UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENJE ODLUKE O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA PLATNOG PROMETA SA INOSTRANSTVOM

("Sl. glasnik RS", br. 24/2007)

 

I OPŠTE ODREDBE

1. Ovim uputstvom propisuju se bliži uslovi i način sprovođenja Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom (u daljem tekstu: Odluka).

Platni promet sa inostranstvom obuhvata plaćanja, naplaćivanja i prenose po tekućim i kapitalnim poslovima u devizama i dinarima između rezidenata i nerezidenata.

Platni promet sa inostranstvom vrši se instrumentima plaćanja koji se primenjuju u međunarodnom platnom prometu, uz primenu međunarodnih pravila i standarda iz područja bankarstva, kao i uz korišćenje naloga propisanih ovim uputstvom.

2. Platni promet sa inostranstvom obavlja se preko računa propisanih u tački 2. Odluke i usklađenih sa odredbama odluke kojom se uređuje jedinstvena struktura za identifikaciju i klasifikaciju računa i plan računa za primenu međunarodnih pravila i IBAN standarda.

Banka je obavezna da evidentira vreme prijema svih naloga za plaćanje prema inostranstvu, odnosno naplatu iz inostranstva, kao i potvrda primljenih naplata o pokriću - osim ako je za te naloge koristila SWIFT tehnologiju.

3. Banka devizne račune rezidenata i nerezidenata vodi u skladu s propisom kojim se uređuju analitički računi u Kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije, a Narodna banka Srbije - u skladu s Kontnim okvirom propisanim za Narodnu banku Srbije.

Banka devizne račune vodi u devizama i u dinarskoj protivvrednosti tih deviza preračunatoj po zvaničnom srednjem kursu.

4. Bankom naplate smatra se banka koja prima sredstva na svoj račun u inostranstvu ili prima efektivni strani novac, kao i banka koja vodi račun nerezidenta na čiji se teret vrši plaćanje.

Bankom isplate smatra se banka koja rezidentu, odnosno nerezidentu odobri račun ili isplati sredstva.

5. Banke su obavezne da Narodnoj banci Srbije dostavljaju podatke i izveštaje o obavljenim transakcijama sa inostranstvom - na način i u rokovima propisanim ovim uputstvom, kao i po dinamici izveštavanja utvrđenoj u Prilogu 1 tog uputstva.

Kod obavljanja platnog prometa sa inostranstvom koriste se:

- Šifarnik osnova naplate, plaćanja i prenosa u platnom prometu sa inostranstvom - Prilog 2;

- Šifarnik istrumenata plaćanja - Prilog 3;

- Posebne šifre rezidenata (matični brojevi) - Prilog 4;

- Šifarnik valuta i Šifarnik zemalja - navedenih u nomenklaturama koje prati Institut za standardizaciju Srbije a objavljene su na sajtu Narodne banke Srbije.

Prilozi iz ove tačke odštampani su uz ovo uputstvo i njegov su sastavni deo.

II PLATNI PROMET U DEVIZAMA

Naplate iz inostranstva

6. Naplatom iz inostranstva smatraju se sredstva ostvarena po osnovu tekućih i kapitalnih poslova s nerezidentima.

Naplata doznakom i inkasom dokumenata

7. Banka je obavezna da račun korisnika naplate naveden u nalogu nerezidenta odobri najkasnije u roku iz tačke 4. stav 3. Odluke ako je primila izveštaj strane banke da su devize odobrene računu banke i ako je od korisnika naplate dobila podatak o osnovu naplate, kao i podatke neophodne za izvršenje isplate po naplati - uz koje je priložen dokument ako je on propisan kao uslov izvršenja isplate.

Nalogom iz stava 1. ove tačke smatra se nalog strane banke koji sadrži sve podatke potrebne za obradu tog naloga u skladu sa ovim uputstvom.

Kad je korisnik naplate fizičko lice, podatak o šifri osnova naplate banka može popuniti na osnovu podataka navedenih u nalogu nerezidenta fizičkog lica, a kad je u pitanju nerezident pravno lice, banka postupa u skladu sa stavom 1. ove tačke.

Kad u nalogu nerezidenta nije naveden račun korisnika naplate, banka postupa u skladu s tačkom 6. Odluke.

8. Ako se naplata vrši po osnovu kreditnog posla sa inostranstvom, osim po kratkoročnom oročenom bankarskom depozitu - banka može odobriti račun korisnika naplate samo na osnovu potvrde Narodne banke Srbije o izvršenom evidentiranju tog kreditnog posla, odnosno na osnovu sledećih dokumenata koje je korisnik naplate dužan da dostavi:

- pri korišćenju finansijskog i subordiniranog kredita koje rezident uzima od nerezidenta - overene KZ obrasce na kojima je kredit evidentiran;

- pri naplati glavnice i kamate po kreditu koji rezident odobrava nerezidentu - overene KO obrasce na kojima je kredit evidentiran.

Korisnik naplate je obavezan da dokumente iz stava 1. ove tačke čuva za sopstvene potrebe i za potrebe nadležnih kontrolnih organa, a kopiju tih dokumenata zadržava banka.

9. Ako banci naplate nisu dostavljeni podaci i propisani dokumenti neophodni za izvršenje isplate po naplati u skladu s tač. 7. i 8. ovog uputstva, banka, po osnovu obaveze za neizvršene isplate, opštim deviznim nalogom (slog - 66) odobrava račun 57909, uz primenu šifre osnova 909.

Banka iz stava 1. ove tačke obavezna je da po nalogu korisnika naplate, odmah posle ispunjenja uslova za izvršenje isplate po naplati, stornira opšti devizni nalog s šifrom osnova 909 i ispostavi nalog za naplatu (slog - 60), sa odgovarajućom šifrom osnova, ili da, ako ti uslovi nisu ispunjeni, ova sredstva u istom iznosu vrati banci od koje ih je primila - opštim deviznim nalogom (slog - 77), šifra osnova 109.

10. Naplatu iz inostranstva banka obrađuje nalogom za naplatu (slog - 60), koji sadrži neophodne elemente propisane ovim uputstvom.

Ako rezident korisnik naplate utvrdi grešku u obaveštenju o naplati iz inostranstva (npr. kod šifre osnova naplate), banka šifru osnova može ispraviti na nalogu za naplatu (slog - 60) ako nalog još nije poslat Narodnoj banci Srbije, i to kroz izveštaj banke za potrebe statistike. U suprotnom, banka je dužna da, na zahtev korisnika naplate, u tekućoj godini izvrši storno pogrešnog naloga i ispostavi nov ispravan nalog.

11. Kad je banka naplate istovremeno i banka isplate, knjiženje vrši na teret računa 005, odnosno 006 a u korist računa 5430, 5431 ili 5432, odnosno računa iz tačke 3. ovog uputstva. Naplate u devizama banka obrađuje nalogom za naplatu (slog - 60) kad je korisnik naplate rezident, sa odgovarajućom šifrom osnova naplate, ili opštim deviznim nalogom (slog - 66), šifre osnova 501, odnosno 502 kad je korisnik uplate nerezident.

12. Kad banka naplate nije istovremeno i banka isplate, obavezna je da, najkasnije narednog radnog dana od dana prijema pokrića, obavesti banku isplate o primljenoj naplati i sredstva prenese na tu banku.

Banka naplate prima sredstva iz inostranstva na račun 005 opštim deviznim nalogom (slog - 66), šifra osnova 562, navodeći matični broj banke isplate, šalje banci isplate SWIFT poruku 103 (s popunjenim poljima 50 i 52) i sredstva prenosi opštim deviznim nalogom (slog - 77), šifra osnova 162.

Banke koje su međusobno povezane s drugim bankama u Republici Srbiji preko računa 4510 i 0042, knjiženje vrše opštim deviznim nalogom (slog - 66), šifra osnova 569.

Kad je banka naplate agent na osnovu ugovora banke sa inostranim penzijskim fondom o distribuciji penzija drugim bankama u Republici Srbiji kod kojih se vode računi klijenata korisnika naplate po osnovu penzije - ta banka prima sredstva iz inostranstva nalogom za naplatu (slog - 60), šifra osnova 800, navodeći svoj matični broj u nalogu kao korisnik naplate. Primljena sredstva ova banka prenosi banci isplate opštim deviznim nalogom (slog - 77), šifra osnova 162. Banka isplate sredstva prima opštim deviznim nalogom (slog - 66), šifra osnova 562, u korist korisnika naplate.

13. Banka isplate prima sredstva na račun 005 preko računa 0042 nalogom za naplatu (slog - 60), sa odgovarajućom šifrom osnova naplate kad je korisnik naplate rezident, u korist računa iz tačke 3. ovog uputstva, ili opštim deviznim nalogom (slog - 66), šifre osnova 501, odnosno 502 kad je korisnik uplate nerezident, u korist računa 5430, 5431 ili 5432.

Banka naplate je obavezna da banci isplate, na zahtev banke isplate, najkasnije u roku od dva radna dana od dana podnetog zahteva, obezbedi pokriće na računima 005 ili 006.

14. Banka je obavezna da korisniku naplate čiji je račun odobrila u skladu sa Odlukom dostavi izvod o stanju i prometu tog računa, a, po potrebi, i druge dokumente (npr. nalog na osnovu kog je primljena naplata).

15. U slučaju da korisnik naplate iz tač. 7. i 8. ovog uputstva istovremeno nije i krajnji korisnik sredstava po izvršenoj naplati iz inostranstva - obavezan je da, istog ili narednog radnog dana od dana prijema obaveštenja o izvršenoj naplati, banci dostavi zahtev za transfer sredstava u korist računa krajnjeg korisnika. Banka taj transfer izvršava opštim deviznim nalogom, u roku iz tačke 5. stav 4. Odluke.

Naplata akreditivom

16. Naplatu iz inostranstva koja je izvršena akreditivom banka obrađuje u skladu s tačkom 7. ovog uputstva. Istovremeno sa akreditivnim dokumentima, korisnik naplate obavezan je da banci dostavi i podatke za statistiku Narodne banke Srbije.

Kad se naplata vrši pokrivenim akreditivom, pre obrade iz stava 1. ove tačke, primljeno pokriće za otvoreni akreditiv banka knjiži na teret računa 005 a u korist odgovarajućeg depozitnog računa strane banke - i to nalogom za naplatu (instrument plaćanja 3, šifra osnova 514), a naplata po akreditivu knjiži se na teret depozitnog računa strane banke 5530, 5532 ili 5534 a u korist računa iz tačke 3. ovog uputstva.

17. Potvrđeni loro akreditiv banka knjiži vanbilansno.

Naplata čekom

18. Naplatu iz inostranstva čekom plativim posle prezentacije, banka obrađuje na način iz tačke 7. ovog uputstva, a knjiženje vrši na teret računa 0070 a u korist računa iz tačke 3. tog uputstva. Istovremeno s čekom, korisnik naplate obavezan je da banci dostavi i podatke za statistiku Narodne banke Srbije.

Otkupljeni ček banka šalje u inostranstvo, radi naplate, i tu promenu knjiži opštim deviznim nalogom (šifra osnova 115), na teret računa 0071 a u korist računa 0070.

Obradu naplate iz inostranstva za ček banka vrši nalogom za naplatu (šifra osnova 515), a knjiženje na teret računa 005 a u korist računa 0071.

Čekove koje posle prezentacije nije otkupila, banka šalje stranoj banci na inkaso. Posle prijema naplate inkaso čeka, banka vrši obradu naplate na način iz tačke 7. ovog uputstva.

Naplata u efektivnom stranom novcu

19. Naplatu u efektivnom stranom novcu u skladu s propisom Narodne banke Srbije, banka naplate obrađuje istog dana kad primi efektivni strani novac - nalogom za naplatu (slog - 60) koji sadrži elemente propisane ovim uputstvom i uz zaduženje računa 006 na način iz tač. 11, odnosno 12. tog uputstva.

Plaćanja prema inostranstvu

20. Plaćanja prema inostranstvu banka obavlja na osnovu naloga za plaćanje rezidenta (slog - 70).

21. Banka izvršava nalog za plaćanje u inostranstvo:

- koji sadrži elemente propisane ovim uputstvom;

- koji je potpisalo ovlašćeno lice nalogodavca i koji je nalogodavac overio pečatom, odnosno na kome postoji kvalifikovani elektronski potpis;

- za koji je banci obezbeđeno pokriće;

- uz koji su priloženi dokumenti na osnovu kojih se vrši plaćanje u skladu s propisima, a naročito oni navedeni u tač. 22, 23. i 24. ovog uputstva.

Nalogodavac je obavezan da banci dostavi dokument/dokumente iz stava 1. ove tačke.

Za autentičnost dokumentacije i istinitost posla iz ove tačke odgovara nalogodavac.

Ako je nalogodavac fizičko lice, obavezan je da postupa u skladu sa odredbama ove tačke, s tim što ovaj nalog, po zahtevu tog lica, popunjava banka i nalogodavac ga ne overava pečatom.

22. Ako banka izvršava nalog po osnovu sudskog rešenja, plaćanje vrši po nalogu suda, odnosno na osnovu pravnosnažnog sudskog rešenja (banka u nalogu kao nalogodavca navodi matični broj pravnog lica i osnov plaćanja prema obavezi navedenoj u sudskom rešenju).

23. Dokumenti kojima se dokazuje obaveza plaćanja prema inostranstvu i određuje osnov plaćanja mogu biti:

- kod tekućih poslova - jedinstvena carinska isprava, faktura, profaktura, ugovor, potvrda o reciprocitetu ili drugi dokument relevantan za identifikaciju obaveze;

- kod kapitalnih poslova - odluka ili rešenje nadležnog organa o konkretnom poslu, izvršno rešenje o nasleđivanju, ugovor sa inostranim partnerom, kao i druga dokumentacija specifična za pojedinačni posao iz koje se može utvrditi da posao nije fiktivan ili simuliran.

Kod prenosa sredstava u inostranstvo s računa nerezidenta prilaže se dokaz o izmirenim poreskim obavezama nerezidenta u Republici Srbiji, u skladu s propisima.

24. Radi plaćanja po kreditnom poslu sa inostranstvom, osim po kratkoročnom oročenom bankarskom depozitu, uz nalog za plaćanje, pored dokumenata iz tačke 23. ovog uputstva, nalogodavac je dužan da priloži i potvrdu Narodne banke Srbije o izvršenom evidentiranju tog kreditnog posla, odnosno:

- pri otplati glavnice i kamate po kreditu koji rezident uzima od nerezidenta - overene KZ obrasce na kojima je kredit evidentiran;

- pri korišćenju finansijskog kredita koji rezident odobrava nerezidentu - overene KO obrasce na kojima je kredit evidentiran.

Pri otplati obaveza po kreditnim poslovima sa inostranstvom po kojima je Narodna banka Srbije agent, nalogodavac prilaže kopiju dokumenta o uplati pokrića izvršenoj najranije četiri radna dana a najkasnije jedan radni dan pre dana dospeća obaveze.

Nalogodavac je obavezan da dokumente iz st. 1. i 2. ove tačke čuva za svoje potrebe i za potrebe nadležnih kontrolnih organa, a kopije tih dokumenata zadržava banka.

25. Ako iznos plaćanja u državu članicu Evropske unije ne prelazi 50.000 evra, banka je obavezna da, pre nego što primi nalog, pismeno ili elektronski obavesti nalogodavca:

- o tome koliko je vremena potrebno da sredstva budu na računu banke korisnika plaćanja, pri čemu mora biti jasno naveden početak tog perioda;

- o tome koliko je vremena (okvirno) potrebno da banka korisnika plaćanja odobri njegov račun;

- o načinu obračunavanja provizije i ostalih troškova koje plaća nalogodavac;

- o datumu s kojim će biti zadužen račun banke (datum valute);

- o postupku koji nalogodavac može preduzeti u slučaju eventualne žalbe, odnosno zahteva za naknadu štete;

- o primenjenim kursevima (u slučaju konverzije evra).

Banka je obavezna da po osnovu izvršenog plaćanja iz stava 1. ove tačke nalogodavcu dostavi sledeće podatke:

- referentni broj koji identifikuje transakciju (referenca);

- iznos plaćanja bez troškova;

- iznos provizije i ostalih troškova koji idu na teret nalogodavca;

- devizni kurs, u slučaju konverzije evra u drugu valutu;

- datum valute.

26. Banka izvršava nalog za plaćanje u roku propisanom tačkom 8. Odluke.

Plaćanje doznakom i inkasom dokumenata

27. Kad banka plaćanje prema inostranstvu vrši doznakom ili inkasom dokumenata - knjiži ga na teret računa iz tačke 3. ovog uputstva a u korist računa 005, 006, 5430, 5431 i 5432.

Ako je nalogodavac fizičko lice koje pokriće za plaćanje prema inostranstvu obezbeđuje uplatom efektivnog stranog novca - do izvršenja tog plaćanja banka ovo pokriće vodi na računu 542.

Plaćanje akreditivom

28. Banka otvara akreditiv na zahtev nalogodavca, a otvaranje knjiži vanbilansno.

Nalogodavac je obavezan da pokriće za plaćanje po akreditivu obezbedi najkasnije na dan plaćanja iz akreditiva, i to se pokriće knjiži opštim deviznim nalogom na teret računa iz tačke 3. ovog uputstva a u korist računa 55060 ili 55061.

29. Ako banka obezbeđuje pokriće za konfirmaciju u inostranstvu, to pokriće knjiži opštim deviznim nalogom na teret računa 2950 a u korist računa 005 ili 5430, navodeći šifru osnova 411.

30. Izvršeno plaćanje akreditivom knjiži se nalogom za plaćanje (instrument plaćanja 3) na teret računa 55060, 55061 ili nekog drugog računa pokrića a u korist računa 2950, ili na teret računa 55060, 55061 ili nekog drugog računa pokrića a u korist računa 005 ili 5430, uz navođenje odgovarajuće šifre osnova.

Za vraćanje sredstava deponovanih po osnovu konfirmacije ili za neiskorišćeni deo akreditiva, odnosno za akreditiv koji nije korišćen - knjiženje se vrši opštim deviznim nalogom na teret računa 005 ili 5430 a u korist računa 2950, uz navođenje šifre osnova 411, kao i na teret računa 55060, 55061 ili nekog drugog računa pokrića a u korist računa iz tačke 3. ovog uputstva.

Banka zatvaranje akreditiva knjiži vanbilansno.

Plaćanje čekom

31. Plaćanje prema inostranstvu čekom koji izda banka vrši se na osnovu naloga za plaćanje.

Banka pri izdavanju čeka knjiženje vrši na teret računa iz tačke 3. ovog uputstva a u korist računa 5807.

Posle izvršenog plaćanja prema inostranstvu čekom, banka knjiženje vrši na teret računa 5807 a u korist računa 005 ili 5430, navodeći odgovarajuću šifru osnova.

Posebni poslovi

Kupoprodaja hartija od vrednosti preko kastodi banke, odnosno ovlašćenog društva

32. Za kupovinu hartija od vrednosti stranih izdavalaca, odnosno domaćih hartija od vrednosti koje glase na stranu valutu a izdaju se u inostranstvu, rezident daje nalog kastodi banci, odnosno ovlašćenom brokersko dilerskom društvu (pravnom licu ili banci) za trgovanje hartijama od vrednosti (u daljem tekstu: ovlašćeno društvo) i pokriće uplaćuje u korist posebnog namenskog računa kastodi banke, odnosno ovlašćenog društva za kupovinu hartija od vrednosti. Plaćanja preko kastodi banke, odnosno ovlašćenog društva vrše se nalogom za plaćanje (slog - 70), uz upisivanje naziva i matičnog broja kastodi banke, odnosno ovlašćenog društva, koji banka izvršava u skladu s tač. 20. i 21. ovog uputstva.

33. Kod trgovanja hartijama od vrednosti, rezident ne mora pre izvršenja plaćanja pribaviti dokumentaciju koja određuje osnov i dokazuje obavezu plaćanja, ali nalogodavac (kastodi banka, odnosno ovlašćeno društvo) mora u ime i za račun rezidenta pribaviti odgovarajuću dokumentaciju uz obavezu da ona bude dostavljena banci, odnosno rezidentu.

34. Za prodaju hartija od vrednosti domaćih izdavalaca, rezident nalog za prodaju daje kastodi banci, odnosno ovlašćenom društvu. Naplatu po osnovu prodaje ovih hartija od vrednosti banka obrađuje nalogom za naplatu (slog - 60), uz navođenje matičnog broja kastodi banke, odnosno ovlašćenog društva, u skladu s tač. 6. i 7. ovog uputstva.

Službeno putovanje u inostranstvo

35. Troškove službenog putovanja u inostranstvo nalogodavac obračunava u devizama. Nalogodavac rezident daje banci nalog za plaćanje (slog - 70), šifra osnova 340, i navodi ime lica koje službeno putuje u inostranstvo i kome se po tom osnovu akontacija troškova službenog puta može isplatiti nostro čekom, stranim putničkim čekom ili u efektivnom stranom novcu, kao i po osnovu korišćenja platne biznis kartice.

U slučaju da lice iz stava 1. ove tačke efektivni strani novac ne preuzima u banci, u nalogu za plaćanje se, u rubrici 12, navodi ime, prezime i broj lične karte lica koje će preuzeti ova sredstva.

36. Posle obavljenog službenog putovanja u inostranstvo, rezident obračunava putne troškove.

Ako se obračunom iz stava 1. ove tačke utvrdi da je isplaćena akontacija manja od obračunatih troškova - razlika do iznosa putnih troškova utvrđenog konačnim obračunom uplaćuje se na devizni račun fizičkog lica koje je službeno putovalo u inostranstvo u skladu s tačkom 35. ovog uputstva.

Ako se obračunom iz stava 1. ove tačke utvrdi da je isplaćena akontacija veća od obračunatih troškova - rezident je obavezan da utvrđenu razliku u stranom efektivnom novcu ili čekovima preda banci, radi povraćaja sredstava na račun. Banka ta sredstva prima i knjiži kao povraćaj izvršenog plaćanja - nalogom za naplatu (slog - 60), instrument plaćanja 6, šifra osnova 340, u korist računa iz tačke 3. ovog uputstva.

Banka će isplatu, odnosno uplatu iz st. 2. i 3. ove tačke izvršiti na osnovu naloga, odnosno odgovarajućeg zahteva rezidenta.

Prodaja stranih putničkih čekova

37. Prodaju stranog putničkog čeka banka knjiži na teret računa iz tačke 3. ovog uputstva a u korist računa 57923. Kad banka prodati strani putnički ček plati stranoj banci, knjiženje vrši na teret računa 57923 a u korist računa 005.

Storno naplate i plaćanja

38. Naplata iz inostranstva koja je uplaćena kao povraćaj izvršenog plaćanja u inostranstvo obrađuje se nalogom za naplatu (slog - 60), instrument plaćanja 2, pri čemu se navodi šifra osnova plaćanja i odobrava račun rezidenta koji je izvršio to plaćanje, uz odgovarajući dokument kojim se utvrđuje obaveza i razlog vraćanja sredstava.

Plaćanje u inostranstvo u vezi s povraćajem naplate iz inostranstva obrađuje se nalogom za plaćanje (slog - 70), instrument plaćanja 2, i pri tom se navodi šifra osnova naplate. Sredstva se u ovom slučaju vraćaju nerezidentu koji je izvršio plaćanje rezidentu - do onog iznosa i u onoj valuti, kao i onom stranom nalogodavcu i onoj stranoj banci, koji su navedeni u prvobitnom platnom nalogu.

39. Storno naplate i plaćanja kao otklanjanje greške u transakciji vrši se crvenim stornom (iznos s negativnim predznakom).

Platne kartice

40. Banka naplatu po korišćenju platnih kartica knjiži nalogom za naplatu (šifra osnova 532). Posle izvršene naplate, banka knjiženje vrši na teret računa 005 a u korist računa 5407.

Banka plaćanje prema inostranstvu po osnovu platnih kartica knjiži nalogom za plaćanje (slog - 70), šifra osnova 132, na teret računa 5407 a u korist računa 005.

Knjiženja iz st. 1. i 2. ove tačke vrši banka koja je zastupnik platne kartice.

41. Banka zastupnik platne kartice obavezna je da, do 10. u mesecu za prethodni mesec, Narodnoj banci Srbije dostavi:

- za pravna i fizička lica - podatke o ukupnoj mesečnoj potrošnji u inostranim mrežama (izraženo u evrima);

- za kartice stranih izdavalaca u prodajnoj mreži banke - podatke o ukupnoj mesečnoj potrošnji (izraženo u dinarima).

III NAPLATE, PLAĆANJA I PRENOSI U REPUBLICI SRBIJI PREKO DEVIZNIH RAČUNA NEREZIDENATA

Naplate

42. Banka, na zahtev nerezidenta, na teret računa nerezidenta 5430, 5431 ili 5432, a po osnovu tekućih i kapitalnih poslova, plaćanje rezidentu korisniku naplate vrši nalogom za naplatu (slog - 60), uz odgovarajuću šifru osnova naplate, u korist računa iz tačke 3. ovog uputstva.

Kad je banka naplate istovremeno i banka isplate (u slučaju da nerezident i rezident korisnik naplate imaju devizne račune u istoj domaćoj banci), banka, na zahtev nerezidenta, plaćanje vrši na teret računa nerezidenta 5430, 5431 ili 5432 a u korist računa iz tačke 3. ovog uputstva, nalogom za naplatu (slog - 60), uz primenu odgovarajuće šifre osnova naplate.

Kad banka naplate nije istovremeno i banka isplate (u slučaju da nerezident i rezident korisnik naplate imaju devizne račune u različitim domaćim bankama), banka naplate je dužna da, najkasnije narednog radnog dana od dana prijema pokrića, izvesti banku isplate o primljenoj naplati, da sredstva prenese na tu banku i knjiženje izvrši opštim deviznim nalogom (slog - 77), šifra osnova 101, odnosno 102, na teret računa 5430, 5431 ili 5432 a u korist računa 005.

Banka isplate, posle prijema sredstava, knjiženje vrši nalogom za naplatu (slog - 60), uz odgovarajuću šifru osnova naplate, na teret računa 005 a u korist računa rezidenta iz tačke 3. ovog uputstva.

U slučaju prenosa s deviznog računa nerezidenta jedne banke na devizni račun nerezidenta druge banke, knjiženje se vrši opštim deviznim nalogom (slog - 77), uz navođenje šifre osnova 103, na teret računa 5430, 5431 ili 5432 a u korist računa 005. Banka isplate, posle prijema sredstava, knjiženje vrši opštim deviznim nalogom (slog - 66), šifra osnova 503, na teret računa 005 a u korist računa 5430, 5431 ili 5432.

Plaćanja

43. U slučaju da nerezident i rezident (nalogodavac plaćanja) imaju devizne račune u istoj domaćoj banci - banka, po nalogu rezidenta, plaćanje prema nerezidentu po osnovu tekućih i kapitalnih poslova vrši na teret računa iz tačke 3. ovog uputstva a u korist računa nerezidenta 5430, 5431 ili 5432, nalogom za plaćanje (slog - 70), uz primenu odgovarajuće šifre osnova plaćanja.

Ako nerezident i rezident (nalogodavac plaćanja) imaju devizne račune u različitim domaćim bankama, banka, po nalogu rezidenta, plaćanje vrši nalogom za plaćanje (slog - 70), uz odgovarajuću šifru osnova plaćanja, i knjiži ga na teret računa iz tačke 3. ovog uputstva a u korist računa 005.

U slučaju iz stava 2. ove tačke, banka kod koje se vodi račun nerezidenta knjiženje vrši opštim deviznim nalogom (slog - 66), šifra osnova 501, odnosno 502, na teret računa 005 a u korist računa 5430, 5431 ili 5432.

44. Banka može otkupiti devize nerezidenta, na njegov zahtev, u kom slučaju knjiženje vrši na teret računa nerezidenta 5430, 5431 ili 5432, opštim deviznim nalogom (slog - 77), uz navođenje šifre osnova 101, odnosno 102, a knjiženje u korist računa 5030, 5031 ili 5032 vrši opštim deviznim nalogom (slog - 66), uz navođenje šifre osnova 703.

IV NAPLATE, PLAĆANJA I PRENOSI U REPUBLICI SRBIJI PREKO DINARSKIH RAČUNA NEREZIDENATA

Naplate

45. Banka, na zahtev nerezidenta, na teret računa nerezidenta 5030, 5031 ili 5032, a po osnovu tekućih i kapitalnih poslova, plaćanje rezidentu korisniku naplate vrši nalogom za naplatu (slog - 60), uz odgovarajuću šifru osnova naplate, u korist dinarskog računa rezidenta.

Kad je banka naplate istovremeno i banka isplate, knjiženje vrši na teret računa 5030, 5031 ili 5032 a u korist dinarskog računa rezidenta, koristeći nalog za naplatu (slog - 60), i navodi odgovarajuću šifru osnova naplate.

Kad banka naplate nije istovremeno i banka isplate, dužna je da, najkasnije narednog radnog dana od dana prijema pokrića, banku isplate izvesti o primljenoj naplati porukom MT103 (SWIFT), da sredstva prenese na tu banku porukom MT202 i da knjiženje izvrši opštim deviznim nalogom (slog - 77), šifra osnova 101, odnosno 102, na teret računa 5030, 5031 ili 5032 a u korist računa 13909.

Banka isplate, posle prijema poruke MT103 (SWIFT), knjiženje vrši nalogom za naplatu (slog - 60), uz odgovarajuću šifru osnova naplate, na teret računa 13909 a u korist dinarskog računa rezidenta. Posle prijema poruke MT202 banka knjiženje vrši interno opštim deviznim nalogom na teret računa 0000 a u korist računa 13909.

U slučaju prenosa sredstava s dinarskog računa nerezidenta jedne banke na dinarski račun nerezidenta druge banke - banka naplate knjiženje vrši opštim deviznim nalogom (slog - 77), uz navođenje šifre osnova 103, u korist računa 13909, uz primenu SWIFT poruke MT 103. Banka isplate, posle prijema poruke MT103, knjiženje vrši opštim deviznim nalogom (slog - 66), šifra osnova 503, na teret računa 13909 a u korist dinarskog računa nerezidenta.

Plaćanje troškova u Republici Srbiji s računa nerezidenta banka vrši opštim deviznim nalogom (slog - 66), šifra osnova 704.

Plaćanja

46. Banka, po nalogu rezidenta, plaćanja u korist računa nerezidenta 5030, 5031 ili 5032 po osnovu tekućih i kapitalnih poslova vrši nalogom za plaćanje (slog - 70), navodeći odgovarajuću šifru osnova plaćanja, a na teret dinarskog računa rezidenta.

Banka, po nalogu rezidenta, plaćanje nerezidentu čiji se račun vodi kod druge banke vrši nalogom za plaćanje (slog - 70), navodeći odgovarajuću šifru osnova plaćanja, šalje drugoj banci poruku MT103 (SWIFT) i knjiženje vrši na teret dinarskog računa rezidenta a u korist računa 13909. Banka sredstva prenosi drugoj banci porukom MT202 i knjiženje vrši interno opštim deviznim nalogom, na teret računa 13909 a u korist računa 0000.

Banka kod koje se vodi račun nerezidenta, posle prijema poruka MT103 (SWIFT) i MT202, primljena sredstava knjiži opštim deviznim nalogom (slog - 66), šifra osnova 501, odnosno 502, na teret računa 13909 a u korist računa 5030, 5031 ili 5032, odnosno na teret računa 0000 a u korist računa 13909.

47. Banka može prodati devize nerezidentu, na njegov zahtev, u kom slučaju knjiženje vrši na teret računa 5030, 5031 ili 5032, opštim deviznim nalogom (slog - 77), uz navođenje šifre osnova 703, a knjiženje u korist računa 5430, 5431 ili 5432 vrši opštim deviznim nalogom (slog - 66), uz navođenje šifre osnova 501, odnosno 502.

Kupoprodaja deviza i dinara između banke i nerezidentne banke

48. U slučaju kupovine deviza od nerezidentne banke, banka knjiženje vrši opštim deviznim nalogom (slog - 66), navodeći šifru osnova 888, na teret računa 005 a u korist računa 5030.

Ako se dinarski račun nerezidentne banke vodi u drugoj domaćoj banci, banka knjiženje vrši opštim deviznim nalogom (slog - 66), navodeći šifru osnova 888, na teret računa 005 a u korist računa 13909. Dinarska sredstava ova banka prenosi drugoj banci uz slanje adekvatne SWIFT poruke (MT202) i knjiženje vrši na teret računa 13909 a u korist računa 0000 (navodeći šifru osnova 888). Druga domaća banka, posle prijema poruke MT202, primljena sredstva knjiži opštim deviznim nalogom (slog - 66), navodeći šifru osnova 501, na teret računa 13909 a u korist računa 5030.

49. U slučaju prodaje deviza nerezidentnoj banci, banka knjiženje vrši opštim deviznim nalogom (slog - 77), navodeći šifru osnova 888, na teret računa 5030 a u korist računa 005.

Ako se dinarski račun nerezidentne banke vodi u jednoj domaćoj banci a devize kupuju od druge domaće banke - banka kod koje se vodi dinarski račun knjiženje vrši opštim deviznim nalogom (slog - 77), na teret računa 5030 a u korist računa 13909, navodeći šifru osnova 101. Banka drugoj domaćoj banci šalje poruku MT202 i knjiženje vrši na teret računa 13909 a u korist računa 0000. Druga banka, posle prijema poruke MT202, primljena sredstva knjiži opštim deviznim nalogom (slog - 66), navodeći šifru osnova 888, na teret dinarskog računa banke 0000 a u korist računa 13909. Transfer prodatih deviza u inostranstvo banka knjiži opštim deviznim nalogom (slog - 77), navodeći šifru osnova 888, na teret računa 13909 a u korist računa 005.

V NALOZI PLATNOG PROMETA SA INOSTRANSTVOM

50. Nalogodavac, odnosno korisnik naplate dužan je da podatke za statistiku Narodne banke Srbije dostavi banci u rokovima utvrđenim Odlukom i ovim uputstvom.

Nalog za naplatu, nalog za plaćanje i opšti devizni nalog treba da sadrže sledeće obavezne elemente:

NALOG ZA NAPLATU (slog - 60)

 

Broj
rubrike

Naziv

Opis

Za banku

Format
polja za
NBS

1

BANKA

naziv
matični broj

O
O

-
8N

2

KORISNIK NAPLATE

naziv i adresa
matični broj

O
O

-
8N

2

INSTRUMENT NAPLATE

iz Šifarnika instrumenata plaćanja

O

1N

3

BROJ NALOGA

evidencioni broj u banci

O

20AN

4

BANKA POŠILJALAC SWIFT PORUKE

naziv i/ili SWIFT adresa

O

-

5

NALOGODAVAC

naziv i adresa
država

O
O

70A
2AN

6

KONTOKORENTNA BANKA

naziv i/ili SWIFT adresa

U

-

7

SVRHA NAPLATE

svrha naplate

U

-

8

IZNOS

oznaka valute
iznos u valuti

O
O

3AN
16N

8

DATUM VALUTACIJE

datum prijema pokrića

O

8N

9

TROŠKOVI STRANE BANKE

troškovi strane banke

U

16N

10

KNJIŽENJE

na teret računa
u korist računa

O
O

5AN
-

11

PROTIVVREDNOST U DINARIMA

obračunato po zvaničnom srednjem kursu

U

-

11

MESTO I DATUM

mesto i datum ispostavljanja naloga

O

 

PODACI ZA STATISTIKU

12

REDNI BROJ OSNOVA

redni broj

O

2N

12

ŠIFRA OSNOVA

iz Šifarnika osnova naplate, plaćanja i prenosa u platnom prometu sa inostranstvom

O

3N

12

BROJ UGOVORA IZ KONTROLNIKA

 

U

6N

12

GODINA UGOVORA IZ KONTROLNIKA

 

U

4N

12

OPIS TRANSAKCIJE

opis transakcije

U

70AN

12

IZNOS U VALUTI ZA OSNOV

(+) iznos bruto potraživanja/
(-) iznos smanjenja naplate

O

16N

13

BROJ KREDITNE PRIJAVE

broj kreditne prijave iz overenog obrasca

U

6N

13

GODINA KREDITA

godina zaključivanja ugovora o kreditu

U

4N

13

POSEBNA OZNAKA

 

U

1N/2N

O - obavezan podatak. U - uslovno obavezan podatak.

NALOG ZA NAPLATU (model obrasca)

 

1

Banka



|_______|

2

Korisnik naplate

60

 

 

|__________|

3

 

Nalog broj |_______________|

4

Na zahtev

|__________|

5

Po nalogu

|_____|

6

Preko

|__________|

7

Svrha naplate

8

Uplaćujemo vam:

Oznaka valute |_____|

 

Iznos u valuti |_________________________|

Priliv smo knjižili

S valutom |_______|

9

Po nalogu strane banke odbijeno

|_______________|

10

Na teret

 

U korist

 

Na teret

 

U korist

 

11

Protivvrednost u dinarima obračunata
po zvaničnom srednjem kursu

 

DIN. |____________________|



Mesto i datum

 

                Pečat i potpis banke

PODACI KORISNIKA NAPLATE

 

PODACI ZA STATISTIKU (opis svih transakcija povezanih sa ovom naplatom):

12

Redni
broj

Šifra
osnova

Br. ug. iz
kontr.

God. ug. iz
kontr.

Opis transakcije

Iznos bruto potraživanja (+)
Iznos smanjenja naplate (-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neto iznos u valuti naplate

 

13

      Broj kreditne prijave     |____________| Godina kredita     |________|              Posebna oznaka             |__|

 

NALOG ZA PLAĆANJE (slog - 70)

Nalog za plaćanje prema inostranstvu sastavlja nalogodavac, a dopunjava banka.

Broj rubrike

Naziv

Opis

 

Za banku

Format
polja za
NBS

1

NALOGODAVAC

naziv i adresa
matični broj

 

O
O

-
8N

2

BANKA

naziv
matični broj

 

O
O

8N

2

INSTRUMENT PLAĆANJA

iz Šifarnika instrumenata plaćanja

 

O

1N

3

BROJ NALOGA

evidencioni broj

*

O

20AN

4

KORISNIK PLAĆANJA

naziv i adresa nerezidenta
broj putne isprave rezidenta
država
račun

 

O
U
O
O

70AN
-
2AN
-

5

BANKA KORISNIKA PLAĆANJA

naziv i država
ili SWIFT adresa

 

O

 

6

IZNOS

oznaka valute
iznos u valuti

 

O
O

3AN
16N

6

DATUM VALUTACIJE

datum kada je zadužen račun banke u inostranstvu, račun strane gotovine ili odobreni račun nerezidenta

*

O

8N

PODACI ZA STATISTIKU

7

REDNI BROJ OSNOVA

redni broj

 

O

2N

7

ŠIFRA OSNOVA

iz Šifarnika osnova naplate, plaćanja i prenosa u platnom prometu sa inostranstvom

 

O

3N

7

BROJ UGOVORA IZ KONTROLNIKA

 

 

U

6N

7

GODINA UGOVORA IZ KONTROLNIKA

 

 

U

4N

7

OPIS TRANSAKCIJE

opis transakcije

 

U

70AN

7

IZNOS VALUTE ZA OSNOV

iznos bruto obaveze (+) /
iznos smanjenja plaćanja (-)

 

O

16N

8

BROJ KREDITNE PRIJAVE

broj kreditne prijave iz overenog obrasca

 

U

6N

8

GODINA KREDITA

godina zaključivanja ugovora o kreditu

 

U

4N

8

POSEBNA OZNAKA

 

 

U

1N/2N

9

MESTO I DATUM

mesto i datum ispostavljanja naloga

 

O

 

PODACI ZA KNJIŽENJE

10

KNJIŽENJE

na teret računa
u korist računa

*

O
O

-
5AN

11

PROTIVVREDNOST U DINARIMA

obračunato po zvaničnom srednjem kursu

*

U

 

O - obavezan podatak. U - uslovno obavezan podatak.

* Popunjava banka.

NALOG ZA PLAĆANJE (model obrasca)

Popunjava nalogodavac

1

Nalogodavac



|_______|

2

Banka

70

 

 

|__________|

3

 

Nalog broj |_______________|

4

U korist

|_____|

5

Kod

|___|________|

6

Oznaka
valute

|_____|

Iznos u valuti |_________________________|

S valutom |_______|

 

PODACI ZA STATISTIKU (opis svih transakcija povezanih s plaćanjem):

7

Redni
broj

Šifra
osnova

Br. ugov. iz
kontr.

God. ug. iz
kontr.

Opis transakcije

Iznos bruto obaveze (+)
Iznos smanjenja plaćanja (-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neto iznos u valuti plaćanja

 

8

      Broj kreditne prijave     |____________| Godina kredita     |________|              Posebna oznaka             |__|

9

      Mesto i datum                                                                        Pečat i potpis nalogodavca

 

Popunjava banka

10

Na teret
 

U korist
 

Na teret
 

U korist
 

11
 

Dinarska protivvrednost |_______________|

12

 

Mesto i datum                                                 Pečat i potpis banke

 

OPŠTI DEVIZNI NALOG (slog - 66 ili slog - 77)

Opšti devizni nalog koristi se za transakcije koje su u Šifarniku osnova naplate, plaćanja i prenosa u platnom prometu sa inostranstvom (Prilog 2) označene kao TRANSAKCIJE IZMEĐU REZIDENATA I NEUTRALNE TRANSAKCIJE i za transakcije označene kao Finansijski račun - depoziti.

Opšti devizni nalog sastavlja banka.

BANKA NALOGODAVCA

naziv
matični broj

O

8N

BANKA KORISNIKA

naziv
matični broj

O

8N

BROJ NALOGA

evidencioni broj u banci

O

20AN

DATUM VALUTACIJE

datum zaduženja, odnosno odobrenja računa

O

8N

NALOGODAVAC

matični broj

U

8N

ZEMLJA NEREZIDENTA

obavezan podatak za transakcije nerezidenta

U

2AN

IZNOS

oznaka valute
iznos u valuti

O
O

3AN
16N

OSNOV PLAĆANJA

iz Šifarnika osnova naplate, plaćanja i prenosa u platnom prometu sa inostranstvom

O

3N

KNJIŽENJE

na teret računa

O

5N

KORISNIK NAPLATE

matični broj

U

8N

ZEMLJA NEREZIDENTA

obavezan podatak za transakcije nerezidenta

U

2AN

IZNOS

oznaka valute
iznos u valuti

O
O

3AN
16N

OSNOV PLAĆANJA

iz Šifarnika osnova naplate, plaćanja i prenosa u platnom prometu sa inostranstvom

O

3N

KNJIŽENJE

u korist računa

O

5N

SVRHA PLAĆANJA

svrha plaćanja

U

-

O - obavezan podatak. U - uslovno obavezan podatak.

OPŠTI DEVIZNI NALOG (model obrasca)*

 

 

66

77

 

Banka nalogodavca

 

 

 

Banka korisnika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Broj naloga

 

Datum

 

 

 

Matični broj nalogodavca/ korisnika

Zemlja nerezidenta

V a l u t a

Iznos u dinarima

Osnov

Račun

Oznaka

Iznos u valuti

1

2

3

4

5

6

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svrha

 

 

 

 

Mesto i datum

 

Pečat i potpis banke

*Obavezno se izdaje za potrebe carinskih organa pri iznošenju efektivnog stranog novca i dinara iz zemlje, prema propisu.

 

VI DOSTAVLJANJE PODATAKA O PLAĆANJU, NAPLAĆIVANJU I PRENOSU U PLATNOM PROMETU SA INOSTRANSTVOM

51. Banka je obavezna da Narodnoj banci Srbije dostavlja podatke iz naloga čiji su obavezni elementi propisani ovim uputstvom, kao i podatke o stanju i prometu na računima navedenim u Prilogu 1.

Banka je obavezna da dostavi ispravne podatke iz stava 1. ove tačke, i to za prvu i drugu dekadu meseca - u roku od pet dana od isteka dekade, a za treću dekadu - u roku koji je propisan za dostavljanje podataka za obrazac KNJ BIFO. Stanje za poslednji dan u mesecu mora se slagati s podacima u izveštaju o knjigovodstvenom stanju računa.

Izveštaj o stanju i prometu po valutama (vrsta posla 00) banka sastavlja za svaki račun posebno, u originalnim valutama, i to svakog dana za one račune čija je dinamika izveštavanja dnevna.

52. U slučaju naplate i plaćanja robe i usluga sa ugovorenim rokom dužom od 180 dana, banka je obavezna da u nalogu za plaćanje, odnosno nalogu za naplatu navede pravu šifru osnova transakcije i obavezno popuni polje za broj kreditne prijave i godinu kredita.

53. U slučaju avansne naplate i plaćanja robe i usluga do 180 dana, banka je dužna da u polje posebne oznake obavezno upiše 1, a u slučaju da rezident naplatu, odnosno plaćanje vrši drugom nerezidentu a ne onom kome duguje, odnosno od koga potražuje po tekućem ili kapitalnom poslu (član 33. Zakona o deviznom poslovanju) - obavezna je da u polje posebne oznake obavezno upiše 2, kao i da u oba slučaja u nalogu za plaćanje, odnosno nalogu za naplatu navede pravu šifru osnova transakcije. Po poslovima iz navedenog člana 33. banka izveštava na način i u rokovima previđenim ovim uputstvom.

54. Izveštavanje po poslovima iz člana 12. stav 1. Zakona o deviznom poslovanju vrši se na način i u rokovima predviđenim ovim uputstvom (šifre osnova 538, 539, 771, 138, 139 i 771).

55. Banka može dostaviti zbirne podatke za račune 006, 0070, 5430, 5431, 5432, 5030, 5031 i 5032, i to za one poslove čije su šifre osnova navedene u uputstvu kojim Narodna banka Srbije uređuje elektronsko dostavljanje podataka. Ove zbirne podatke banka dostavlja na izveštaju koji propiše Narodna banka Srbije.

56. Podatke iz naloga platnog prometa sa inostranstvom banka dostavlja za svaki nalog posebno, osim za poslove navedene u tački 55. ovog uputstva.

57. Banka podatke iz ovog uputstva dostavlja elektronski, u skladu s propisom Narodne banke Srbije.

58. Danom primene ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu plaćanja, naplaćivanja i prenosa po tekućim i kapitalnim poslovima u devizama i u dinarima ("Službeni glasnik RS", broj 94/2004).

59. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. aprila 2007. godine.

Prilog 1

DINAMIKA IZVEŠTAVANJA

 

 

 

PODACI IZ NALOGA

Račun iz kontnog okvira

Dinamika izveštavanja

Izveštaj po valutama

Promet
na teret

Promet
u korist

1

2

3

4

5

005

dnevno

+

+

+

0042 *

dnevno

+

+

 

4510 *

dnevno

+

+

 

006

dekadno

+

+

+

0070

dekadno

+

+

+

5030

dekadno

+

+

+

5031

dekadno

+

+

+

5032

dekadno

+

+

+

5430

dekadno

+

+

+

5431

dekadno

+

+

+

5432

dekadno

+

+

+

2950

dekadno

+

+

+

2953

dekadno

+

+

+

13909

dekadno

+

+

+

* Za promet na računima 0042 i 4510 dostavljaju se samo podaci iz naloga za naplatu, koje dostavlja banka isplate koja istovremeno nije i banka naplate.

Prilog 2

ŠIFARNIK OSNOVA NAPLATE, PLAĆANJA I PRENOSA U PLATNOM PROMETU SA INOSTRANSTVOM

 

Opis

Priliv

Odliv

I. TRANSAKCIJE IZMEĐU REZIDENATA I NEREZIDENATA

TEKUĆI RAČUNI - ROBA

Transakcije po osnovu razmene robe između rezidenata i nerezidenata

Roba

 

 

- sve naplate, odnosno plaćanja izvoza i uvoza robe (pre i posle izvršenog izvoza i uvoza robe),

 

 

- naplata, odnosno plaćanje prevoznicima robe prodate u lukama i na aerodromima ako je pri izvozu, odnosno uvozu popunjena carinska deklaracija,

 

 

- kamata za neblagovremeno plaćanje/naplatu uvoza/izvoza robe,

 

 

- zatezne kamate, razlike u ceni, kursne razlike, penali po osnovu izvoza i uvoza robe,

 

 

- naplate izvoza, odnosno plaćanje uvoza robe bez carinske deklaracije: izvoz, odnosno uvoz knjiga, stručne literature i dr.,

 

 

- plaćanja štete (neosigurane) pri izvozu i uvozu robe,

 

 

- naplate i plaćanja povezani s robom koja je namenjena oplemenjivanju,

 

 

- naplate i plaćanja povezani s robom koja je namenjena popravkama.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- naknade za poslove posredovanja, tj. razliku u ceni između kupljene i prodate robe kod direktnog reeksporta i prevoza (uključeno u 310 - Zastupnička i posrednička provizija);

 

 

- naplate, odnosno plaćanja za doradu, preradu i oplemenjivanje robe (uključeno u 315 - Ostale usluge - dorada robe);

 

 

- usluge popravki (uključeno u 314 - Ostale usluge - popravka robe);

 

 

- avanse po osnovu izvođenja investicionih radova u inostranstvu (uključeno u 421 - Građevinski radovi u inostranstvu).

112

112

Plaćanje robe koja se nalazi u inostranstvu i neposredno isporučuje u inostranstvo

 

 

- plaćanje kupljene robe koja se nalazi u inostranstvu i neposredno isporučuje u inostranstvo, odnosno naplata po tom poslu u roku od 180 dana od dana izvršenog plaćanja.

312

312

Roba za snabdevanje transportnih sredstava

 

 

- naplate, odnosno plaćanja po osnovu isporučene robe za snabdevanje rezidentnih/nerezidentnih prevoznih sredstava (brodovi, avioni, drumska vozila, železničke kompozicije i sl.) gorivom, hranom i dr. na stranim/domaćim terminalima (pristaništima, aerodromima, železničkim stanicama i sl.) ako pri izvozu, odnosno uvozu nije bila popunjena carinska deklaracija, bez obzira na to da li su plaćanje, odnosno naplata izvršeni pre ili posle isporuke robe.

147

147

Otpisi razlika na fakturisanu vrednost robe

650

650

Pripis razlika na fakturisanu vrednost robe

651

651

Primljena pokrića za loro (izvozne) akreditive

514

 

USLUGE

Ova kategorija obuhvata transakcije naplata i plaćanja po osnovu razmene usluga između rezidenata i nerezidenata, uključujući i avanse i povraćaje po svim osnovima

Transport

Pomorski saobraćaj

 

 

- Prevoz putnika

202

202

- Prevoz robe

201

201

- Ostalo

208

208

Vazdušni saobraćaj

- Prevoz putnika

242

242

- Prevoz robe

241

241

- Ostalo

248

248

Drumski saobraćaj

- Prevoz putnika

252

252

- Prevoz robe

251

251

- Ostalo

258

258

Železnički saobraćaj

- Prevoz putnika

222

222

- Prevoz robe

221

221

- Ostalo

228

228

Rečni saobraćaj

- Prevoz putnika

232

232

- Prevoz robe

231

231

- Ostalo

238

238

Prevoz putnika:

- prevoz nerezidenata u međunarodnom saobraćaju domaćim transportnim sredstvima,

 

 

- prevoz rezidenata stranim prevoznim sredstvima,

 

 

- prevoz putnika u zemlji stranim prevoznim sredstvima, uključujući ostale troškove koji nastanu pri prevozu putnika (troškovi viška prtljaga, hrana i piće u prevoznim sredstvima i sl.).

 

 

Ne uključuje:

 

 

- prevoz nerezidenata domaćim prevoznim sredstvima unutar zemlje (uključeno u 702 - Turističke usluge).

 

 

Prevoz robe:

- prevoz robe i usluga utovara na prevozno sredstvo, odnosno istovara ako je ugovorom između vlasnika robe i prevoznika dogovoreno da prevoznik izvrši i te usluge.

 

 

Ostalo:

- sve vrste usluga u lukama, na aerodromima i drugim terminalnim linijama (kargo, utovar, istovar, čuvanje, skladištenje, pakovanje, održavanja i čišćenje opreme za transport, vuča i spasavanje vozila, kao i provizije i marže agenata za izvršene usluge prevoza robe i putnika),

 

 

- sve usluge koje se plaćaju preko kontokorentnog računa.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- usluge iznajmljivanja vozila s posadom (uključeno u 218 - Iznajmljivanje vozila s posadom za određeni period);

 

 

- eksploatacione troškove transportera (uključeno u 219 - Ostale usluge povezane s transportom);

 

 

- ostalo skladištenje robe (uključeno u 319 - Skladištenje);

 

 

- osiguranje robe (uključeno u 259 - Osiguranje - premije);

 

 

- roba koju prevoznici nerezidenti nabavljaju u lukama, pristaništima i aerodromima i koja se tretira kao roba a ne kao usluga (uključeno u 147 - Roba za snabdevanje transportnih sredstava);

 

 

- popravke na železničkim postrojenjima, lukama i aerodromskim postrojenjima (uključeno u 317 - Građevinski radovi u inostranstvu);

 

 

- kurirske usluge (uključeno u 249 - Ostale komunikacijske usluge).

 

 

Ostalo

Usluge transporta nafte, gasa i električne energije

 

 

- troškovi transporta nafte i gasa cevovodima i transport električne energije.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- vrednost isporučene nafte, gasa i električne energije (uključeno u 112 - Roba).

213

213

Špediterske usluge

- sve usluge vezane za poslove špedicije.

270

270

Iznajmljivanje vozila s posadom nerezidentima za određeni period, i obrnuto

Ne uključuje:

 

 

- iznajmljivanje vozila bez posade (uključeno u 490 - Zakup transportnih sredstava bez posade);

 

 

- usluge finansijskog zakupa - lizing (uključeno u 575 ili u 175 - finansijski lizing).

218

218

Ostale usluge povezane s transportom uključuju:

- troškove eksploatacije,

 

 

- naknade za puteve,

 

 

- tranzitne takse,

 

 

- takse za prelet i dr.

219

219

Turizam

Otkup/prodaja efektivnog stranog novca

 

 

- nerezidenti

 

 

- otkup, odnosno prodaja efektivnog stranog novca od nerezidenata, odnosno nerezidentima.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- otkup, odnosno prodaju efektivnog stranog novca od rezidenata (uključeno u 796 ili u 700 - otkup, odnosno prodaja efektivnog stranog novca od rezidenata fizičkih lica).

701

701

Otkup/prodaja čekova - nerezidenti

 

 

- otkup, odnosno prodaja čekova od nerezidenata, odnosno nerezidentima.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- otkup, odnosno prodaju čekova od rezidenata (uključeno u 795 - Otkup, odnosno prodaja čekova od rezidenata fizičkih lica).

699

699

Prodaja, odnosno kupovina domaće valute u inostranstvu

 

 

- prodaja efektivnih dinara u inostranstvu i njihov reotkup od inostranstva.

707

707

Plaćanja u inostranstvu za prodate čekove stranih izdavalaca

-

341

Turističke usluge

 

 

Plaćanja u korist rezidenata ili nerezidenata pravnih i fizičkih lica koja pružaju turističke usluge:

 

 

- usluge turističkih agencija,

 

 

- usluge smeštaja - hotela i drugih smeštajnih objekata,

 

 

- usluge restorana,

 

 

- organizacija izleta,

 

 

- usluge prevoza koje prevoznici rezidenti pružaju nerezidentima u zemlji,

 

 

- usluge turističke animacije i dr.

702

895

Ostalo - turističke usluge

- ostalo: prodaja robe i drugih usluga turistima, dozvole za lov i ribolov.

705

702

Službena putovanja u inostranstvo

- troškovi u vezi sa službenim putovanjima rezidenata u inostranstvo radi obavljanja svih vrsta poslovnih delatnosti.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- vrednost prodate ili kupljene robe, usluga i sl. koje rezidenti na službenim putovanjima mogu zaključiti u ime preduzeća i za preduzeće (uključeno u 112 - Roba ili pripadajuća usluga).

-

340

Naknada (refundacija) od nerezidenta za nastale troškove službenog puta rezidenta u inostranstvo

343

-

Naknada za plaćene troškove koje je nerezident ostvario tokom službenog boravka u našoj zemlji

342

-

Turističke usluge - zdravstvene usluge

 

 

- troškovi i naknade lečenja u bolnicama, lečilištima i rehabilitacionim centrima,

 

 

- troškovi medicinskih tretmana i dr.

401

804

Turističke usluge - školovanje

- ukupni troškovi školovanja (stipendije i školarine),

 

 

- troškovi specijalizacije,

 

 

- ostali troškovi u vezi s školovanjem

812

812

Platne kartice

- plaćanja za izravnanje stanja na kontokorentnom računu: izmirenje salda na računu platne kartice.

 

 

Uključuje:

 

 

- plaćanja po platnim karticama za robu i usluge koje rezident kupuje/koristi na putovanjima u inostranstvo;

 

 

- naplate po platnim karticama za robu i usluge koje nerezidenti kupuju/koriste na putovanjima u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Republika).

532

132

Usluge u vezi s komunikacijama

Telekomunikacione usluge

 

 

- prenos zvuka,

 

 

- prenos informacija telefonom ili teleksom,

 

 

- telegrami,

 

 

- kablovski ili satelitski prenos,

 

 

- korišćenje SWIFT-a,

 

 

- doprinosi za gledanje satelitskih programa,

 

 

- iznajmljivanje telekomunikacionih kapaciteta (satelita i sl.),

 

 

- elektronska pošta i dr.

245

245

Ostale komunikacione usluge

 

 

- usluge koje su podrška uslugama telekomunikacija i drugim sličnim uslugama, PTT usluge - koje uključuju usluge iznajmljivanja poštanskih sandučića, usluge povezane s neisporučenom poštom, dostavljanje pošiljaka, kurirske usluge i sl.,

 

 

- usluge koje se plaćaju preko kontokorentnog računa.

249

249

Investicioni radovi
(građevinski radovi, izgradnja i montaža)

Građevinski radovi u inostranstvu

 

 

Građevinski radovi koje rezidenti obavljaju u inostranstvu u trajanju do godinu dana, a uključuju:

 

 

- pripremu lokacije,

 

 

- građevinske radove na visokogradnji ili niskogradnji,

 

 

- usluge gradnje i montaže, uključujući uvezenu opremu i robu za rad na projektima,

 

 

- usluge iznajmljivanja građevinske opreme ili opreme za rušenje, zajedno sa osobljem,

 

 

- građevinske popravke.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- građevinske radove koje ogranci rezidentnog, odnosno nerezidentnog preduzeća izvode u inostranstvu, odnosno zemlji (uključeno u 635 - Transakcije između matičnog pravnog lica i njegovog ogranka);

 

 

- pripreme lokacije za rudarstvo, vađenje nafte i plina (uključeno u 306 - Poljoprivreda, rudarstvo i usluge prerade na terenu);

 

 

- isplatu dobiti od izvršenih građevinskih radova (uključeno u 420 - Dobit po osnovu građevinskih radova u inostranstvu).

317

317

Građevinski radovi u inostranstvu

 

 

- avansi po osnovu investicionih radova: avansi, odnosno prilivi po privremenim situacijama i obračunima (odnose se na preduzeća koja moraju odvojeno voditi računovodstvo za poslovnu jedinicu ili plaćaju porez u državi u kojoj obavljaju investicionu delatnost),

 

 

- plaćanja u inostranstvu po osnovu izvođenja investicionih radova.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- isplate dobiti od izvršenih investicionih (građevinskih) radova (uključeno u 420 - Dobit po osnovu građevinskih radova u inostranstvu).

421

421

Građevinski radovi u inostranstvu

 

 

- za troškove plaćene u dinarima

 

 

- naplate po osnovu investicionih (građevinskih) radova u inostranstvu za troškove plaćene u zemlji u dinarima (izuzev robe).

422

-

Građevinski radovi koji se izvode u zemlji

- naplate iz inostranstva na osnovu investicionih (građevinskih) radova koje nerezidenti izvode u zemlji u trajanju do godinu dana,

 

 

- sva plaćanja, uključujući i avanse, po osnovu investicionih (građevinskih) radova koje nerezidenti izvode u zemlji u trajanju do godinu dana.

475

475

Osiguranje

Osiguranje - premije

 

 

- naplate i plaćanja premija osiguranja i prenosa po osnovu osiguranja života koje nerezidenti vlasnici polisa plaćaju rezidentnim društvima za osiguranje;

 

 

- naplate i plaćanja kod stranog društva za osiguranje po osnovu sledećih osiguranja: (a) osiguranja investicionih radova u inostranstvu koje izvode domaća privredna društva, kao i opreme za izvođenje ovih radova ako je to predviđeno ugovorom o izvođenju tih radova, odnosno propisima zemlje u kojoj se radovi izvode; (b) osiguranja inostranih kredita, radi osiguranja vraćanja tih kredita, ako je to, na zahtev davaoca kredita, predviđeno ugovorom; (v) osiguranja brodova u izgradnji ili remontu ako je to izričito predviđeno ugovorom sa stranim kupcem, odnosno naručiocem; (g) osiguranja prekomorskih brodova od odgovornosti vozara za štete učinjene trećim licima i njihovoj imovini; (d) osiguranja robe koja se izvozi iz Republike, odnosno uvozi u Republiku ako se prevoz te robe ne vrši na rizik domaćeg pravnog ili fizičkog lica; (đ) osiguranja kod stranog društva za osiguranje imovine domaćih privrednih društava u vlasništvu domaćih lica ili zajedničkom vlasništvu sa stranim licima, osnovanih za obavljanje delatnosti u inostranstvu, kao i osiguranja zaposlenih u tim privrednim društvima - ako to propisi strane zemlje zahtevaju, odnosno ako je to aktom o osnivanju tih društava izričito predviđeno; (e) osiguranja koje predlagač za dobijanje dozvole nadležnog organa u Republici za kliničko ispitivanje lekova i medicinskih sredstava, odnosno za stavljanje u promet medicinskih sredstava stranih proizvođača, u skladu sa zakonom kojim se uređuju lekovi i medicinska sredstva, može ugovoriti sa stranim društvima za osiguranje u slučaju nastanka štete kao posledice primene tih lekova, odnosno medicinskih sredstava, pod uslovom da je ugovorom o osiguranju prihvaćena nadležnost domaćih sudova i drugih organa da odlučuju o zahtevima za naknadu štete; (ž) osiguranja stranih lica koja se nalaze u Republici i čija se imovina može osigurati kod stranog društva za osiguranje, osim ako je za tu imovinu i ta lica propisano obavezno osiguranje u Republici.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- transakcije po osnovu međusobnog refundiranja šteta između rezidentnog i nerezidentnog osiguravača (uključeno u 260 ili u 261 - transferi po osnovu osiguranja);

 

 

- potraživanja rezidenta po osnovu polise nerezidenta (uključeno u 260 ili u 261 - transferi po osnovu osiguranja)

 

 

- potraživanja nerezidenta na osnovu polise rezidenta (uključeno u 260 ili u 261 - transferi po osnovu osiguranja);

 

 

- naknade štete iz komercijalnih odnosa (uključeno u 892 - Porezi i naknade - država ili u 893 - Porezi i naknade - ostali sektori).

259

259

Provizije društva za osiguranje

264

264

Provizije reosiguravača

267

267

Reosiguranje - premije

268

268

Reosiguranje - naknade štete

269

269

Uplata doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove u Republici

 

 

Naplate i plaćanja koje nerezidenti vrše po osnovu penzijskog doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove u Republici

807

807

Finansijske usluge

Finansijske usluge, osim osiguranja

 

 

Sve usluge finansijskog posredovanja i dodatne usluge koje rezidenti pružaju nerezidentima, odnosno koje nerezidenti pružaju rezidentima, a uključuju i:

 

 

a) provizije i troškove povezane s finansijskim transakcijama, i to:

 

 

- s primanjem depozita,

 

 

- sa akreditivima, garancijama i sl.,

 

 

- s finansijskim lizingom,

 

 

- s faktoringom,

 

 

- s poslovima kupovine dugovanja i potraživanja ostvarenog iz spoljnotrgovinskog poslovanja rezidenta,

 

 

- s kreditnim poslovima,

 

 

- sa isplatom šteta između rezidentnog i nerezidentnog osiguravača,

 

 

- s klirinškim plaćanjima,

 

 

- s deviznim transakcijama;

 

 

b) usluge:

 

 

- finansijskog savetovanja,

 

 

- upravljanja finansijskom imovinom,

 

 

- povezane s poslovanjem platnim karticama,

 

 

- određivanja kreditnog rejtinga;

 

 

v) druge usluge.

400

400

Provizija na transakcije hartijama od vrednosti

Provizije i troškovi povezani sa:

 

 

- poslovanjem hartijama od vrednosti,

 

 

- transakcijama finansijskim derivatima,

 

 

- brokerskim uslugama i dr.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- isplate kamata na ulaganja u obveznice i menice (uključeno u 430 - Isplata kamate na ulaganje u dužničke hartije od vrednosti) i ulaganja u instrumente tržišta novca (uključeno u 431 - Isplata kamate na ulaganje u instrumente tržišta novca).

403

403

Računarske i informacione usluge

Računarske i informacione usluge

 

 

Usluge povezane s hardverom, softverom, bazama podataka, kao i usluge vezane za medije, pretplate i sl. a obavljaju se između rezidenata i nerezidenata:

 

 

Uključuje:

 

 

- aktivnosti povezane s bazama podataka,

 

 

- izradu računarskih programa,

 

 

- savetovanja u oblasti računarstva,

 

 

- popravke računarske opreme,

 

 

- naknade za usluge novinarskih kuća,

 

 

- naknade koje se plaćaju slobodnim novinarima ili fotografima,

 

 

- kupovinu i prodaju ekskluzivnih informacija,

 

 

- druge informacione usluge.

 

 

Ne uključuje:

- troškove računarske obuke (uključeno u 409 - Audio vizuelne usluge);

- naknade za autorska prava i licence za upotrebu računarskih programa (uključeno u 301 - Prava industrijske svojine (patenti, licence i robni žigovi).

302

302

Prava industrijske svojine

Prava industrijske svojine (patenti, licence i robni žigovi)

Naknade i druge takse za korišćenje:

- licenci i patenata,

- autorskih prava,

- registrovanih robnih marki (reči, simboli, dizajn ili njihova kombinacija),

- prava na industrijske procese i dizajn (robna marka i sl.),

- licenciranih računarskih programa,

- dozvola za registrovanje proizvoda,

- drugih prava.

Ne uključuje:

- kupovinu i prodaju patenata i licenci (uključeno u 770 - Kupoprodaja patenta, licenci i druge nematerijalne imovine)

301

301

Franšiza

410

410

Druge poslovne usluge

Posredovanje i druge usluge u vezi s trgovinom

Zastupnička i posrednička provizija

Provizija za usluge koje se obavljaju između rezidenata i nerezidenata u trgovanju robom i uslugama:

- provizije agentima, zastupnicima i posrednicima,

- provizije trgovcima,

- provizije robnim brokerima,

- provizije dilerima i komisionarima,

- usluge veštačenja vezane za trgovinu i dr.

Ne uključuje:

- naknadu za korišćenje patenata i licenci (uključeno u 301 - Prava industrijske svojine (patenti, licence i robni žigovi)

- brokerske usluge (uključeno u 403 - Provizije na transakcije hartijama od vrednosti);

- posredovanje u osiguranju (uključeno u 259 - Osiguranje - premija).

310

310

Operativni zakup

Zakup opreme

Obuhvata sve vrste (operativnog) zakupa opreme (mašine, računari i druga oprema).

Ne uključuje:

- finansijski lizing - zakup (uključeno u 575/175 - Finansijski lizing);

- iznajmljivanje telekomunikacionih kapaciteta (satelita i sl.) (uključeno u 245 - Telekomunikacione usluge).

489

489

Zakup transportnih sredstava bez posade

- brodova,

- aviona,

- motornih vozila, uključujući rentakar usluge,

- železničkih kontejnerskih vagona, platformi itd.,

- ostalih vozila.

Ne uključuje:

- prodaju motornih vozila na lizing (uključeno u 575/175 - Finansijski lizing).

490

490

Ostale poslovne, profesionalne i tehničke usluge

Istraživanje i razvoj

- fundamentalna i primenjena istraživanja,

- laboratorijske i druge usluge,

- projekti i elaborati,

- kotizacije za stručne i naučne skupove,

- refundacija troškova organizacije stručnih seminara i dr.

303

303

Pravne, računovodstvene i konsultantske usluge

- pravna savetovanja i zastupanja (advokatske usluge),

 

 

- upravljanje firmom, tržištem, ljudskim resursima i proizvodnjom,

 

 

- usluge sudskih veštačenja,

 

 

- računovodstvena savetovanja,

 

 

- revizija,

 

 

- savetodavni poslovi u oblasti poreza,

 

 

- usluge prevođenja i objavljivanja stručnih i naučnih članaka (tantijeme) i dr.

304

304

Poslovni konsalting

 

 

- konsultantske usluge u vezi sa upravljanjem poslovnim projektima,

 

 

- preduzetnički i poslovni konsalting,

 

 

- kotizacije za poslovne skupove,

 

 

- refundacija troškova organizacije poslovnih skupova i dr.

305

305

Propaganda i ispitivanje tržišta

 

 

- usluge reklamnih agencija,

 

 

- oglašavanje u medijima,

 

 

- ispitivanje javnog mnjenja,

 

 

- troškovi organizacije sajamskih izložbi,

 

 

- prezentacija proizvoda u inostranstvu,

 

 

- ispitivanje tržišta i dr.

300

300

Arhitektonske, inženjerske i druge tehničke usluge

 

 

- arhitektonske i građevinske usluge projektovanja,

 

 

- nadgledanje izvođenja projekata,

 

 

- geodetske usluge,

 

 

- usluge tehničke kontrole proizvoda,

 

 

- otkup konkursne i aukcijske dokumentacije i dr.

316

316

Poljoprivreda, rudarstvo i usluge prerade na terenu

 

 

- poljoprivredne usluge (žetva, obrada useva, uzgoj i vakcinisanje životinja, kao i usluge povezane s lovom, ribolovom i šumarstvom),

 

 

- rudarske usluge (usluge proizvodnje nafte i gasa, rudarski inženjering i geološka merenja),

 

 

- usluge prerade otpadaka,

 

 

- usluge dekontaminacije i asanacije i dr.

306

306

Skladištenje

 

 

Ne uključuje:

 

 

- skladištenja na železničkim stanicama, aerodromima i lukama (uključeno u Transport - ostalo).

319

319

Kontrola kvaliteta i kvantiteta robe

 

 

- tehničko testiranje robe,

 

 

- analize i izdavanje certifikata i dr.

280

280

Ostale usluge

 

 

- usluge čuvanja i traženja,

 

 

- fotografske usluge,

 

 

- usluge čišćenja,

 

 

- usluge pakovanja robe,

 

 

- komunalne usluge,

 

 

- usluge obrade tenderske dokumentacije,

 

 

- druge usluge.

307

307

Oplemenjivanje i popravke

 

 

Oplemenjivanje robe

 

 

- naplate, odnosno plaćanja naknada za usluge dorade, prerade i oplemenjivanja robe (npr. rafinisanje nafte, doradni poslovi u tekstilnoj i metalskoj industriji, odnosno drugim industrijama).

 

 

Ne uključuje:

 

 

- vrednost robe koja se dorađuje, prerađuje ili oplemenjuje (uključeno u 112 - Roba).

315

315

Popravka robe

 

 

Naplate, odnosno plaćanja usluga popravki i servisiranja robe.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- popravke koje vrše građevinska i monterska preduzeća (uključeno u 317 - Građevinski radovi u inostranstvu);

 

 

- popravke računarske opreme (uključeno u 302 - Računarske i informacione usluge);

 

 

- održavanje uređaja i opreme na aerodromima i u lukama (uključeno u 248 - Vazdušni saobraćaj - ostalo i 208 - Pomorski saobraćaj - ostalo);

 

 

- vrednost robe koja se popravlja i ugrađuje (uključeno u 112 - Roba).

314

314

Audio vizuelne usluge

 

 

- naknade za izvršene usluge koje se odnose na proizvodnju filmova, radijskih i televizijskih programa, kao i muzičku produkciju,

 

 

- distributivna prava na audio vizuelne proizvode (filmske i televizijske programe),

 

 

- televizijsko pravo prenosa sportskih, koncertnih i sličnih događaja,

 

 

- plaćanje troškova računarske obuke i dr.

409

409

Usluge iz oblasti kulture

 

 

- usluge muzeja, biblioteka, pozorišta i orkestara,

 

 

- članarine kulturnim organizacijama,

 

 

- autorska prava kompozitora koja su povezana s muzičkom produkcijom,

 

 

- organizovanje modnih revija,

 

 

- autorska prava na izvođenje pozorišnih predstava i koncerata,

 

 

- usluge kulturnih centara pri ambasadama,

 

 

- druge usluge iz oblasti kulture.

765

765

Sport i rekreacija

 

 

- kotizacije za međunarodne sportske manifestacije,

 

 

- članarine u međunarodnim sportskim organizacijama,

 

 

- međunarodni transferi profesionalnih sportista,

 

 

- drugo.

760

760

Honorari

 

 

Naknade honorara:

 

 

- lekara i drugog medicinskog osoblja,

 

 

- nastavnika i lektora,

 

 

- sportista,

 

 

- glumaca i producenata,

 

 

- umetnika, muzičara i novinara,

 

 

- drugo.

810

780

Vladine usluge

 

 

Prihodi i rashodi domaćih ambasada, konzulata i vojnih predstavništava, kao i članova njihovih porodica u zemlji u kojoj su smešteni, uključujući i:

 

 

- kancelarijsku opremu,

 

 

- nameštaj,

 

 

- komunalne usluge,

 

 

- službena vozila i njihovo održavanje,

 

 

- službenu reprezentaciju i dr.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- plate i naknade zaposlenih (uključeno u 600 - Plate i druge naknade).

721

721

TEKUĆI RAČUNI - DOHOCI

Dohodak od rada

Plate i druge naknade:

 

 

- stalno ili privremeno zaposlenim rezidentima i nerezidentima u domaćim ambasadama, državnim institucijama i drugim predstavništvima u inostranstvu,

 

 

- stalno ili privremeno zaposlenim rezidentima u stranim diplomatskim i drugim predstavništvima i međunarodnim organizacijama u Republici,

 

 

- zaposlenim prigraničnim i sezonskim radnicima.

600

600

Dohodak od kapitala

Dividende

 

 

- isplaćena dobit od učešća u kapitalu,

 

 

- isplaćena dobit od obavljanja privrednih delatnosti u inostranstvu - transfer dobiti.

578

160

Dobit po osnovu građevinskih radova u inostranstvu

420

-

Zakup zemljišta, nekretnina i poslovnog prostora

 

 

- plaćanja po osnovu zakupa zemljišta, nekretnina i poslovnog prostora između rezidenta i nerezidenta,

 

 

- naplata zakupnine i dr. koju rezident vrši po osnovu uloženog kapitala u nepokretnosti u inostranstvu,

 

 

- plaćanje zakupnine i dr. nerezidentu po osnovu uloženog kapitala u nepokretnosti u zemlji.

 

 

Uključuje:

 

 

- plaćanja po osnovu prava korišćenja šuma, lovišta, voda, rudnika i dr., kada nerezident/rezident ne formira pravno lice za obavljanje tih delatnosti u zemlji/inostranstvu.

320

320

Kamate po dužničkim hartijama od vrednosti

 

 

Isplata kamate na ulaganja u dužničke hartije od vrednosti

430

430

Isplata kamate na ulaganja u instrumente tržišta novca

431

431

Kamate

Kamata za dugoročne kredite

 

 

Uključuje:

 

 

- kamatu po osnovu sindiciranih kredita,

 

 

- kamatu po osnovu subordiniranih kredita.

510

110

Kamata za kratkoročne kredite

 

 

Uključuje:

 

 

- kamatu po osnovu kratkoročnih bankarskih kreditnih linija.

511

111

Kamata za kratkoročne oročene bankarske depozite

-

418

Kamata na depozite po viđenju i oročene depozite

512

512

Kamate po osnovu finansijskog lizinga

513

113

Drugi troškovi po osnovu kredita datih inostranstvu, odnosno uzetih iz inostranstva

528

128

Plaćanje zatezne kamate

529

129

TEKUĆI RAČUNI - TEKUĆI TRANSFERI

Pomoć i pokloni - javni sektor

 

 

- pomoć i pokloni javnom sektoru, odnosno pomoć javnog sektora (uz saglasnost nadležnog organa).

802

801

Pomoć i pokloni - ostali sektori

 

 

- plaćanje između rezidenata i nerezidenata u vidu novčanih poklona, pomoći, nasledstva, alimentacija i dr.,

 

 

- sponzorisanja sportskih i kulturnih manifestacija i sl.,

 

 

- redovna naplata članarina verskih, humanitarnih, naučnih i kulturnih organizacija,

 

 

- naplate novčanih dobitaka od igara na sreću.

767

767

Tekući javni transferi

 

 

- redovni transferi državnih institucija međunarodnim organizacijama, i obrnuto,

 

 

- članarine i drugi transferi međunarodnim organizacijama,

 

 

- naknada za stranu tehničku pomoć.

803

803

Porezi i naknade - država

 

 

Naplate i plaćanja po osnovu poreza, naknada, sudskih depozita, kaucija, kazni, taksi i nagrada, naplate i plaćanja po osnovu sudskih presuda i rešenja, kao i naplate i plaćanja koji proizlaze iz dogovora između rezidenta i nerezidenta i dr.

 

 

Uključuje:

 

 

- povraćaj preplaćenih iznosa po navedenim osnovima.

892

892

Porezi i naknade - ostali sektori

 

 

Naplate i plaćanja po osnovu poreza, naknada, sudskih depozita, kaucija, kazni, taksi i nagrada, naplate i plaćanja po osnovu sudskih presuda i rešenja, kao i naplate i plaćanja koji proizlaze iz dogovora između rezidenta i nerezidenta i dr.

 

 

Uključuje:

 

 

- povraćaj preplaćenih iznosa po navedenim osnovima.

893

893

Devizne doznake iz inostranstva u korist rezidenata fizičkih lica - isplaćeno u dinarima

780

-

Devizne doznake fizičkih lica

 

 

- devizne doznake fizičkih lica iz inostranstva u korist deviznih računa rezidenata fizičkih lica u Republici,

 

 

- plaćanja u inostranstvo s deviznih računa rezidenata fizičkih lica,

 

 

- plaćanja (umerene doznake) koja nerezidenti (rezidenti) fizička lica koja borave u Republici, odnosno inostranstvu duže od godinu dana vrše rezidentima (nerezidentima), najčešće kao plaćanja između članova porodice i dr.

781

894

Devizne doznake radnika

 

 

- devizne doznake radnika iz inostranstva u korist pravnih lica - organizacija za socijalno osiguranje po osnovu penzijskog osiguranja radnika i zdravstvene zaštite njihovih porodica,

 

 

- uplate u korist deviznih računa navedenih radnika.

782

-

Rente, penzije, invalidnine i druga socijalna primanja - država

 

 

- uplate doprinosa za socijalno osiguranje koje obavljaju nerezidenti u korist socijalnih fondova u Republici, kao i isplate iz tih fondova penzija i drugih socijalnih davanja nerezidentima koje vrše socijalni fondovi u Republici.

800

800

Rente, penzije, invalidnine i druga socijalna primanja - ostali sektori

 

 

- uplate doprinosa za socijalno osiguranje u korist stranih fondova ili država, kao i isplata penzija i drugih socijalnih davanja iz tih fondova.

806

806

Transferi po osnovu osiguranja

 

 

- naplata kod koje su ugovarač osiguranja kod stranog osiguravača i korisnik rezidenti,

 

 

- plaćanje kod kog su ugovarač osiguranja kod domaćeg osiguravača i korisnik nerezidenti.

 

 

Uključuje:

 

 

- transakcije po osnovu međusobnog refundiranja šteta između rezidentnog i nerezidentnog osiguravača;

 

 

- potraživanja po osnovu polise.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- provizije povezane s transakcijama po prelaznim računima za isplatu šteta između rezidentnog i nerezidentnog osiguravača (uključeno u 400 - Finansijske usluge, osim osiguranja).

260

260

Transferi po osnovu osiguranja

 

 

- naplata kod koje je ugovarač osiguranja kod stranog osiguravača nerezident a korisnik rezident,

 

 

- plaćanje kod kog je ugovarač osiguranja kod domaćeg osiguravača rezident a korisnik nerezident.

 

 

Uključuje:

 

 

- transakcije po osnovu međusobnog refundiranja šteta između rezidentnog i nerezidentnog osiguravača;

 

 

- potraživanja po osnovu polise.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- provizije povezane s transakcijama po prelaznim računima za isplatu šteta između rezidentnog i nerezidentnog osiguravača (uključeno u 400 - Finansijske usluge, osim osiguranja).

261

261

KAPITALNI I FINANSIJSKI RAČUN

Kapitalni transferi

Kapitalni transferi - javni sektor

 

 

Transferi javnog sektora nerezidentima i transferi nerezidenata javnom sektoru (transferi novca koji povećavaju fiksni kapital u zemlji: npr. novčane subvencije za investicione projekte i međuvladine odštete plaćene na nivou vlada, koncesije za prirodna bogatstva, šume, izvore i dr.).

 

 

Ne uključuje:

 

 

- koncesije za infrastrukturu i sl. (uključeno u 557/157 - Direktne investicije - ulaganje nerezidenata u Republiku).

901

901

Transferi ostalih sektora

Transferi migranata

 

 

- prenosi sredstava povezani s migracijom pojedinaca iz jedne privrede u drugu.

768

768

Promena statusa

 

 

- prenosi između računa rezidenata i nerezidenata zbog promene statusa.

640

640

Kapitalni račun - prodaja, odnosno kupovina neproizvodne i nefinansijske imovine

Kupoprodaja patenata, licenci i druge nematerijalne imovine (uključuje plaćanje naknade za koncesije)

770

770

Prodaja nepokretnosti stranim diplomatskim predstavništvima, odnosno kupovina nepokretnosti od tih predstavništava

771

771

Finansijski račun

Direktne investicije

Direktne investicije - ulaganje nerezidenata u Republiku

 

 

Transakcije koje su rezultat kupovine i prodaje akcija ili vlasničkog udela u osnovnom kapitalu rezidenta pravnog lica, kao i ostale transakcije čija je svrha povećanje udela nerezidenta u postojećem rezidentu pravnom licu

 

 

- uplata osnivačkog udela (osnivanje pravnog lica, ogranka i sl.),

 

 

- dokapitalizacija,

 

 

- uplate u svrhu pokrića gubitka,

 

 

- koncesije za infrastrukturu i dr.

557

157

Prodaja vlasničkog udela u drugom domaćem preduzeću

 

 

- naplata koju ostvaruje rezident pravno lice od nerezidenta za prodati vlasnički udeo u drugom rezidentu pravnom licu,

 

 

- plaćanje u korist nerezidenta za prodati vlasnički udeo u drugom rezidentu pravnom licu.

666

666

Direktne investicije - ulaganja rezidenata u inostranstvo

 

 

- učešće domaćeg kapitala u stranoj banci i pravnom licu, sva ulaganja u akcije stranih pravnih lica i banaka, odnosno smanjenje udela u kapitalu.

579

179

Prodaja, odnosno kupovina nepokretnosti u Republici

538

138

Prodaja, odnosno kupovina nepokretnosti u inostranstvu

539

139

Uplata stranog kapitala osnivača koja ne povećava osnovni kapital

560

560

Transakcije između matičnog pravnog lica i njegovog ogranka

 

 

Ne uključuje:

 

 

- osnivanje preduzeća (uključeno u 557/157 - Direktne investicije - ulaganje nerezidenata u Republiku ili u 579/179

 

 

- Direktne investicije - ulaganje rezidenata u inostranstvo).

635

635

Ulaganja u vlasničke hartije od vrednosti

Portfolio ulaganja rezidenata

 

 

- plaćanje radi kupovine vlasničkih hartija od vrednosti koje nisu direktne investicije a koje su izdali nerezidenti.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- vlasničke hartije od vrednosti koje su direktne investicije (uključeno u 579/179 - Direktne investicije - ulaganje rezidenata u inostranstvo).

519

519

Portfolio ulaganja nerezidenata

 

 

- plaćanje radi kupovine vlasničkih hartija od vrednosti koje nisu direktne investicije a koje su izdali rezidenti.

 

 

Uključuje:

 

 

- prodaju domaćih hartija od vrednosti koje rezidenti izdaju u inostranstvu a glase na stranu valutu.

 

 

Ne uključuje:

 

 

- vlasničke hartije od vrednosti koje su direktne investicije (uključeno u 557/157 - Direktne investicije - ulaganje nerezidenata u Republiku).

518

518

Ulaganja u dužničke hartije od vrednosti koje obuhvataju dugoročne i kratkoročne dužničke hartije od vrednosti

- prodaja, odnosno kupovina dugoročnih dužničkih hartija od vrednosti koje su izdali nerezidenti,

 

 

Uključuje i:

 

 

- dugoročne dužničke hartije od vrednosti čiji su izdavaoci zemlje članice OECD-a i međunarodne finansijske institucije

 

 

- druge dugoročne dužničke hartije od vrednosti;

540

540

- prodaja, odnosno kupovina dugoročnih dužničkih hartija od vrednosti koje su izdali rezidenti;

541

541

- naplata po osnovu prodaje domaćih hartija od vrednosti koje glase na stranu valutu a izdaju se u inostranstvu;

902

-

- plaćanje po osnovu kupovine domaćih hartija od vrednosti koje glase na stranu valutu, izdaju se u inostranstvu, a kupuju ih rezidenti;

-

902

- prodaja, odnosno kupovina kratkoročnih dužničkih hartija od vrednosti koje izdaju nerezidenti;

542

542

- prodaja, odnosno kupovina kratkoročnih dužničkih hartija od vrednosti koje izdaju rezidenti.

543

543

Finansijski derivati

Primljena uplata od nerezidenta za neto poravnanja po osnovu opcije koju su izdali nerezidenti, ali ne za stvarnu kupovinu/prodaju instrumenata na koju opcija glasi, odnosno plaćanje premije nerezidentu za kupovinu opcije koju su izdali nerezidenti

547

547

Primljena uplata premije od nerezidenta od prodaje opcije koju su izdali domaći izdavaoci, odnosno plaćanje nerezidentu za neto poravnanja za prodatu opciju domaćeg izdavaoca ali ne i za stvarnu prodaju instrumenta na koju opcija glasi

548

548

Priliv, odnosno odliv iz neto poravnanja forvard instrumenata koje su izdali nerezidenti (forward, future, swap i dr.)

742

742

Priliv, odnosno odliv iz neto poravnanja forvard instrumenata koje su izdali rezidenti (forward, future, swap i dr.)

743

743

Finansijski račun - ostala ulaganja - krediti i finansijski lizing (glavnica)

Dugoročni krediti uzeti iz inostranstva

 

 

- korišćenje dugoročnih kredita uzetih iz inostranstva (s rokom otplate dužim od godinu dana), kao i otplata glavnice po tom osnovu.

 

 

Uključuje:

 

 

- korišćenje dugoročnih finansijskih kredita i otplatu glavnice po tim kreditima;

 

 

- otplatu glavnice po dugoročnim komercijalnim i robnim kreditima.

521

121

Kratkoročni krediti uzeti iz inostranstva

 

 

- korišćenje kratkoročnih kredita uzetih iz inostranstva (s rokom otplate do godinu dana), kao i otplata glavnice po tom osnovu.

 

 

Uključuje:

 

 

- korišćenje kratkoročnih finansijskih kredita i otplatu glavnice po tim kreditima;

 

 

- otplatu glavnice po kratkoročnim komercijalnim i robnim kreditima;

 

 

- otplatu glavnice po kratkoročnim bankarskim kreditnim linijama koje ovlašćena banka koristi kod strane banke.

522

123

Kratkoročni oročeni bankarski depoziti

 

 

- korišćenje kratkoročnih oročenih bankarskih depozita s rokom otplate do dvanaest meseci kod kojih strana banka uplaćuje devizna sredstva na račun ovlašćene banke, kao i otplata glavnice po tom osnovu.

618

118

Dugoročni krediti dati inostranstvu

 

 

- korišćenje dugoročnih kredita datih nerezidentima (s rokom naplate dužim od godinu dana), kao i naplata glavnice po tom osnovu.

 

 

Uključuje:

 

 

- korišćenje dugoročnih finansijskih kredita i naplatu glavnice po tim kreditima;

 

 

- naplatu glavnice po dugoročnim komercijalnim i robnim kreditima.

517

166

Subordinirani krediti uzeti iz inostranstva

520

120

Subordinirani krediti dati inostranstvu

619

119

Kratkoročni krediti dati inostranstvu

 

 

- korišćenje kratkoročnih kredita datih nerezidentima (s rokom naplate do godinu dana), kao i naplata glavnice po tom osnovu.

 

 

Uključuje:

 

 

- korišćenje kratkoročnih finansijskih kredita i naplatu glavnice po tim kreditima;

 

 

- naplatu glavnice po kratkoročnim komercijalnim i robnim kreditima;

 

 

- naplatu glavnice po kratkoročnim bankarskim kreditnim linijama koje strana banka koristi kod ovlašćene banke.

523

169

Sindicirani krediti koje rezident uzima iz inostranstva preko banke agenta u Republici

 

 

- uplata udela nerezidentnih banaka za učešće u sindiciranom kreditu koji se odobrava rezidentu, kao i povraćaj tih sredstava.

526

126

Sindicirani krediti koje rezident uzima iz inostranstva preko banke agenta u inostranstvu

 

 

- uplata udela rezidentnih banaka za učešće u sindiciranom kreditu koji se odobrava rezidentu za plaćanje uvoza robe i usluga iz inostranstva, kao i povraćaj tih sredstava.

535

135

Sindicirani krediti koji se odobravaju nerezidentu preko banke agenta u Republici

 

 

- uplata udela nerezidentnih banaka za učešće u sindiciranom kreditu koji se odobrava nerezidentu, kao i povraćaj tih sredstava.

537

137

Sindicirani krediti koji se odobravaju nerezidentu preko banke agenta u inostranstvu

 

 

- uplata udela rezidentnih banaka za učešće u sindiciranom kreditu koji se odobrava nerezidentu, kao i povraćaj tih sredstava.

536

136

Garancije po kreditu između dva nerezidenta u inostranstvu

 

 

- naplata i plaćanje po aktiviranoj garanciji ovlašćene banke koja je izdata po kreditu između dva nerezidenta u inostranstvu.

534

134

Jemstvo po kreditu između dva nerezidenta u inostranstvu

 

 

- naplata i plaćanje po aktiviranom jemstvu rezidenta pravnog lica koje je dato po kreditu između dva nerezidenta u inostranstvu.

544

144

Finansijski lizing

 

 

- davanje, odnosno otplate po osnovu finansijskog lizinga (zakup jednak ekonomskom veku robe, uz mogućnost kupovine robe posle isteka zakupa).

 

 

Ne uključuje:

 

 

- plaćanje za korišćenje opreme, vozila i drugih prevoznih sredstava po osnovu operativnog zakupa - lizing (uključeno u 490 - Zakup transportnih sredstava bez posade).

575

175

Finansijski račun - depoziti

Efektivni strani novac i čekovi

 

 

- nerezidenti

 

 

- polaganje efektivnog stranog novca i dinara, kao i čekova na tekuće račune i depozite nerezidenata,

 

 

- podignuti efektivni strani novac i dinari, kao i izdati čekovi s tekućih računa i uloga nerezidenata.

898

898

Oročeni depoziti nerezidenata

 

 

- povećanje, odnosno smanjenje oročenih depozita nerezidenata (stranih banaka i drugih nerezidenata).

504

104

Depoziti stranih banaka

 

 

- povećanje, odnosno smanjenje depozita na računima stranih banaka i drugih finansijskih organizacija u stranoj valuti i dinarima (računi 5430 i 5030).

501

101

Depoziti drugih stranih lica, uključujući i fizička lica

 

 

- povećanje, odnosno smanjenje depozita na računima stranih lica u stranoj valuti i dinarima (računi 5431, 5432, 5031 i 5032).

502

102

Kratkoročni depoziti domaćih banaka

 

 

- smanjenje, odnosno povećanje kratkoročnih depozita kod stranih banaka.

505

105

Plaćanja s dinarskih računa nerezidenta u zemlji

 

 

- plaćanja u zemlji koja se ne smatraju spoljnotrgovinskim poslom i sl. s računa nerezidenata (računi 5030, 5031 i 5032).

704

-

Primljena pokrića za čekove

 

 

- primljena pokrića za čekove, odnosno čekovi dostavljeni na naplatu u inostranstvu i korišćenje pokrića za loro čekove.

515

115

Primljena pokrića za podignuti efektivni strani novac

 

 

- primljena pokrića za podignuti efektivni strani novac s štednih knjižica nerezidenata kod domaćih banaka, odnosno podignuti efektivni strani novac s štednih knjižica stranih banaka.

508

108

Smanjenje, odnosno povećanje domaćeg kapitala u međunarodnim finansijskim organizacijama (depoziti u međunarodnim finansijskim organizacijama)

 

 

Ne uključuje:

 

 

- članarine međunarodnim finansijskim organizacijama (uključeno u 803 - Tekući javni transferi).

580

180

Kupoprodaja deviza i dinara između banke i nerezidentne banke

888

888

II. TRANSAKCIJE IZMEĐU REZIDENATA I NEUTRALNE TRANSAKCIJE

Ugovorena prodaja i kupovina potraživanja i dugovanja nastala po osnovu spoljnotrgovinskog i kreditnog posla rezidenta

845

145

Podizanje i polaganje efektivnog stranog novca rezidenata fizičkih lica s blagajne po osnovu ličnog prenosa sredstava plaćanja iz/u inostranstvo preko banke, kao i isplata uplaćenih sredstava plaćanja iz inostranstva, uključujući i tzv. brzi transfer novca

805

805

Otkup, odnosno prodaja efektivnog stranog novca od rezidenata fizičkih lica

796

700

Otkup, odnosno prodaja čekova od rezidenata fizičkih lica

795

795

Deponovanje, odnosno podizanje efektivnog stranog novca i putničkih čekova na račune i štedne uloge rezidenata u stranoj valuti

797

897

Otkupljivanje deviznih sredstava s računa nerezidenata i prodaja deviznih sredstava nerezidentima

703

703

Prenosi s deviznih i dinarskih računa nerezidenata s računa jedne banke na devizne i dinarske račune nerezidenata u drugoj banci

503

103

Prenos s računa u inostranstvu na račune u Republici, odnosno dotacije deviznih računa u inostranstvu

530

130

Plaćanja za izravnanje stanja na kontokorentnom računu: izmirenje salda na računu dugoročne proizvodne kooperacije

533

133

Prenos pokrića za konfirmirane akreditive i garancije, odnosno vraćanje neiskorišćenog pokrića za konfirmirane akreditive i garancije

411

411

Prodaja i kupovina efektivnog stranog novca u inostranstvu: prenos efektivnog stranog novca na račun u inostranstvu (na teret računa 005 a u korist računa 006), dotacija računa 006 efektivnim stranim novcem kupljenim u inostranstvu (na teret računa 006 a u korist računa 005)

552

152

Neizvršene isplate po naplatama iz inostranstva kad nisu ispunjeni uslovi za izvršenje naplate (račun 57909), odnosno povraćaj tih sredstava u inostranstvo

909

109

Prenos deviza preko računa u inostranstvu između Narodne banke Srbije i ovlašćenih banaka (NAPOMENA: pri dotaciji računa 005 za Narodnu banku Srbije - banka koristi šifru 155, a Narodna banka Srbije šifru 555; pri dotaciji računa 005 banke - banka koristi šifru 555, a Narodna banka Srbije šifru 155)

555

155

Prenos s računa 005 na drugi račun 005 u okviru jedne banke (kad se koristi šifra 561, obavezno mora postojati i odliv s šifrom 161 i istim podacima, odnosno kad se koristi šifra 161 obavezno mora postojati i priliv s šifrom 561 i istim podacima)

561

161

Prenos s računa 006 na drugi račun 006 u okviru jedne banke (kad se koristi šifra 583, obavezno mora postojati i odliv s šifrom 183 i istim podacima, odnosno kad se koristi šifra 183, obavezno mora postojati i priliv s šifrom 583 i istim podacima - prenos efektive između trezora)

583

183

Prenos s računa 005 jedne banke na račun 005 druge banke: banka koja prima sredstva koristi šifru 562, a banka koja prenosi sredstva šifru 162 (NAPOMENA: ako je jedna od banaka Narodna banka Srbije, nije dozvoljeno koristiti tu šifru, već šifru 155 ili 555)

562

162

Prenos u zemlji na osnovu prenosa efektivnog stranog novca: prenos efektivnog stranog novca između banaka preko zbirnih centara (korišćenje šifre dozvoljeno je samo na računu 006) (NAPOMENA: banka koja prenosi sredstva koristi šifru 163, a banka koja prima sredstva šifru 563)

563

163

Otkup efektivnog stranog novca i čekova od ovlašćenih menjača i prodaja efektivnog stranog novca i čekova ovlašćenim menjačima

572

573

Polaganje, odnosno podizanje efektivnog stranog novca koje vrši ovlašćeni menjač

576

176

Prenos između deviznih računa u Republici (NAPOMENA: za zaduženje računa s koga se vrši prenos koristi se osnov 165, a za odobrenje računa na koji se vrši prenos - osnov 565)

565

165

Isplata po osnovu devizne štednje (tzv. stara devizna štednja) - obveznice i efektivni strani novac

-

900

Kupoprodaja deviza: prodaja jedne valute i kupovina druge

577

177

Povraćaj ukradenog efektivnog stranog novca, odnosno pljačka i krađa efektivnog stranog novca

198

198

Prenos sredstava iz banke priliva na banku isplate

569

-

Zamena stranih valuta za evro

568

168

Konverzija

567

167

Naplate, plaćanja, uplate i isplate koje se mogu vršiti u Republici u efektivnom stranom novcu

808

808

Otkup i prodaja efektivnog stranog novca između Narodne banke Srbije i ovlašćenih banaka po osnovu privremenog platnog prometa s Kosovom i Metohijom, kao i humanitarne pomoći i donacija

899

899

Uplata iz inostranstva Narodnoj banci Srbije po osnovu obaveze SR Jugoslavije, odnosno državne zajednice Srbija i Crna Gora za koje je Narodna banka Srbije agent

912

-

Otkup i prodaja efektivnog stranog novca koje Narodna banka Srbije vrši ovlašćenim bankama na Međubankarskom deviznom tržištu

910

910

Korišćenje i otplata sindiciranih kredita koje rezident uzima iz inostranstva preko banke agenta u Republici

913

913

Računska neusklađenost (otvorene stavke) i pogrešna knjiženja

599

199

 

Prilog 3

ŠIFARNIK INSTRUMENATA PLAĆANJA

 

Šifra

Naziv

1

doznake, kreditna pisma i čekovi

2*

storno doznaka, kreditnih pisama i čekova

3

korišćenje akreditiva

4*

storno korišćenja akreditiva

5

efektiva

6*

storno efektive

* Koristi se kod povraćaja.

 

Prilog 4

POSEBNE ŠIFRE REZIDENATA (MATIČNI BROJEVI)

 

Matični broj

Opis

07000006

fizičko lice - Srbija van teritorija autonomnih pokrajina

08000000

fizičko lice - AP vojvodina

09000003

fizičko lice - AP Kosovo i Metohija