ODLUKA

O UTVRĐIVANJU KOMPLEKSA MUZEJA I ARHIVA VOJVODINE U NOVOM SADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 30/2007)

1. Kompleks Muzeja i Arhiva Vojvodine u Novom Sadu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Kompleks Muzeja i Arhiva Vojvodine u Novom Sadu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji Grada Novog Sada, u Novom Sadu, Ulica Dunavska broj 35, u državnoj svojini, na katastarskim parcelama br. 9396/1 i 9396/2, KO Novi Sad I.

Spomenik kulture čine zgrade Muzeja i Arhiva Vojvodine, prvobitno zgrade sudske palate i sudskog zatvora.

Zgrada Muzeja Vojvodine u Dunavskoj ulici broj 35, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 9396/1, KO Novi Sad I, ranije Zgrada sudske palate, podignuta je 1900. godine, po projektu Đule Vagnera, arhitekte iz Budimpešte. Graditelji ovog reprezentativnog zdanja bili su Šomon Janoš i Imre Kireger, izvođači većine javnih objekata u tadašnjem Novom Sadu. Palata je reprezentativna jednospratnica razuđene osnove i složene strukture krovnih masa sa posebno naglašenim krovištem nad obe velike sale na spratu. Arhitektonski je oblikovana u eklektičkom duhu. Na glavnom pročelju prema Dunavskoj ulici, dodatni akcenat u korpusu i kompoziciji zgrade su dva kubeta, kao i pripadajuća dekorativna aplikacija standardnih, kataloških masovno proizvedenih stilsko-ukrasnih elemenata. Arhitektonski i prostorno naglašen glavni ulaz u zgradu vodi kroz duge hodnike i dva unutrašnja dvorišta, do nizova kancelarija orijentisanih ka uličnim stranama. Palata je tipičan i tipski rađen javni objekat svog doba, projektovan po utvrđenim funkcionalnim i racionalnim standardima državne administracije, ali za svoje vreme dobro opremljen. Krajem šezdesetih godina 20. veka dodeljena je Muzeju. U devet dvorana prvog sprata zgrade, na oko 2.000 m2 izloženo je preko 4000 predmeta arheologije, istorije i etnologije Vojvodine, dok su ostali prostori namenjeni povremenim postavkama, priredbama, koncertima i skupovima.

Zgrada Arhiva Vojvodine u Dunavskoj ulici broj 35, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 9396/2, KO Novi Sad I, ranije sudski zatvor, podignuta je istovremeno kada i zgrada Suda. Zatvorski deo je 1986. godine adaptiran za Arhiv Vojvodine, po projektu arhitekte Đorđa Grbića. Objekat je nepravilne osnove sa tri krila na različitim stranama, prostran, sa visokim parterom i dva sprata. Fasade su jednostavne sa nizom dvokrilnih otvora podeljenih šprosnama. Uglovi objekta su urađeni u imitaciji kamenih kvadara. Pri vrhu je širok profilisani venac. Krovna konstrukcija je složena, pokrivena novim biber crepom. Veliki dvorišni prostor je ograđen visokom zidanom ogradom.

Spomenik kulture poseduje kulturno-istorijske i arhitektonske vrednosti. Kompleks zgrada podignutih kao Okružni sud i zatvor na prelazu iz 19. u 20. vek, danas sedište značajnih institucija Muzeja i Arhiva Vojvodine, svrstava se u red prvih i najreprezentativnijih istorijskih građevina javne namene u Novom Sadu koje su i danas dominantne u gradskom prostoru.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata sledeće katastarske parcele: br. 9396/1, 9396/2, 9377, 9397, 9376/1, 9376/2, 9376/3, 10544, 10546/2, 7730 i 10545, KO Novi Sad I. Granica zaštićene okoline na severu pruža se osovinom ulice Miloša Bajića (parcela broj 10544 KO Novi Sad I), do ukrštanja sa osovinom ulice Žarka Zrenjanina (parcela broj 10546/2 KO Novi Sad I). Odatle na jugozapad osovinom ulice Žarka Zrenjanina do preseka sa osovinom ulice Dunavske (parcela broj 7730 KO Novi Sad I), gde se lomi i pruža na istok osovinom ulice Dunavske. Granica se dalje lomi na sever na mestu gde se osovina Dunavske ulice preseca sa produženom linijom granice između parcela br. 9373 i 9376/1, KO Novi Sad I, nastavlja na sever po liniji istočne granice parcele broj 9376/1, KO Novi Sad I, i zamišljenom linijom produžetka ove parcele do preseka sa osovinom ulice Miloša Bajića gde se zatvara.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika;

2) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture;

4) postavljanje i održavanje adekvatne rasvete;

5) obezbeđivanje mera za zaštitu spomenika kulture od krađe, neadekvatnog korišćenja i oštećenja ili uništenja uzrokovanog delovanjem prirodnih i stvorenih uslova.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana izgradnje novih objekata privremenog ili trajnog karaktera, zemljanih i drugih radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".