PRAVILNIK

O SADRŽINI IZVEŠTAJA EKSTERNOG REVIZORA

("Sl. glasnik RS", br. 30/2007)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje sadržina izveštaja eksternog revizora o obavljenoj reviziji finansijskih izveštaja društva za upravljanje investicionim fondom (u daljem tekstu: društvo za upravljanje fondom) i obavljenoj reviziji finansijskih izveštaja investicionog fonda (u daljem tekstu: fond).

Član 2

Eksternog revizora za fond imenuje: za otvorene i privatne investicione fondove društvo za upravljanje fondom.

Za zatvorene investicione fondove izbor eksternog revizora obavlja nadzorni odbor fonda.

Član 3

U skladu sa članom 22. Zakona o investicionim fondovima, godišnji i polugodišnji finansijski izveštaji, za društvo za upravljanje fondom i za fondove kojima ono upravlja, moraju biti pregledani od strane eksternog revizora.

Na privatne investicione fondove se primenjuju odredbe člana 22. Zakona o investicionim fondovima, u delu koji se odnosi na dostavljanje godišnjeg finansijskog izveštaja.

Predmet revizije eksternog revizora su svi finansijski izveštaji društva za upravljanje fondom, odnosno fonda.

Eksterni revizor u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/06), vrši reviziju finansijskih izveštaja, sastavlja izveštaj o izvršenoj reviziji i daje mišljenje u skladu sa Međunarodnim standardima revizije i Etičkim kodeksom za profesionalne računovođe.

Član 4

Eksterni revizor je dužan da u izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja fonda posebno iskaže podatke o sledećem: hartijama od vrednosti koje čine imovinu fonda kojima se trgovalo, prema vrsti hartija od vrednosti i izdavaocima, nepokretnostima koje čine imovinu fonda kojima se trgovalo, prema vrsti i mestu gde se one nalaze, stanju novčanih depozita koji čine imovinu fonda, prema finansijskim organizacijama gde se depoziti nalaze, datumima transakcija sredstava koja čine imovinu fonda i cenama po kojima su transakcije izvršene, brokerskim naknadama, naknadama kastodi banke i drugim troškovima u vezi sa transakcijama, podatke o vrednosti imovine fonda, broju izdatih akcija, odnosno broju investicionih jedinica i njihovoj pojedinačnoj vrednosti sa stanjem na dan poslednjeg radnog dana u periodu za koji se izveštaj sastavlja, kao i podatke o usaglašenosti strukture ulaganja fonda sa propisanim kriterijumima.

Član 5

Izveštaj eksternog revizora sadrži i pismo o prezentaciji finansijskih izveštaja društva za upravljanje fondom odnosno fonda, koje potpisuje odgovorno lice društva za upravljanje fondom.

Uz izveštaj se prilaže i izjava eksternog revizora o tome da li su sistem interne kontrole i računovodstvene procedure, koje u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima, sprovodi društvo za upravljanje fondom, takve da obezbeđuju potrebne podatke za pripremu svih finansijskih izveštaja, a posebno izveštaja na dnevnoj osnovi. Izjava eksternog revizora sadrži i pregled svih eksternih kontrola koje su obavljene u toku perioda za koji se izrađuje finansijski izveštaj, sa utvrđenim nalazima.

Član 6

Izveštaj eksternog revizora se dostavlja Komisiji za hartije od vrednosti, i to: sa polugodišnjim finansijskim izveštajima do 31. avgusta tekuće za prvih šest meseci tekuće godine i sa godišnjim finansijskim izveštajima za prethodnu godinu do 31. marta tekuće godine.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".