ODLUKA

O UTVRĐIVANJU ZGRADE KOVNICE NOVCA U BEOGRADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 30/2007)

1. Zgrada Kovnice novca u Beogradu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada Kovnice novca u Beogradu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Čukarica, u Beogradu, u Ulici pionirska broj 2, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 11589/1, KO Čukarica.

Spomenik kulture građen je kao namenski objekat od 1927. do 1929. godine, prema projektu arhitekte Josifa Najmana. Nastao je na inicijativu Narodne banke Kraljevine SHS, kao jedan je od prvih modernih industrijskih objekata u Beogradu, formiran i kasnije dograđivan u vidu kompleksa. Danas je poznatiji pod nazivom Zavod za izradu novčanica i kovanog novca.

Glavna zgrada kompleksa je Pogonska zgrada, sa fasadama pokrivenim veštačkim kamenom i teranovom, ali i većim staklenim površinama karakterističnim za moderne industrijske objekte. Spratnost je stepenovana, od dva do četiri nivoa, a glavno obeležje daju dve kule uz severni trakt, od kojih je zapadna završena kubičnom kupolom. Kule su istaknute i posebnim rasporedom i oblikom prozorskih otvora. Na nekim delovima fasade pilastri, koji razdvajaju prozore, segmentno su ispušteni po nivoima i imaju obeležje arhitekture kubizma. Posle 1956. godine, zapadno od Pogonske zgrade, dograđena je jednospratna administrativna zgrada po projektu arhitekte Milutina Jovanovića. Stilski je usklađena sa glavnim objektom i sa njim povezana hodnikom.

Spomenik kulture je objekat koji poseduje značajne arhitektonske i kulturno-istorijske vrednosti, kao najkompleksniji u opusu arhitekte Najmana i kao prva nacionalna kovnica novca i jedina ustanova te vrste u Kraljevini Jugoslaviji.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata sledeće katastarske parcele: br. 11589/1, 11589/2, 11589/3, 11589/4, 11595/2, 11595/3, 11595/7 i 11595/8, KO Čukarica.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika;

2) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada i enterijera;

3) očuvanje i održavanje ulazne kapije i ograde;

4) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture;

5) uređenje dvorišta.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture;

2) obnova dotrajalih i oštećenih delova ulične ograde prema postojećim elementima;

3) urbanističko i hortikulturno opremanje, uređenje, održavanje i korišćenje zaštićene okoline spomenika kulture kao javnog prostora.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".