PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA INVESTICIONE FONDOVE

("Sl. glasnik RS", br. 30/2007)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje Kontni okvir za otvorene, zatvorene i privatne investicione fondove (u daljem tekstu: Kontni okvir), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, kao i sadržina pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 2

Društvo za upravljanje investicionim fondovim (u daljem tekstu: Društvo) obavezno je da odvojeno od svojih poslovnih knjiga i finansijskih izveštaja, vodi knjige i sastavlja finansijske izveštaje za svaki investicioni fond kojim upravlja.

Društvo obuhvata stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, kao i prihode i rashode, utvrđuje rezultate poslovanja u skladu sa sadržinom pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 3

Stanje i promene imovine, obaveza i kapitala, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja fondova evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima propisnim u Kontnom okviru, u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima (u daljem tekstu MRS) i Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (u daljem tekstu MSFI).

Propisani trocifreni računi se mogu po potrebi raščlanjavati na analitičke račune, saglasno zahtevima MRS i ovim pravilnikom.

II SADRŽINA RAČUNA

Klasa 1: Gotovina i potraživanja

Član 4

Na računima grupe 10 - Gotovina obuhvataju se promene i iskazuje stanje gotovine u blagajni, na tekućem i deviznim računima.

Na računu 100 - Blagajna obuhvataju se promene i iskazuje stanje gotovine u blagajni.

Na računu 101 - Tekući račun obuhvataju se promene i iskazuje stanje dinarskih sredstava.

Na računu 101 - Gotovina u dinarima obuhvataju se promene i iskazuje stanje dinarskih sredstava kod Kastodi banke.

Na računu 102 - Devizni račun obuhvataju se promene i iskazuje stanje deviznih sredstava fonda.

Na računu 102 - Gotovina u stranoj valuti, obuhvataju se promene i iskazuje se stanje gotovinskih sredstava fonda u stranoj valuti na računu kod Kastodi banke.

Član 5

Na računima grupe 11 - Potraživanja obuhvataju se promene i iskazuju stanja potraživanja koja nastaju iz obavljanja osnovne delatnosti fondova.

Na računu 110 - Potraživanja po osnovu prodaje hartija od vrednosti obuhvataju se potraživanja koja nastaju po osnovu prodaje hartija od vrednosti u visini ugovorenog iznosa.

Na računu 111 - Potraživanja po osnovu kamata, obuhvataju se promene i iskazuje stanje potraživanja za kamate na depozite i dužničke hartije od vrednosti koje su u portfelju fonda.

Na računu 112 - Potraživanja po osnovu dividendi obuhvataju se promene i iskazuje stanje potraživanja za dividende na akcije koje se nalaze u portfelju fonda.

Na računu 113 - Potraživanja po osnovu prodaje investicionih jedinica obuhvataju se promene i iskazuje stanje potraživanja po osnovu prodaje investicionih jedinica.

Na računu 114 - Potraživanja po osnovu prodaje nepokretnosti obuhvataju se promene i iskazuje stanje potraživanja koja nastaju usled prodaje nepokrenosti.

Na računu 119 - Ostala potraživanja, obuhvataju se i iskazuju potraživanja iz aktivnosti fonda koja ne pripadaju napred navedenim niti potiču iz odnosa fonda sa društvom.

Član 6

Na računima grupe 12 - Potraživanja od društva za upravljanje obuhvataju se promene i iskazuju potraživanja od društva za upravljanje u skladu sa nazivima računa.

Na računu 120 - Potraživanja po osnovu više isplaćene naknade za upravljanje, obuhvata se iznos koji predstavlja razliku između iznosa koji je društvu plaćen po osnovu naknade za upravljanje na osnovu obračuna koji nije bio tačan i nižeg tačno obračunatog iznosa naknade.

Na računu 121 - Potraživanja za refundiranje transakcionih troškova obuhvataju se promene i iskazuje stanje potraživanja prema društvu za refundiranje transakcionih troškova koji su isplaćeni iz sredstava fonda, ili obračunati kao obaveza, a koji padaju na teret društva.

Na računu 129 - Ostala potraživanja od društva za upravljanje obuhvataju se promene i stanje potraživanja prema društvu koje ne pripadaju potraživanjima iskazanim na računima 120 i 121.

Član 7

Na računima grupe 13 - Aktivna vremenska razgraničenja, obuhvataju potraživanja za nastale a nefakturisane prihode i unapred plaćene rashode.

Na računu 130 - Obračunati a nenaplaćeni prihodi, obuhvataju se iznosi prihoda koji su nastali u tekućem periodu, a koji će biti naplaćeni u budućem obračunskom periodu.

Na računu 131 - Unapred plaćeni rashodi, obuhvataju se isplaćeni iznosi koji se odnose na rashode budućih obračunskih perioda.

Član 8

Na računima grupe 14 - Odložena poreska sredstva, obuhvataju se iznosi poreza na dobit koji se u budućim obračunskim periodima mogu povratiti.

Na računu 140 - Odložena poreska sredstva, obuhvataju se iznosi privremenih razlika koje će u budućim obračunskim periodima biti poništene, saglasno MRS-12 Porez na dobit. Poništenje odloženih poreskih sredstava se vrši u korist računa 721 - Porez na dobit, koji pokazuje visinu poreskih rashoda.

Klasa 2: Ulaganja fonda

Član 9

Na računima grupe 20 - Ulaganja fonda u HOV domaćih izdavalaca obuhvataju se ulaganja fonda u hartije od vrednosti domaćih izdavalaca, i to u: Hartije od vrednosti koje se drže do roka dospeća, koji je duži ili kraći od godine dana, Hartije od vrednosti koje su raspoložive za prodaju, a čije se unovčenje očekuje u roku dužem ili kraćem od godine dana i hartije od vrednosti koje su označene kao hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, saglasno MRS-39.

Za priznavanje i procenjivanje dugoročnih plasmana relevanti su MRS-32 Finansijski instrumenti: prezentacija MRS-39 Finansijski instrumenti: priznavanje i procenjivanje, MSFI - 7 Finansijski instrumenti: objavljivanja kao i drugi relevantni MRS.

Obezvređenje Hartija od vrednosti koje se drže do roka dospeća obuhvata se preko računa Ispravka vrednosti.

Na računu 200 - Hartije od vrednosti do roka dospeća obuhvataju se hartije od vrednosti sa fiksnim ili odredivim rokom dospeća koje fond ima nameru i sposobnost da drži do roka dospeća.

Na računu 201 - Hartije od vrednosti obuhvataju se hartije od vrednosti koje su klasifikovane kao raspoložive za prodaju, čije se unovčenje ne očekuje u roku kraćem od godinu dana, kao i hartije od vrednosti raspoložive za prodaju za koje se očekuje da će biti prodate u roku od godinu dana od dana sticanja, odnosno dana bilansa.

Na računu 202 - Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, obuhvataju se hartije od vrednosti koje je fond nakon početnog priznavanja označio kao hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha, u skladu sa MRS-39 označene kao hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha.

Član 10

Na računima grupe 21 - Ulaganja fonda u hartije od vrednosti stranih izdavalaca obuhvataju se promene i iskazuje stanje hartija od vrednosti izdavalaca iz inostranstva prema nazivima računa.

Član 11

Na računima grupe 22 - Depoziti banaka iskazuje se stanje i promene visine depozita fonda kod banaka.

Na računu 220 - Depoziti kod domaćih banaka iskazuju se stanje i promene u visini depozita fonda kod domaćih banaka.

Na računu 221 - Depoziti kod stranih banaka iskazuju se stanje i promene u visini depozita fonda kod stranih banaka.

Član 12

Na računima grupe 23 - Nepokretnosti iskazuje se stanje i promene vrednosti nepokretnosti koje su u svojini fonda a prema navedenim računima.

Na računu 230 - Zemljište obuhvata se stanje i promene vrednosti zemljišta po fer vrednosti.

Na računu 231 - Poslovni objekti obuhvata se stanje i promene vrednosti ulaganja fonda u nepokretnosti u vidu poslovnih objekata.

Na računu 232 - Stambeni objekti obuhvata se stanje i promene vrednosti ulaganja fonda u nepokretnosti u vidu stambenih objekata.

Na računu 233 - Stambeno-poslovni objekti obuhvata se stanje i promene vrednosti ulaganja fonda u nepokretnosti u vidu stambeno-poslovnih objekata.

Na računu 234 - Ekonomski objekti obuhvata se stanje i promene vrednosti ulaganja fonda u nepokretnosti u vidu ekonomskih objekata.

Na računu 235 - Druge nepokretnosti obuhvataju se stanje i promene vrednosti ulaganja fonda u nepokretnosti koje nisu obuhvaćene na napred navedenim računima.

Klasa 3: Obaveze

Član 13

Na računima grupe 30 - Obaveze prema društvu za upravljanje obuhvataju se obaveze fonda prema društvu koje nastaju po osnovu naknade za upravljanje i ostale obaveze prema fondu.

Na računu 300 - Obaveze za naknadu za upravljanje obuhvataju se promene i stanje obaveza fonda prema društvu po osnovu naknade za upravljanje, uz zaduženje računa 500 - Naknada društvu za upravljanje.

Na računu 301 - Obaveze za manje obračunatu i isplaćenu naknadu za upravljanje obuhvataju se promene i iskazuje stanje obaveza nastalih zbog toga što po osnovu pogrešno obračunatog nižeg iznosa naknade, društvu je isplaćen niži iznos od tačno obračunatog.

Na računu 309 - Ostale obaveze prema društvu obuhvataju se obaveze prema društvu koje nisu iskazane na računu 300 i 301.

Član 14

Na računima grupe 32 - Ostale obaveze iz poslovanja obuhvataju se promene i iskazuje stanje obaveza fonda koje su vezane za njegovo poslovanje, osim obaveza vezanih za odnose sa društvom za upravljanje.

Na računu 320 - Obaveze po osnovu kupovine HOV iskazuju se obaveze prema brokersko-dilerskom društvu za kupljene hartije od vrednosti.

Na računu 322 - Obaveze po osnovu naknada članovima nadzornog odbora obuhvataju se i iskazuju obaveze po osnovu naknada članovima nadzornog odbora.

Na računu 323 - Obaveze za kamate obuhvataju se rashodi po osnovu kamata na uzete kredite.

Na računu 325 - Obaveze po osnovu eksterne revizije iskazuje se iznos naknade po osnovu eksterne revizije.

Na računu 326 - Obaveze za dividende obuhvataju se promene i iskazuje stanje obaveza nastalih po osnovu objavljenih dividendi.

Na računu 327 - Obaveze za učešće u dobitku po osnovu udela obuhvataju se promene i iskazuje stanje obaveza po osnovu učešća u dobitku.

Na računu 329 - Ostale poslovne obaveze obuhvataju se promene i iskazuje stanje obaveza koje nisu obuhvaćene na računima grupe 31.

Član 15

Na računima grupe 33 - Kratkoročne finansijske obaveze obuhavataju se promene i iskazuje stanje kratkoročnih finansijskih obaveza.

Na računu 330 - Kratkoročni krediti obuhvataju se promene i iskazuje stanje obaveza po osnovu uzetih kredita čiji je rok otplate kraći od godinu dana.

Na računu 338 - Ostale kratkoročne obaveze obuhvataju se promene i iskazuje stanje ostalih finansijskih obaveza čiji je rok dospeća kraći od godinu dana.

Na računu 339 - Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje, obuhvata se iznos dugoročnih obaveza koje dospevaju za plaćanje u roku od godinu dana od dana bilansa. Ovaj račun se raščlanjava analitički u skladu sa sadržinom računa 410-418.

Član 16

Na računima grupe 34 - Odložene poreske obaveze obuhvata se iznos odloženih obaveza za porez na dobit.

Na računu 340 - Odložene poreske obaveze obuhvataju se iznosi poreskih obaveza koje se plaćaju u budućim obračunskim periodima po osnovu privremenih poreskih razlika utvrđenih u skladu sa MRS - 12 Porez na dobit.

Član 17

Na računima grupe 35 - Pasivna vremenska razgraničenja obuhvataju se nastali a neplaćeni rashodi i unapred naplaćeni prihodi.

Na računu 350 - Obaveze za neplaćene rashode, obuhvataju se obaveze za rashode koji su nastali u tekućem obračunskom periodu, a plaćaju se budućem obračunskom periodu.

Na računu 351 - Unapred naplaćeni prihodi, obuhvata se iznos uplata nastalih u tekućem periodu koje se odnose na prihode narednog perioda.

Član 18

Na računima grupe 36 - Dugoročne obaveze obuhvataju se promene i iskazuje stanje obaveze čiji je rok dospeća duži od godinu dana prema nazivima računa.

Na računu 360 - Dugoročni krediti u zemlji obuhvataju se promene i iskazuje stanje obaveza po osnovu kredita uzetih od domaćih poverilaca sa rokom otplate dužim od godinu dana.

Na računu 361 - Dugoročni krediti u inostranstvu obuhvataju se promene i iskazuje stanje obaveza po osnovu kredita uzetih od poverilaca iz inostranstva sa rokom otplate dužim od godine dana.

Na računu 368 - Ostale dugoročne obaveze obuhvataju se promene i iskazuje stanje obaveza koje nisu iskazane na ostalim računima grupe 34.

Na računu 369 - Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje, obuhvata se iznos dugoročnih obaveza koje dospevaju za plaćanje u roku od godinu dana od dana bilansa isključivo za potrebe bilansiranja. Ovaj račun se zadužuje a odobrava se račun 339 - Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje. U okviru ovog računa otvaraju se analitički računi za svaku vrstu dugoročnih obaveza saglasno sa sadržinom računa od 340 do 348.

Klasa 4: Kapital

Član 19

Na računima grupe 40 - Osnovni kapital obuhvataju se promene i iskazuje stanje osnovnog kapitala u zavisnosti od toga da li se radi o otvorenom, zatvorenom ili privatnom investicionom fondu.

Na računu 400 - Investicione jedinice obuhvataju se promene u vezi sa izdavanjem i otkupom investicionih jedinica i iskazuje njihova vrednost na dan bilansa. Vrednost investicionih jedinica, prodatih ili otkupljenih utvrđuje se na dan transakcije. Pri prodaji investicionih jedinica zadužuje se račun 101-Gotovina u dinarima ili račun 113 - Potraživanja po osnovu prodaje investicionih jedinica. Pri otkupu zadužuje se račun 400 - Investicione jedinice, uz odobravanje računa 101 - Gotovina u dinarima ili račun 310 - Obaveze po osnovu otkupa investicionih jedinica.

Na računu 401 - Akcijski kapital obuhvata se nominalna vrednost izdatih akcija zatvorenog investiconog fonda. Ako Fond izdaje više vrsta akcija za svaku vrstu akcija otvara se poseban, analitički račun.

Na računu 402 - Udeli u osnovnom kapitalu obuhvataju se promene i iskazuje vrednost upisanih udela u osnovnom kapitalu privatnih investicionih fondova po njihovoj nominalnoj vrednosti.

Član 20

Na računu grupe 42 - Otkupljene sopstvene akcije obuhvataju se promene i iskazuje stanje otkupljenih sopstvenih akcija zatvorenog investicionog fonda.

Na računu 420 - Otkupljene sopstvene akcije obuhvataju se promene broja i vrednosti otkupljenih sopstvenih akcija. Nabavna vrednost otkupljenih akcija se tretira kao odbitna pozicija sopstvenog kapitala.

Član 21

Na računima grupe 41 - Kapitalne rezerve obuhvata se emisiona premija i moguće uplate akcionara pri konverziji preferencijalnih u obične akcije, konverziji obveznica u akcije i ostale uplate akcionara u kapital koje nisu praćene emisijom akcija.

Na računu 410 - Emisiona premija obuhvata se iznos za koji je prodajna vrednost akcija društva iznad njihove nominalne vrednosti.

Na računu 411- Ostale kapitalne rezerve, obuhvata se iznos uplata akcionara koje su izvršene pri konverziji preferencijalnih u obične akcije, konvertibilnih obveznica u akcije i sl.

Član 22

Na računima grupe 42 - Rezerve iz dobiti obuhvataju se iznosi rezervi koji su u skladu sa zakonom, statutom fonda i odlukama skupštine akcionara izdvojeni iz dobitka.

Na računu 420 - Zakonske rezerve obuhvata se iznos dobitka izdvojen u rezerve saglasno zakonu i odlukama skupštine akcionara.

Na računu 421 - Ostale rezerve iz dobiti obuhvata se iznos dobiti izdvojen u rezerve u skladu sa internim aktom fonda i odlukama skupštine.

Član 23

Na računima grupe 43 - Revalorizacione rezerve, se obuhvataju u skladu sa MRS 16 - Nepokretnosti, oprema i postrojenja, MSFI - 3 Poslovne kombinacije, MRS 39 - Finansijski instrumenti: priznavanje i procenjivanje i MRS 40 - Investicione nekretnine i drugim relevantnim standardima pozitivni efekti promene fer vrednosti imovine. Računi ove grupe se raščlanjavaju na analitičke račune za svaku vrstu sredstava i svako sredstvo unutar vrste po osnovu čije promene fer vrednosti nastaju pozitivi efekti.

Član 24

Na računu grupe 44 - Neraspodeljena dobit iskazuje se iznos dobitka koji u ranijim i tekućoj godini nije raspodeljen.

Na računu 440 - Neraspodeljena dobit ranijih godina obuhvata se iznos dobiti iz ranijih godina koja je ostala neraspoređena.

Na računu 441 - Neraspoređena dobit tekuće godine, obuhvata se iznos dobiti tekuće godine koja je neraspoređena. Ovaj račun se odobrava uz zaduženje računa 722 - Prenos dobitka ili gubitka. Na početku naredne godine račun 441 - Neraspoređena dobit tekuće godine se gasi prenošenjem na račun 440 - Neraspoređena dobit prethodnih godina.

Član 25

Na računima grupe 45 - Gubitak, obuhvata se gubitak iz prethodnih i gubitak tekuće godine.

Na računu 450 - Nepokriveni gubitak iz prethodnih godina, obuhvata se gubitak iz prethodnih godina.

Na računu 451 - Gubitak tekuće godine, obuhvata se iznos gubitka ostvarenog u tekućem periodu. Ovaj račun se zadužuje uz odobrenje računa 722 - Prenos dobitka ili gubitka. Na početku naredne godine ovaj račun se gasi prenošenjem gubitka na račun 450 - Nepokriveni gubitak iz prethodnih godina.

Klasa 5: Rashodi

Član 26

Na računima grupe 50 - Poslovni rashodi obuhvataju se rashodi koji su uslovljeni obavljanjem poslovne aktivnosti fonda i to kako oni koje direktno snosi fond tako i oni koje fond snosi ali preko društva za upravljanje.

Na računu 500 - Naknada društvu za upravljanje obuhvataju se iznosi naknade društvu za upravljanje.

Na računu 501 - Troškovi kupovine i prodaje HOV obuhvataju se iznosi transakcionih troškova.

Na računu 502 - Rashodi po osnovu kamata obuhvataju se iznosi kamata nastalih po osnovu uzetih kredita

Na računu 503 - Naknada članovima Nadzornog odbora obuhvataju se iznosi naknada članovima Nadzornog odbora.

Na računu 504 - Naknada eksternom revizoru obuhvata se iznos naknade za eksternu reviziju.

Na računu 505 - Troškovi kastodi banke obuhvata se iznos naknade za usluge kastodi banke.

Na računu 509 - Ostali operativni rashodi obuhvataju se rashodi koji nisu obuhvaćeni navedenim računima grupe 50.

Član 27

Na računima grupe 51 - Realizovani gubici obuhvataju se gubici nastali pri prodaji hartija od vrednosti, kursnih razlika, gubici na prodaji nekretnina i ostali realizovani gubici.

Na računu 510 - Realizovani gubici na prodaji HOV obuhvataju se gubici nastali pri prodaji hartija od vrednosti po ceni nižoj od knjigovodstvene vrednosti.

Na računu 511 - Realizovani gubici po osnovu kursnih razlika obuhvataju se gubici po osnovu pada kursa valute u kojoj je iskazana monetarna imovina, kao i po osnovu porasta kursa valute u kojoj su iskazane obaveze. Monetarnom imovinom se smatra imovina klase iskazana na računima klase 1 i utržive dužničke hartije od vrednosti.

Na računu 512 - Realizovani gubici na prodaji nepokretnost, iskazuju se gubici nastali usled prodaje nepokretnosti po ceni nižoj od knjigovodstvene vrednosti.

Na računu 519 - Ostali realizovani gubici, iskazuju se gubici koji nisu obuhvaćeni na navedenim računima grupe 51.

Član 28

Na računima grupe 52 - Finansijski rashodi obuhvataju se rashodi po osnovu kamata, negativnih kursnih razlika i ostali finansijski rashodi.

Član 29

Na računima grupe 53 - Rashodi usklađivanja vrednosti imovine obuhvataju se negativni efekti promene vrednosnih usklađivanja sredstava i obavezama po vrstama, preko iznosa raspoloživih revalorizacionih rezervi iskazanih na računima grupe 32 - Revalorizacione rezerve. Ovi rashodi se obuhvataju u skladu sa MRS-16 - Nekretnine, postrojenja i oprema, MRS-38 Nematerijalna ulaganja, MRS-36 - Obezvređenje imovine i drugim relevantnim standardima uz odobrenje računa ispravki vrednosti grupa sredstava na koja se odnose.

Na računu 530 - Nerealizovani gubici na hartijama od vrednosti obuhvataju se gubici koji su posledica usklađivanja više knjigovodstvene vrednosti s nižom fer vrednošću hartija od vrednosti.

Na računu 531 - Nerealizovani gubici po osnovu kursnih razlika obuhvataju se gubici po osnovu sniženja kursa valute u kojoj je iskazana nemonetarna imovina.

Na računu 532 - Nerealizovani gubici na nepokretnostima, obuhvataju se gubici koji nastaju usled usklađivanja više knjigovodstvene i niže fer vrednosti nepokretnosti.

Član 30

Na računima grupe 59 - Prenos rashoda, obuhvata se prenos rashoda njegovim odobrenjem, uz zaduženje računa grupe 71 - Zaključak računa uspeha. Računi grupe 59 se na kraju godine zaključuju odobrenjem računa grupa 50 - 53.

Klasa 6: Prihodi

Član 31

Na računima grupe 60 - Poslovni prihodi obuhvataju se prihodi koji nastaju iz osnovne delatnosti fonda.

Na računu 600 - Prihodi od kamata obuhvataju se prihodi koje fond ostvaruje po osnovu posedovanih dužničkih hartija od vrednosti i po osnovu depozita.

Na računu 601 - Prihodi od dividendi obuhvataju se prihodi po osnovu akcija koje u svom portfelju drži fond.

Na računu 602 - Prihodi od zakupa obuhvataju se prihodi od izdavanja u zakup nepokretnosti u svojini fonda.

Na računu 609 - Ostali poslovni prihodi obuhvataju se ostali poslovni prihodi koji nisu obuhvaćeni na računima od 600 do 602.

Član 32

Na računima grupe 61 - Realizovani dobici obuhvataju se dobici koji nastaju pri prodaji hartija od vrednosti, promeni kursa stranih valuta i prodaji nekretnina.

Na računu 610 - Realizovani dobici na prodaji hartija od vrednosti obuhvataju se dobici ostvareni prodajom hartija od vrednosti po cenama višim od njihove knjigovodstvene vrednosti.

Na računu 611 - Realizovani dobici po osnovu kursnih razlika, iskazuju se dobici po osnovu rasta kursa valute u kojoj je iskazana monetarna imovina, kao i po osnovu pada valute u kojoj su iskazane obaveze.

Na računu 612 - Realizovani dobici na prodaji nekretnina obuhvataju se dobici nastali prodajom nepokretnosti po ceni višoj od knjigovodstvene vrednosti.

Na računu 619 - Ostali realizovani dobici obuhvataju se dobici koji nisu iskazani na navedeni računima grupe 61.

Član 33

Na računima grupe 62 - Nerealizovani dobici, obuhvataju se dobici nastali po osnovu usklađivanja vrednosti imovine.

Na računu 620 - Nerealizovani dobici na hartijama od vrednosti, obuhvataju se dobici koji su posledica usklađivanja niže knjigovodstvene sa višom fer vrednošću.

Na računu 621 - Nerealizovani dobici po osnovu kursnih razlika obuhvataju se dobici po osnovu rasta kursa valuta u kojima je iskazana nemonetarna imovina.

Na računu 622 - Nerealizovani dobici na nekretninama, obuhvataju se dobici nastali usklađivanjem niže knjigovodstvene sa višom fer vrednošću nekretnina.

Na računu 629 - Ostali nerealizovani dobici iskazuju se nerealizovani dobici koji nisu obuhvaćeni navedenim računima grupe 62.

Član 34

Na računima grupe 63 - Finansijski prihodi obuhvataju se, osim kamata i dividendi, jer one za investicione fondove predstavljaju poslovne prihode.

Na računu 630 - Finansijski prihodi obuhvataju se prihodi od iskorišćenog kasa skonta, i ostali finansijski prihodi osim gore navedenih.

Na računu grupe 69 - Prenos prihoda, obuhvata se prenos prihoda, uz odobrenje odgovarajućih računa grupe 71 - Zaključak računa uspeha. Računi ove grupe se na kraju poslovne godine zaključuju zaduženjem računa grupa 60-63.

Klasa 7: Otvaranje i zaključak računa stanja i računa uspeha

Član 35

Na računu 70 - Otvaranje glavne knjige, obuhvataju se početna stanja pozicija aktive i pasive iz bilansa osnivanja na početku rada fonda i početnog bilansa stanja na početku svake godine.

Na računu 700 - Račun otvaranja, obuhvataju se odobrenjem početna stanja pozicija aktive uz zaduženje odgovarajućih računa klasa 1 i 2. Za početna stanja pasivnih pozicija zadužuje se Račun otvaranja a odobravaju se odgovarajući računi iz klase 3 i 4.

Član 36

Na računima grupe 71 - Zaključak računa uspeha, obuhvata se zaključak računa rashoda i prihoda na dan bilansa.

Na računu 710 - Račun rashoda i prihoda, vrši se zaključak računa rashoda i prihoda. Računi rashoda se zaključuju zaduženjem ovog računa uz odobrenje računa grupe 59 - Prenos rashoda. Za iznos prihoda zadužuje se račun grupe 69 - Prenos prihoda, a odobrava se ovaj račun. Iskazivanje se vrši po pozicijama bilansa uspeha.

Na računu 711 - Prenos ukupnog rezultata, obuhvata se prenos dobitka zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa 720 - Račun dobitka ili gubitka, odnosno prenos gubitka odobrenjem ovog računa uz zaduženje 720 - Račun dobitka ili gubitka na kraju obračunskog perioda.

Član 37

Na računima grupe 72 - Račun dobitka ili gubitka, obuhvataju se ostvareni dobitak, odnosno gubitak na kraju obračunskog perioda.

Na računu 720 - Račun dobitka ili gubitka, obuhvata se dobitak, odnosno gubitak obračunskog perioda, i to zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa 722 - Prenos dobitka ili gubitka, kada je reč o dobitku, odnosno odobrenjem ovog računa a zaduženjem računa 722 - Prenos dobitka ili gubitka.

Na računu 721 - Porezi iz dobitka, obuhvataju se rashodi po osnovu poreza na dobit, i to zaduženjem ovog računa uz odobrenje računa: 450 - Obaveze za porez na dobit za iznos tekuće poreske obaveze, 340 - Odložene poreske obaveze za iznos povećanja odloženih poreskih obaveza i 260 - Odložena poreska sredstva za iznos smanjenja odloženih poreskih sredstava. U slučaju povećanja odloženih poreskih sredstava, odnosno smanjenja odloženih poreskih obaveza, račun 721 - Porezi iz dobitka će potraživati, a dugovaće 260 - Odložena poreska sredstva odnosno 340 - Odložene poreske obaveze.

Na računu 722 - Prenos dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni dobitak, odnosno gubitak obračunskog perioda i to zaduženjem ovog računa uz odobrenje računa 720 i 721, odnosno odobrenjem računa 720 i 721 a zaduženjem ovog računa.

Na računu 722 - Prenos dobitka ili gubitka, obuhvata se ostvareni dobitak, odnosno gubitak obračunskog perioda i to zaduženjem ovog računa uz odobrenje računa 720 i 721, odnosno odobrenjem računa 720 i 721 a zaduženjem ovog računa.

Deo dobitka koji nije raspoređen iskazuje se odobrenjem računa 331 - Neraspoređena dobit tekuće godine, a deo gubitka koji nije pokriven iskazuje se zaduženjem računa 341 - Nepokriveni gubitak tekuće godine.

Član 38

Na računu grupe 73 - Zaključak računa stanja, iskazuje se zaključak računa stanja - aktive i pasive fonda na dan bilansa.

Na računu 730 - Račun izravnanja, iskazuje se zaključak računa stanja i to zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa aktive i odobrenjem ovog računa i zaduženjem računa pasive.

Klasa 8: Vanbilansna evidencija

Član 39

Na računima grupe 88 - Vanbilansna aktiva obuhvataju se sredstva uzeta u operativi zakup i druga sredstva koja nisu u vlasništvu fonda, osim sredstava uzetih u finansijski zakup.

Na računima grupe 89 - Vanbilansna pasiva, obuhvataju se obaveze po osnovu sredstava koja su iskazana na računima grupe 88.

Član 40

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

KONTNI OKVIR
ZA INVESTICIONE FONDOVE

Klasa 1: GOTOVINA I POTRAŽIVANJA

10 GOTOVINA

1 0 0 Gotovina u blagajni

1 0 1 Tekući račun

1 0 1 Gotovina u dinarima

1 0 2 Devizni račun

1 0 2 Gotovina u stranoj valuti

11 POTRAŽIVANJA IZ AKTIVNOSTI FONDA

1 1 0 Potraživanja po osnovu prodaje HOV

1 1 1 Potraživanja po osnovu kamata

1 1 2 Potraživanja po osnovu dividendi

1 1 3 Potraživanja po osnovu prodaje investicionih jedinica

1 1 4 Potraživanja po osnovu prodaje nepokretnosti

1 1 9 Ostala potraživanja

12 POTRAŽIVANJA OD DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE

1 2 0 Potraživanja po osnovu više isplaćene naknade za upravljanje

1 2 1 Potraživanja za refundiranje transakcionih troškova

1 2 9 Ostala potraživanja od društva za upravljanje fondovima

13 ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

1 3 0 Odložena poreska sredstva

14 AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

1 4 0 Unapred plaćeni troškovi

1 4 1 Nastali nenaplaćeni prihodi

Klasa 2: ULAGANJA FONDA

20 ULAGANJA FONDA U HARTIJE OD VREDNOSTI DOMAĆIH EMITENATA

2 0 0 Hartije od vrednosti do roka dospeća

2 0 1 Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

2 0 2 Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeh

21 ULAGANJA FONDA U HARTIJE OD VREDNOSTI INOSTRANIH EMITENATA

2 1 0 Hartije od vrednosti do roka dospeća

2 1 1 Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju

2 1 2 Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

22 DEPOZITI KOD BANAKA

2 2 0 Depoziti kod domaćih banaka

2 2 1 Depoziti kod stranih banaka

23 ULAGANJA U NEPOKRETNOSTI

2 3 0 Zemljište

2 3 1 Poslovni objekti

2 3 2 Stambeni objekti

2 3 3 Stambeno-poslovni objekti

2 3 4 Ekonomski objekti

2 3 5 Ostale nepokretnosti

2 3 9 Ispravka vrednosti nepokretnosti

Klasa 3: OBAVEZE

30 OBAVEZE PREMA DRUŠTVU ZA UPRAVLJANJE

3 0 0 Obaveze za naknadu za upravljanje

3 0 1 Obaveze za manje obračunatu i isplaćenu naknadu za upravljanje

3 0 9 Ostale obaveze prema društvu za upravljanje

31 OBAVEZE PO OSNOVU ČLANSTVA

3 1 0 Obaveze po osnovu otkupa investicionih jedinica

3 1 1 Obaveze po osnovu prenosa investicionih jedinica

3 1 2 Obaveze za isplate članovima iz realizovane dobiti

32 OBAVEZE IZ POSLOVANJA

3 2 0 Obaveze po osnovu kupovine HOV

3 2 2 Obaveze po osnovu naknada članovima nadzornog odbora

3 2 3 Obaveze za kamate

3 2 5 Obaveze po osnovu eksterne revizije

3 2 6 Obaveze za dividende

3 2 7 Obaveze za učešće u dobitku po osnovu udela

3 2 8 Obaveze za porez na dobit

3 2 9 Ostale poslovne obaveze

33 KRATKOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE

3 3 0 Kratkoročni krediti

3 3 8 Ostale kratkoročne obaveze

3 3 9 Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje

34 ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE

3 4 0 Odložene poreske obaveze

35 PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

3 5 0 Obračunati neplaćeni rashodi

3 5 1 Unapred naplaćeni prihodi

36 DUGOROČNE OBAVEZE

3 6 0 Dugoročni krediti u zemlji

3 6 1 Dugoročni krediti u inostranstvu

3 6 8 Ostale dugoročne obaveze

3 6 9 Deo dugoročnih obaveza dospeo za plaćanje

Klasa 4: KAPITAL

40 OSNOVNI KAPITAL

4 0 0 Investicione jedinice

4 0 1 Akcijski kapital

4 0 2 Udeli u osnovnom kapitalu

42 OTKUPLJENE SOPSTVENE AKCIJE

4 2 0 Otkupljene sopstvene akcije

41 KAPITALNE REZERVE

4 1 0 Emisiona premija

4 1 1 Ostale kapitalne rezerve

42 REZERVE IZ DOBITKA

4 2 0 Zakonske rezerve

4 2 1 Ostale rezerve iz dobitka

43 REVALORIZACIONE REZERVE

4 3 0 Revalorizacione rezerve za HOV

4 3 1 Revalorizacione rezerve za nepokretnosti

4 3 2 Ostale revalorizacione rezerve

44 NERASPODELJENA DOBIT

4 4 0 Neraspodeljena dobit ranijih godina

4 4 1 Neraspodeljena dobit tekuće godine

45 GUBITAK

4 5 0 Nepokriveni gubitak ranijih godina

4 5 1 Nepokriveni gubitak tekuće godine

Klasa 5: RASHODI

50 POSLOVNI RASHODI

5 0 0 Naknada društvu za upravljanje

5 0 1 Troškovi kupovine i prodaje HOV

5 0 2 Rashodi po osnovu kamata

5 0 3 Naknada članovima Nadzornog odbora

5 0 4 Naknada eksternom revizoru

5 0 5 Troškovi kastodi banke

5 0 9 Ostali poslovni rashodi

51 REALIZOVANI GUBICI

5 1 0 Realizovani gubici na prodaji HOV

5 1 1 Realizovani gubici po osnovu kursnih razlika

5 1 2 Realizovani gubici na prodaji nekretnina

5 1 9 Ostali realizovani gubici

52 NEREALIZOVANI GUBICI

5 2 0 Nerealizovani gubici na hartijama od vrednosti

5 2 1 Nerealizovani gubici na osnovu kursnih razlika

5 2 2 Nerealizovani gubici na nepokretnostima

5 2 9 Ostali nerealizovani gubici

53 FINANSIJSKI RASHODI

5 3 0 Rashodi po osnovu kamata

5 3 9 Ostali finansijski rashodi

59 PRENOS RASHODA

5 9 0 Prenos rashoda

Klasa 6: PRIHODI

60 POSLOVNI PRIHODI

6 0 0 Prihodi od kamata

6 0 1 Prihodi od dividendi

6 0 2 Prihodi od zakupa

6 0 9 Ostali poslovni prihodi

61 REALIZOVANI DOBICI

6 1 0 Realizovani dobici na prodaji hartija od vrednosti

6 1 1 Realizovane pozitivne kursne razlike

6 1 2 Realizovani dobici na prodaji nekretnina

6 1 9 Ostali realizovani dobici

62 NEREALIZOVANI DOBICI

6 2 0 Nerealizovani dobici na hartijama od vrednosti

6 2 1 Nerealizovani dobici na osnovu kursnih razlika

6 2 2 Nerealizovani dobici na nepokretnostima

6 2 9 Ostali nerealizovani dobici

63 FINANSIJSKI PRIHODI

69 PRENOS PRIHODA

6 9 0 Prenos prihoda

Klasa 7: OTVARANJE I ZAKLJUČAK RAČUNA

70 OTVARANJE GLAVNE KNJIGE

7 0 0 Račun otvaranja

71 ZAKLJUČAK RAČUNA USPEHA

7 1 0 Račun rashoda i prihoda

7 1 1 Prenos ukupnog rezultata

72 RAČUN DOBITKA ILI GUBITKA

7 2 0 Račun dobitka ili gubitka

7 2 1 Porez na dobit

7 2 2 Prenos dobitka ili gubitka

73 ZAKLJUČAK RAČUNA STANJA

7 3 0 Račun izravnanja

Klasa 8: VANBILANSNA EVIDENCIJA

88 VANBILANSNA AKTIVA

89 VANBILANSNA PASIVA