PROGRAM

ZAŠTITE I UNAPREĐENJA ŽIVOTNE SREDINE ZA 2007. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 5/2007)

1. Ovim programom utvrđuju se planirani prihodi i namena korišćenja sredstava za aktivnosti koje se tokom 2007. godine planiraju u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

2. Za realizaciju Programa planiraju se sredstva iz budžeta Grada u ukupnom iznosu od 50.000.000,00 dinara, i to prihodi od:

- Naknade za zaštitu životne sredine

23.000.000,00 dinara;

- Naknade za zagađivanje životne sredine

25.000.000,00 dinara;

- Naknade za supstance koje oštećuju ozonski omotač

1.000.000,00 dinara;

- Naknada za emisiju SO2, NO2, praškastih materija i proizvedeni ili odloženi otpad

1.000.000,00 dinara.

3. Sredstva iz tačke 2. ovog programa koristiće se za:

I. Podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte

20.950.000,00 dinara

Planira se finansijska i stručna pomoć u realizaciji projekata i programa koji se odnose na:

- unapređenje komunalne zoohigijene (nastavak realizacije Projekta vakcinisanja i obeležavanja pasa na teritoriji Grada Novog Sada),

- mere zaštite životne sredine u vanrednim situacijama, kao i druge podsticajne, preventivne i sanacione programe i projekte za čijom se realizacijom ukaže potreba.

Ovi programi i projekti biće realizovani u skladu sa rešenjima i obavezama proisteklim iz Zakona o zaštiti životne sredine, i u saradnji sa drugim subjektima sistema zaštite životne sredine.

II. Programe i projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring)

13.000.000,00 dinara

U 2007. godini planira se praćenje sledećih parametara:

- praćenje kvaliteta vazduha,

- praćenje komunalne buke,

- praćenje i prognoza aeropolena,

- praćenje kvaliteta površinskih voda,

- praćenje ultraljubičastog (UV) zračenja,

- praćenje elektromagnetnog zračenja,

- praćenje kvaliteta vode javnih kupališta,

- praćenje kvaliteta zemljišta u Novom Sadu,

- praćenje radioaktivnosti u životnoj sredini Grada Novog Sada,

- merenja u vanrednim situacijama.

Za realizaciju navedenih praćenja potpisaće se ugovori sa ovlašćenim stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama, a u skladu sa pozitivnim propisima.

III. Programe zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Grada Novog Sada

6.000.000,00 dinara

Odlukama i rešenjima Skupštine Grada Novog Sada stavljeni su pod zaštitu Park prirode "Begečka jama" i spomenici prirode: "Futoški park", "Koprivić u centru Novog Sada", "Javorolisni platan u Novom Sadu", "Američki platan na Sajlovu", "Dud na Čenejskom salašu", "Platan u dvorištu škole "Miloš Crnjanski" u Novom Sadu" i "Američki platan u Futogu".

U 2007. godini će se razmatrati programi zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara, vršiti nadzor nad realizacijom aktivnosti iz usvojenih programa i, u skladu sa mogućnostima, finansijski pomagati realizaciji prioritetnih programskih aktivnosti.

U 2007. godini se očekuje završetak procedure za trajnu zaštitu Kameničkog parka.

IV. Naučnoistraživačke programe i projekte

3.000.000,00 dinara

Na osnovu konkursa objavljenog u sredstvima javnog informisanja, sufinansiraće se naučnoistraživački projekti iz oblasti životne sredine, za koje postoji potreba i interes da se realizuju na teritoriji Grada Novog Sada, a koji daju primenljive naučne rezultate u kraćem vremenskom periodu, uz konkretna rešenja koja doprinose zaštiti i unapređivanju životne sredine na teritoriji Grada.

V. Obrazovne aktivnosti i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine

5.000.000,00 dinara

U cilju podizanja nivoa obrazovanja, jačanja svesti i popularizacije zaštite životne sredine, Uprava za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Uprava) će, sredstvima u ukupnom iznosu od 2.000.000,00 dinara, samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima, organizovati ili učestvovati u predavanjima, seminarima, tribinama, skupovima, manifestacijama iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i obeležavanju značajnih datuma i događaja:

- Sajmovi zaštite životne sredine,

- Dan planete Zemlje,

- Svetski dan zaštite životne sredine,

- Dan Dunava,

- Novosadsko proleće,

- Novosadska jesen,

- Festival meda,

- Tesla fest,

- Evropski aerobiološki kurs,

- Novogodišnje kićenje jelke, kao i drugih značajnih datuma i događaja.

Obrazovne i druge aktivnosti koje doprinose jačanju svesti o potrebi zaštite životne sredine sufinansiraće se i sredstvima u ukupnom iznosu od 3.000.000,00 dinara, a na osnovu konkursa objavljenog u sredstvima javnog informisanja.

VI. Informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine

1.400.000,00 dinara

U cilju redovnog, blagovremenog, potpunog i objektivnog obaveštavanja javnosti o stanju životne sredine, javnosti rada Uprave i jačanja svesti o značaju zaštite životne sredine, nastaviće se štampanje Ekobiltena i kontinuirano inoviranje Internet stranice Uprave. Istovremeno će se raditi na obaveštavanju javnosti o stanju životne sredine putem sredstava javnog informisanja.

VII. Troškove realizacije Programa

650.000,00 dinara

Obezbeđivanje uslova za realizaciju programskih aktivnosti.

4. Finansiranje, odnosno sufinansiranje aktivnosti iz tačke 3. ovog programa, vršiće se u zavisnosti od priliva sredstava prikupljenih u skladu sa Odlukom o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada, odnosno priliva namenski ustupljenih sredstava u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 135/2004).

5. Kada se prihodi ne ostvaruju u planiranom iznosu Gradonačelnik Grada Novog Sada utvrđuje prioritetne aktivnosti.

6. Realizaciju Programa i nadzor nad izvršavanjem ugovornih obaveza i realizaciju pojedinačnih programa i projekata sprovodi Uprava.

7. Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".