ODLUKA

O UTVRĐIVANJU ZGRADE ARHIVA JUGOSLAVIJE U BEOGRADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 30/2007)

1. Zgrada Arhiva Jugoslavije u Beogradu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada Arhiva Jugoslavije u Beogradu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Savski venac, u Beogradu, Ulica Vase Pelagića broj 33, u državnoj svojini, na katastarskoj parceli broj 11156/1, KO Savski venac.

Spomenik kulture sagrađen je u periodu od 1930. do 1933. godine, po projektu arhitekte Vojina Petrovića. Prvobitno pod nazivom "Dom kralja Aleksandra I za učenike srednjih škola u Beogradu", ovaj namenski građen objekat služio je za potrebe školovanja pitomaca Muške gimnazije kralja Aleksandra I Karađorđevića. Raspolagao je svim potrebnim sredstvima i bogatim sadržajem: bibliotekom, dvoranom za muziku i crtanje, kao i prostorijama za sport sa bazenom za plivanje i posebno uređenim sportskim igralištima. Arhitektonski je oblikovan u duhu akademizma, kao reprezentativan i monumentalan objekat svedene dekorativne fasadne plastike.

U toku Drugog svetskog rata Dom nije radio, a po njegovom završetku u zgradi su bile smeštene više vojne i političke škole. Godine 1969. zgradu na korišćenje dobija Arhiv Jugoslavije.

Spomenik kulture predstavlja značajnu kulturno-istorijsku vrednost, kao mesto gde se čuva bogata arhivska građa koja je od posebnog značaja za proučavanje razvoja nacionalne istorije i kulture. Istovremeno, kao reprezentativan primer akademske arhitekture, lociran u jednom od najlepših delova grada, poseduje i značajne arhitektonsko-urbanističke vrednosti.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata katastarsku parcelu broj 11156/1, KO Savski venac, u državnoj svojini.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika spomenika kulture;

2) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada i enterijera;

3) očuvanje i održavanje ulazne kapije ograde;

4) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture;

5) uređenje dvorišta;

6) obezbeđenje ispravne hidrantske mreže.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje objekata koji nisu u funkciji spomenika kulture;

2) obnova dotrajalih i oštećenih delova ulične ograde prema postojećim elementima;

3) urbanističko i hortikulturno opremanje, uređenje i održavanje zaštićene okoline spomenika kulture.

6. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".