PRAVILNIK

O SADRŽINI I FORMI ZAHTEVA ZA UTVRĐIVANJE STATUSA PROFESIONALNIH INVESTITORA ZA ODREĐENA PRAVNA LICA

("Sl. glasnik RS", br. 28/2007)

Predmet

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržina i forma zahteva za utvrđivanje statusa profesionalnih investitora.

Pravna lica, podnosioci zahteva

Član 2

Pravna lica koja mogu Komisiji za hartije od vrednosti (u daljem tekstu: Komisija) podneti zahtev za sticanje statusa profesionalnog investitora su: banke, osiguravajuća društva, brokersko-dilerska društva, društva za upravljanje investicionim i dobrovoljnim penzijskim fondovima i investicioni i penzijski fondovi sa sedištem u državama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (u daljem tekstu: OECD), državama članicama Evropske unije (u daljem tekstu: EU) i druga pravna lica sa sedištem u Republici Srbiji ili u državama članicama OECD i EU, koja svoja novčana sredstva ulažu u hartije od vrednosti radi ostvarenja dobiti na osnovu razlike u ceni ili radi zaštite finansijske imovine od tržišnih rizika, odnosno radi ostvarivanja prava iz hartija od vrednosti.

Profesionalni investitor koji ispunjava kriterijume iz člana 4. stav 1. Uredbe

Član 3

Pravno lice koje namerava da stekne status profesionalnog investitora na osnovu kriterijuma propisanih članom 4. stav 1. Uredbe o načinu i bližim kriterijumima za utvrđivanje statusa profesionalnih investitora za određena pravna lica (u daljem tekstu: Uredba), podnosi Komisiji zahtev na obrascu PI-1 (koji je dostupan na sajtu Komisije).

Zahtev sadrži sledeće:

1) osnovne podatke o podnosiocu zahteva (poslovno ime, sedište, matični broj i PIB, broj rešenja o upisu u registar privrednih subjekata ili drugi odgovarajući registar, osnovnu delatnost, ime i prezime direktora, odnosno ovlašćenog lica, telefon i e-mail lica ovlašćenog za kontakt sa Komisijom,

2) podatke o vrednosti bilansne aktive i vrednosti osnovnog kapitala po poslednjem finansijskom izveštaju u evrima,

3) podatke o broju i vrednosti ostvarenih transakcija hartija od vrednosti na finansijskom tržištu po kvartalima, u poslednjih 12 meseci pre podnošenja zahteva,

4) izjavu o ispunjavanju kriterijuma iz člana 4. stav 1. Uredbe.

Dokumentacija koja se prilaže uz zahtev

Član 4

Uz zahtev dostavlja se sledeća dokumentacija:

1) domaće pravno lice dostavlja izvod iz registra privrednih subjekata ne stariji od 30 dana, sa imenima lica ovlašćenih za zastupanje,

2) strano pravno lice dostavlja originalni izvod iz registra privrednih subjekata ili drugog odgovarajućeg registra, ne stariji od 30 dana, iz kojeg je vidljiv pravni oblik organizovanja, sedište, adresa, spisak osoba ovlašćenih za zastupanje, overeno punomoćje kojim se imenuje punomoćnik za prijem pismena, odnosno za preduzimanje drugih pravnih radnji u postupku (poslovno ime, sedište, adresa, odnosno ime i prezime, adresa punomoćnika) s tim da punomoćnik može biti advokat, banka ili brokersko-dilersko društvo u RS,

3) poslednji usvojeni finansijski izveštaji sa mišljenjem revizora,

4) odgovarajući dokazi o ostvarenim transakcijama u poslednjih 12 meseci,

5) dokaz o uplaćenoj naknadi.

Za sva dokumenta koja se dostavljaju na stranom jeziku dostavlja se i prevod tih dokumenata na srpski jezik od strane ovlašćenog sudskog tumača.

Komisija donosi rešenje o odobrenju statusa profesionalnog investitora, ako zahtev sadrži sve propisane podatke, ako podaci ispunjavaju kriterijume utvrđene članom 4. stav 1. Uredbe i ako je dostavljena ostala dokumentacija propisana ovim pravilnikom.

Na osnovu izdatih rešenja iz prethodnog stava, Komisija vodi Registar profesionalnih investitora (u daljem tekstu: Registar).

Izvod iz Registra

Član 5

Izdavaoci hartija od vrednosti, odnosno pokrovitelji emisije, kao i sva zainteresovana lica mogu dobiti izvod iz Registra profesionalnih investitora.

Prilikom izdavanja izvoda naplaćuje se naknada u skladu sa Tarifnikom Komisije.

Trajanje statusa

Član 6

Licu koje je upisom u Registar steklo status profesionalnog investitora po postupku i na način iz čl. 3. i 4. ovog pravilnika, taj status traje godinu dana od dana upisa u registar.

Produženje upisa

Član 7

Najranije mesec dana pre isteka roka od godinu dana od dana upisa u Registar profesionalni investitor može zatražiti produženje svog statusa.

Uz zahtev za produženje statusa profesionalnog investitora, podnosilac dostavlja zahtev i dokumentaciju iz člana 4. stav 1. tač. 3)-5) ovog pravilnika. Ukoliko je u prethodnih godinu dana došlo do promene koja se odnosi na ostale podatke i dokumentaciju iz člana 4. ovog pravilnika, podnosilac će dostaviti i tu dokumentaciju.

Komisija priznaje podnosiocu produženje statusa profesionalnog investitora, ako zahtev sadrži sve tražene podatke, ako podaci ispunjavaju kriterijume propisane članom 4. stav 1. Uredbe, kao i ako je dostavljena ostala dokumentacija propisana ovim pravilnikom.

Ukoliko je status profesionalnog investitora ponovo priznat podnosiocu, Komisija donosi rešenje o produženju statusa za narednih godinu dana, od dana isteka prethodnog upisa u Registar.

Posle isteka jedne godine od dana upisa u Registar, Komisija briše to lice iz Registra, ukoliko ne podnese zahtev za produženje navedenog statusa.

Profesionalni investitor koji ispunjava kriterijume iz člana 4. stav 2. Uredbe

Član 8

Pravno lice koje namerava da stekne status profesionalnog investitora na osnovu kriterijuma propisanih članom 4. stav 2. Uredbe, Komisiji podnosi zahtev na obrascu PI-2 (koji je dostupan na sajtu Komisije).

Zahtev sadrži:

1) osnovne podatke o podnosiocu zahteva (poslovno ime, sedište, matični broj i PIB, broj rešenja o upisu u registar privrednih subjekata ili drugi odgovarajući registar, ime i prezime direktora, odnosno ovlašćenog lica,

2) podatke o vrednosti bilansne aktive i vrednosti osnovnog kapitala po poslednjem finansijskom izveštaju,

3) podatke o osnovnoj delatnosti i periodu poslovanja u navedenoj delatnosti,

4) podatke o javnom društvu - izdavaocu (poslovno ime, sedište, matični broj i PIB, broj rešenja o upisu u registar privrednih subjekata ili drugi odgovarajući, osnovna delatnost, ime i prezime direktora, odnosno ovlašćenog lica) i o hartijama od vrednosti izdavaoca u koje podnosilac zahteva ima nameru da ulaže,

5) izjavu o ispunjavanju kriterijuma iz člana 4. stav 2. Uredbe.

Dokumentacija koja se prilaže uz zahtev

Član 9

Uz zahtev dostavlja se sledeća dokumentacija:

1) domaće pravno lice dostavlja izvod iz registra privrednih subjekata ne stariji od 30 dana, sa imenima lica ovlašćenih za zastupanje,

2) strano pravno lice dostavlja originalni izvod iz registra privrednih subjekata ili drugog odgovarajućeg registra, ne stariji od 30 dana, iz kojeg je vidljiv pravni oblik organizovanja, vrsta delatnosti, sedište, adresa, spisak osoba ovlašćenih za zastupanje, overeno punomoćje kojim se imenuje punomoćnik za prijem pismena, odnosno za preduzimanje drugih pravnih radnji u postupku (poslovno ime, sedište, adresa, odnosno ime i prezime, adresa punomoćnika) s tim da punomoćnik može biti advokat, banka ili brokersko-dilersko društvo u RS,

3) osnivački akt, odnosno drugu odgovarajuću dokumentaciju kojom dokazuje da je podnosilac poslovao u delatnosti, koja je istovrsna delatnosti javnog društva u čije hartije od vrednosti ulaže sredstva,

4) poslednji usvojeni finansijski izveštaji podnosioca zahteva sa mišljenjem revizora,

5) izvod iz registra privrednih društava za javno društvo - izdavaoca,

6) pismena saglasnost upravnog odbora javnog društva - izdavaoca iz tačke 5. ovog stava, za nameravano ulaganje podnosioca zahteva u njegove hartije od vrednosti,

7) dokaz o uplaćenoj naknadi.

Za sva dokumenta koja se dostavljaju na stranom jeziku dostavlja se i prevod tih dokumenata na srpski jezik od strane ovlašćenog sudskog tumača.

Komisija donosi rešenje o odobrenju statusa profesionalnog investitora, ako zahtev sadrži sve propisane podatke, ako podaci ispunjavaju kriterijume propisane članom 4. stav 2. Uredbe, kao i ako je dostavljena ostala dokumentacija propisana ovim pravilnikom.

Odobrenje Komisije iz prethodnog stava važi samo za predmetno ulaganje, a za svako naredno ulaganje mora se tražiti novo odobrenje.

Na osnovu izdatih rešenja iz stava 3. ovog člana, Komisija vodi Registar profesionalnih investitora.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".