ODLUKA

O USLOVIMA POD KOJIMA SE MOGU REPRODUKOVATI NOVČANICE I KOVANI NOVAC

("Sl. glasnik RS", br. 24/2007)

1. Ovom odlukom uređuju se uslovi pod kojima se mogu reprodukovati novčanice i kovani novac koje Narodna banka Srbije izdaje u skladu sa Zakonom o Narodnoj banci Srbije.

Pod novčanicima i kovanim novcem iz stava 1. ove tačke podrazumevaju se novčanice i kovani novac koji su u opticaju, kao i novčanice i kovani novac koji su povučeni iz opticaja.

2. Reprodukovanjem novčanice, u smislu tačke 1. stav 1. ove odluke, smatra se svaki štampanjem ili drugim postupkom (kopiranjem, preštampavanjem i dr.) umnožen crtež, slika ili bilo koji drugi oblik prikazivanja (u istim ili različitim dimenzijama) cele novčanice ili nekog njenog dela, tj. elemenata novčanice koji su predviđeni propisom kojim se utvrđuju osnovna obeležja novčanice.

3. Novčanica se može reprodukovati po prethodno pribavljenoj saglasnosti Narodne banke Srbije.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, novčanica se može reprodukovati i bez saglasnosti iz tog stava ako je očigledno da nije reč o pravoj novčanici, odnosno u sledećim slučajevima:

- ako je reprodukovano samo lice ili naličje novčanice, a dužina, odnosno širina reprodukovane novčanice iznosi 125% ili više, odnosno 75% ili manje u odnosu na stvarnu veličinu novčanice;

- ako su reprodukovani i lice i naličje novčanice a dužina i širina reprodukovane novčanice iznosi 200% ili više, odnosno 50% ili manje u odnosu na stvarnu veličinu novčanice;

- ako je reprodukovan samo deo novčanice, tj. neki njen element, i to na pozadini koja se bitno razlikuje od originalnog dizajna novčanice;

- ako je novčanica reprodukovana na papiru, odnosno drugom materijalu koji se potpuno razlikuje od onog koji se koristi za izradu novčanica.

4. Saglasnost iz tačke 3. ove odluke Narodna banka Srbije daje na osnovu podnetog zahteva, uz koji se dostavlja i detaljan opis reprodukovane novčanice.

Pri odlučivanju o zahtevu iz stava 1. ove tačke, Narodna banka Srbije naročito ceni da li način na koji je novčanica reprodukovana može izazvati zabunu da je u pitanju prava novčanica ili može naneti štetu ugledu Narodne banke Srbije.

5. Reprodukovanjem kovanog novca u smislu tačke 1. stav 1. ove odluke smatra se reprodukovanje koje se vrši u sledećim slučajevima:

- na slikama i crtežima kovanog novca, kao i u filmovima u kojima je prikazan;

- ako je reprodukovan na materijalu potpuno različitom od materijala od kog se kovani novac izrađuje;

- ako je reprodukovanjem uvećan najmanje 100%, odnosno umanjen najmanje 50% u odnosu na stvarnu veličinu kovanog novca.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".