ODLUKA

O PROCENI I OBRAČUNAVANJU TRŽIŠNE I NETO VREDNOSTI IMOVINE DOBROVOLJNOG PENZIJSKOG FONDA I UTVRĐIVANJU JEDINSTVENE POČETNE VREDNOSTI INVESTICIONE JEDINICE

("Sl. glasnik RS", br. 27/2006 i 24/2007)

1. Ovom odlukom bliže se uređuju način i učestalost procene imovine dobrovoljnog penzijskog fonda (u daljem tekstu: imovina fonda), način i učestalost obračunavanja tržišne vrednosti imovine fonda po kategorijama, kao i način obračunavanja neto vrednosti te imovine, i utvrđuje jedinstvena početna vrednost investicione jedinice za sve fondove.

2. Vrednost imovine fonda čini zbir vrednosti hartija od vrednosti iz portfolija dobrovoljnog penzijskog fonda (u daljem tekstu: fond), nepokretnosti u vlasništvu fonda i depozita novčanih sredstava fonda kod banaka - obračunatih prema poštenoj (fer) vrednosti, koja se određuje u skladu s međunarodnim standardima i ovom odlukom.

3. Poštena vrednost hartija od vrednosti koje čine imovinu fonda početno se obračunava na dan trgovanja po ceni kupovine, koja ne uključuje troškove kupovine, prodaje i prenosa tih hartija.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, poštena vrednost hartija od vrednosti iz tog stava za koje, do dana saldiranja, nisu poznati njihova cena ili broj - obračunava se na dan saldiranja.

4. Poštena vrednost hartija od vrednosti koje izdaju pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji obračunava se kao prosečna dnevna cena ovih hartija ponderisana obimom trgovine tim hartijama na dan određivanja poštene vrednosti. Ako na taj dan nije bilo transakcija ovim hartijama od vrednosti - poštenom vrednošću tih hartija smatra se njihova poštena vrednost obračunata prethodnog dana.

U slučaju da u toku 30 uzastopnih dana nije bilo trgovanja hartijama od vrednosti iz ove tačke, poštena vrednost tih hartija obračunava se na način koji je propisan za dužničke hartije od vrednosti iz tačke 7, odredba pod 2, ove odluke, odnosno na način koji je propisan za akcije iz odredbe pod 3 te tačke.

5. Za dužničke hartije od vrednosti koje izdaju Republika Srbija ili Narodna banka Srbije, poštenom vrednošću tih hartija smatra se njihova cena u trenutku zaključenja dnevnog trgovanja na organizovanom tržištu u Republici Srbiji na kome se obavlja promet tih hartija na dan obračunavanja. Ako se ovim hartijama od vrednosti nije trgovalo tog dana - poštenom vrednošću tih hartija smatra se njihova cena u trenutku zaključenja dnevnog trgovanja na organizovanom tržištu u Republici Srbiji na kome se obavlja promet ovih hartija prethodnog dana trgovanja.

U slučaju da se hartijama od vrednosti iz ove tačke nije trgovalo poslednjih 30 uzastopnih dana ili se njima ne trguje na organizovanom tržištu u Republici Srbiji, poštena vrednost tih hartija obračunava se u skladu s tačkom 7, odredba pod 1, ove odluke.

6. Za hartije od vrednosti kojima se trguje na tržištima država članica Evropske unije i država članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) - poštenom vrednošću tih hartija smatra se njihova poslednja cena koja je na berzanskim tržištima na kojima se njima trgovalo ponuđena u 15,00 časova po našem vremenu na dan obračunavanja. Ako na ovaj dan nije ponuđena cena za ove hartije od vrednosti, poštenom vrednošću tih hartija smatra se poslednja ponuđena cena tih hartija. Ako nije ponuđena nijedna cena za ove hartije u poslednjih 30 uzastopnih dana trgovanja - poštena vrednost tih hartija obračunava se na način koji je propisan za dužničke hartije od vrednosti iz tačke 7, odredba pod 2, ove odluke, odnosno na način koji je propisan za akcije iz odredbe pod 3 te tačke.

7. U slučaju da se poštena vrednost hartija od vrednosti ne može utvrditi na način propisan u tač. 4, 5. i 6. ove odluke, obračunava se na sledeći način:

1) poštena vrednost dužničkih hartija od vrednosti koje izdaju ili za koje garantuju Republika Srbija ili Narodna banka Srbije, odnosno države i centralne banke država članica Evropske unije i OECD-a obračunava se diskontovanjem tokova gotovine, pri čemu se u obračunu kao diskontna stopa koristi preovlađujuća tržišna kamatna stopa za te dužničke hartije od vrednosti koje imaju isti ili približan rok dospeća i izdavaoca sa istim kreditnim rejtingom;

2) poštena vrednost dužničkih hartija od vrednosti koje izdaju pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji i dužničkih hartija od vrednosti koje izdaju pravna lica sa sedištem u državama članicama Evropske unije ili OECD-a obračunava se diskontovanjem tokova gotovine, pri čemu se u obračunu kao diskontna stopa koristi preovlađujuća tržišna kamatna stopa za te dužničke hartije od vrednosti koje imaju isti ili približan rok dospeća i izdavaoca sa istim kreditnim rejtingom;

3) poštenom vrednošću akcija koje izdaju pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji i akcija stranih pravnih lica sa sedištem u državama članicama Evropske unije ili OECD-a smatra se njihova cena utvrđena metodom neto knjigovodstvene vrednosti.

8. Poštena vrednost novčanih depozita kod banaka i depozitnih potvrda obračunava se u skladu sa stanjem na njihovom računu, uključujući i dospelu i nenaplaćenu kamatu i dospeli i nenaplaćeni prihod od ulaganja.

9. Poštena vrednost nepokretnosti u koje se ulaže imovina fonda obračunava se na osnovu njihove vrednosti koju proceni ovlašćeni procenjivač, u skladu sa zakonom, pri čemu ta procena ne može biti starija od 30 dana od dana ovog obračunavanja.

10. Vrednost imovine fonda koja je iskazana u stranoj valuti preračunava se u dinarsku protivvrednost, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan obračuna.  

11. Ako se troškovi iz tačke 3. ove odluke naplate iz imovine fonda, društvo za upravljanje fondom dužno je da fondu nadoknadi te troškove, i to ako su nastali od 1. do 15. u mesecu - do 20. u tom mesecu, a ako su nastali od 16. u mesecu do kraja meseca - do 5. u narednom mesecu.

12. Jedinstvena početna vrednost investicione jedinice za sve fondove utvrđuje se u iznosu od 1.000 dinara.

13. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. aprila 2006. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama
Odluke o proceni i obračunavanju tržišne i neto vrednosti imovine dobrovoljnog penzijskog fonda i utvrđivanju jedinstvene početne vrednosti investicione jedinice

("Sl. glasnik RS", br. 24/2007)

5. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".