ODLUKA

O UTVRĐIVANJU GAJIĆEVE APOTEKE U PANČEVU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 30/2007)

1. Gajićeva apoteka u Pančevu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Gajićeva apoteka u Pančevu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Pančevo, u Pančevu, Ulica Svetozara Miletića broj 11, u mešovitoj svojini, na katastarskoj parceli broj 3968, KO Pančevo.

Spomenik kulture sagrađen je 1926-1927. godine po projektu pančevačkog arhitekte Bore Tomića. Građen je kao ugaoni objekat sa visokim prizemljem i spratom. Arhitektonski je oblikovan u eklektičkom duhu. Rustično rešeno prizemlje odvojeno je od sprata kordonskim vencem. Svi otvori u prizemlju ravno su završeni, dok su prozori na spratu lučno zasvedeni, sa ključem i naglašenim parapetnim pločama. Ugaoni deo objekta istaknut je polukružnim balkonom sa balustradom, na prvom spratu, i dva bočna prozora sa balustradom na parapetima. Iznad prozora je venac koji sa krovnim vencem obrazuje polje u kome su dekorativno obrađeni tavanski prozori. Iznad centralnog ugaonog dela je atika u vidu balustrade sa dve vaze na visokoj stopi i dve ženske figure. Objekat je građen od opeke u krečnom malteru. Krov je složen sa pokrivačem od biber crepa. U glavnom, ugaonom lokalu i danas se nalazi apoteka.

Spomenik kulture ima arhitektonsko-stilske i kulturno-istorijske vrednosti. Poseduje i značajne prostorno-urbanističke vrednosti, jer se nalazi na regulacionim linijama dve stare pančevačke ulice, Svetozara Miletića i Dimitrija Tucovića, kao i ambijentalne vrednosti jer predstavlja deo ambijentalne celine Ulice Svetozara Miletića.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata sledeće katastarske parcele: br. 3953, 3967 i 3968, KO Pančevo, u društvenoj svojini, i prostor naspram tih katastarskih parcela, do ose ulica Svetozara Miletića i Dimitrija Tucovića.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika;

2) adaptiranje tavanskog prostora, uz postavljanje tavanskih prozora samo prema dvorištu;

3) vraćanje izloga u prizemlju u prvobitno stanje;

4) renoviranje svih dotrajalih instalacija i uređaja za zaštitu od požara;

5) usklađivanje postavljanja reklama, tabli i drugih natpisa sa kompozicijom fasade.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture;

2) zabrana skladištenja materijala i stvaranja deponija;

3) urbanističko i komunalno opremanje, uređenje i održavanje uličnog prostora u smislu stvaranja estetskog okvira spomeniku kulture i omogućavanja njegovog slobodnog sagledavanja, kao i noćnog osvetljavanja.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".