PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE INVESTICIONIM FONDOVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 30/2007)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje Kontni okvir za društva za upravljanje investicionim fondovima (u daljem tekstu: Kontni okvir), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, kao i sadržina pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 2

Društvo za upravljanje investicionim fondovima (u daljem tekstu: društvo za upravljanje fondom) obuhvata stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, kao i prihode i rashode, i utvrđuje rezultate poslovanja, u skladu sa sadržinom pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 3

Stanje i promene imovine, obaveza i kapitala, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja društva za upravljanje fondom evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima propisanim u Kontnom okviru, u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima (u daljem tekstu: MRS) i Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (u daljem tekstu: MSFI).

Propisani trocifreni računi se mogu po potrebi raščlanjavati na analitičke račune, saglasno zahtevima MRS i ovim pravilnikom.

II SADRŽINA RAČUNA

Klasa 1: Stalna imovina

Član 4

Na računima grupe 10 - Nematerijalna ulaganja, obuhvataju se stanje i promene na nematerijalnim ulaganjima na način utvrđen u merodavnim MRS. Za priznavanje i procenjivanje nematerijalnih ulaganja merodavni u prvom redu: MRS-38 - Nematerijalna ulaganja, MSFI - 3 Poslovne kombinacije, MRS-36 Obezvređenje imovine.

Član 5

Na računima grupe 11 - Nekretnine i oprema obuhvataju se stanje i promene na zemljištu, građevinskim objektima, investicionim nekretninama, opremi i ostalim oblicima nekretnina, kako onih koja su u vlasništvu društva tako i onih uzetih u finansijski zakup.

Za priznavanje nekretnina i opreme merodavani su MRS-16 Nekretnine i oprema, MRS-17 Lizing, MRS-40 Investicione nekretnine, MRS-36 Obezvređenje imovine i drugi relevantni MRS.

Član 6

Na računima grupe 12 - Dugoročni finansijski plasmani, obuhvataju se hartije od vrednosti koje se drže do roka dospeća, koji je duži od godine dana i hartije od vrednosti koje su raspoložive za prodaju, a čije se unovčenje ne očekuje u roku kraćem od godine dana i dugoročne hartije od vrednosti koje su označene kao hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha.

Za priznavanje i procenjivanje dugoročnih plasmana relevantni su MRS-32 Finansijski instrumenti: prezentacija MRS-39 Finansijski instrumenti: priznavanje i procenjivanje, MSFI - 7 Finansijski instrumenti: objavljivanja kao i drugi relevantni MRS.

Obezvređenje hartija od vrednosti koje se drže do roka dospeća obuhvata se preko računa Ispravka vrednosti.

Na računu 120 - Dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, obuhvataju se hartije od vrednosti sa fiksnim ili odredivim rokom dospeća koje društvo za upravljanje fondom ima nameru i sposobnost da drži do roka dospeća.

Na računu 121 - Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, obuhvataju se hartije od vrednosti koje su klasifikovane kao raspoložive za prodaju, čije se unovčenje ne očekuje u roku kraćem od godinu dana.

Na računu 122 - Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, obuhvataju se hartije od vrednosti koje je društvo za upravljanje fondom nakon početnog priznavanja označilo kao hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, ali za koje se ne očekuje da će biti prodate u roku od godinu dana od sticanja, odnosno od dana bilansa.

Na računu 123 - Ostali dugoročni finansijski plasmani obuhvataju se dugoročni finansijski plasmani koji ne pripadaju napred navedenim grupama plasmana.

Na računu 129 - Ispravka vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana obuhvata se iznos obezvređenja dugoročnih hartija od vrednosti koje se vode po amortizovanoj vrednosti.

Klasa 2: Zalihe, potraživanja, plasmani i gotovina

Član 7

Na računima grupe 20 - Zalihe obuhvataju se promene na zalihama, materijala, sitnog inventara, stalnoj imovini namenjenoj prodaji i ostalim zalihama.

Obezvređenje zaliha obuhvata se direktnim otpisivanjem na teret rashoda.

Na računu 200 - Materijal obuhvata se stanje i promene zaliha materijala.

Na računu 201 - Sitan inventar obuhvata se stanje i promene zaliha sitnog inventara.

Na računu 202 - Stalna imovina namenjena prodaji iskazuje se vrednost stalne imovine namenjene prodaji i vrednost grupa imovine namenjene prodaji, saglasno MSFI 5.

Na računu 203 - Ostale zalihe iskazuje se stanje i promene zaliha koje nisu obuhvaćene na napred navedenim računima.

Član 8

Na računima grupe 21 - Potraživanja obuhvataju se potraživanja društva za upravljanje od fondova, potraživanja za kamate i ostala potraživanja.

Na računu 210 - Potraživanja od fondova obuhvata se visina potraživanja koje društvo za upravljanje ima prema fondu po osnovu naknade za upravljanje. Ako društvo upravlja sa više fondova za svaki fond se vodi poseban analitički račun.

Na računu 211 - Potraživanja za kamate, obuhvataju se potraživanja za kamate.

Na računu 212 - Potraživanja za naknadu po osnovu kupovine i otkupa investicionih jedinica obuhvataju se potraživanja društva za upravljanje fondom od članova otvorenog fonda za naknadu za kupovinu, odnosno otkup investicionih jedinica.

Na računu 219 - Ostala potraživanja, obuhvataju se potraživanja od zaposlenih, potraživanja od države, potraživanja za zakupnine i sl.

Član 9

Na računima grupe 22 - Kratkoročni finansijski plasmani, obuhvataju se hartije od vrednosti i ostali finansijski plasmani sa rokom dospeća, odnosno prodaje kraćim od godinu dana od dana sticanja, odnosno dana bilansa.

Na analitičkim računima ove grupe vodi se evidencija o nabavnoj vrednosti i otpisima preko ispravke vrednosti za navedene hartije od vrednosti.

Na računu 220 - Hartije od vrednosti koje se drže do roka dospeća - deo koji dospeva za naplatu u roku od godinu dana, obuhvataju se naplate hartija od vrednosti koje se drže do roka dospeća, a koje dospevaju za naplatu u roku od godinu dana od dana bilansa.

Na računu 221 - Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, obuhvataju se hartije od vrednosti raspoložive za prodaju za koje se očekuje da će biti prodate u roku od godinu dana od dana sticanja, odnosno dana bilansa.

Na računu 222 - Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, obuhvataju se hartije od vrednosti koje su u skladu sa MRS-39 označene kao hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha.

Na računu 229 - Ostali kratkoročni plasmani obuhvataju se kratkoročna ulaganja koja nisu uključena u prethodne tri grupe.

Član 10

Na računima grupe 23 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti, obuhvataju se lako utržive hartije od vrednosti sa rokom dospeća do 90 dana, depoziti po viđenju i gotovina u blagajni i na računima.

Na računu 230 - Hartije od vrednosti - gotovinski ekvivalenti, obuhvataju se hartije od vrednosti koje se lako i brzo mogu pretvoriti u poznati iznos gotovine i kod kojih je rizik od smanjenja vrednosti beznačajan.

Na računu 231 - Tekući računi, obuhvataju se promene i stanja na poslovnim računima. Ovaj račun se raščlanjava na onoliko analitičkih računa koliko ima poslovnih računa.

Na računu 232 - Devizni račun, obuhvataju se promene i stanja na deviznom računu društva.

Na računu 233 - Blagajna, obuhvataju se uplate i isplate gotovine i drugih vrednosti kao i njihovo stanje.

Na računu 239 - Ostala novčana sredstva obuhvataju se novčana sredstva koja se ne mogu razvrstati ni u jednu od prethodnih grupa.

Član 11

Na računima grupe 24 - Porez na dodatu vrednost, obuhvata se porez na dodatu vrednost saglasno nazivima računa grupe.

Član 12

Na računima grupe 25 - Odložena poreska sredstva, obuhvataju se iznosi poreza na dobit koji se u budućim obračunskim periodima mogu povratiti.

Na računu 250 - Odložena poreska sredstva, obuhvataju se iznosi privremenih razlika koje će u budućim obračunskim periodima biti poništene, saglasno MRS-12 Porez na dobit. Poništenje odloženih poreskih sredstava se vrši u korist računa 721 - Porez na dobit, koji pokazuje visinu poreskih rashoda.

Član 13

Na računima grupe 26 - Aktivna vremenska razgraničenja, obuhvataju potraživanja za nastale a nefakturisane prihode i unapred plaćene rashode.

Na računu 260 - Obračunati a nenaplaćeni prihodi, obuhvataju se iznosi prihoda koji su nastali u tekućem periodu, a koji će biti naplaćeni u budućem obračunskom periodu.

Na računu 261 - Unapred plaćeni rashodi, obuhvataju se isplaćeni iznosi koji se odnose na rashode budućih obračunskih perioda.

Klasa 3: Kapital

Član 14

Na računima grupe 30 - Osnovni kapital, obuhvata se akcijski kapital društva.

Na računu 300 - Akcijski kapital, obuhvata se nominalna vrednost izdatih akcija društva za upravljanje fondom. Ako društvo izdaje više vrsta akcija za svaku vrstu akcija otvara se poseban, analitički račun.

Na računu 309 - Neuplaćeni upisani kapital, obuhvata se onaj deo nominalne vrednosti upisanog akcijskog kapitala koji još nije uplaćen na račun društva.

Član 15

Na računima grupe 31 - Otkupljene sopstvene akcije obuhvata se vrednost sopstvenih akcija koje je otkupilo društvo za upravljanje.

Na računu 310 - Otkupljene sopstvene akcije obuhvata se vrednost otkupljenih sopstvenih akcija. Ovaj račun se raščlanjava na analitičke račune za svaku vrstu otkupljenih sopstvenih akcija.

Član 16

Na računima grupe 32 - Kapitalne rezerve, obuhvata se emisiona premija i moguće uplate akcionara pri konverziji preferencijalnih u obične akcije, konverziji obezvenica u akcije, i ostale uplate akcionara u kapital koje nisu praćene izdavanjem akcija.

Na računu 320 - Emisiona premija obuhvata se iznos za koji je prodajna vrednost akcija društva iznad njihove nominalne vrednosti.

Na računu 321 - Ostale kapitalne rezerve, obuhvata se iznos uplata akcionara koje su izvršene pri konverziji preferencijalnih u obične akcije, konvertibilnih obeznica u akcije i sl.

Član 17

Na računima grupe 33 - Rezerve iz dobiti obuhvataju se iznosi rezervi koji su u skladu sa zakonom, statutom društva i odlukama skupštine akcionara izdvojeni iz dobitka.

Na računu 331 - Zakonske rezerve obuhvataju se iznos dobitka izdvojen u rezerve saglasno zakonu i odlukama skupštine akcionara.

Na računu 332 - Ostale rezerve iz dobiti obuhvata se iznos dobiti izdvojen u rezerve u skladu sa internim aktom društva i odlukama skupštine.

Član 18

Na računima grupe 34 - Revalorizacione rezerve, se obuhvataju u skladu sa MRS 16 - Nepokretnosti, oprema i postrojenja, MSFI - 3 Poslovne kombinacije, MRS 39 - Finansijski instrumenti: priznavanje i procenjivanje i MRS 40 - Investicione nekretnine, i drugim relevantnim standardima, pozitivni efekti promene fer vrednosti imovine. Računi ove grupe se raščlanjavaju na analitičke račune za svaku vrstu sredstava i svako sredstvo unutar vrste po osnovu čije promene fer vrednosti nastaju pozitivi efekti.

Član 19

Na računima grupe 35 - Neraspoređena dobit obuhvataju se iznosi neraspoređene dobiti prethodnih i tekuće godine.

Na računu 350 - Neraspoređena dobit iz prethodnih godina, obuhvata se iznos dobiti iz ranijih godina koja je ostala neraspoređena.

Na računu 351 - Neraspoređena dobit tekuće godine, obuhvata se iznos dobiti tekuće godine koja je neraspoređena. Ovaj račun se odobrava uz zaduženje računa 722 - Prenos dobitka ili gubitka. Na početku naredne godine račun 351 - Neraspoređena dobit tekuće godine se gasi prenošenjem na račun 350 - Neraspoređena dobit prethodnih godina.

Član 20

Na računima grupe 36 - Gubitak, obuhvata se gubitak iz prethodnih i gubitak tekuće godine.

Na računu 360 - Nepokriveni gubitak iz prethodnih godina, obuhvata se gubitak iz prethodnih godina.

Na računu 361 - Gubitak tekuće godine, obuhvata se iznos gubitka ostvarenog u tekućem periodu. Ovaj račun se zadužuje uz odobrenje računa 722 - Prenos dobitka ili gubitka. Na početku naredne godine ovaj račun se gasi prenošenjem gubitka na račun 360 - Nepokriveni gubitak iz prethodnih godina.

Klasa 4: Dugoročna rezervisanja i obaveze

Član 21

Na računima grupe 40 - Dugoročna rezervisanja, iskazani su iznosi rezervisanja za obaveze prema trećima, gubitke iz teretnih ugovora i rezervisanja za restrukturiranje, saglasno MRS-37 Rezervisanja, potencijalne obaveze i potencijalna sredstva i drugim relevantnim međunarodnim računovodstvenim standardima.

Na računima grupe 41 - Dugoročne finansijske obaveze obuhvataju se iznosi obaveza koje za izmirenje dospevaju u roku dužem od godinu dana od dana nastanka, odnosno od dana bilansa.

Na računu 410 - Konvertibilne hartije od vrednosti obuhvataju se promene i stanje dugoročnih hartija od vrednosti koje se mogu konvertovati u akcije.

Na računu 411 - Ostale dugoročne hartije od vrednosti, obuhvataju se dugoročne obaveze po osnovu hartija od vrednosti koje nisu konvertibilne.

Na računu 412 - Dugoročni krediti, obuhvataju se obaveze po osnovu uzetih dugoročnih kredita.

Na računu 413 - Dugoročne obaveze po osnovu zakupa obuhvataju se dugoročne obaveze nastale po osnovu uzimanja sredstava u finansijski zakup.

Na računu 418 - Ostale dugoročne finansijske obaveze, obuhvataju se dugoročne finansijske obaveze koje se ne mogu razvrstati ni u jednu od napred navedenih grupa obaveza.

Na računu 419 - Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje, obuhvata se iznos dugoročnih obaveza koje dospevaju za plaćanje u roku od godinu dana od dana bilansa isključivo za potrebe bilansiranja. Ovaj račun se zadužuje a odobrava se račun 429 - Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje. U okviru ovog računa otvaraju se analitički računi za svaku vrstu dugoročnih obaveza saglasno sa sadržinom računa od 410 do 418.

Član 22

Na računima grupe 42 - Kratkoročne finansijske obaveze, obuhvataju se finansijske obaveze čiji je rok dospeća kraći od godinu dana od dana nastanka, odnosno od dana bilansa.

Na računu 420 - Konvertibilne kratkoročne hartije od vrednosti, obuhvataju se hartije od vrednosti koje se mogu konvertovati u akcije.

Na računu 421 - Ostale kratkoročne hartije od vrednosti, obuhvataju se promene i stanje kratkoročnih hartija od vrednosti koje nisu konvertibilne.

Na računu 422 - Kratkoročni krediti, obuhvataju se promene i stanje uzetih kratkoročnih kredita.

Na računu 423 - Obaveze po fer vrednosti kroz bilans uspeha, obuhvataju se obaveze koje su povezane sa stalnom imovinom, ili grupom imovine namenjenoj prodaji saglasno zahtevima MSFI 5.

Na računu 424 - Ostale kratkoročne obaveze, obuhvataju se promene i stanje onih kratkoročnih obaveza koje ne pripadaju napred navedenim grupama kratkoročnih obaveza.

Na računu 429 - Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje, obuhvata se iznos dugoročnih obaveza koje dospevaju za plaćanje u roku od godinu dana od dana bilansa. Ovaj račun se raščlanjava analitički u skladu sa sadržinom računa 410-418.

Član 23

Na računima grupe 43 - obuhvataju se promene i iskazuje stanje obaveza prema fondovima, koje obuhvataju obaveze po osnovu naknade transakcionih troškova, više obračunate i naplaćene naknade za upravljanje i ostale obaveze prema fondovima, kao i obaveze koje nastaju po osnovu poslovnih aktivnosti društva za upravljanje fondom.

Na računu 430 - Obaveze prema fondovima po osnovu naknade transakcionih troškova, obuhvataju se obaveze društva za refundiranje transakcionih troškova koji su isplaćeni iz sredstava fonda, ili obračunati kao obaveza, a koji padaju na teret društva.

Na računu 431 - Obaveze prema fondovima po osnovu više obračunate i naplaćene naknade za upravljanje, obuhvata se iznos koji predstavlja razliku između iznosa koji je društvu plaćen po osnovu naknade za upravljanje na osnovu obračuna koji nije bio tačan i nižeg tačno obračunatog iznosa naknade.

Na računu 432 - Ostale obaveze prema fondovima, obuhvataju se promene i stanje obaveza prema fondovima koje ne pripadaju obavezama iskazanim na računima 431 i 432.

Na računu 433 - Obaveze prema kastodi banci, obuhvataju se obaveze za usluge koje pruža kastodi banka.

Na računu 434 - Obaveze prema posrednicima, obuhvataju se obaveze društva za upravljanje fondom za naknade posrednicima.

Na računu 435 - Obaveze po osnovu zarada, obuhvata se iznos neto zarada i neto naknada zarada zaposlenih kao i iznos poreza i doprinosa na zarade koji padaju na njihov teret.

Na računu 436 - Obaveze prema dobavljačima, obuhvataju se promene i stanje obaveza prema dobavljačima za izvršene isporuke i usluge.

Na računu 437 - Obaveze za dividende, obuhvata se stanje i promene obaveza nastalih po osnovu objavljenih dividendi.

Na računu 439 - Ostale obaveze iz poslovanja, obuhvataju se promene i stanje obaveza iz poslovanja koje se ne mogu razvrstati ni u jednu od grupa koje se obuhvataju na napred navedenim računima.

Član 24

Na računima grupe 44 - Obaveze za porez na dodatu vrednost, obuhvataju se obaveze za dodatu vrednost prema nazivima računa.

Član 25

Na računima grupe 45 - Ostale obaveze za poreze i doprinose, obuhvataju se obaveze za porez na dobit, obaveze za poreze i doprinose na zarade koji padaju na teret društva i obaveze za ostale poreze, doprinose i dažbine.

Na računu 450 - Obaveze za porez na dobit, obuhvata se iznos poreza na dobit, utvrđen u odnosu na oporezivu dobit. Za iznos poreske obaveze zadužuje se račun 721 - Porez na dobit.

Na računu 451 - Obaveze za poreze i doprinose na zarade obuhvataju se promene i stanje obaveza za poreze i doprinose po osnovu zarada koji padaju na teret poslodavca.

Na računu 459 - Ostale obaveze za poreze, doprinose i ostale dažbine, obuhvataju se promene i stanje onih obaveza za poreze, doprinose i dažbine koji ne pripadaju grupama obaveza za poreze, doprinose i dažbine iskazanim na napred navedenim računima. Ovaj račun se raščlanjava prema vrstama poreza, doprinosa i dažbina.

Član 26

Na računima grupe 46 - Pasivna vremenska razgraničenja obuhvataju se nastali a neplaćeni rashodi i unapred naplaćeni prihodi.

Na računu 460 - Obaveze za neplaćene rashode, obuhvataju se obaveze za rashode koji su nastali u tekućem obračunskom periodu, a plaćaju se u budućem obračunskom periodu.

Na računu 461 - Unapred naplaćeni prihodi, obuhvata se iznos uplata nastalih u tekućem periodu koje se odnose na prihode narednog perioda.

Član 27

Na računima grupe 47 - Odložene poreske obaveze obuhvata se iznos odloženih obaveza za porez na dobit.

Na račun 470 - Odložene poreske obaveze obuhvataju se iznosi poreskih obaveza koji se plaćanju u budućim obračunskim periodima po osnovu privremenih poreskih razlika utvrđenih u skladu sa MRS-12 Porez na dobit.

Klasa 5: Rashodi

Član 28

Na računima grupe 50 - Rashodi po osnovu upravljanja fondovima obuhvataju se iznosi rashoda koji se direktno mogu pripisati fondovima kojima upravlja društvo za upravljanje fondom, i to: transakcioni troškovi, troškovi marketinga, troškovi naknada posrednicima i drugi troškovi posredovanja. Ovi troškovi obuhvataju se odvojeno za svaki fond kojim upravlja društvo.

Na računu 500 - Transakcioni troškovi, obuhvataju se iznosi troškova uslovljeni kupovinom, prodajom i prenosom hartija od vrednosti u ime fondova, uz odobrenje računa 430 - Obaveze prema fondovima po osnovu naknade transakcionih troškova.

Na računu 501 - Troškovi marketinga, obuhvataju se troškovi nabavke i izrade reklamnog materijala, troškovi oglašavanja i ostali troškovi propagandnih aktivnosti koji se odnose na fondove.

Na računu 502 - Troškovi usluga kastodi banke, obuhvata se iznos naknada za usluge kastodi banke, uz odobrenje računa 433 - Obaveze prema kastodi banci.

Na računu 503 - Troškovi naknada posrednicima, obuhvataju se iznosi naknada posrednicima za usluge posredovanja pri kupovini, prodaji i prenosu hartija od vrednosti, uz odobrenje računa 434 - Obaveze prema posrednicima.

Na računu 504 - Ostali troškovi posredovanja, obuhvataju se troškovi naknada po osnovu naknada šteta izazvanih radom posrednika i drugi troškovi u vezi sa posredovanjem, uz odobrenje računa 434 - Obaveze prema posrednicima.

Na računu 509 - Ostali rashodi upravljanja fondovima, obuhvataju se rashodi koji su u direktnoj vezi sa upravljanjem fondovima, koji ne pripadaju rashodima koji se obuhvataju na računima 500-504.

Član 29

Na računima grupe 51 - Poslovni rashodi obuhvataju se materijalni troškovi, troškovi zarada, troškovi poreza i doprinosa na zarade, troškovi amortizacije, troškovi rezervisanja i drugi poslovni rashodi društva za upravljanje fondovima.

Na računu 510 - Materijalni troškovi, obuhvataju se troškovi materijala, sitnog inventara, troškovi goriva, troškovi energije, troškovi vode, troškovi prodatih nekretnina kupljenih radi prodaje i drugi materijalni troškovi.

Na računu 511 - Troškovi zarada i naknada zarada obuhvata se iznos bruto zarada i naknada zarada zaposlenih, uz odobrenje računa 435 - Obaveze po osnovu zarada.

Na računu 512 - Troškovi poreza i doprinosa na zarade, obuhvataju se iznosi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada koji padaju na teret društva za upravljanje fondovima, uz odobrenje računa 451 - Obaveze za poreze i doprinose na zarade.

Na računu 513 - Troškovi amortizacije stalne imovine, obuhvataju se iznosi troškova amortizacije nematerijalnih ulaganja, nekretnina i opreme, saglasno MRS 16 - Nekretnine, postrojenja i oprema, MRS - 38 Nematerijalna ulaganja i računovodstvenim politikama društva za upravljanje fondovima.

Na računu 514 - Troškovi rezervisanja, obuhvataju se iznosi troškova rezervisanja formiranih po osnovu obaveza prema trećima, po osnovu gubitaka iz nezavršenih ugovora i restrukturiranja, saglasno MRS - 37 Rezervisanja, potencijalna sredstva i potencijalne obaveze, uz odobrenje računa grupe 40 - Dugoročna rezervisanja.

Na računu 515 - Nematerijalni troškovi, obuhvataju se troškovi nematerijalnih usluga.

Na računu 516 - Troškovi usluga, obuhvataju se troškovi usluga sa karakterom materijalnih troškova.

Na računu 519 - Ostali poslovni rashodi, obuhvataju se poslovni rashodi društva za upravljanje fondovima koji ne pripadaju rashodima koji se obuhvataju na računima 500 - 516.

Član 30

Na računima grupe 52 - Finansijski rashodi obuhvataju se rashodi po osnovu kamata, negativnih kursnih razlika i ostali finansijski rashodi.

Član 31

Na računima grupe 53 - Rashodi usklađivanja vrednosti imovine obuhvataju se negativni efekti promene vrednosnih usklađivanja sredstava i obavezama po vrstama, preko iznosa raspoloživih revalorizacionih rezervi iskazanih na računima grupe 32 - Revalorizacione rezerve. Ovi rashodi se obuhvataju u skladu sa MRS - 16 Nekretnine, postrojenja i oprema, MRS-38 Nematerijalna ulaganja, MRS - 36 Obezvređenje imovine i drugim relevantnim standardima uz odobrenje računa ispravki vrednosti grupa sredstava na koja se odnose.

Član 32

Na računima grupe 54 - Gubici iz poslovanja koje se obustavlja, obuhvataju se gubici nastali iz poslovanja koje se obustavlja, saglasno zahtevima MSFI 5.

Član 33

Na računima grupe 59 - Prenos rashoda, obuhvata se prenos rashoda njegovim odobrenjem, uz zaduženje računa grupe 71 - Zaključak računa uspeha. Računi grupe 59 se na kraju godine zaključuju odobrenjem računa grupa 50 - 54.

Klasa 6: Prihodi

Član 34

Na računima grupe 60 - Prihodi od fondova obuhvataju se prihodi koje društvo za upravljanje fondovima obračunava i naplaćuje od fondova kojima upravlja, za svaki fond odvojeno, prema nazivima računa.

Član 35

Na računima grupe 61 - Ostali poslovni prihodi obuhvataju se prihodi od zakupa i ostali poslovni prihodi koji nastaju iz poslovanja društva za upravljanje fondovima.

Član 36

Na računima grupe 62 - Finansijski prihodi, obuhvataju se prihodi po osnovu kamata, pozitivnih kursnih razlika i ostali finansijski prihodi.

Na računu 620 - Prihodi od kamata, obuhvataju se prihodi po osnovu kamata na dužničke hartije od vrednosti i plasmane.

Na računu 621 - Pozitivne kursne razlike, iskazuju se prihodi po osnovu rasta kursa stranih valuta u kojima je iskazana monetarna imovina, odnosno pada kursa stranih valuta u kojima su iskazane monetarne obaveze.

Na računu 629 - Ostali finansijski prihodi, obuhvataju se ostali finansijski prihodi koji ne pripadaju prihodima koji se obuhvataju na računima 620-623.

Član 37

Na računima grupe 63 - Prihodi od usklađivanja vrednosti imovine i obaveza, obuhvataju se prihodi po osnovu povećanja vrednosti imovine odnosno smanjenja visine obaveza do iznosa prethodno iskazanog rashoda od usklađivanja vrednosti sredstava ili obaveze na koje se odnose.

Član 38

Na računima grupe 64 - Dobici iz poslovanja koje se obustavlja, obuhvataju se saglasno zahtevima MSFI 5 dobici ostvareni u tekućem periodu od poslovanja koje se obustavlja.

Član 39

Na računu grupe 69 - Prenos prihoda, obuhvata se prenos prihoda, uz odobrenje odgovarajućih računa grupe 71 - Zaključak računa uspeha. Računi ove grupe se na kraju poslovne godine zaključuju zaduženjem računa grupa 60-64.

Klasa 7: Otvaranje i zaključak računa stanja i računa uspeha

Član 40

Na računu 70 - Otvaranje glavne knjige, obuhvataju se početna stanja pozicija aktive i pasive, iz bilansa osnivanja na početku rada društva za upravljanje fondovima i početnog bilansa stanja na početku svake godine.

Na računu 700 - Račun otvaranja, obuhvataju se odobrenjem početna stanja pozicija aktive uz zaduženje odgovarajućih računa klasa 1 i 2. Za početna stanja pasivnih pozicija zadužuje se Račun otvaranja a odobravaju se odgovarajući računi iz klase 3 i 4.

Član 41

Na računima grupe 71 - Zaključak računa uspeha, obuhvata se zaključak računa rashoda i prihoda na dan bilansa.

Na računu 710 - Račun rashoda i prihoda, vrši se zaključak računa rashoda i prihoda. Računi rashoda se zaključuju zaduženjem ovog računa uz odobrenje računa grupe 59 - Prenos rashoda. Za iznos prihoda zadužuje se račun grupe 69 - Prenos prihoda, a odobrava se ovaj račun. Iskazivanje se vrši po pozicijama bilansa uspeha.

Na računu 711 - Prenos ukupnog rezultata, obuhvata se prenos dobitka zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa 720 - Račun dobitka ili gubitka, odnosno prenos gubitka odobrenjem ovog računa uz zaduženje 720 - Račun dobitka ili gubitka na kraju obračunskog perioda.

Član 42

Na računima grupe 72 - Račun dobitka ili gubitka, obuhvataju se ostvareni dobitak, odnosno gubitak na kraju obračunskog perioda.

Na računu 720 - Račun dobitka ili gubitka, obuhvata se dobitak, odnosno gubitak obračunskog perioda, i to zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa 722 - Prenos dobitka ili gubitka, kada je reč o dobitku, odnosno odobrenjem ovog računa a zaduženjem računa 722 - Prenos dobitka ili gubitka.

Na računu 721 - Porezi iz dobitka, obuhvataju se rashodi po osnovu poreza na dobit, i to zaduženjem ovog računa uz odobrenje računa: 450 - Obaveze za porez na dobit za iznos tekuće poreske obaveze, 470 - Odložene poreske obaveze za iznos povećanja odloženih poreskih obaveza i 260 - Odložena poreska sredstva za iznos smanjenja odloženih poreskih sredstava. U slučaju povećanja odloženih poreskih sredstava, odnosno smanjenja odloženih poreskih obaveza, račun 721- Porezi iz dobitka će potraživati a dugovaće 260 - Odložena poreska sredstva, odnosno 470 - Odložene poreske obaveze.

Na računu 722 - Prenos dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni dobitak, odnosno gubitak obračunskog perioda i to zaduženjem ovog računa uz odobrenje računa 720 i 721, odnosno odobrenjem računa 720 i 721 a zaduženjem ovog računa.

Deo dobitka koji nije raspoređen iskazuje se odobrenjem računa 331 - Neraspoređena dobit tekuće godine, a deo gubitka koji nije pokriven iskazuje se zaduženjem računa 341 - Nepokriveni gubitak tekuće godine.

Član 43

Na računu grupe 73 - Zaključak računa stanja, iskazuje se zaključak računa stanja - aktive i pasive društva za upravljanje fondovima na dan bilansa.

Na računu 730 - Račun izravnanja, iskazuje se zaključak računa stanja i to zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa aktive i odobrenjem ovog računa i zaduženjem računa pasive.

Klasa 8: Vanbilansna evidencija

Na računima grupe 88 - Vanbilansna aktiva obuhvataju se sredstva uzeta u operativi zakup i druga sredstva koja nisu u vlasništvu društva za upravljanje fondom, osim sredstava uzetih u finansijski zakup.

Na računima grupe 89 - Vanbilansna pasiva, obuhvataju se obaveze po osnovu sredstava koja su iskazana na računima grupe 88.

Član 44

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

KONTNI OKVIR
ZA DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE INVESTICIONIM FONDOM

Klasa 1: STALNA IMOVINA

10 NEMATERIJALNA ULAGANJA

1 0 0 Ulaganja u razvoj

1 0 1 Koncesije, patenti, licence i slična prava

1 0 2 Goodwill

1 0 3 Druga nematerijalna ulaganja

1 0 4 Avansi za nematerijalna ulaganja

1 0 9 Ispravka vrednosti nematerijalnih ulaganja

11 NEKRETNINE I OPREMA

1 1 0 Zemljište

1 1 1 Građevinski objekti

1 1 2 Investicione nekretnine

1 1 3 Oprema

1 1 4 Nekretnine i oprema uzeti u finansijski lizing

1 1 5 Ostale nekretnine i oprema

1 1 9 Ispravka vrednosti nekretnine i opreme

12 DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI

1 2 0 Dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do roka dospeća

1 2 1 Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

1 2 2 Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

1 2 3 Ostali dugoročni finansijski plasmani

1 2 9 Ispravka vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana

Klasa 2: ZALIHE, POTRAŽIVANJA, PLASMANI I GOTOVINA

20 ZALIHE

2 0 0 Materijal

2 0 1 Sitan inventar

2 0 2 Stalna imovina namenjena prodaji

2 0 3 Ostale zalihe

21 POTRAŽIVANJA

2 1 0 Potraživanja od fondova

2 1 1 Potraživanja za kamate

2 1 2 Potraživanja za naknadu po osnovu kupovine i otkupa investicionih jedinica

2 1 9 Ostala potraživanja

22 KRATKOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI

2 2 0 Hartije od vrednosti koje se drže do roka dospeća

2 2 1 Hartije od vrednosti koje su raspoložive za prodaju

2 2 2 Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

2 2 9 Ostali kratkoročni plasmani

23 GOTOVINA I GOTOVINSKI EKVIVALENTI

2 3 0 Gotovinski ekvivalenti

2 3 1 Tekući račun

2 3 2 Devizni računi

2 3 3 Blagajna

2 3 9 Ostala novčana sredstva

24 POREZ NA DODATU VREDNOST

2 4 0 Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po opštoj stopi

2 4 1 Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po posebnoj stopi

2 4 2 Porez na dodatu vrednost u datim avansima po opštoj stopi

2 4 3 Porez na dodatu vrednost u datim avansima po posebnoj stopi

2 4 4 Porez na dodatu vrednost plaćen pri uvozu dobara po opštoj stopi

2 4 5 Porez na dodatu vrednost plaćen pri uvozu dobara po posebnoj stopi

2 4 6 Porez na dodatu vrednost obračunat na usluge inostranih lica

2 4 7 Naknadno vraćeni porez na dodatu vrednost kupcima

2 4 8 Potraživanja za više plaćeni porez na dodatu vrednost

25 ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

2 5 0 Odložena poreska sredstva

26 AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

2 6 0 Obračunati a nenaplaćeni prihodi

2 6 1 Unapred plaćeni rashodi

Klasa 3: KAPITAL

30 OSNOVNI KAPITAL

3 0 0 Akcijski kapital

3 0 1 Neuplaćeni upisani kapital

31 OTKUPLJENE SOPSTVENE AKCIJE

32 KAPITALNE REZERVE

3 2 1 Emisiona premija

3 2 2 Ostale kapitalne rezerve

33 REZERVE IZ DOBITKA

3 3 1 Zakonske rezerve

3 3 2 Ostale rezerve iz dobiti

34 REVALORIZACIONE REZERVE

35 NERASPOREĐENA DOBIT

3 2 0 Neraspoređena dobit ranijih godina

3 2 1 Neraspoređena dobit tekuće godine

36 GUBITAK

3 3 0 Nepokriveni gubitak ranijih godina

3 3 1 Nepokriveni gubitak tekuće godine

Klasa 4: REZERVISANJA I OBAVEZE

40 REZERVISANJA

4 0 0 Rezervisanja za gubitke iz nezavršenih poslova teretnih ugovora

4 0 1 Rezervisanja za obaveze prema trećima

4 0 4 Rezervisanja za restrukturiranje

41 DUGOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE

4 1 0 Konvertibilne kreditne hartije od vrednosti

4 1 1 Ostale dugoročne kreditne hartije od vrednosti

4 1 2 Dugoročni krediti

4 1 3 Dugoročne obaveze po osnovu zakupa

4 1 8 Ostale dugoročne finansijske obaveze

4 1 9 Deo dugoročnih obaveza koji dospeva za plaćanje u roku od godinu dana

42 KRATKOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE

4 2 0 Konvertibilne kratkoročne hartije od vrednosti

4 2 1 Ostale kratkoročne hartije od vrednosti

4 2 2 Kratkoročni krediti

4 2 3 Obaveze po fer vrednosti kroz bilans uspeha

4 2 8 Ostale kratkoročne obaveze

4 2 9 Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje

43 OBAVEZE IZ POSLOVANJA

4 3 0 Obaveze prema fondovima po osnovu naknade transakcionih troškova

4 3 1 Obaveze prema fondovima po osnovu više obračunate naknade za upravljanje

4 3 2 Ostale obaveze prema fondovima

4 3 3 Obaveze prema kastodi banci

4 3 4 Obaveze prema posrednicima

4 3 5 Obaveze po osnovu zarada

4 3 6 Obaveze prema dobavljačima

4 3 7 Obaveze za dividende

4 3 9 Ostale obaveze iz poslovanja

44 OBAVEZE ZA POREZ NA DODATU VREDNOST

4 4 0 Obaveze za porez na dodatu vrednost po izdatim fakturama po opštoj stopi

4 4 1 Obaveze za porez na dodatu vrednost u izdatim fakturama po posebnoj stopi

4 4 2 Obaveze za porez na dodatu vrednost po primljenim avansima po opštoj stopi

4 4 3 Obaveze za porez na dodatu vrednost po primljenim avansima po posebnoj stopi

4 4 4 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu sopstvene potrošnje po opštoj stopi

4 4 5 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu sopstvene potrošnje po posebnoj stopi

4 4 6 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu prodaje za gotovinu

4 4 7 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu razlike obračunatog poreza na dodatu vrednost i prethodnog poreza

45 OSTALE OBAVEZE ZA POREZE, DOPRINOSE I DRUGE DAŽBINE

4 5 0 Obaveze za porez na dobit

4 5 1 Obaveze za poreze i doprinose na zarade

4 5 9 Ostale obaveze za poreze, doprinose i ostale dažbine

46 ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE

4 6 0 Odložene poreske obaveze

47 PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

4 7 0 Obaveze za obračunate neplaćene rashode

4 7 1 Unapred naplaćeni prihodi

Klasa 5: RASHODI

50 RASHODI PO OSNOVU UPRAVLJANJA FONDOVIMA

5 0 0 Transakcioni troškovi

5 0 1 Troškovi marketinga

5 0 2 Troškovi usluga kastodi banke

5 0 3 Troškovi naknada posrednicima

5 0 4 Ostali troškovi posredovanja

5 0 9 Ostali rashodi upravljanja fondovima

51 POSLOVNI RASHODI

5 1 0 Materijalni troškovi

5 1 1 Troškovi zarada i naknada

5 1 2 Troškovi poreza i doprinosa na zarade

5 1 3 Troškovi amortizacije

5 1 4 Troškovi rezervisanja

5 1 5 Nematerijalni troškovi

5 1 6 Troškovi usluga

5 1 9 Ostali poslovni rashodi

52 FINANSIJSKI RASHODI

5 2 0 Rashodi po osnovu kamata

5 2 1 Negativne kursne razlike

5 2 9 Ostali finansijski rashodi

53 RASHODI PO OSNOVU USKLAĐIVANJA VREDNOSTI IMOVINE

5 3 0 Rashodi usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja

5 3 1 Rashodi usklađivanja vrednosti nekretnina i opreme

5 3 2 Rashodi usklađivanja vrednosti hartija od vrednosti koje se drže do roka dospeća

5 3 3 Rashodi od usklađivanja vrednosti zaliha

5 3 4 Rashodi od usklađivanja vrednosti kratkoročnih finansijskih plasmana

5 3 5 Rashodi od usklađivanja vrednosti obaveza

54 GUBICI IZ AKTIVNOSTI KOJE SE OBUSTAVLJAJU

59 PRENOS RASHODA

Klasa 6: PRIHODI

60 PRIHODI OD FONDOVA

6 0 0 Naknada za upravljanje fondovima

61 OSTALI POSLOVNI PRIHODI

6 1 0 Prihodi od zakupa

6 1 9 Ostali poslovni prihodi

62 FINANSIJSKI PRIHODI

6 2 0 Prihodi od kamata

6 2 1 Pozitivne kursne razlike

6 2 9 Ostali finansijski prihodi

63 PRIHODI OD USKLAĐIVANJA VREDNOSTI IMOVINE I OBAVEZA

6 3 0 Prihodi od usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja

6 3 1 Prihodi usklađivanja vrednosti nekretnina i opreme

6 3 2 Prihodi od usklađivanja vrednosti hartija od vrednosti koje se drže do roka dospeća

6 3 3 Prihodi od usklađivanja vrednosti zaliha

6 3 4 Prihodi od usklađivanja vrednosti kratkoročnih finansijskih plasmana

6 3 5 Prihodi od usklađivanja vrednosti obaveza

64 DOBICI IZ AKTIVNOSTI KOJE SE OBUSTAVLJAJU

69 PRENOS PRIHODA

Klasa 7: OTVARANJE I ZAKLJUČAK RAČUNA

70 OTVARANJE GLAVNE KNJIGE

7 0 0 Račun otvaranja

71 ZAKLJUČAK RAČUNA USPEHA

7 1 0 Račun rashoda i prihoda

7 1 1 Prenos ukupnog rezultata

72 RAČUN DOBITKA ILI GUBITKA

7 2 0 Račun dobitka ili gubitka

7 2 1 Porez na dobit

7 2 2 Prenos dobitka ili gubitka

73 ZAKLJUČAK RAČUNA STANJA

7 3 0 Račun izravnanja

Klasa 8: VANBILANSNA EVIDENCIJA

88 VANBILANSNA AKTIVA

89 VANBILANSNA PASIVA