KOLEKTIVNI UGOVOR

ZA JAVNO PREDUZEĆE "ELEKTROMREŽA SRBIJE"

("Sl. glasnik RS", br. 29/2007)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim kolektivnim ugovorom se uređuju prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih iz radnog odnosa i po osnovu rada kod poslodavca, postupak izmena i dopuna kolektivnog ugovora i međusobni odnosi učesnika kolektivnog ugovora.

Član 2

Na prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih, koja nisu uređena ovim kolektivnim ugovorom, primenjuju se odredbe zakona, drugih propisa, odgovarajućih akata poslodavca i ugovora o radu.

Član 3

Odredbe ovog kolektivnog ugovora se neposredno primenjuju na sve zaposlene kod poslodavca.

II RADNI ODNOS

Član 4

Ugovor o radu zaključuju poslodavac i zaposleni.

Ugovorom o radu zasniva se radni odnos i uređuju prava, obaveze i odgovornosti zaposlenog u skladu sa zakonom, ovim kolektivnim ugovorom i drugim aktima poslodavca.

Član 5

Poslodavac donosi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova, kojim se utvrđuju organizacioni delovi kod poslodavca, vrsta poslova, osnovni opis poslova, vrste i stepen stručne spreme i drugi posebni uslovi za rad na tim poslovima.

Broj izvršilaca na poslovima utvrđenim aktom iz stava 1. ovog člana se određuje godišnjim programom poslovanja poslodavca.

Član 6

Pripravnici zasnivaju radni odnos na način i po postupku utvrđenim zakonom.

Pripravnički staž zaposlenog sa visokom stručnom spremom traje najduže do dvanaest, sa višom stručnom spremom najduže do devet i sa srednjom stručnom spremom najduže do šest meseci.

III OBRAZOVANJE, STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE I USAVRŠAVANJE

Član 7

Zaposleni ima pravo i dužnost da u toku rada stalno usavršava svoje radne, stručne i psihofizičke sposobnosti, radi kvalitetnijeg i efikasnijeg obavljanja poslova.

Član 8

Poslodavac je dužan da zaposlenom omogući obrazovanje, stručno osposobljavanje i usavršavanje u skladu sa planom i programom obrazovanja i kada to zahteva potreba procesa rada i uvođenje novog načina i organizacije rada.

Posebnim aktom, koji donosi generalni direktor, uređuju se prava i obaveze zaposlenog kod poslodavca, u vezi sa svim oblicima obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja.

Međusobna prava i obaveze između poslodavca i zaposlenog koji je upućen na stručno osposobljavanje i usavršavanje uređuju se posebnim ugovorom.

Potrebna finansijska sredstva za namene iz st. 1. i 2. ovog člana se utvrđuju Programom poslovanja poslodavca.

IV RADNO VREME

Puno radno vreme

Član 9

Radno vreme kod poslodavca iznosi 40 časova u radnoj nedelji.

Skraćeno radno vreme

Član 10

Skraćeno radno vreme se utvrđuje na osnovu stručne analize, u skladu sa zakonom.

Deo zaposlenih u Direkciji za upravljanje prenosnim sistemom - Sektoru za operativno upravljanje koji obavljaju poslove rukovodioca smene, dispečera i dispečera saradnika i deo zaposlenih u Direkciji za prenos električne energije - Pogonu prenosa "Beograd" koji obavljaju poslove rukovaoca i kontrolora u MS "Obrenovac", na osnovu postojećih stručnih analiza, rade skraćeno radno vreme i njihovo nedeljno radno vreme iznosi 36 časova.

Zaposleni koji radi skraćeno radno vreme ima sva prava iz radnog odnosa kao da radi sa punim radnim vremenom.

Prekovremeni rad

Član 11

U slučaju havarije na objektima i postrojenjima koje održava poslodavac, a koja je nastupila u radno vreme, zaposleni je dužan da radi prekovremeno, ako se havarija ne može otkloniti u toku radnog vremena.

U slučaju kada je havarija nastupila van radnog vremena, a na otklanjanju je zaposleni radio po pozivu, zaposlenom se priznaje kao prekovremeni rad, efektivan rad od momenta otvaranja dozvole za rad ili naloga za rad do zatvaranja, a za zaposlene koji obavljaju pripremu i vreme pripreme.

Izuzetno od stava 2. ovog člana zaposlenom koji upravlja motornim vozilom i radi na otklanjanju havarija priznaje se kao prekovremeni rad, odnosno obavljanje interventnih poslova vreme upravljanja vozilom i vreme efektivnog rada na otklanjanju havarije.

Član 12

Poslodavac može uvesti noćni prekovremeni rad samo u slučaju:

1) ako je za noćni prekovremeni rad obezbedio zaposlenom prevoz od mesta stanovanja do mesta obavljanja prekovremenog rada i obratno, ili ako postoji prevoz u javnom saobraćaju;

2) ako je pre početka i za vreme obavljanja prekovremenog rada obezbedio neophodna sredstva zaštite na radu.

Preraspodela radnog vremena

Član 13

Preraspodela radnog vremena kod poslodavca se uvodi u slučaju kada se planiraju poslovi iz delatnosti poslodavca, zbog boljeg korišćenja sredstava rada, racionalnijeg korišćenja radnog vremena i izvršenja određenog posla u utvrđenim rokovima i to:

- kada se poslovi obavljaju u vremenu dužem od punog radnog vremena;

- kada se poslovi obavljaju subotom;

- kada se poslovi obavljaju nedeljom.

Ukupno radno vreme zaposlenog na poslovima iz stava 1. ovog člana u periodu od šest meseci (neprekidno ili u prekidima) u toku kalendarske godine u proseku ne može biti duže od punog radnog vremena, odnosno radno vreme zaposlenog na ovim poslovima u toku nedelje ne može biti duže od 60 časova.

Član 14

Za ukupan broj radnih časova ostvarenih u preraspodeli radnog vremena zaposleni ima pravo na slobodne dane.

Zaposlenom kojem je određena preraspodela radnog vremena prima zaradu za pun fond časova i kad radi duže i kad radi kraće od punog radnog vremena, odnosno obračun njegove zarade i naknada utvrđuje se prema punom radnom vremenu.

V ODMORI I ODSUSTVA

Član 15

Zaposleni ima pravo na odmor u toku dnevnog rada, dnevni odmor i nedeljni odmor, u skladu sa zakonom.

Odmor u toku dnevnog rada

Član 16

Zaposleni koji radi puno radno vreme, osam časova dnevno, ima pravo na odmor u toku rada u trajanju od 30 minuta.

Zaposleni koji radi duže od punog radnog vremena, najmanje deset časova dnevno, ima pravo na odmor u toku rada u trajanju od 45 minuta.

Zaposleni koji radi duže od punog radnog vremena, najmanje dvanaest časova dnevno, ima pravo na odmor u toku rada u trajanju od 60 minuta.

Odmor u toku dnevnog rada uračunava se u radno vreme i ne može se koristiti na početku i kraju radnog vremena.

Godišnji odmor

Član 17

Dužina godišnjeg odmora se utvrđuje tako što se zakonski minimum uvećava po osnovu:

1) doprinosa u radu po predlogu neposrednog rukovodioca - do tri radna dana;

2) uslova rada, i to:

(1) za rad na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem ili na poslovima na kojima je uvedeno skraćeno radno vreme - pet radnih dana;

(2) za ostale poslove pod otežanim uslovima rada (težak i naporan rad, rad pod povišenim i smanjenim vazdušnim pritiskom, na visokoj ili niskoj temperaturi, pod dejstvom štetnih zračenja, pod povećanom bukom i vibracijama, u prostorijama zagađenim hemijskim štetnostima, pod zemljom ili vodom i na visini) - tri radna dana;

3) radnog iskustva, i to:

(1) do deset godina staža osiguranja - jedan radni dan;

(2) od 10 do 20 godina staža osiguranja - dva radna dana;

(3) preko 20 godina staža osiguranja - tri radna dana;

4) stručne spreme zaposlenog, i to:

(1) za treći stepen stručne spreme, tj. KV radnika - dva radna dana;

(2) za četvrti stepen stručne spreme, tj. srednju stručnu spremu - tri radna dana;

(3) za peti i šesti stepen stručne spreme, tj. VKV radnika i višu stručnu spremu - četiri radna dana;

(4) za sedmi stepen stručne spreme, tj. visoku stručnu spremu - pet radnih dana;

5) invalidnosti - invalidu rada, odnosno vojnom invalidu i zaposlenom koji boluje od profesionalnog oboljenja - tri radna dana;

6) roditelju i usvojiocu sa jednim ili više dece do 14 godina starosti - dva radna dana.

Ako bi zaposlenom, primenom kriterijuma iz stava 1. ovog člana, godišnji odmor trajao duže od 30 radnih dana, zaposleni može koristiti godišnji odmor u trajanju od najduže 30 radnih dana.

Zaposleni muškarac sa 30 godina staža osiguranja ili navršenih 55 godina života i zaposlena žena sa 25 godina staža osiguranja ili navršenih 50 godina života, kao i zaposleni mlađi od 18 godina života, ima pravo na godišnji odmor u trajanju od 35 radnih dana.

Zaposlenom koji radi na poslovima na kojima se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem ili skraćenim radnim vremenom, primenom kriterijuma iz stava 1. ovog člana, godišnji odmor može trajati najduže 35 radnih dana.

Član 18

Raspored korišćenja godišnjeg odmora se utvrđuje planom korišćenja godišnjih odmora.

Plan korišćenja godišnjeg odmora uvažava potrebe procesa rada i potrebe zaposlenog i može se menjati u zavisnosti od tih potreba.

Na osnovu utvrđenog rasporeda korišćenja godišnjeg odmora, zaposlenom se izdaje rešenje o korišćenju godišnjeg odmora, najmanje 15 dana pre početka korišćenja godišnjeg odmora.

Odsustvo uz naknadu zarade (plaćeno odsustvo)

Član 19

Zaposleni ima pravo na odsustvo sa rada uz naknadu zarade (plaćeno odsustvo) u ukupnom trajanju do sedam radnih dana u toku kalendarske godine i to u slučajevima:

1) sklapanja braka - pet radnih dana;

2) sklapanja braka deteta ili usvojenika - tri radna dana;

3) rođenja deteta - pet radnih dana;

4) rođenja unučeta - tri radna dana;

5) teže bolesti bračnog druga, dece i roditelja - tri radna dana;

6) odlaska na odsluženje vojnog roka - pet radnih dana;

7) obavljanja neodložnih privatnih poslova - tri radna dana

8) zaštite domaćinstva od elementarne nepogode i otklanjanja štetnih posledica prouzrokovanih elementarnom nepogodom - tri radna dana;

9) selidbe domaćinstva u mestu prebivališta - tri radna dana, a van mesta prebivališta - četiri radna dana;

10) učestvovanja na radno-proizvodnom takmičenju koje organizuje Sindikat - dva radna dana;

11) upućivanja na oporavak, u cilju prevencije radne invalidnosti zaposlenih koji rade na poslovima sa povećanim rizikom - pet radnih dana;

Pored prava iz stava 1. zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo i u slučajevima:

1) smrti člana uže porodice - pet radnih dana;

2) smrti roditelja bračnog duga - tri radna dana;

3) dobrovoljnog davanja krvi - dva radna dana, računajući dan davanja;

4) dobrovoljnog davanja tkiva.

Članom uže porodice iz stava 2. tačka 1. ovog člana smatraju se bračni drug, deca, braća, sestre, roditelji, usvojilac, usvojenik, staratelj i druga lica koja žive u zajedničkom porodičnom domaćinstvu.

Poslodavac može da zaposlenom da pravo na plaćeno odsustvo za vreme na koje je upućen na rehabilitaciju po preporuci zdravstvene ustanove, ako troškove snosi poslodavac ili Sindikat.

Član 20

Zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo radi obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja, radi zadovoljavanja potreba procesa rada kod poslodavca, i to za:

1) polaganje ispita na visokoškolskoj ustanovi - dva radna dana po ispitu;

2) polaganje stručnog ispita i ispita radi sticanja stručnog zvanja - dva radna dana po ispitu;

3) polaganje pravosudnog ispita - 15 radnih dana;

4) polaganje ispita na specijalističkim i poslediplomskim studijama - četiri radna dana po ispitu;

5) odbranu magistarskog rada - deset radnih dana;

6) odbranu doktorske disertacije - 15 radnih dana;

7) druge oblike stručnog osposobljavanja i usavršavanja u trajanju, koje je utvrđeno ugovorom o stručnom usavršavanju.

Član 21

Zaposlenom se može odobriti korišćenje odsustva bez naknade zarade (neplaćeno odsustvo), u slučajevima:

1) negovanja bolesnog člana uže porodice;

2) obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja, koje nije predviđeno programom poslodavca;

3) učestvovanja u radu naučnih, stručnih, sportskih i drugih organizacija;

4) obavljanja poslova u vezi izgradnje kuće ili stana u cilju rešavanja svog stambenog pitanja.

5) u drugim opravdanim slučajevima.

Neplaćeno odsustvo se može odobriti ako se time ne ometa proces rada kod poslodavca.

Neplaćeno odsustvo može trajati najduže šest meseci, a u slučaju iz stava 1. tačke 2) ovog člana, najduže godinu dana.

Članom uže porodice iz stava 1. tačka 1) ovog člana smatraju se bračni drug, deca, braća, sestre, roditelji, roditelji bračnog druga, usvojilac, usvojenik, staratelj i druga lica koja žive u zajedničkom porodičnom domaćinstvu.

Član 22

Zaposleni koristi plaćeno i neplaćeno odsustvo u vreme kada nastupe okolnosti po osnovu kojih stiče pravo na odsustvo iz čl. 19, 20. i 21. ovog kolektivnog ugovora.

VI BEZBEDNOST I ZAŠTITA ZDRAVLJA NA RADU ZAPOSLENOG

Član 23

Zaposleni ima pravo na bezbednost i zaštitu života i zdravlja na radu u skladu sa zakonom.

Poslodavac je dužan da organizuje zaposlenom rad na radnom mestu i u radnoj okolini u skladu sa zakonom kojim se uređuje sprovođenje i unapređivanje bezbednosti i zdravlja na radu, posebnim propisima za bezbednost i zdravlje na radu i aktima poslodavca iz ove oblasti.

Član 24

Zaposleni kod poslodavca obrazuju Odbor za bezbednost i zdravlje na radu (u daljem tekstu: Odbor).

Odbor ima pet članova, od kojih dva člana imenuje poslodavac, a tri člana imenuje Sindikat iz redova zaposlenih.

Mandat članova Odbora traje četiri godine.

Član 25

Odbor na prvoj sednici bira predsednika i zamenika predsednika iz reda svojih članova.

Odbor donosi poslovnik o radu.

Poslodavac, Odbor i Sindikat dužni su da međusobno sarađuju u ostvarivanju bezbednosti i zdravlja na radu.

VII ZARADA, NAKNADA ZARADE I DRUGA PRIMANJA

Član 26

Zarade se obračunavaju i isplaćuju na osnovu planiranih sredstava za zarade u skladu sa zakonom i godišnjim programom poslovanja poslodavca, u zavisnosti od ostvarenih rezultata poslovanja.

Član 27

Zaposleni ima pravo na odgovarajuću zaradu, koja se utvrđuje u skladu sa zakonom, ovim kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu.

Zarada se sastoji od:

1) zarade za obavljeni rad i vreme provedeno na radu;

2) zarade po osnovu doprinosa zaposlenog poslovnom uspehu poslodavca;

3) drugih primanja u skladu sa zakonom, ovim kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu.

Zarada za obavljeni rad i vreme provedeno na radu

Član 28

Zarada za obavljeni rad i vreme provedeno na radu utvrđuje se na osnovu:

1) osnovne zarade;

2) dela zarade za radni učinak;

3) uvećane zarade.

Osnovna zarada

Član 29

Osnovna zarada zaposlenog se utvrđuje na osnovu:

1) vrednosti radnog časa;

2) koeficijenta posla;

3) mesečnog fonda ostvarenih časova rada.

Novčani iznos osnovne zarade zaposlenog, koji se ugovara ugovorom o radu, se obračunava množenjem vrednosti radnog časa za tekući mesec, koeficijenta posla i prosečnog mesečnog fonda od 174 časova rada.

Član 30

Vrednost radnog časa se utvrđuje istovremeno sa donošenjem godišnjeg programa poslovanja poslodavca i može biti različita za određene periode u toku poslovne godine.

Vrednost radnog časa iz stava 1. ovog člana sporazumno utvrđuju ugovorne strane.

Član 31

Koeficijent posla se utvrđuje na osnovu složenosti poslova, odgovornosti u radu i uslova rada.

Složenost poslova se utvrđuje na osnovu vrste poslova, stepena stručne spreme, radnog iskustva, posebnih znanja i veština koje su potrebne za obavljanje poslova, u skladu sa Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova.

Odgovornost u radu se utvrđuje na osnovu značaja i uticaja poslova koje zaposleni obavlja na proces i rezultate rada poslodavca.

Uslovi rada se utvrđuju na osnovu radne okoline u kojoj se obavljaju poslovi i smenskog rada.

Član 32

Najniži koeficijenti za poslove (radna mesta) se utvrđuju u prilogu, koji čini sastavni deo ovog kolektivnog ugovora.

Član 33

Novčani iznos osnovne zarade utvrđen ugovorom o radu zaposlenog menja se u zavisnosti od promene vrednosti radnog časa i mesečnog fonda ostvarenih časova rada u mesecu za koji se obračunava zarada.

Član 34

Radni učinak zaposlenog se utvrđuje na osnovu standarda i tehničkih normativa za rezultate rada koji se mogu egzaktno meriti ili na osnovu ocene rezultata rada.

Prema ostvarenom radnom učinku osnovna zarada zaposlenog koji ostvari radni učinak značajno iznad standardnog, može se uvećati do 30%, a osnovna zarada zaposlenog koji ostvari radni učinak značajno ispod standardnog može se umanjiti do 10%.

Smatra se da je zaposleni ostvario značajno veći radni učinak od standardnog, ako:

1) obavi značajno veći obim radnih zadataka od planiranih;

2) obavi poslove značajno iznad standardnog kvaliteta;

3) obavi poslove značajno pre roka;

4) ostvari značajno povoljnije rezultate od standardnih na preventivnoj zaštiti i kvalitetnom održavanju pogonske spremnosti postrojenja;

5) ostvari značajno povoljnije rezultate od standardnih u otklanjanju kvarova i havarija na postrojenjima i uređajima;

6) uz redovno obavljanje svojih poslova, u značajnom obimu, obavi poslove koje drugi zaposleni nije mogao u roku i kvalitetno da izvrši;

7) uspešno obavi poslove u vanrednim okolnostima ili uslovima, po vanrednom pozivu, ili radnom nalogu;

8) u obavljanju poslova ostvari značajne uštede u materijalnim troškovima.

Smatra se da je zaposleni ostvario značajno manji radni učinak od standardnog, ako:

1) tokom meseca obavi značajno manji obim poslova od planiranih;

2) poverene poslove ne obavi kvalitetno, odnosno ako ih obavi sa kvalitetom koji je značajno ispod standardnog za tu vrstu poslova;

3) značajan deo poslova ne obavi u roku;

4) značajno premašuje planirane standarde i normative troškova.

Član 35

Rezultat rada zaposlenog utvrđuje generalni direktor, na predlog obrazložen od strane neposrednog rukovodioca zaposlenog.

Član 36

Zaposlenom koji ostvari izuzetne rezultate u toku kalendarske godine i time posebno doprinese poslovnom uspehu poslodavca može da se isplati godišnja nagrada za doprinos u radu.

Visinu godišnje nagrade iz stava 1. ovog člana određuje generalni direktor u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Član 37

Zaposleni mogu da ostvare zaradu na ime učešća u delu dobiti poslodavca u skladu sa odlukom nadležnog organa o raspodeli dobiti, koja se donosi na način i pod uslovima utvrđenim odlukom o osnivanju.

Uvećana zarada

Član 38

Osnovna zarada zaposlenog se uvećava za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu za 0,5% od osnovice, računajući i staž osiguranja sa uvećanim trajanjem.

Član 39

Osnovna zarada zaposlenog se uvećava za rad:

1) na dan državnog i verskog praznika koji je po zakonu neradan dan - za 150%;

2) duži od punog radnog vremena (prekovremeni rad) - za 45%;

3) noću (rad koji se obavlja od 22 do 6 časova narednog dana) - za 45%;

4) nedeljom - za 15%;

5) na obavljanju interventnih poslova (kada zaposleni dolazi na poziv ovlašćenog lica od kuće van redovnog radnog vremena), prilikom otklanjanja kvarova na opremi i uređajima koji su u funkciji obavljanja osnovne delatnosti preduzeća, od posebnog značaja za održavanje pogonske spremnosti elektroenergetskih postrojenja i sistema - za 100%;

6) rad u turnusu - za 2%.

Ako se istovremeno steknu uslovi za uvećanje zarade zaposlenog po više osnova utvrđenih u stavu 1. ovog člana, procenat uvećanja zarade jednak je zbiru procenata po svakom od navedenih osnova.

Član 40

Na zaposlene koji obavljaju poslove poslovodstva kod poslodavaca, u pogledu zarada ne primenjuju se odredbe ovog kolektivnog ugovora.

Zarada pripravnika

Član 41

Zarada pripravnika se utvrđuje u visini 80% od osnovne zarade za odgovarajuće poslove za koje se pripravnik osposobljava.

Naknada zarade

Član 42

Zaposleni ima pravo na naknadu zarade za vreme odsustvovanja sa rada, u visini prosečne zarade u prethodna tri meseca, u slučajevima:

1) korišćenja godišnjeg odmora;

2) korišćenja plaćenog odsustva;

3) odsustvovanja sa rada u dane državnog i verskog praznika koji su neradni, u skladu sa zakonom;

4) prisustvovanja sednicama državnih organa, organa uprave i lokalne samouprave, organa privredne komore, sednicama organa poslodavca, organa Sindikata, čiji je član i susretima zaposlenih "Elektromreža Srbije";

5) obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja u skladu sa programom usavršavanja i osposobljavanja poslodavca;

6) prekida rada do koga je došlo naredbom nadležnog državnog organa, ili nadležnog organa poslodavca zbog neobezbeđivanja bezbednosti i zaštite života i zdravlja na radu koja je uslov daljeg obavljanja rada bez ugrožavanja života i zdravlja zaposlenih i drugih lica;

7) za vreme vojne vežbe i odazivanja na poziv vojnih i drugih državnih organa, ako to zakonom nije drugačije određeno.

Član 43

Zaposleni ima pravo na naknadu zarade za vreme odsustvovanja sa rada zbog privremene sprečenosti za rad do 30 dana, i to u visini:

1) 70% prosečne zarade u prethodna tri meseca pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom, ako je ona prouzrokovana bolešću ili povredom van rada;

2) 100% prosečne zarade u prethodna tri meseca pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom;

3) 100% prosečne zarade u prethodna tri meseca pre meseca u kojem je nastupila privremena sprečenost za rad radi održavanja trudnoće, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom.

Član 44

Zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini 70 % prosečne zarade u prethodna tri meseca, za vreme prekida rada do kojeg je došlo bez krivice zaposlenog, s tim da ne može biti niža od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom, a najduže 45 radnih dana u kalendarskoj godini.

Rok za isplatu zarada

Član 45

Zarada se isplaćuje u dva približno jednaka dela.

Prvi deo zarade isplaćuje se u periodu od 25. do 30. u mesecu za tekući mesec.

Drugi deo zarade isplaćuje se u periodu od 10. do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Druga primanja

Član 46

Zaposleni ima pravo na otpremninu pri odlasku u penziju u visini od 1,67 zarade koju bi ostvario za mesec koji prethodi mesecu u kojem se isplaćuje otpremnina ili u iznosu utvrđenom zakonom ako je za njega to povoljnije.

Član 47

Zaposleni ima pravo na jubilarnu nagradu za neprekidan rad kod poslodavca, i to za:

1) 10 godina - u visini od 0,56 prosečne mesečne zarade isplaćene za prethodna tri meseca pre meseca isplate jubilarne nagrade;

2) 20 godina - u visini od 1,12 prosečne mesečne zarade isplaćene za prethodna tri meseca pre meseca isplate jubilarne nagrade;

3) 30 godina - u visini od 1,67 prosečne mesečne zarade isplaćene za prethodna tri meseca pre meseca isplate jubilarne nagrade.

Pod neprekidnim radom kod poslodavca smatra se rad kod poslodavca tj. u njegovim pravnim prethodnicima.

Jubilarna nagrada se isplaćuje u mesecu u kojem zaposleni stiče pravo na jubilarnu nagradu.

Član 48

U slučaju smrti zaposlenog ili člana njegove uže porodice, poslodavac isplaćuje i to:

1) naknadu troškova pogrebnih usluga zaposlenom u slučaju smrti člana uže porodice, a članovima uže porodice u slučaju smrti zaposlenog - u visini troškova pogrebnih usluga (pogrebna oprema, prevoz, štampanje plakata);

2) jednokratnu pomoć - u visini 100% prosečne mesečne zarade kod poslodavca za poslednji mesec za koji je poznat podatak u momentu isplate.

U slučaju smrti zaposlenog koja je nastupila kao posledica nesreće na poslu ili profesionalnog oboljenja, poslodavac isplaćuje jednokratnu solidarnu pomoć užoj porodici u visini trostruke mesečne zarade za poslednji mesec za koji je poznat podatak u momentu isplate.

Članom uže porodice u smislu ovog člana smatraju se bračni drug i deca zaposlenog.

Član 49

U slučaju smrti zaposlenog poslodavac preuzima obavezu da stipendira decu zaposlenog za vreme dok su na redovnom školovanju.

Visina stipendije iz stava 1. ovog člana utvrđuje se za:

1) osnovno obrazovanje - u visini 40% prosečne zarade isplaćene u privredi Republike Srbije za mesec koji prethodi mesecu isplate stipendije;

2) srednje obrazovanje - u visini 55% prosečne zarade isplaćene u privredi Republike Srbije za mesec koji prethodi mesecu isplate stipendije;

3) visoko obrazovanje - u visini 70% prosečne zarade isplaćene u privredi Republike Srbije za mesec koji prethodi mesecu isplate stipendije.

U slučaju smrti zaposlenog kao posledice povrede na radu ili profesionalnog oboljenja, poslodavac u skladu sa potrebama procesa rada, daje prioritet pri zasnivanju radnog odnosa kod poslodavca deci ili bračnom drugu preminulog.

Član 50

Poslodavac je dužan da, pod jednakim uslovima, kolektivno osigura zaposlene za slučaj smrti ili povrede na radu.

Član 51

Poslodavac će na svoj teret uplatiti penzijski doprinos za zaposlene u smislu propisa o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, kod organizacije registrovane za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima.

Sredstva za penzijski doprinos za zaposlene, u smislu stava 1. ovog člana, planiraju se godišnjim programom poslovanja poslodavca, u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Član 52

Uslovi i način ostvarivanja nagrade po osnovu inovacije ili racionalizacije primenjene u poslovanju poslodavca uređuju se ugovorom između poslodavca i zaposlenog.

Naknada troškova

Član 53

Zaposleni ima pravo na naknadu troškova za:

1) dolazak i odlazak sa rada u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, odnosno cene pretplatne karte u javnom saobraćaju ukoliko je cena pretplatne karte niža od cene prevozne karte na mesečnom nivou.

U mestima gde nema organizovanog prevoza u javnom saobraćaju, naknada troškova prevoza zaposlenom pripada u visini cene mesečne pretplatne karte javnog gradskog prevoza u sedištu organizacionog dela;

2) vreme provedeno na službenom putu u zemlji, u visini troškova puta i troškova noćenja, prema priloženom računu;

3) ishranu za vreme provedeno na službenom putu u zemlji, u visini 2,8% prosečne zarade poslodavca isplaćene za prethodni mesec. U slučaju da je ovako utvrđen iznos naknade za ishranu za vreme službenog puta u zemlji veći od neoporezivog iznosa ove naknade, naknada za ishranu za vreme službenog puta u zemlji isplaćuje se u visini neoporezivog iznosa;

4) vreme službenog puta u inostranstvo, u skladu sa posebnim propisima;

5) smeštaj i ishranu za rad i boravak na terenu, ako poslodavac nije zaposlenom obezbedio smeštaj i ishranu ili naknadu troškova smeštaja i ishrane, u visini dnevne naknade od 2% prosečne zarade kod poslodavca isplaćene za prethodni mesec.

Član 54

Naknada troškova za ishranu u toku rada i regres za korišćenje godišnjeg odmora sadržani su u koeficijentu posla zaposlenog, a u okviru definisane mase za zarade utvrđene godišnjim planom poslovanja poslodavca.

Ostala primanja

Član 55

Zaposlenom se može odobriti zajam za nabavku ogreva, zimnice i za druge namene na predlog Sindikata.

Odluku o odobravanju zajma iz stava 1. ovog člana donosi generalni direktor u skladu sa raspoloživim sredstvima.

Odlukom o odobravanju zajma utvrđuje se namena za koju se zajam odobrava, visina zajma, početak otplate zajma i rok vraćanja zajma, koji ne može biti duži od dvanaest meseci.

Vraćanje zajma se vrši u jednakim mesečnim ratama obustavom mesečne rate zajma od zarade zaposlenog.

Član 56

Poslodavac obezbeđuje sredstva za prevenciju radne invalidnosti i rehabilitaciju zaposlenih u toku poslovne godine u visini do 0,22% godišnjih zarada isplaćenih zaposlenima kod poslodavca.

Sredstva iz stava 1. ovog člana koriste se prema programu poslodavca za prevenciju radne invalidnosti i rehabilitaciju zaposlenih, koji se donosi i sprovodi uz učešće Sindikata.

Član 57

Poslodavac može deci zaposlenog do 15 godina života da obezbedi poklon za Božić i Novu godinu u vrednosti do neoporezivog iznosa koji je predviđen zakonom kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Član 58

Poslodavac može da, u skladu sa godišnjim planom poslovanja, obezbedi sredstva za pružanje solidarne pomoći u slučajevima:

1. teže bolesti zaposlenog ili člana uže porodice;

2. šteta od elementarnih nepogoda;

3. rođenja deteta.

VIII VIŠAK ZAPOSLENIH

Član 59

Program rešavanja viška zaposlenih donosi se u skladu sa zakonom.

Utvrđuje se visina otpremnine u slučaju prestanka potrebe za radom zaposlenih zbog tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena:

- do 10 godina rada u radnom odnosu - 350 EUR po godini rada u radnom odnosu,

- za svaku narednu godinu rada u radnom odnosu - 330 EUR po godini rada u radnom odnosu.

Isplata se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem obračunskom kursu NBS na dan isplate.

IX NAKNADA ŠTETE

Član 60

Zaposleni koji na radu, odnosno u vezi sa radom, namerno ili iz krajnje nepažnje prouzrokuje štetu poslodavcu, je dužan da štetu naknadi, u skladu sa zakonom i ovim kolektivnim ugovorom.

Član 61

Generalni direktor pokreće postupak za utvrđivanje odgovornosti zaposlenog za štetu, u roku od pet dana od dana prijema prijave o prouzrokovanoj šteti ili saznanja da je šteta prouzrokovana poslodavcu i obrazuje komisiju za utvrđivanje činjenica i okolnosti pod kojima je šteta nastala, visinu štete i odgovornost lica za prouzrokovanu štetu.

Na osnovu izveštaja komisije iz stava 1. ovog člana, generalni direktor donosi rešenje kojim se zaposleni obavezuje da naknadi štetu ili se zaposleni oslobađa od odgovornosti za naknadu štete.

Rešenjem kojim se zaposleni obavezuje da naknadi štetu određuje se način i rok za naknadu štete.

Član 62

Po prijemu rešenja o naknadi štete zaposleni daje pismenu izjavu o tome da li prihvata da se naknada štete izvrši obustavom utvrđenog iznosa od njegove zarade.

Ako zaposleni ne prihvati da naknadi štetu, pokreće se postupak pred nadležnim sudom.

Član 63

Ako zaposleni pretrpi štetu na radu ili u vezi sa radom, poslodavac je dužan da mu naknadi štetu, u skladu sa zakonom i ovim kolektivnim ugovorom.

Uz zahtev za naknadu štete zaposleni podnosi odgovarajuće dokaze da je šteta nastala.

Generalni direktor odlučuje o zahtevu za naknadu štete, na predlog komisije koja utvrđuje sve činjenice u vezi sa zahtevom zaposlenog, postojanje odgovornosti poslodavca ili drugog zaposlenog kod poslodavca za nastalu štetu i visinu štete.

Ako se poslodavac i zaposleni ne sporazumeju o naknadi štete, zaposleni ima pravo da naknadu štete zahteva pred nadležnim sudom.

X IZMENA UGOVORENIH USLOVA RADA

Član 64

Poslodavac može zaposlenom da, pored slučajeva utvrđenih zakonom, ponudi izmenu ugovorenih uslova rada i u slučajevima promene:

1) naziva posla;

2) opisa posla;

3) organizacionog dela u kojem se posao obavlja.

XI UPUĆIVANJE NA RAD KOD DRUGOG POSLODAVCA

Član 65

Zaposleni može pored slučajeva utvrđenih zakonom, uz svoju saglasnost, da bude privremeno upućen na rad kod drugog poslodavca duže od godinu dana, dok traju razlozi za njegovo upućivanje, u sledećim slučajevima:

1) ako je u interesu poslodavca da zaposleni radom kod drugog poslodavca stekne nova znanja i iskustva;

2) rada na određenom projektu za potrebe poslodavca.

Ugovorom o radu kod drugog poslodavca zaposlenom se ne mogu utvrditi manja prava od prava koja je imao.

XII OSTVARIVANJE I ZAŠTITA PRAVA ZAPOSLENIH

Član 66

O pravima, obavezama i odgovornostima iz radnog odnosa odlučuje generalni direktor ili zaposleni koga on ovlasti;

Ovlašćenje iz stava 1. ovog člana se daje u pisanom obliku.

Član 67

Sporna pitanja između poslodavca i zaposlenog rešava arbitar, koga sporazumom određuju strane u sporu iz reda stručnjaka u oblasti koja je predmet spora.

Rok za pokretanje postupka pred arbitrom je tri dana od dana dostavljanja rešenja zaposlenom.

Arbitar je dužan da donese odluku u roku od 10 dana od dana podnošenja zahteva za sporazumno rešavanje spornih pitanja.

Za vreme trajanja postupka pred arbitrom zbog otkaza ugovora o radu zaposlenom miruje radni odnos.

Odluka arbitra je konačna i obavezuje poslodavca i zaposlenog.

Član 68

Protiv rešenja kojim je povređeno pravo zaposlenog ili kad je zaposleni saznao za povredu prava, zaposleni, odnosno predstavnik sindikata, ako ga zaposleni ovlasti, može da pokrene spor pred nadležnim sudom.

Rok za pokretanje spora je 90 dana od dana dostavljanja rešenja, odnosno saznanja za povredu prava.

XIII OTKAZ UGOVORA O RADU I PRAVO ZAPOSLENOG U SLUČAJU OTKAZA UGOVORA O RADU

Član 69

Poslodavac može zaposlenom da otkaže ugovor o radu u skladu sa zakonom, ovim kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu.

Član 70

Zaposleni se u pisanoj formi upozorava na postojanje razloga za otkaz ugovora o radu u slučajevima utvrđenim zakonom.

Zaposleni ima pravo da se u pisanoj formi izjasni o navodima iz upozorenja za otkaz ugovora o radu u roku od pet radnih dana od dana prijema upozorenja.

Upozorenje se dostavlja Sindikatu radi pribavljanja mišljenja u roku od pet dana.

XIV USLOVI ZA RAD SINDIKATA

Član 71

Poslodavac obaveštava Sindikat o pitanjima koja su od bitnog značaja za ekonomski i socijalni položaj zaposlenih, a naročito o:

1) šestomesečnom prijemu i prestanku radnog odnosa zaposlenih kod poslodavca;

2) šestomesečnom i godišnjem izveštaju o stanju bezbednosti i zdravlja na radu;

3) isplaćenim prosečnim zaradama;

4) predlogu godišnjeg plana poslovanja i godišnjem izveštaju o poslovanju.

Predsedniku organizacije sindikata dostavlja se poziv sa materijalima radi prisustvovanja sednicama na kojima se razmatraju mišljenja, predlozi, inicijative i zahtevi Sindikata.

Član 72

Sindikat može u radno vreme da organizuje zborove zaposlenih, koji na godišnjem nivou ne mogu trajati duže od 12 časova, pod uslovom da se time ne remeti proces rada.

Član 73

Predsednik Sindikata reprezentativnog kod poslodavca ima pravo da za vreme trajanja mandata ne obavlja poslove svog radnog mesta i ima pravo na naknadu zarade u visini osnovne zarade u skladu sa ugovorom o radu.

Poslodavac može da, na predlog Izvršnog odbora Sindikata, uveća zaradu predsednika Sindikata do 25%.

Član 74

Članovi Skupštine Sindikata imaju pravo mesečno na plaćene sate za obavljanje redovnih sindikalnih aktivnosti:

- predsednik Sindikata dela preduzeća 40 sati;

- poverenici Sindikata 10 sati.

Član 75

Predsednik reprezentativnog Sindikata kod poslodavca ima posebnu zaštitu od otkaza ugovora o radu u skladu sa zakonom.

Predsednik Sindikata za vreme obavljanja funkcije i godinu dana nakon isteka funkcije, ako poštuje svoje radne obaveze, ne može se premestiti na drugi posao, niti mu može prestati radni odnos.

Član 76

Predstavnici Sindikata mogu odsustvovati sa rada, radi prisustvovanja sindikalnim sastancima, konferencijama, sednicama i kongresima.

Predstavnici sindikata mogu odsustvovati sa rada radi osposobljavanja na kursevima i seminarima, u trajanju od najviše pet radnih dana u toku godine.

Član 77

Poslodavac godišnjim programom poslovanja, u skladu sa finansijskim mogućnostima, obezbeđuje deo sredstava za finansiranje aktivnosti fonda solidarnosti kod poslodavca.

Član 78

Poslodavac uz isplatu mesečne zarade zaposlenima, izdvaja sredstva za rad Sindikata u visini 0,2% mase sredstava isplaćenih na ime zarade članova Sindikata.

Član 79

Poslodavac je dužan da bez naknade troškova obezbedi i sledeće uslove za rad Sindikata:

- tehničku pomoć (kopiranja materijala, daktilografske usluge i informisanje);

- obračun i naplatu članarine i ostalih sredstava prema aktima Sindikata;

- mogućnost isticanja obaveštenja i bitnih dokumenata Sindikata na oglasnim tablama poslodavca;

- radnika za obavljanje administrativno-tehničkih poslova;

- upotrebu vozila za obavljanje sindikalnih aktivnosti, u skladu sa mogućnostima poslodavca;

- druge uslove za normalan rad i funkcionisanje sindikata na osnovu zaključenog sporazuma između poslodavca i Sindikata.

XV OBEZBEĐIVANJE MINIMUMA PROCESA RADA ZA VREME ŠTRAJKA

Član 80

Aktom poslodavca o načinu obezbeđivanja procesa rada za vreme štrajka se određuju poslovi i broj izvršilaca koji su dužni da rade radi obezbeđivanja minimuma procesa rada.

Član 81

Poslodavac, po pribavljenom mišljenju štrajkačkog odbora, određuje zaposlene koji su dužni da rade u vreme štrajka, radi obezbeđivanja minimuma procesa rada u roku utvrđenom zakonom.

Članovi štrajkačkog odbora i redarske štrajkačke službe ne mogu biti određeni da rade u vreme štrajka, pod uslovom da štrajkački odbor i redarska štrajkačka služba broje najviše dvadeset članova.

Član 82

Zaposleni koji je određen da radi u vreme štrajka, dužan je da obavlja svoje poslove i da izvršava posebne naloge utvrđene rešenjem.

XVI REŠAVANJE SPOROVA U PRIMENI KOLEKTIVNOG UGOVORA

Član 83

Sporna pitanja koja nastanu u primeni i izmenama i dopunama ovog kolektivnog ugovora, koja ne mogu da se reše sporazumno, se rešavaju pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova.

XVII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 84

Ovaj ugovor se smatra zaključenim kada ga potpiše ovlašćeni predstavnik Vlade, ovlašćeni predstavnik reprezentativnog Sindikata i ovlašćeni predstavnik poslodavca.

Član 85

Način utvrđivanja i obračun zarada lica koja obavljaju poslove poslovodstva kod poslodavaca se određuje u skladu sa godišnjim programom poslovanja i odlukama nadležnih organa poslodavca.

Član 86

Ovaj kolektivni ugovor se zaključuje na određeno vreme, na period od tri godine.

Po isteku roka iz stava 1. ovog člana, kolektivni ugovor prestaje da važi, ako se ugovorne strane drugačije ne sporazumeju, najkasnije 30 dana pre isteka važenja ovog kolektivnog ugovora.

Član 87

Izmene i dopune ovog kolektivnog ugovora se vrše na način i po postupku predviđenom za njegovo zaključivanje.

Svaki učesnik ovog kolektivnog ugovora može predložiti pokretanje postupka za izmene i dopune i ukoliko se svi učesnici saglase sa predlogom otpočinju pregovori u skladu sa zakonom.

Na osnovu prihvaćenog predloga zaključuju kolektivni ugovor o izmenama i dopunama ovog kolektivnog ugovora.

Član 88

Svaki učesnik ovog kolektivnog ugovora može otkazati u pisanoj formi ovaj kolektivni ugovor ukoliko nastupe okolnosti koje onemogućavaju njegovu primenu.

U slučaju otkaza ovaj kolektivni ugovor se primenjuje najduže 90 dana od dana podnošenja otkaza.

Član 89

Ovaj kolektivni ugovor stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

NAJNIŽI KOEFICIJENTI ZA POSLOVE (RADNA MESTA) U JP EMS

 

2.000

II

ADMINISTRATIVNI RADNIK

2.300

IV

ADMINISTRATIVNO-TEHNIČKI SEKRETAR

2.700

V, III

ALATNIČAR

2.180

IV

ARHIVAR

2.740

V, III

AUTOELEKTRIČAR

2.740

III

AUTOELEKTRIČAR 1

2.600

III

AUTOELEKTRIČAR 2

2.840

V, IV

AUTOMEHANIČAR

2.740

V, IV

AUTOMEHANIČAR 1

2.400

IV, III

AUTOMEHANIČAR 2

2.400

IV

BIBLIOTEKAR - REFERENT ZA TEHNIČKU DOKUMENTACIJU

2.000

I

BIROGRAFIČAR

2.300

IV, III

BIROGRAFIČAR

2.500

V

BLAGAJNIK

2.840

V, III

BRAVAR 1

2.650

V, III

BRAVAR 2

2.460

V, III

BRAVAR 3

2.250

V, III

BRAVAR 4

2.000

V, III, II

BRAVAR 5

2.840

V

VKV RADNIK

4.450

VII-1

VODEĆI ADMINISTRATOR

4.450

VII-1

VODEĆI ADMINISTRATOR - PROJEKTANT

3.980

VII-1

VODEĆI EKONOMISTA

3.410

VI-1

VODEĆI INŽENJER

3.880

VII-1

VODEĆI INŽENJER

3.200

IV

VODEĆI OPERATER AUTOMATSKE OBRADE

4.000

VII-1

VODEĆI PRAVNIK

4.300

VII-1

VODEĆI PROJEKTANT

2.600

IV

VODEĆI REFERENT

3.310

VI-1

VODEĆI SARADNIK

4.200

VII-1

VODEĆI STRUČNI SARADNIK

2.840

IV

VODEĆI TEHNIČAR

2.650

V, III

VODOINSTALATER

2.560

V, IV

VOZAČ - DIZALIČAR 1

2.550

V, IV

VOZAČ - DIZALIČAR 2

2.460

V, III

VOZAČ 1

2.370

IV, III

VOZAČ 1

2.400

V, III

VOZAČ 2

2.370

IV, III

VOZAČ 2

4.600

VII-1

GLAVNI ADMINISTRATOR

4.070

VII-1

GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK

4.350

VII-1

GLAVNI INŽENJER

3.220

IV

GLAVNI OPERATER AUTOMATSKE OBRADE

5.000

VII-1

GLAVNI STRUČNI SARADNIK ZA PRIMENU SISTEMSKIH ZAKONA U SEKTORU ZA EKONOMSKO FINANSIJSKE POSLOVE

4.920

VII-1

GLAVNI PROJEKTANT

3.030

IV

GLAVNI TEHNIČAR

2.500

V, III

GRAĐEVINSKI RADNIK

2.700

IV

GRAĐEVINSKI TEHNIČAR

2.000

IV, II

DAKTILOGRAF

6.200

VII-1

DIREKTOR CENTRA ZA INVESTICIJE

5.800

VII-1

DIREKTOR CENTRA ZA KOMERCIJALNE POSLOVE

6.250

VII-1

DIREKTOR CENTRA ZA POSLOVNU INFORMATIKU

6.150

VII-1

DIREKTOR CENTRA ZA RAZVOJ

6.000

VII-1

DIREKTOR CENTRA ZA ISPITIVANJE

6.200

VII-1

DIREKTOR CENTRA ZA MERENJE

6.200

VII-1

DIREKTOR CENTRA ZA UPRAVLJANJE LJUDSKIM RESURSIMA

6.000

VII-1

DIREKTOR CENTRA ZA TEHNIČKU PODRŠKU PRENOSU

6.250

VII-1

DIREKTOR CENTRA ZA TELEKOMUNIKACIJE

6.300

VII-1

DIREKTOR CENTRA ZA UPRAVLJAČKU INFORMATIKU

6.500

VII-1

DIREKTOR POGONA PRENOSA "BEOGRAD"

6.300

VII-1

DIREKTOR POGONA PRENOSA "BOR"

6.300

VII-1

DIREKTOR POGONA PRENOSA "VALJEVO"

6.500

VII-1

DIREKTOR POGONA PRENOSA "KRUŠEVAC"

6.300

VII-1

DIREKTOR POGONA PRENOSA "NOVI SAD"

5.500

VII-1

DIREKTOR POGONA PRENOSA "OBILIĆ"

7.500

VII-1

DIREKTOR SEKTORA ZA INVESTICIJE

7.000

VII-1

DIREKTOR SEKTORA ZA EKONOMSKO FINANSIJSKE POSLOVE

7.500

VII-1

DIREKTOR SEKTORA ZA INFORMATIKU I TELEKOMUNIKACIJE

7.000

VII-1

DIREKTOR SEKTORA ZA OPERATIVNO UPRAVLJANJE

6.500

VII-1

DIREKTOR SEKTORA ZA OPŠTU I TEHNIČKU PODRŠKU

7.000

VII-1

DIREKTOR SEKTORA ZA PLAN I ANALIZU

7.000

VII-1

DIREKTOR SEKTORA ZA REGIONALNO UPRAVLJANJE PRENOSNIM SISTEMOM

7.000

VII-1

DIREKTOR SEKTORA ZA TEHNIČKA PITANJA PRENOSA "TEHNIKA"

6.000

VII-1

DIREKTOR SEKTORA ZA PRAVNE POSLOVE

5.300

VII-1

DISPEČER

3.030

VI-1, IV

DISPEČER RDC

4.730

VII-1

DISPEČER SARADNIK

2.900

VI-1, IV

DISPEČER SARADNIK - KONTROLOR

1.700

III

DOMAR

2.840

V, IV

DOMAR

2.840

IV, II

DOMAĆIN POSLOVNE ZGRADE

3.030

IV

DOMAR CENTRA ZA OBUKU U ARANĐELOVCU

2.000

IV

DOMAĆICA CENTRA ZA OBUKU U ARANĐELOVCU

3.600

VII-1

EKONOMISTA SARADNIK

2.700

V, III

ELEKTRIČAR

2.890

V, IV

ELEKTROMONTER 1

2.650

V, IV

ELEKTROMONTER 2

2.460

IV, III

ELEKTROMONTER 3

2.370

IV, III

ELEKTROMONTER 4

2.270

IV, III

ELEKTROMONTER 5

4.260

VII-1

ENERGETIČAR - ANALITIČAR 1

4.070

VI-1, IV

ENERGETIČAR - ANALITIČAR 2

4.260

VII-1

ENERGETIČAR - ANALITIČAR

2.930

VI -1

ENERGETIČAR - ANALITIČAR

2.740

VI-1

INŽENJER SARADNIK

3.410

VII-1

INŽENJER SARADNIK

1.610

II, I

KAFE KUVARICA - SERVIRKA

1.610

I

KAFE KUVARICA - ČISTAČICA

2.200

III

KV RADNIK

2.800

V, IV

KONTROLOR

2.800

V, IV

KONTROLOR 2

2.840

VI-1, IV

KONTROLOR MS

4.920

VII-1

KOORDINATOR POSLOVA ZA PODRUČJE NIŠA

4.730

VII-1

KOORDINATOR POSLOVA ZA PODRUČJE OBRENOVCA

1.650

IV, II

KURIR

2.500

IV, III

KURIR-VOZAČ

2.370

IV, III

KURIR

2.740

IV

MAGACIONER

2.650

IV

MAGACIONER 1

2.560

IV

MAGACIONER 2

2.460

IV

MAGACIONER 3

2.650

IV, III

MONTER NE PENJAČ 1

2.150

IV, III

MONTER NE PENJAČ 2

2.930

V, IV

MONTER PENJAČ 1

2.650

V, IV

MONTER PENJAČ 2

2.650

IV, III

MONTER PENJAČ 3

2.460

IV, III

MONTER PENJAČ 4

2.020

IV, III

MONTER PENJAČ 5

2.800

IV

NABAVLJAČ

2.840

IV

OPERATER AUTOMATSKE OBRADE

2.560

IV

OPERATER ZA OBEZBEĐENJE

2.500

IV, III

OPERATER ZA FIZIČKO TEHNIČKO OBEZBEĐENJE

1.686

I

PERAČ - PODMAZIVAČ

1.650

I

PKV RADNIK

1.890

II

PKV RADNIK - MOTOTESTERAŠ

2.500

V, IV, III

POGONSKI ELEKTRIČAR

2.400

V, IV, III

POGONSKI ELEKTRIČAR 1

2.200

V, IV, III

POGONSKI ELEKTRIČAR 2

1.557

I

POMOĆNI RADNIK

2.200

IV

POMOĆNIK MAGACIONERA

2.500

V, IV

POMOĆNIK RUKOVAOCA 1

1.700

II, I

PORTIR

6.900

VII-1

POMOĆNIK DIREKTORA ZA TEHNIČKU PODRŠKU UPRAVLJANJU

6.000

VII-1

POSLOVNI INTERNI REVIZOR

3.350

VII-1, VI-1

POSLOVNI SEKRETAR

3.200

V

POSLOVOĐA MEHANIČARSKE RADIONICE

3.100

V, IV

POSLOVOĐA ODELJENJA VOZNI PARK

3.300

VI-1, V

POSLOVOĐA ODELJENJA VOZNI PARK

3.300

V, IV

POSLOVOĐA ODELJENJA ZA ODRŽAVANJE DALEKOVODA

3.400

VI-1, V

POSLOVOĐA ODELJENJA ZA ODRŽAVANJE DALEKOVODA

3.030

V, III

POSLOVOĐA

3.300

VII-1

PRAVNIK SARADNIK

4.070

VII-1

PREVODILAC

2.840

V, IV, III

PREDRADNIK

3.690

VII-1

PROJEKTANT - SARADNIK

3.400

VII-1

REDAKTOR - TEHNIČKI UREDNIK

2.180

IV

REFERENT

3.360

VII-1, VI-1

REFERENT ZA POSLOVE ODBRANE I OBEZBEĐENJA

2.200

IV

REFERENT ZA HORTIKULTURU

3.120

VI-1

REFERENT ZNR, PPZ I ZŽS

2.500

V, III

REFERENT ZA TEHNIČKU ISPRAVNOST

2.890

V, IV, III

RUKOVALAC - DOMAĆIN

2.890

V, IV, III

RUKOVALAC - DOMAĆIN 1

2.890

V, IV, III

RUKOVALAC - DOMAĆIN 2

2.840

V, IV

RUKOVALAC 1

2.840

V, IV

RUKOVALAC 2

2.400

IV, III

RUKOVALAC 3

2.650

V, IV

RUKOVALAC DUTS-a

2.930

V, IV

RUKOVALAC DUTS-a - DOMAĆIN

2.840

V, IV

RUKOVALAC DUTS-a 1

2.930

V, IV

RUKOVALAC DUTS-a 1 - DOMAĆIN

2.400

V, IV

RUKOVALAC DUTS-a 2

2.930

V, IV

RUKOVALAC DUTS-a 2 - DOMAĆIN

4.920

VII-1

RUKOVODILAC REGIONALNOG DISPEČERSKOG CENTRA (RDC)

4.730

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE AUTOMATIKE

4.730

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE EKSPLOATACIJE

4.540

VI-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA AUTOMATSKU OBRADU PODATAKA

4.920

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA VISOKONAPONSKU OPREMU

4.920

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA DALEKOVODE

5.680

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA EKONOMSKE POSLOVE, PLAN I ANALIZE

4.920

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA EKSPLOATACIJU

4.540

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA ZAŠTITU (36)

4.540

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE "LABORATORIJA ZA ELEKTRIČNA MERENJA"

5.210

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA ZAŠTITU (42)

5.490

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA ADMINISTRACIJU TRŽIŠTA ELEKTRIČNE ENERGIJE

4.800

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA MERENJE ELEKTRIČNE ENERGIJE

4.800

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA MERENJE

4.730

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA NABAVKE

5.490

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA OBRAČUN PROMETA ENERGIJE I USLUGA

4.350

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA OPŠTE POSLOVE

5.000

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA PRAVNE POSLOVE, ZASTUPANJA I UGOVORE

5.000

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA IMOVINSKO PRAVNE POSLOVE I NEPOKRETNOSTI

4.500

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA ORGANIZACIONE I REGULATORNE POSLOVE

4.800

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA RAZVOJ APLIKATIVNOG SOFTVERA

7.260

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA RAZVOJ TRŽIŠTA ELEKTRIČNE ENERGIJE

4.800

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA SAVREMENE TEHNOLOGIJE I TEHNIČKU DOKUMENTACIJU

5.210

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA SISTEMSKU PODRŠKU

4.400

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA TELEKOMUNIKACIONI SISTEM - MAGISTRALNA RAVAN

4.920

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA TELEKOMUNIKACIONI SISTEM - REGIONALNA RAVAN

5.200

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA TK I TSU

5.200

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA TRANSFORMATORSKE STANICE

4.920

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA TRANSFORMATORSKE STANICE

5.210

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA UPRAVLJAČKU INFORMATIKU PRENOSA

4.920

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA UPRAVLJAČKU INFORMATIKU SISTEM OPERATORA

5.680

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA FINANSIJSKE DEVIZNE POSLOVE

5.680

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA FINANSIJSKE DINARSKE POSLOVE

4.640

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ODRŽAVANJA

4.600

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE PRODAJE

5.680

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE RAČUNOVODSTVA

4.600

VII-1

RUKOVODILAC TEHNIČKE SLUŽBE

4.730

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE TEHNIČKE PRIPREME

4.600

VII-1

RUKOVODILAC SLUŽBE ZA IMOVINU

6.150

VII-1

RUKOVODILAC SMENE

4.000

VII-1

SAMOSTALNI ADMINISTRATOR

4.000

VII-1

SAMOSTALNI ADMINISTRATOR - PROJEKTANT

2.370

V, III

SAMOSTALNI BIROGRAFIČAR

3.600

VII-1

SAMOSTALNI EKONOMISTA

3.220

VI-1

SAMOSTALNI INŽENJER

4.300

3.60

SAMOSTALNI INŽENJER

3.000

IV

SAMOSTALNI OPERATER AUTOMATSKE OBRADE

3.500

VII-1

SAMOSTALNI PRAVNIK

4.150

VII-1

SAMOSTALNI PROJEKTANT

2.460

IV

SAMOSTALNI REFERENT

3.000

VI-1

SAMOSTALNI SARADNIK

3.600

VII-1

SAMOSTALNI STRUČNI SARADNIK

2.560

IV

SAMOSTALNI TEHNIČAR

2.650

IV

SAOBRAĆAJNI TEHNIČAR

2.500

VI-1

SARADNIK

2.900

V, IV

STARIJI RUKOVALAC

2.900

V, IV

STARIJI RUKOVALAC 3

2.200

V, III

STOLAR

3.310

VII-1

STRUČNI PREVODILAC

3.300

VII-1

STRUČNI SARADNIK

1.700

II

TELEFONISTA

2.560

V, III

TERMOTEHNIČAR

2.160

IV

TEHNIČAR

2.460

III

TT MEHANIČAR

1.500

I

FIZIČKI RADNIK - ČISTAČ

1.500

I

FIZIČKI RADNIK - ČISTAČICA

1.600

I

ČISTAČ - ČISTAČICA - FIZIČKI RADNIK

1.550

I

ČISTAČICA

4.200

VII-1

ŠEF KABINETA

4.200

VII-1

ŠEF ODELJENJA

3.880

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA PRAVNE, OPŠTE I POSLOVE LJUDSKIH RESURSA

4.160

VII-1

ŠEF ODELJENJA GRADNJE ZA DALEKOVODE

3.450

VI-1, IV

ŠEF ODELJENJA GRUPE TS "DRMNO"

2.930

VI-1, IV

ŠEF ODELJENJA GRUPE TS "ZAJEČAR"

2.930

VI-1, IV

ŠEF ODELJENJA GRUPE TS "KOSOVO"

3.000

V, IV

ŠEF ODELJENJA GRUPE TS "KRAGUJEVAC"

3.220

VII-1, VI-1

ŠEF ODELJENJA GRUPE TS "KRALJEVO"

3.000

VI-1, IV

ŠEF ODELJENJA GRUPE TS "LESKOVAC"

3.200

V, IV

ŠEF ODELJENJA GRUPE TS "MAJDANPEK"

2.930

VI-1, IV

ŠEF ODELJENJA GRUPE TS "METOHIJA"

3.600

VI-1, IV

ŠEF ODELJENJA GRUPE TS "POŽEGA"

3.650

VI-1, IV

ŠEF ODELJENJA GRUPE TS 110 kV "BEOGRAD"

3.150

V, IV

ŠEF ODELJENJA GRUPE TS 140 kV "PIROT"

3.650

VI-1, IV

ŠEF ODELJENJA GRUPE TS 400/220 kV

4.400

VII-1

ŠEF ODELJENJA DEVIZNOG PLATNOG PROMETA I LIKVIDATURE

4.540

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA AUTOMATIKU "NIŠ"

4.400

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA KOMUTACIJU

4.800

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA SCADA/ EMS SISTEM

4.400

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA AUTOMATIKU "OBRENOVAC"

4.400

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA GRADNJU TK I TSU

4.160

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA GRADNJU TRANSFORMATORSKIH STANICA

4.400

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA GRAĐEVINSKE RADOVE

4.540

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA DALJINSKO UPRAVLJANJE

4.350

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA EATC

5.400

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA RAD SA AGENCIJOM ZA ENERGETIKU REPUBLIKE SRBIJE I TARIFNE CENE

3.790

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA EKONOMSKO-FINANSIJSKE POSLOVE

4.350

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA ELEKTRO RADOVE

4.350

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA ZAŠTITU, AUTOMATIKU, MERENJE I SOPSTVENU POTROŠNJU (ZAMS)

4.200

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA INVESTICIONE NABAVKE

4.160

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA INFORMATIKU I TELEKOMUNIKACIJE (IT)

5.000

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA ISPITIVANJE ELEKTRANA

4.540

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA ISPITIVANJE TRANSFORMATORSKIH STANICA

4.260

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA KREDITE IZ INOSTRANSTVA

3.790

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA LOKALNO UPRAVLJANJE

4.300

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA BEZBEDNOST

3.310

VI-1, IV

ŠEF ODELJENJA ZA ODRŽAVANJE TRANSFORMATORSKIH STANICA

3.200

VI-1

ŠEF ODELJENJA ZA ODRŽAVANJE TRANSFORMATORSKIH STANICA "NIŠ"

4.350

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA ODRŽAVANJE TRANSFORMATORSKIH STANICA "OBRENOVAC"

4.400

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA OPTIKU I OPGV

4.160

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA OPŠTE NABAVKE

4.400

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA PLANIRANJE I OBUKU

4.200

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA PLAN I ANALIZE

4.600

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA PRIPREMU TK I TSU

4.800

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA PRIPREMU TRANSFORMATORSKIH STANICA

4.800

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA PROGRAMSKU PODRŠKU SISTEM OPERATORU

4.540

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA PROGRAMSKU PODRŠKU UPRAVLJANJU

4.540

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA RADIO VEZE

4.540

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA RAZVOJ POSLOVNOG INFORMACIONOG SISTEMA

4.540

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA RAZVOJ TEHNIČKOG INFORMACIONOG SISTEMA

4.200

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA RASPODELU I STATISTIKU

4.200

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA RAČUNARSKE KOMUNIKACIJE

4.200

VI-1

ŠEF ODELJENJA ZA RAČUNARSKU INFRASTRUKTURU

4.400

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA SAVREMENE TEHNOLOGIJE

4.400

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA SERVERSKE SISTEME

4.260

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA SPOLJNOTRGOVINSKE POSLOVE

4.540

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA TELEINFORMACIONI SISTEM

4.200

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA TEHNIČKU DOKUMENTACIJU

4.260

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA UPRAVLJANJE GOTOVINOM, DINARSKE KREDITE I ARANŽMANE

4.400

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA UPRAVLJANJE PRENOSNIM SISTEMIMA

3.790

VI-1

ŠEF ODELJENJA MAGACINSKOG POSLOVANJA

4.260

VII-1

ŠEF ODELJENJA MS "NIŠ"

4.350

VII-1

ŠEF ODELJENJA MS "OBRENOVAC"

3.600

VI-1, IV

ŠEF ODELJENJA MS "ČAČAK" I GRUPE TS "ČAČAK"

3.600

VI-1, IV

ŠEF ODELJENJA MS "ŠABAC" I GRUPE TS "ŠABAC"

3.600

VI-1, V

ŠEF ODELJENJA MS BEOGRAD

3.200

VI-1, V

ŠEF ODELJENJA MS BOR

3.600

VI-1, V

ŠEF ODELJENJA MS VALJEVO

3.650

VI-1

ŠEF ODELJENJA MS I GRUPE TS "SMEDEREVO"

3.600

VI-1, IV

ŠEF ODELJENJA MS KRUŠEVAC

3.980

VI-1

ŠEF ODELJENJA OBRAČUNA ZARADA, NAKNADA I OSTALIH PRIMANJA ZAPOSLENIH I BLAGAJNA

4.200

VII-1, VI-1

ŠEF ODELJENJA OBRAČUNA TROŠKOVA I MATERIJALNOG KNJIGOVODSTVA

4.070

VII-1, VI-1

ŠEF ODELJENJA OSNOVNIH SREDSTAVA I PLASMANA

3.980

VII-1, VI-1

ŠEF ODELJENJA PLATNOG PROMETA

4.200

VII-1, VI-1

ŠEF ODELJENJA ZA RADNO PRAVNE POSLOVE

4.160

VII-1

ŠEF ODELJENJA PRIPREME ZA DALEKOVODE

4.000

VI-1, IV

ŠEF ODELJENJA PRODAJE

3.000

VI-1, V

ŠEF ODELJENJA RP ĐERDAP

4.070

VII-1, VI-1

ŠEF ODELJENJA FINANSIJSKOG KNJIGOVODSTVA

4.200

VII-1

ŠEF ODELJENJA TEHNIČKOG ODRŽAVANJA

4.260

VII-1

ŠEF ODELJENJA EKSPLOATACIJE MOTORNIH VOZILA

4.200

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE I ZAŠTITE OD POŽARA

4.200

VII-1

ŠEF ODELJENJA BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA ZAPOSLENIH

4.200

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA UPRAVLJANJE IMOVINOM

4.200

VII-1

ŠEF ODELJENJA ZA OSIGURANJE

3.000

V, IV

ŠEF RP "Glogovac"

3.450

V, IV

ŠEF RP 400 kV "Drmno"

3.600

V, IV

ŠEF TS "Bajina Bašta"

3.450

V, IV

ŠEF TS "Beograd 3"

3.450

V, IV

ŠEF TS "Beograd 5"

3.450

V, IV

ŠEF TS "Beograd 8"

3.200

V, IV

ŠEF TS "Bor 2"

3.030

V, IV

ŠEF TS "Valač"

2.930

V, IV

ŠEF TS "Vranje"

3.500

VI-1, V

ŠEF TS "Zrenjanin 2"

3.000

V, IV

ŠEF TS "Kosovo B"

3.200

V, IV

ŠEF TS "Kragujevac 2"

2.980

V, IV

ŠEF TS "Kraljevo 3"

3.150

V, IV

ŠEF TS "Kruševac 1"

3.150

V, IV

ŠEF TS "Leskovac 2"

3.400

V, IV

ŠEF TS "Niš 2"

3.790

VI-1, V

ŠEF TS " Novi Sad 3"

3.450

VI-1, V

ŠEF TS "Pančevo 2"

3.600

VI-1, V

ŠEF TS "Srbobran"

3.690

VI-1, V

ŠEF TS "Sremska Mitrovica 2"

3.790

VI-1, V

ŠEF TS "Subotica 2"

3.200

V, IV

ŠEF TS "Jagodina 4"

3.690

VI-1, V

ŠEF TS "Sombor 3"