ODLUKA

O IZMENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O OSNIVANJU INSTITUTA ZA MOLEKULARNU GENETIKU I GENETIČKO INŽENJERSTVO

("Sl. glasnik RS", br. 24/2007)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Beograd, Vojvode Stepe 444a, organizuje se kao naučnoistraživačka ustanova i posluje u skladu sa propisima kojima se uređuje pravni položaj javnih službi (u daljem tekstu: Institut).

Član 2

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo osnovan je Aktom o osnivanju RO "Centar za genetičko inženjerstvo" koji su 16. maja 1985. godine kao saosnivači zaključili OOUR "Termovent" fabrika termoventilacione i procesne opreme u Beogradu, Rada Neimara 4, u sastavu RO "14. decembar" i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, Studentski trg 16.

Rešenjem Fi-1394/85 od 14. juna 1985. godine ova ustanova je konstituisana kao radna organizacija i upisana u sudski registar, registarski uložak br. 1-2927-00, kao RO "Centar za genetičko inženjerstvo" u osnivanju, Beograd, 29. novembra 142, a rešenjem Fi-1182/87 od 1. jula 1987. godine upisana je promena sedišta u Vojvode Stepe 283.

Rešenjem Fi-1570/89 od 23. juna 1989. godine Institut je promenio naziv u Radna organizacija Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo sa p.o. Beograd, Vojvode Stepe 283.

Rešenjem broj VI-Fi-16645/2000 od 6. februara 2001. godine Institut je izvršio promenu registrovanog sedišta, uskladio naziv, izvršio proširenje delatnosti i usklađivanje sa Zakonom o preduzećima i Zakonom o klasifikaciji delatnosti i registru jedinica razvrstavanja kao: Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Beograd, Vojvode Stepe 444a.

Na osnovu Rešenja Ministarstva za nauku i tehnologiju broj 660-02-00022/93-02 od 12. jula 1994. godine o utvrđivanju ispunjenosti uslova za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti radi ostvarivanja opšteg interesa, Institut je upisan u Registar naučnoistraživačkih organizacija.

Na osnovu Zaključka Vlade 05 broj 46-10013/2006 od 23. novembra 2006. godine, kojim je utvrđen udeo državne svojine u sredstvima koja koristi Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo od 100%, Republička direkcija za imovinu Republike Srbije i Institut su zaključili Sporazum o utvrđivanju udela državne svojine u sredstvima koja koristi Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo br. 46-296/06 od 7. decembra 2006. godine, a kojim je Republika Srbija preuzela osnivačka i upravljačka prava srazmerno udelu državnog kapitala.

II PODACI O OSNIVAČU

Član 3

Osnivač Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo jeste Republika Srbija, za koju na osnovu zakonskog ovlašćenja osnivačka prava vrši Vlada, Beograd, Nemanjina 11 (u daljem tekstu: osnivač).

III NAZIV I SEDIŠTE

Član 4

Institut posluje pod nazivom: Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Skraćeni naziv na srpskom jeziku je IMGGI.

Sedište Instituta je u Beogradu, ulica Vojvode Stepe broj 444a.

IV PEČAT I ŠTAMBILJ INSTITUTA

Član 5

Institut ima svoj pečat i štambilj.

Pečat je okruglog oblika, prečnika 30 mm, u kome je u koncentričnom krugu u dva reda upisan naziv na srpskom jeziku ćiriličkim pismom: Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, a u sredini kruga Beograd.

Štambilj je pravougaonog oblika, dimenzija 55x25 mm, na kome je upisan naziv na srpskom jeziku ćiriličkim pismom: Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Pored naziva štambilj sadrži i prostor za upisivanje broja predmeta, datuma zavođenja odluke odnosno akta u delovodni protokol i naziv Beograd.

Odlukom koju donosi direktor Instituta utvrđuje se način upotrebe i čuvanja pečata i štambilja.

V DELATNOST INSTITUTA

Član 6

Pretežna delatnost Instituta je:

73101

Istraživanje i eksperimentalni razvoj u prirodno-matematičkim naukama.

Pored delatnosti iz stava 1. ovog člana, Institut obavlja i sledeće delatnosti:

22110

Izdavanje knjiga, brošura, muzičkih knjiga i drugih publikacija

22130

Izdavanje časopisa i sličnih periodičnih izdanja

22150

Ostala izdavačka delatnost

24410

Proizvodnja osnovnih farmaceutskih sirovina (i deponovanje mikroorganizama)

24420

Proizvodnja farmaceutskih preparata

24660

Proizvodnja ostalih hemijskih proizvoda, na drugom mestu nepomenuta (proizvodnja biološki aktivnih supstanci za prehrambenu i hemijsku industriju)

72400

Izgradnja baza podataka

73103

Istraživanje i eksperimentalni razvoj u biotehničkim naukama

73105

Istraživanje i eksperimentalni razvoj u multidisciplinarnim naukama

73109

Istraživanje i eksperimentalni razvoj u nepomenutim prirodnim naukama

73202

Istraživanje i eksperimentalni razvoj u humanističkim naukama

74112

Poslovi veštačenja u oblasti molekularne genetike i genetičkog inženjerstva

74130

Istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja

74300

Tehničko ispitivanje i analiza

80329

Ostale visokoškolske ustanove

Institut obavlja poslove spoljnotrgovinskog prometa i usluge u spoljnotrgovinskom prometu iz okvira svoje delatnosti, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

VI OSNOVNI KAPITAL

Član 7

Osnovni kapital Instituta čine pokretne i nepokretne stvari, novčana sredstva, hartije od vrednosti, imovinska prava i druga sredstva, koja prema bilansu stanja na dan 31. decembra 2005. godine iznose 215.552.084,61 dinara.

Član 8

Institut posluje sredstvima u državnoj svojini.

VII ZASTUPANJE INSTITUTA

Član 9

Institut u poslovima unutrašnjeg i spoljnotrgovinskog prometa zastupa direktor bez ograničenja u skladu sa zakonom.

Direktor može, u okviru svojih ovlašćenja, dati drugom licu pisano punomoćje za zastupanje Instituta.

VIII ORGANI INSTITUTA

Član 10

Organi Instituta su: Upravni odbor i direktor.

Član 11

Stručni organ Instituta je Naučno veće.

Član 12

Upravni odbor Instituta ima osam članova koje imenuje osnivač, od kojih četiri člana određuje osnivač, kao svoje predstavnike, a ostale članove predlaže naučno veće iz reda istraživača u naučnom zvanju zaposlenih u Institutu.

Upravni odbor ima predsednika i zamenika predsednika.

Predsednika Upravnog odbora imenuje osnivač, iz reda svojih predstavnika u Upravnom odboru.

Zamenika predsednika Upravnog odbora imenuje i razrešava Upravni odbor iz reda članova koje predlaže naučno veće Instituta.

Mandat predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora traje četiri godine.

Akt o razrešenju predsednika i članova Upravnog odbora donosi osnivač.

Član 13

Upravni odbor:

1) donosi Statut Instituta, uz prethodno pribavljenu saglasnost ministarstva nadležnog za naučnoistraživačku delatnost;

2) odlučuje o poslovanju Instituta;

3) usvaja izveštaj o poslovanju i godišnji obračun;

4) donosi program i plan rada Instituta, na predlog direktora Instituta;

5) imenuje i razrešava direktora;

6) odlučuje o korišćenju sredstava, u skladu sa zakonom;

7) vrši druge poslove, u skladu sa zakonom i statutom.

Član 14

Direktor rukovodi Institutom, u skladu sa zakonom.

Direktor se imenuje na osnovu javnog konkursa, na četiri godine, iz reda istraživača u naučnom zvanju koji su kompetentni za naučnu oblast kojom se Institut bavi.

Direktor je u radnom odnosu u Institutu, sa punim radnim vremenom.

Direktora imenuje Upravni odbor, na obrazložen predlog naučnog veća i uz prethodno pribavljenu saglasnost ministra nadležnog za naučnoistraživačku delatnost.

IX AKTI INSTITUTA

Član 15

Statut Instituta je osnovni opšti akt Instituta.

U Institutu se donose i drugi opšti akti: Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, kao i drugi opšti akti u skladu sa zakonom.

Pravilnike i odluke kojima se na opšti način uređuju određena pitanja donosi Upravni odbor, ukoliko za donošenje pojedinog opšteg akta nije određena nadležnost direktora Instituta.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Zaposleni u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo nastavljaju da rade u Institutu a svoja prava i obaveze ostvaruju u skladu sa zakonom i opštim aktima Instituta.

Član 17

Do imenovanja direktora Instituta, dužnost direktora obavljaće, u svojstvu vršioca dužnosti direktora Instituta, dr Branka Vasiljević iz Beograda, Bulevar kralja Aleksandra 43, JMBG 2106955715217.

Član 18

Institut će opšte akte uskladiti sa ovom odlukom u roku od tri meseca od dana upisa Instituta u registar nadležnog suda.

Član 19

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".