ODLUKA

O UTVRĐIVANJU KOMPLEKSA BANOVINE U NOVOM SADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 30/2007)

1. Kompleks Banovine u Novom Sadu, sa pokretnim stvarima u njemu koje su od posebnog kulturnog i istorijskog značaja, utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Kompleks Banovine u Novom Sadu, sa pokretnim stvarima u njemu koje su od posebnog kulturnog i istorijskog značaja (u daljem tekstu: spomenik kulture), nalazi se na teritoriji grada Novog Sada, u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina broj 16, u državnoj svojini, na katastarskim parcelama br. 183, 184 i 185, KO Novi Sad II.

Spomenik kulture čine zgrade Banovine i Većnice - danas Izvršnog veća i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Zgrada Izvršnog veća Autonomne pokrajine Vojvodine na Bulevaru Mihajla Pupina broj 16, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 183, KO Novi Sad II, građena je za upravu Dunavske banovine u periodu od 1936. do 1939. godine, prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana. To je objekat izdužene, zatvorene potkovičaste osnove sa suterenom, parterom i dva sprata, koji na zapadnoj strani završava polukružnom formom, a na istočnoj visokom kulom kvadratnog preseka. Ovo zdanje impozantnih dimenzija, dužine 180 i širine 44 metra, sa horizontalno potenciranim nizovima prozora i osam ulaza, fasadama obloženim dalmatinskim belim polumermerom, funkcionalno organizovanim enterijerom sa hodnicima u kružnom toku i kancelarijama u nizu, dominantnim svečanim holom, rešenim u kombinaciji mermera, metala i drveta, predstavlja vrhunsko delo evropske moderne arhitekture.

Zgrada Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine na Bulevaru Mihajla Pupina broj 16, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli br. 184 i 185, KO Novi Sad II, u kojoj su bili smešteni Većnica i Banski dvori delo je istih stilskih karakteristika autora Dragiše Brašovana, ali sa nešto prisutnijim elementima klasične provinijencije. Projektovana istovremeno kada i Banovina, kao deo jedinstvenog graditeljskog ansambla, izgrađena je nešto kasnije. Građevina dužine 96 i širine 61 metar, neklasične krstoobrazne osnove, ima suteren, parter, sprat i potkrovlje. Na 2.200 m2 korisne površine raspoređeno je 147 prostorija sa svečanom Većnicom u središtu, visine 10,5 metara.

Spomenik kulture poseduje izuzetne arhitektonske i kulturno-istorijske vrednosti. Pored toga što u sebi spaja diskretna i veoma stilizovana arhitektonska iskustva prethodnih epoha, u osnovnoj stilskoj atribuciji je vrhunsko delo Moderne i dragocen graditeljski simbol Novog Sada.

3. Granica zaštićene okoline spomenika kulture pruža se na severu osovinom Bulevara Mihajla Pupina (katastarska parcela broj 7732 KO Novi Sad II), do ukrštanja sa osovinom Ulice Jovana Đorđevića (katastarska parcela broj 7752 KO Novi Sad II), gde se lomi pod pravim uglom i pruža osovinom ulice do ukrštanja sa Ulicom vladike Platona (katastarska parcela broj 7751 KO Novi Sad II), pruža se dalje osovinom ulice prema zapadu do ukrštanja sa osovinom Ulice Žarka Zrenjanina (katastarska parcela broj 188 KO Novi Sad II), te osovinom iste do početne tačke ukrštanja sa osovinom Bulevara Mihajla Pupina i obuhvata katastarske parcele br. 184 i 186, KO Novi Sad II, kao i delove katastarskih parcela br. 185 i 188, KO Novi Sad II.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, izvornog izgleda ravnih krovnih površina, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika;

2) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture;

4) postavljanje i održavanje adekvatne rasvete;

5) zabrana otuđivanja i izmeštanja na novu adresu pokretnih dobara od posebnog kulturnog i istorijskog značaja koja se nalaze u spomeniku kulture;

6) postavljanje replike kružnih bareljefa sa likovima dva srpska kralja i četiri vojvode iz Prvog svetskog rata na originalna mesta nad glavnim ulazom zgrade Banovine;

7) zaštita spomenika kulture od krađe, neadekvatnog korišćenja i oštećenja ili uništenja uzrokovanog delovanjem prirodnih i stvorenih uslova.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana izgradnje novih objekata privremenog ili trajnog karaktera, zemljanih i drugih radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture.

6. Spisak pokretnih dobara od posebnog kulturnog i istorijskog značaja koja se nalaze u spomeniku kulture čini sastavni deo ove odluke i čuva se u spomeniku kulture.

7. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".