ODLUKA

O UTVRĐIVANJU I NAPLATI POTRAŽIVANJA I OTPISIVANJU NENAPLATIVIH POTRAŽIVANJA OD KORISNIKA PRAVA

("Sl. glasnik RS", br. 25/2007)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuje način utvrđivanja potraživanja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih delatnosti (u daljem tekstu: Fond) od korisnika penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (u daljem tekstu: dužnik), kao i način naplate potraživanja.

Ovom odlukom utvrđuju se i uslovi i način otpisivanja dospelih nenaplativih potraživanja od dužnika.

Član 2

Potraživanjem u smislu ove odluke smatraju se više isplaćeni iznosi penzija i naknada iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno iznosi isplaćeni na osnovu rešenja Fonda koja su poništena, ukinuta ili izmenjena u upravnom ili sudskom postupku, na način propisan zakonom.

II UTVRĐIVANJE POTRAŽIVANJA

Član 3

Utvrđivanje potraživanja od dužnika vrši se na osnovu rešenja Fonda koje je konačno u upravnom postupku, a kojim je poništeno, ukinuto ili izmenjeno prvostepeno rešenje o ostvarivanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i kojim je utvrđena okolnost postojanja više isplaćenih iznosa po tom osnovu.

III NAPLATA POTRAŽIVANJA

Član 4

Potraživanje koje je utvrđeno u skladu sa odredbom člana 3. ove odluke biće naplaćeno u postupku sporazumevanja sa dužnikom, o čemu će biti zaključen sporazum u pismenom obliku.

Otplata potraživanja može se izvršiti uplatom dugovanog iznosa odjednom ili najkasnije u roku od godinu dana - kroz dvanaest mesečnih rata.

Sporazum iz stava 1. ovog člana sa dužnikom zaključuje, u ime Fonda, direktor Fonda.

Sporazum o izmirenju potraživanja ima snagu izvršnog naslova i u slučaju neizvršenja, naplata potraživanja od dužnika može se ostvariti sudskim putem.

IV OTPISIVANJE DOSPELIH POTRAŽIVANJA

Član 5

Otpisivanje dospelog potraživanja može se vršiti iz sledećih razloga:

1) zastarelosti potraživanja u skladu sa propisima - istekom opšteg roka zastarelosti;

2) teškog materijalnog stanja dužnika, koje se dokazuje podnošenjem pravno valjane dokumentacije o imovnom stanju i mesečnim primanjima dužnika i članova njegove porodice;

3) teškog zdravstvenog stanja ili dužeg stacionarnog lečenja dužnika, koji je korisnik najnižeg iznosa penzije (garantovani iznos);

4) smrti ili nepoznatog boravišta dužnika koji nema naslednika, odnosno ukoliko dužnik nije ostavio imovinu iz koje bi se potraživanje moglo naplatiti;

5) ako se po sudskoj presudi potraživanje prinudnim putem nije moglo naplatiti;

6) ako se radi o potraživanjima male vrednosti čija naplata vansudskim putem nije uspela, a naplata sudskim putem bi proizvela troškove koji su veći od dugovanja;

7) u slučajevima kada se proceni da nastalo potraživanje nije moguće naplatiti u vansudskom postupku niti u postupku pred sudom;

8) ako je dužnik pretrpeo štetu usled dejstva više sile ili nekih drugih okolnosti koje nije mogao sprečiti, tako da bi naplata potraživanja ugrozila egzistenciju njegove porodice.

Teško materijalno stanje dužnika može se prihvatiti kao razlog za otpis potraživanja samo ako se na osnovu verodostojnih isprava utvrdi da je dužnik korisnik najnižeg iznosa penzije (garantovani iznos), a da su članovi njegovog domaćinstva izdržavana lica.

Član 6

Otpisivanje potraživanja vrši se na osnovu zahteva dužnika.

Otpisivanje potraživanja može se vršiti i na predlog stručne službe Fonda i to za one razloge iz člana 5. Odluke za koje, po prirodi stvari, nije potreban zahtev dužnika.

Član 7

Zahtev za otpisivanje potraživanja podnosi se komisiji iz člana 8. ove odluke.

Uz zahtev za otpisivanje potraživanja dužnik treba da podnese i dokaze o opravdanosti zahteva, u zavisnosti od razloga iz člana 5. Odluke na koji se poziva.

Podnosilac zahteva je dužan da dostavi i druge dokaze koje mu zatraži komisija, u roku koji komisija odredi.

Član 8

Predlog za otpisivanje dospelog potraživanja u skladu sa odredbama ove odluke priprema i podnosi komisija od tri člana.

Predsednika i jednog člana komisije imenuje Upravni odbor iz reda svojih članova, a jednog člana imenuje direktor Fonda.

U komisiju iz stava 1. ovog člana ne može biti određen zaposleni u Fondu koji je učestvovao u postupku utvrđivanja prava na penziju ili naknadu, odnosno koji sprovodi isplatu penzije ili naknade dužniku.

Član 9

Komisija se sastaje najmanje jedanput godišnje, a najkasnije mesec dana pre sednice Upravnog odbora na kojoj se usvaja završni račun.

Član 10

Predlog za otpis potraživanja dostavlja se Upravnom odboru Fonda i sadrži sledeće podatke:

- ime, prezime, adresu i matični broj dužnika;

- iznos potraživanja koji se predlaže za otpis (nominalni iznos, iznos kamate i ukupni iznos duga);

- obrazloženje razloga zbog kojih se predlaže otpis dospelog potraživanja, kao i

- prilog (originalnu dokumentaciju kojom se dokazuje opravdanost predloga za otpis).

Povodom predloga za otpis potraživanja odlučuje Upravni odbor u skladu sa Statutom Fonda.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".