PRAVILNIK

O TEHNIČKIM I DRUGIM USLOVIMA ZA PRIVREMENO POSTAVLJANJE BILBORDA I DRUGIH REKLAMNIH OZNAKA NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 8/2007)

 

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se tehnički i drugi posebni uslovi za privremeno postavljanje bilborda i drugih reklamnih oznaka na javnim površinama, kao i bliži uslovi za postavljanje određene vrste oglasnog sredstva.

II TEHNIČKE KARAKTERISTIKE BILBORDA I DRUGIH REKLAMNIH OZNAKA

Član 2

Bilbord je pravougaonog oblika, površine od 6 m2 do 12 m2 uz dozvoljeno odstupanje najviše 5%.

U okviru zona pod posebnim režimom zaštite, određenih Odlukom o uređenju Grada, bilbord je maksimalne površine 8 m2.

Megabilbord je pravougaonog oblika, maksimalne površine 70 m2.

Proporcionalni odnos horizontalne i vertikalne stranice bilborda i megabilborda iz st. 1, 2. i 3. ovog člana je približno od 4:3 do 16:9.

Član 3

Bilbord površine do 8 m2 mora biti prosvetljen (izvor svetla je unutrašnji).

Bilbord površine do 12 m2 i megabilbord mogu biti prosvetljeni ili osvetljeni sa fluo cevima (izvor svetla je spoljni).

Reklamna poruka na bilbordu i megabilbordu može da se postavi sa jedne ili sa obe strane.

Član 4

Površina reklamne oznake je od 0,50 m2 do 3 m2.

Izuzetno, transparent može imati površinu veću od 3 m2.

Član 5

Reklamna oznaka može da bude prosvetljena.

Član 6

Raspored boja i simbola na reklamnim oznakama ne sme da podseća na saobraćajni znak.

Slova, brojevi i simboli na reklamnim oznakama moraju da se visinom, bojom i oblikom razlikuju od slova, brojeva i simbola na saobraćajnom znaku.

Na obodu reklamne oznake kružnog, elipsastog ili trouglastog oblika ne sme da se nalazi neprekidni pojas crvene boje.

Pod neprekidnim pojasom, iz stava 3. ovog člana, podrazumeva se i onaj čiji je centralni ugao prekida kontinuiteta manji od 90 stepeni.

Član 7

Reklamna oznaka na stubu javne rasvete je pravougaonog oblika, dimenzija 0,7 m x 1 m.

Član 8

"City light" je slobodnostojeći objekat, dimenzija 1,2 m x 2 m uz dozvoljeno odstupanje najviše 10%.

"City light" mora biti prosvetljen.

Reklamna poruka na "City light"-u može da se postavi sa jedne ili sa obe strane.

"City light" se postavlja na punom nosaču ili nosaču stubu, koji su izrađeni od metala.

Pun nosač je širine 1 m uz dozvoljeno odstupanje najviše 10% i visine 0,40 m.

Kada se "City light" postavlja na stub nosač, donja ivica "City light"-a se postavlja na visini od 0,80 m.

Član 9

"City Tower" je slobodnostojeći objekat cilindričnog oblika, prečnika do 0,8 m i visine do 2,8 m.

"City Tower" mora da bude prosvetljen.

"City Tower" se postavlja direktno na temeljnu stopu.

III USLOVI ZA POSTAVLJANJE BILBORDA I DRUGIH REKLAMNIH OZNAKA

Član 10

Bilbord i reklamna oznaka se postavljaju na javnim površinama i površinama vidljivim sa javnih površina tako da ne ugrožavaju saobraćaj i ne ometaju učesnike u javnom saobraćaju.

Megabilbord se postavlja u zaštitnom pojasu pored javnog puta, na ulaznim pravcima u naseljena mesta na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 11

Bilbord i reklamna oznaka ne mogu da se postave: u pešačkoj zoni, u parku, pored groblja, uz vodotok, na mostu, podvožnjaku i nadvožnjaku i na prostoru nepokretnog kulturnog dobra i njegove zaštićene okoline.

Reklamna oznaka ne može da se postavi na: stub ili naličje saobraćajnog znaka, stub ili naličje semafora, stub koji nosi vazdušnu elektro, TT ili drugu mrežu, u trouglu preglednosti raskrsnice ili ukrštanja puta sa železničkom prugom, osim reklamne oznake na stubu javne rasvete, pod uslovom utvrđenim ovim pravilnikom.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, "City light" može da se postavi u pešačkoj zoni.

Član 12

Bilbord i reklamna oznaka se postavljaju pod pravim uglom u odnosu na tlo.

Boja noseće konstrukcije bilborda mora biti usklađena sa bojom stubova javne rasvete ili boje aluminijum sive (RAL 9007).

Član 13

Kada se bilbord ili reklamna oznaka postavljaju pored biciklističke staze ili trotoara, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice reklamne oznake ili stuba nosača bilborda od najisturenije tačke biciklističke staze ili trotoara je 0,3 m, a minimalna vertikalna udaljenost donje ivice reklamne oznake ili bilborda od najisturenije tačke biciklističke staze ili trotoara je 2,5 m.

Član 14

Kada se bilbord ili reklamna oznaka postavljaju pored kolovoza, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice bilborda ili reklamne oznake od najisturenije tačke kolovoza je 1 m.

Član 15

Minimalno rastojanje između bilborda ili reklamne oznake i saobraćajnog znaka je 15 m u naselju, a 50 m van naselja.

Izuzetno, minimalno rastojanje između bilborda ili reklamne oznake i saobraćajnog znaka koji označava Grad Novi Sad je 100 m.

Član 16

Minimalno rastojanje između postavljenih bilborda i reklamnih oznaka je 15 m u naselju, a 50 m van naselja, izuzev reklamnih oznaka na stubovima javne rasvete.

Rastojanje između dva bilborda, koji su postavljeni uz saobraćajnicu u istom smeru, od kojih je jedan veće površine od 12 m2, ne može da bude manje od 50 m u naselju, a 150 m van naselja.

Rastojanje između dve reklamne oznake postavljene uz saobraćajnicu u istom smeru, od kojih je jedna maksimalno dozvoljene površine, ne može da bude manje od 25 m u naselju, a 100 m van naselja.

Član 17

Gornja ivica temeljne stope nosača bilborda i reklamne oznake ne sme da bude iznad nivoa terena i mora biti prekrivena travom ili materijalom kojim je obrađen okolni teren.

Temeljna stopa nosača bilborda i reklamne oznake ne može da se postavi iznad instalacija komunalne infrastrukture.

Član 18

Kada se reklamna oznaka postavlja na ukrasnim i zaštitno-namenskim ogradama duž kolovoza, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice reklamne oznake od kolovoza je 0,3 m.

Visina stuba nosača reklamne oznake, kao i same reklamne oznake na ukrasnim i zaštitno-namenskim ogradama duž kolovoza, ne može da bude veća od 1 m.

Član 19

Na stub javne rasvete mogu da se postave najviše dve reklamne oznake pod uslovom da su postavljene na suprotnim stranama u odnosu na osu stuba.

Kada se reklamna oznaka postavlja na stub javne rasvete čija je visina veća od 6 m, donja ivica rama reklamne oznake mora da bude postavljena na visini od 4,5 m od najisturenije tačke terena.

Član 20

Kada su bilbord ili reklamna oznaka osvetljeni ili prosvetljeni, izvor svetlosti mora da bude postavljen tako da ne ometa učesnike u saobraćaju, a svetlost ne sme da bude emitovana u isprekidanim intervalima.

Za bilborde ili reklamne oznake koji se priključuju na javnu rasvetu, potrebna je saglasnost nadležne elektrodistribucije.

Član 21

Odredbe čl. od 2. do 6, čl. od 8. do 10, čl. od 13. do 16. i člana 20. ovog pravilnika, odnose se i na postavljanje bilborda i drugih reklamnih oznaka na površinama vidljivim sa javnih površina, unutar proizvodnih, trgovinskih, sportskih i poslovnih kompleksa i privatnih poseda.

Minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice bilborda ili reklamne oznake iz stava 1. ovog člana, od najisturenije tačke javne površine je 1 m.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Na zahteve za izdavanje odobrenja za postavljanje bilborda i drugih reklamnih oznaka čije je rešavanje započeto pre stupanja na snagu ovog pravilnika, primenjivaće se odredbe ovog pravilnika, ako nije doneto prvostepeno rešenje.

Član 23

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o tehničkim i drugim uslovima za postavljanje bilborda i drugih reklamnih oznaka na javnim površinama ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 8/2002 i 10/2003).

Član 24

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".