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 307 do 309.

Pod oznakom AOP 307 - Odlivi po osnovu kamata, iskazuju se odlivi gotovine po osnovu plaćanja pasivnih kamata.

Pod oznakom AOP 308 - Odlivi po osnovu naknada, iskazuju se iznosi plaćenih naknada i provizija iz redovnog poslovanja banke.

Pod oznakom AOP 309 - Odlivi po osnovu troškova poslovanja, iskazuju se iznosi isplaćenih bruto zarada, naknada zarada i drugih ličnih rashoda, iznosi isplaćenih poreza, doprinosa i drugih dažbina, odlivi po osnovu nabavke materijala, isplate za izvršene usluge i druge nematerijalne troškove i isplate po osnovu ostalih troškova poslovanja u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 310 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima, iskazuje se razlika između pozicija AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Pod oznakom AOP 311 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima, iskazuje se razlika između pozicija AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Član 9

Pod oznakom AOP 312 - Smanjenje plasmana i povećanje uzetih depozita, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija AOP od 313 do 315.

Pod oznakama AOP 313 i 314 iskazuje se neto smanjenje plasmana po osnovama označenim u nazivima pojedinih pozicija. Neto smanjenje plasmana predstavlja negativnu razliku između ukupnog iznosa novih plasmana i ukupnog iznosa plasmana naplaćenih u obračunskom periodu.

Pod oznakom AOP 315 - Povećanje depozita i priliv po osnovu viška rashoda, iskazuje se neto povećanje depozita (neto povećanje depozita predstavlja pozitivnu razliku između ukupnog iznosa novih depozita i ukupnog iznosa depozita isplaćenih u obračunskom periodu) i priliv po osnovu viška rashoda.

Pod oznakom AOP 316 - Povećanje plasmana i smanjenje uzetih depozita, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija AOP od 317 do 319.

Pod oznakama AOP 317 i 318 iskazuje se neto povećanje plasmana po osnovama označenim u nazivima pojedinih pozicija. Neto povećanje plasmana predstavlja pozitivnu razliku između ukupnog iznosa novih plasmana i ukupnog iznosa plasmana naplaćenih u obračunskom periodu.

Pod oznakom AOP 319 - Smanjenje depozita i odliv po osnovu viška prihoda, iskazuje se neto smanjenje depozita (neto smanjenje depozita predstavlja negativnu razliku između ukupnog iznosa novih depozita i ukupnog iznosa depozita isplaćenih u obračunskom periodu) i odliv po osnovu viška prihoda.

Član 10

Pod oznakom AOP 320 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se pozitivna vrednost zbira iznosa iskazanih na pozicijama AOP 310 i 312 umanjena za iznose iskazane na pozicijama AOP 311 i 316.

Pod oznakom AOP 321 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti, iskazuje se negativna vrednost zbira iznosa iskazanih na pozicijama AOP 310 i 312 umanjena za iznose iskazane na pozicijama AOP 311 i 316.

2. Tokovi gotovine iz aktivnosti investiranja

Član 11

Pod oznakom AOP 322 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP 323 i 324.

Pod oznakom AOP 323 - Prilivi od dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti i prilivi od prodaje učešća i udela, iskazuju se naplaćeni iznosi dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti koje se drže do dospeća i iznosi naplaćeni prodajom učešća i udela u kapitalu.

Pod oznakom AOP 324 - Prilivi od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, iskazuju se iznosi naplaćeni prodajom pojedinih nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Član 12

Pod oznakom AOP 325 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija AOP 326 i 327.

Pod oznakom AOP 326 - Odlivi po osnovu ulaganja u dugoročne hartije od vrednosti i odlivi za kupovinu učešća i udela, iskazuju se isplate po osnovu investiranja u dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća i odlivi po osnovu kupovine učešća i udela u kapitalu.

Pod oznakom AOP 327 - Odlivi za kupovinu nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava, iskazuju se iznosi isplaćeni po osnovu pribavljanja pojedinih nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava.

Član 13

Pod oznakom AOP 328 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicija AOP 322 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja i AOP 325 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

Pod oznakom AOP 329 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja, iskazuje se razlika između pozicija AOP 325 - Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja i AOP 322 - Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja.

3. Tokovi gotovine iz aktivnosti finansiranja

Član 14

Pod oznakom AOP 330 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija AOP od 331 do 333.

Pod oznakom AOP 331 - Prilivi po osnovu dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza, iskazuje se iznos ukupnih priliva po osnovu uzetih dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 332 - Neto prilivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita, iskazuje se iznos priliva po osnovu uzetih kratkoročnih kredita umanjen za otplate tih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 333 - Neto prilivi po osnovu hartija od vrednosti, iskazuje se iznos priliva gotovine po osnovu uplaćenih hartija od vrednosti umanjen za odlive po osnovu amortizacije hartija od vrednosti (izuzev kamate) u toku obračunskog perioda.

Član 15

Pod oznakom AOP 334 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija AOP od 335 do 337.

Pod oznakom AOP 335 - Odlivi po osnovu otplata dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza, iskazuje se ukupan iznos otplaćenih dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 336 - Neto odlivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita, iskazuje se iznos odliva gotovine u toku izveštajnih perioda po osnovu otplate uzetih kratkoročnih kredita umanjen za iznos novih kratkoročnih kredita u toku obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 337 - Neto odlivi po osnovu hartija od vrednosti, iskazuje se iznos odliva gotovine po osnovu amortizacije hartija od vrednosti (izuzev kamate) umanjen za iznos priliva gotovine po osnovu uplaćenih hartija od vrednosti.

Pod oznakom AOP 338 - Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija AOP 330 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP 334 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

Pod oznakom AOP 339 - Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja, iskazuje se razlika između pozicija AOP 334 - Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja i AOP 330 - Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja.

4. Zaključivanje izveštaja o tokovima gotovine

Član 16

Pod oznakom AOP 340 - Svega neto prilivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 301, 312, 322 i 330.

Pod oznakom AOP 341 - Svega neto odlivi gotovine, iskazuje se zbir iznosa na pozicijama AOP 306, 316, 325 i 334.

Pod oznakom AOP 342 - Neto povećanje gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 340 i 341.

Pod oznakom AOP 343 - Neto smanjenje gotovine, iskazuje se razlika između iznosa na pozicijama AOP 343 i 340.

Pod oznakom AOP 344 - Gotovina na početku godine, iskazuje se iznos gotovine na dan otvaranja bilansa obračunskog perioda.

Pod oznakom AOP 345 - Pozitivne kursne razlike, iskazuje se iznos pozitivnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 346 - Negativne kursne razlike, iskazuje se iznos negativnih kursnih razlika na dan bilansa.

Pod oznakom AOP 347 - Gotovina na kraju perioda, iskazuje se iznos gotovine na kraju obračunskog perioda (AOP 342 minus AOP 343 plus AOP 344 plus AOP 345 minus AOP 346).

V SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU

Član 17

U obrazac Izveštaj o promenama na kapitalu banka unosi podatke o stanju i promenama na kapitalu.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 401 iskazuje se stanje na računu 819 - Državni i drugi kapital, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 414 iskazuje se stanje na računu 814 - Posebne rezerve, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 427 iskazuje se stanje na računu 813 - Revalorizacione rezerve, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 440 iskazuje se stanje na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 453 iskazuje se stanje na računima gubitka (815 i 816) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 1 pod oznakom AOP 466 iskazuje se ukupno stanje kapitala na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 402 iskazuje se povećanje stanja na računu 819 - Državni i drugi kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 415 iskazuje se povećanje stanja na računu 814 - Posebne rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 428 iskazuje se povećanje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 441 iskazuje se povećanje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 454 iskazuje se povećanje stanja na računima gubitka (815 i 816) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 2 pod oznakom AOP 467 iskazuje se ukupno povećanje stanja kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 403 iskazuje se smanjenje stanja na računu 819 - Državni i drugi kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 416 iskazuje se smanjenje stanja na računu 814 - Posebne rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 429 iskazuje se smanjenje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 442 iskazuje se smanjenje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 455 iskazuje se smanjenje stanja na računima gubitka (815 i 816) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 3 pod oznakom AOP 468 iskazuje se ukupno smanjenje stanja kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u prethodnoj godini.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 404 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 819 - Državni i drugi kapital, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 417 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 814 - Posebne rezerve, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 430 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 813 - Revalorizacione rezerve, na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 443 iskazuje se korigovano početno stanje na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 456 iskazuje se korigovano početno stanje na računima gubitka (815 i 816) na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 4 pod oznakom AOP 469 iskazuje se ukupno korigovano početno stanje kapitala na dan 1. januara prethodne godine.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 405 iskazuje se povećanje stanja na računu 819 - Državni i drugi kapital, u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 418 iskazuje se povećanje stanja na računu 814 - Posebne rezerve, u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 431 iskazuje se povećanje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve, u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 444 iskazuje se povećanje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 457 iskazuje se povećanje stanja na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 5 pod oznakom AOP 470 iskazuje se ukupno povećanje stanja kapitala u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 406 iskazuje se smanjenje stanja na računu 819 - Državni i drugi kapital, u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 419 iskazuje se smanjenje stanja na računu 814 - Posebne rezerve, u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 432 iskazuje se smanjenje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve, u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 445 iskazuje se smanjenje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 458 iskazuje se smanjenje stanja na računima gubitka (815 i 816) u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 6 pod oznakom AOP 471 iskazuje se ukupno smanjenje stanja kapitala u prethodnoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 407 iskazuje se stanje na računu 819 - Državni i drugi kapital, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 420 iskazuje se stanje na računu 814 - Posebne rezerve, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 433 iskazuje se stanje na računu 813 - Revalorizacione rezerve, na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 446 iskazuje se stanje na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 459 iskazuje se stanje na računima gubitka do visine kapitala (815 i 816) na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 7 pod oznakom AOP 472 iskazuje se ukupno stanje kapitala na dan 31. decembra prethodne godine.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 408 iskazuje se povećanje stanja na računu 819 - Državni i drugi kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 421 iskazuje se povećanje stanja na računu 814 - Posebne rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 434 iskazuje se povećanje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 447 iskazuje se povećanje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 460 iskazuje se povećanje stanja na računima gubitka (815 i 816) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 8 pod oznakom AOP 473 iskazuje se ukupno povećanje stanja kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 409 iskazuje se smanjenje stanja na računu 819 - Državni i drugi kapital, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 422 iskazuje se smanjenje stanja na računu 814 - Posebne rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 435 iskazuje se smanjenje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve, po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 448 iskazuje se smanjenje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 461 iskazuje se smanjenje stanja na računima gubitka (815 i 816) po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 9 pod oznakom AOP 474 iskazuje se ukupno smanjenje stanja kapitala po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika koja je izvršena u tekućoj godini.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 410 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 819 - Državni i drugi kapital, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 423 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 814 - Posebne rezerve, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 436 iskazuje se korigovano početno stanje na računu 813 - Revalorizacione rezerve, na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 449 iskazuje se korigovano početno stanje na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 462 iskazuje se korigovano početno stanje na računima gubitka (815 i 816) na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 10 pod oznakom AOP 475 iskazuje se ukupno korigovano početno stanje kapitala na dan 1. januara tekuće godine.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 411 iskazuje se povećanje stanja na računu 819 - Državni i drugi kapital, u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 424 iskazuje se povećanje stanja na računu 814 - Posebne rezerve, u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 437 iskazuje se povećanje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve, u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 450 iskazuje se povećanje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 463 iskazuje se povećanje stanja na računima gubitka (815 i 816) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 11 pod oznakom AOP 476 iskazuje se ukupno povećanje stanja kapitala u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev povećanja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 412 iskazuje se smanjenje stanja na računu 819 - Državni i drugi kapital, u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 425 iskazuje se smanjenje stanja na računu 814 - Posebne rezerve, u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 438 iskazuje se smanjenje stanja na računu 813 - Revalorizacione rezerve, u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 451 iskazuje se smanjenje stanja na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 464 iskazuje se smanjenje stanja na računima gubitka (815 i 816) u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 12 pod oznakom AOP 477 iskazuje se ukupno smanjenje stanja kapitala u tekućoj godini po svim osnovima, izuzev smanjenja po osnovu ispravke materijalno značajnih grešaka i promene računovodstvenih politika.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 413 iskazuje se stanje na računu 819 - Državni i drugi kapital, na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 426 iskazuje se stanje na računu 814 - Posebne rezerve, na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 439 iskazuje se stanje na računu 813 - Revalorizacione rezerve, na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 452 iskazuje se stanje na računima neraspoređenog dobitka (817 i 818) na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 465 iskazuje se stanje na računima gubitka (815 i 816) na dan 31. decembra tekuće godine.

Na rednom broju 13 pod oznakom AOP 478 iskazuje se ukupno stanje kapitala na dan 31. decembra tekuće godine.

VI MINIMUM SADRŽAJA NAPOMENA UZ FINANSIJSKE IZVEŠTAJE

Član 18

Minimum sadržaja napomena uz finansijske izveštaje (MRS 1, tač. od 103. do 126, i pojedinačni MRS i MSFI) čini:

- opšte informacije o Narodnoj banci Srbije (uključujući i podatak o broju zaposlenih na dan 31. decembra tekuće i prethodne godine),

- pregled značajnih računovodstvenih politika koje su primenjene,

- politike upravljanja rizicima,

- regulatorni zahtevi,

- analiza pozicija bilansa uspeha (po navedenim napomenama),

- analiza pozicija bilansa stanja (po navedenim napomenama),

- potencijalne i preuzete obaveze,

- poslovi u ime i za račun trećih lica,

- transakcije s povezanim licima,

- primena koncepta fer vrednosti,

- događaji nakon datuma bilansa stanja,

- informacije o zaradama rukovodstva Narodne banke Srbije.

VII PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 19

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na finansijske izveštaje za 2006. godinu.

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

 

Prilog 1

 

Popunjava banka ili druga finansijska organizacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv:

Sedište:

 

BILANS STANJA

na dan ___________

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Broj napomene

Iznos tekuće godine

Iznos prethodne godine

Bruto

Ispravka vrednosti

Neto

1

2

3

4

5

6

7

8

00

AKTIVA
Gotovina i gotovinski ekvivalenti

0

0

1

 

 

 

 

 

02

Depoziti kod banaka u inostranstvu

0

0

2

 

 

 

 

 

03

Zlato i ostali plemeniti metali

0

0

3

 

 

 

 

 

30, 360

Hartije od vrednosti i drugi plasmani kojima se trguje

0

0

4

 

 

 

 

 

31, 361

Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća

0

0

5

 

 

 

 

 

32, 362

Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju i učešća u kapitalu

0

0

6

 

 

 

 

 

10, 12, 15, 17, 21, 23, 241, 25, 26, 28

Krediti

0

0

7

 

 

 

 

 

297

Članska kvota u Međunarodnom monetarnom fondu

0

0

8

 

 

 

 

 

33, 34

Osnovna sredstva, nematerijalna ulaganja i investicione nekretnine

0

0

9

 

 

 

 

 

11, 13, 16, 18, 22, 24, osim 241, 27, 29, osim 297, 37, osim 378, 38

Ostala sredstva

0

1

0

 

 

 

 

 

378

Stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja

0

1

1

 

 

 

 

 

 

UKUPNA AKTIVA (od 001 do 011)

0

1

2

 

 

 

 

 

 

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Broj napomene

Iznos tekuće godine

Iznos prethodne godine

1

2

3

4

5

6

40, 41, 43, 45, 46, 48, 562

PASIVA OBAVEZE
Obaveze prema bankama i drugim finansijskim institucijama

1

0

1

 

 

 

50, 51, od 521 do 524, 53, osim 539, 54, 55, 561, 563, 564, 57, osim 579

Obaveze prema državi i drugim deponentima

1

0

2

 

 

 

805

Obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu

1

0

3

 

 

 

580, 581, 586

Obaveze po osnovu hartija od vrednosti

1

0

4

 

 

 

582

Obaveze iz dobitka

1

0

5

 

 

 

800, 801, 803

Rezervisanja

1

0

6

 

 

 

861 umanjeno za 862

Gotov novac u opticaju

1

0

7

 

 

 

42, 47, od 525 do 529, 539, od 566 do 569, 579, od 583 do 585, od 587 do 589, 59, 806, 809

Ostale obaveze

1

0

8

 

 

 

807

Obaveze po osnovu stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja

1

0

9

 

 

 

 

UKUPNO OBAVEZE (od 101 do 109)

1

1

0

 

 

 

819

KAPITAL
Državni i drugi kapital

1

1

1

 

 

 

813, 814

Rezerve

1

1

2

 

 

 

817 i 818, minus 815 i 816

Akumulirana dobit

1

1

3

 

 

 

815 i 816, minus 817 i 818

Akumulirani gubitak

1

1

4

 

 

 

 

UKUPNO KAPITAL (111 + 112+113-114)

1

1

5

 

 

 

 

UKUPNO PASIVA (110+115)

1

1

6

 

 

 

 

VANBILANSNE POZICIJE (od 118 do 121)

1

1

7

 

 

 

od 900 do 904

Poslovi u ime i za račun trećih lica

1

1

8

 

 

 

od 905 do 907

Izrađeni gotov novac

1

1

9

 

 

 

91, 92, 93

Garancije, jemstva, imovina za obezbeđenje obaveza i preuzete neopozive obaveze

1

2

0

 

 

 

94

Druge vanbilansne pozicije

1

2

1

 

 

 

 

U _______________,
dana ____________

Lice odgovorno za sastavljanje finansijskog izveštaja

Guverner
_______________

 

 

Prilog 2

 

Popunjava banka ili druga finansijska organizacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv:

Sedište:

 

BILANS USPEHA

u periodu od ___________ do ____________

(u hiljadama dinara)

Grupa računa, račun

POZICIJA

Oznaka za AOP

Broj napomene

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

70

PRIHODI I RASHODI REDOVNOG POSLOVANJA
Prihodi od kamata

2

0

1

 

 

 

60

Rashodi od kamata

2

0

2

 

 

 

 

Dobitak po osnovu kamata (201-202)

2

0

3

 

 

 

 

Gubitak po osnovu kamata (202-201)

2

0

4

 

 

 

71

Prihodi od naknada i provizija

2

0

5

 

 

 

61

Rashodi naknada i provizija

2

0

6

 

 

 

 

Dobitak po osnovu naknada i provizija (205-206)

2

0

7

 

 

 

 

Gubitak po osnovu naknada i provizija (206-205)

2

0

8

 

 

 

722 minus 620

Neto dobitak po osnovu prodaje hartija od vrednosti i učešća

2

0

9

 

 

 

620 minus 722

Neto gubitak po osnovu prodaje hartija od vrednosti i učešća

2

1

0

 

 

 

721 minus 621

Neto prihodi od kursnih razlika

2

1

1

 

 

 

621 minus 721

Neto rashodi od kursnih razlika

2

1

2

 

 

 

720

Prihodi od dividendi i učešća

2

1

3

 

 

 

729, 73, od 760 do 766

Ostali poslovni prihodi

2

1

4

 

 

 

65

Rashodi indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja

2

1

5

 

 

 

63, 64, od 660 do 666

Ostali poslovni rashodi

2

1

6

 

 

 

77

Prihodi od promene vrednosti imovine i obaveza

2

1

7

 

 

 

67

Rashodi od promene vrednosti imovine i obaveza

2

1

8

 

 

 

 

DOBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA
(203-204+207-208+209-210+211-212+213+214-215-216+217-218)

2

1

9

 

 

 

 

GUBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA
(204-203+208-207+210-209+212-211-213-214+215+216-217+218)

2

2

0

 

 

 

769 minus 669

NETO DOBICI POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

2

2

1

 

 

 

669 minus 769

NETO GUBICI POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

2

2

2

 

 

 

 

REZULTAT PERIODA - VIŠAK PRIHODA
(219-220+221-222)

2

2

3

 

 

 

 

REZULTAT PERIODA - VIŠAK RASHODA
(220-219+222-221)

2

2

4

 

 

 

 

U _______________,
dana ____________

Lice odgovorno za sastavljanje finansijskog izveštaja

Guverner
_______________

 

 

Prilog 3

 

Popunjava banka ili druga finansijska organizacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv:

Sedište:

 

IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE

u periodu od __________ do __________

(u hiljadama dinara)

POZICIJA

Oznaka za AOP

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

A. TOKOVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI
I. Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (od 302 do 305)

3

0

1

 

 

1. Prilivi od kamata

3

0

2

 

 

2. Prilivi od naknada

3

0

3

 

 

3. Prilivi po osnovu ostalih poslovnih aktivnosti

3

0

4

 

 

4. Prilivi od dividendi i učešća u dobitku

3

0

5

 

 

II. Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti (od 307 do 309)

3

0

6

 

 

5. Odlivi po osnovu kamata

3

0

7

 

 

6. Odlivi po osnovu naknada

3

0

8

 

 

7. Odlivi po osnovu troškova poslovanja

3

0

9

 

 

III. Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima (301 minus 306)

3

1

0

 

 

IV. Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima (306 minus 301)

3

1

1

 

 

V. Smanjenje plasmana i povećanje uzetih depozita (od 313 do 315)

3

1

2

 

 

8. Smanjenje kredita i plasmana

3

1

3

 

 

9. Smanjenje hartija od vrednosti i drugih plasmana kojima se trguje i kratkoročnih hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

3

1

4

 

 

10. Povećanje depozita i priliv po osnovu viška rashoda

3

1

5

 

 

VI. Povećanje plasmana i smanjenje uzetih depozita (od 317 do 319)

3

1

6

 

 

11. Povećanje kredita i plasmana

3

1

7

 

 

12. Povećanje hartija od vrednosti i drugih plasmana kojima se trguje i kratkoročnih hartija od vrednosti koje se drže do dospeća

3

1

8

 

 

13. Smanjenje depozita i odliv po osnovu viška prihoda

3

1

9

 

 

VII. Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti
      (310 minus 311 plus 312 minus 316 > 0)

3

2

0

 

 

VIII. Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti
      (310 minus 311 plus 312 minus 316 < 0)

3

2

1

 

 

B. TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA
I. Prilivi gotovine iz aktivnosti investiranja (od 323 do 324)

3

2

2

 

 

1. Prilivi od dugoročnih ulaganja u hartije od vrednosti i prilivi od prodaje učešća i udela

3

2

3

 

 

2. Prilivi od prodaje nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

3

2

4

 

 

II. Odlivi gotovine iz aktivnosti investiranja (od 326 do 327)

3

2

5

 

 

3. Odlivi po osnovu ulaganja u dugoročne hartije od vrednosti i odlivi za kupovinu učešća i udela

3

2

6

 

 

4. Odlivi za kupovinu nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava

3

2

7

 

 

III. Neto priliv gotovine iz aktivnosti investiranja (322 minus 325)

3

2

8

 

 

IV. Neto odliv gotovine iz aktivnosti investiranja (325 minus 322)

3

2

9

 

 

V. TOKOVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA
I. Prilivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (od 331 do 333)

3

3

0

 

 

1. Prilivi po osnovu dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza

3

3

1

 

 

2. Neto prilivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita

3

3

2

 

 

3. Neto prilivi po osnovu hartija od vrednosti

3

3

3

 

 

II. Odlivi gotovine iz aktivnosti finansiranja (od 335 do 337)

3

3

4

 

 

4. Odlivi po osnovu otplata dugoročnih kredita i subordiniranih obaveza

3

3

5

 

 

5. Neto odlivi po osnovu uzetih kratkoročnih kredita

3

3

6

 

 

6. Neto odlivi po osnovu hartija od vrednosti

3

3

7

 

 

III. Neto priliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (330 minus 334)

3

3

8

 

 

IV. Neto odliv gotovine iz aktivnosti finansiranja (334 minus 330)

3

3

9

 

 

G. SVEGA NETO PRILIVI GOTOVINE (301 plus 312 plus 322 plus 330)

3

4

0

 

 

D. SVEGA NETO ODLIVI GOTOVINE (306 plus 316 plus 325 plus 334)

3

4

1

 

 

Đ. NETO POVEĆANJE GOTOVINE (340 minus 341)

3

4

2

 

 

E. NETO SMANJENJE GOTOVINE (341 minus 340)

3

4

3

 

 

Ž. GOTOVINA NA POČETKU GODINE (Napomena: ___)

3

4

4

 

 

Z. POZITIVNE KURSNE RAZLIKE

3

4

5

 

 

I. NEGATIVNE KURSNE RAZLIKE

3

4

6

 

 

J. GOTOVINA NA KRAJU PERIODA (Napomena: ___)
      (342 minus 343 plus 344 plus 345 minus 346)

3

4

7

 

 

 

U _______________,
dana ____________

Lice odgovorno za sastavljanje finansijskog izveštaja

Guverner
_______________

 

 

Prilog 4

 

Popunjava banka ili druga finansijska organizacija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Popunjava Narodna banka Srbije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

19

20

21

22

23

24

25

26

Vrsta posla

 

Naziv:

Sedište:

 

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU

u periodu od __________ do __________ 20__ godine

(iznosi u hiljadama dinara)

Redni broj

OPIS

AOP

Državni i drugi kapital
(rn 819)

AOP

Posebne rezerve
(rn 814)

AOP

Revalori-
zacione rezerve
(rn 813)

AOP

Neraspo-
ređeni dobitak
(rn 817, 818)

AOP

Gubitak
(rn 815, 816)

AOP

Ukupno
(kol. 2+3+4+5+ 6)

1

2

3

4

5

6

5

1.

Stanje na dan 1. januara prethodne godine _______________

401

 

414

 

427

 

440

 

453

 

466

 

2.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika u prethodnoj godini - povećanje

402

 

415

 

428

 

441

 

454

 

467

 

3.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika u prethodnoj godini - smanjenje

403

 

416

 

429

 

442

 

455

 

468

 

4.

Korigovano početno stanje na dan 1. januara prethodne godine __________ (redni br. 1+2-3)

404

 

417

 

430

 

443

 

456

 

469

 

5.

Ukupna povećanja u prethodnoj godini

405

 

418

 

431

 

444

 

457

 

470

 

6.

Ukupna smanjenja u prethodnoj godini

406

 

419

 

432

 

445

 

458

 

471

 

7.

Stanje na dan 31. decembra prethodne godine _____ (redni br. 4+5-6)

407

 

420

 

433

 

446

 

459

 

472

 

8.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika u tekućoj godini - povećanje

408

 

421

 

434

 

447

 

460

 

473

 

9.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika u tekućoj godini - smanjenje

409

 

422

 

435

 

448

 

461

 

474

 

10.

Korigovano početno stanje na dan 1. januara tekuće godine __________ (redni br. 7+8-9)

410

 

423

 

436

 

449

 

462

 

475

 

11.

Ukupna povećanja u tekućoj godini

411

 

424

 

437

 

450

 

463

 

476

 

12.

Ukupna smanjenja u tekućoj godini

412

 

425

 

438

 

451

 

464

 

477

 

13.

Stanje na dan 31. decembra tekuće godine ________ (redni br. 10+11-12)

413

 

426

 

439

 

452

 

465

 

478

 

 

U _______________,
dana ____________

Lice odgovorno za sastavljanje finansijskog izveštaja

GUVERNER
_______________