ODLUKA

O UTVRĐIVANJU ZGRADE ISTORIJSKOG ARHIVA U PANČEVU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 30/2007)

1. Zgrada Istorijskog arhiva u Pančevu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada Istorijskog arhiva u Pančevu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Pančevo, u Pančevu, Ulica Nemanjina broj 7, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 3137/6, KO Pančevo.

Spomenik kulture sagrađen je 1875. godine za potrebe mađarske vojske, odnosno za smeštaj Sedme honvedske regimente. Između dva rata tu se nalazila Kasarna kralja Petra Prvog Karađorđevića. Nakon Drugog svetskog rata objekat je i dalje služio za smeštaj vojske, i to sve do 1979. godine kada je ustupljen gradu. Poznat i kao Velika kasarna, danas je sedište Istorijskog arhiva u Pančevu.

Građen je sa osnovom u obliku nepravilnog ćiriličnog slova "Š" i oblikovan u eklektičkom duhu. Sastoji se od prizemlja i dva sprata. Na uličnoj fasadi su dva rizalita sa po tri prozora na svakom spratu, a u sredini je jedanaest prozora koji su uokvireni naglašenim nadprozornim okapnicama i kasetama u parapetima. Iznad krovnog venca nalazi se mala, jednostavna atika postavljena u sredini kao ukras. Spratovi su međusobno odeljeni istaknutim reljefnim vencima koji doprinose naglašenoj spratnoj podeli građevine. Na užoj strani objekta su po dva prozora, a na krovu polukružne badže. Istaknuti rizaliti obrađeni su plitkom rustikom.

Autentičan izgled spomenika kulture nije u celosti očuvan. U rekonstrukciji koja je izvršena nakon Drugog svetskog rata, glavna fasada je očišćena od dekorativne plastike, ali su sačuvani planovi iz 1931. godine sa originalnim izgledom.

Spomenik kulture ima kulturno-istorijske vrednosti, kao značajno svedočanstvo vojne istorije grada i sedište Istorijskog arhiva. Građen je na regulacionoj liniji stare Nemanjine ulice, pa ima i urbanističke vrednosti.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata sledeće katastarske parcele: br. 3137/6, 3137/10 i deo parcele 3137/11 čija se granica pruža regulacionom linijom uz Nemanjinu ulicu, od granice parcela 3137/9 i 3137/10, regulacione linije Nemanjine ulice do granice parcele 3137/11 sa parcelom 3137/2, pa skreće pod pravim uglom na severozapad granicom parcela 3137/2 i 3137/11 u dužini od 85 metara, zatim skreće zamišljenom linijom pod pravim uglom na jugozapad 110 metara, do granice sa parcelom 3137/9, spušta se na jugoistok granicom dela parcele 3137/11 i 3137/9 i granicom parcela 3137/9 i 3137/10, KO Pančevo, u državnoj svojini, do regulacione linije Nemanjine ulice.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda glavne fasade;

2) očuvanje arhitektonskog sklopa i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, njegovog izgleda i pokrivača, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala, funkcionalnih karakteristika i originalnih natpisa;

3) zamena dotrajalih instalacija novim i instaliranje vatrodojavnih i gromobranskih uređaja;

4) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture;

5) izolacija i zaštita objekta od vlage;

6) obezbeđenje pristupa zgradi iz svih pravaca radi zaštite spomenika kulture od požara.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje objekata koji svojom arhitekturom, gabaritom ili visinom ugrožavaju spomenik kulture;

2) zabrana skladištenja materijala i stvaranje deponija;

3) urbanističko, komunalno i hortikulturno opremanje, uređenje i korišćenje prostora oko spomenika kulture;

4) zabrana postavljanja montažno-demontažnih objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".