PRAVILNIK

O TEHNIČKIM I DRUGIM USLOVIMA ZA PRIVREMENO POSTAVLJANJE OBJEKATA I UREĐAJA NA JAVNIM POVRŠINAMA I POVRŠINAMA VIDLJIVIM SA JAVNIH POVRŠINA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 9/2007)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se tehnički uslovi za postavljanje montažnih i drugih objekata i uređaja na javnim površinama i površinama vidljivim sa javnih površina (u daljem tekstu: objekti i uređaji), određuju posebni uslovi za postavljanje pojedinih objekata i uređaja prema delovima teritorije Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad), i utvrđuju drugi bliži uslovi za postavljanje objekata i uređaja.

Član 2

U okviru zona pod posebnim režimom zaštite, određenih Odlukom o uređenju Grada (u daljem tekstu: zone zaštite), utvrđuju se sledeći delovi Grada:

1. delovi Grada ograničeni ulicama: Miloša Bajića, Daničićevom, Zlatne grede, Save Vukovića, Almaškom, Svetosavskom, Petra Kočića, Temerinskom, Jovana Subotića, Šafarikovom, Jevrejskom od Šafarikove do Ulice Vase Pelagića, Vase Pelagića, Petra Drapšina od Ulice Vase Pelagića do Ulice Laze Kostića, Laze Kostića, Sremskom do Ulice Maksima Gorkog, Maksima Gorkog od Sremske do Keja žrtava racije, Kejom žrtava racije i Beogradskim kejom do Ulice Miloša Bajića, Reljkovićevom od ukrštanja sa Preradovićevom do Ulice Ostrovskog, Ostrovskog do Ulice Pavla Jurišića Šturma, i Preradovićevom do ukrštanja sa Reljkovićevom ulicom (u daljem tekstu: centar Novog Sada i Petrovaradin),

2. pešačka zona,

3. deo u Petrovaradinu koji obuhvata Gornju i Donju Petrovaradinsku tvrđavu sa podgrađem (u daljem tekstu: Petrovaradinska tvrđava).

Izvan zona zaštite utvrđuju se sledeći delovi Grada:

1. plato ispred Javnog preduzeća "Sportski i poslovni centar Vojvodina" u Novom Sadu i severne tribine Stadiona "Vojvodina" (u daljem tekstu: SPC "Vojvodina" i Stadion),

2. Bulevar oslobođenja, i

3. ostale javne površine na teritoriji Grada.

Član 3

Objekti i uređaji se postavljaju na javnoj površini pod uslovom da se za pristup ovim objektima i uređajima ne koristi kolovoz, biciklistička staza ili javna zelena površina i da je omogućen pristup i rad na revizionim oknima ("šahtovima").

II LETNJE BAŠTE

Član 4

Letnja bašta može da se postavi na javnoj površini namenjenoj za kretanje pešaka (trotoar i dr.). tako da se obezbedi minimalna širina prolaza za pešake od 1,60 m, odnosno 3,00 m na mestima gde je povećana frekvencija kretanja pešaka (u blizini škola, banaka, zdravstvenih ustanova, većih objekata za snabdevanje, objekata ustanova kulture, autobuskih stajališta i slično), i minimalna slobodna visina od 2,50 m.

Minimalna udaljenost bašte od ivice kolovoza mora da bude 0,65 m, od parkirališta i biciklističke staze 0,50 m, a od autobuskog stajališta 3,00 m.

Član 5

Letnja bašta može da se postavi u blizini kolskog ili pešačkog ulaza u zgradu, dvorište ili garažu, tako da se obezbedi minimalna bočna udaljenost letnje bašte od ulaza 0,50 m.

Letnja bašta može da se postavi u blizini raskrsnice, pod uslovom da se obezbedi odgovarajuća preglednost raskrsnice.

Zonu potrebne preglednosti raskrsnice utvrđuje Gradska uprava za saobraćaj i puteve na osnovu uslova za odvijanje saobraćaja, u skladu sa zakonskom i tehničkom regulativom.

Član 6

Kada se letnja bašta postavlja u blizini spomenika, fontana i javnih česmi i bunara, minimalna udaljenost letnje bašte od navedenih objekata je 3 m.

Član 7

U okviru letnje bašte mogu da se postavljaju grejna tela predviđena za tu namenu, na minimalnoj visini od 2,20 m.

1. Posebni uslovi u okviru zona zaštite

a) Centar Novog Sada i Petrovaradin

Član 8

Letnja bašta se postavlja u centru Novog Sada i Petrovaradina na javnoj površini namenjenoj za kretanje pešaka:

1. na minimalnoj udaljenosti od 3,00 m od objekta, ili

2. uz objekat, s tim da se između bašte i kolovoza, odnosno zelene površine, obezbedi minimalni prostor za kretanje pešaka od 1,60 m.

Letnja bašta iz stava 1. ovog člana se postavlja tako da prati pravac pružanja ulice.

Član 9

U okviru letnje bašte iz člana 8. stav 1. tačka 1. ovog pravilnika, mogu da se postave suncobrani, a u okviru letnje bašte iz člana 8. stav 1. tačka 2. ovog pravilnika, može da se postavi perda čiji oblik prati arhitekturu objekta.

U okviru letnje bašte iz člana 8. ovog pravilnika nije dozvoljeno postavljanje podijuma, ograde, niti drugih vrsta zapreka.

b) Pešačka zona

Član 10

Letnja bašta u pešačkoj zoni postavlja se prema obeleženim oznakama koje definišu položaj i površinu letnje bašte, a prema skici Glavnog arhitekte.

Letnja bašta iz stava 1. ovog člana se postavlja tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 3,00 m i slobodna visina od 3,50 m za vozila kojima je dozvoljeno kretanje u ovoj zoni.

Član 11

Kada se lokal nalazi u uličnom objektu, letnja bašta iz člana 10. ovog pravilnika se postavlja sa ulične strane.

Letnja bašta iz stava 1. ovog člana mora da se postavi tako da se omogući direktan pristup pasažima.

Kada se letnje bašte postavljaju u nizu, prostor između njih iznosi najmanje 1,60 m.

Kada se lokal nalazi u dvorišnim krilima objekta, letnja bašta se postavlja u dvorištu ispred lokala.

U okviru letnje bašte iz stava 4. ovog člana, može da se postavi montažno - demontažna ograda do visine 0,80 m izrađena od drveta ili metala koja mora da bude providna ili žardinijere sa ukrasnim biljkama, pod uslovom da ne izlaze iz gabarita letnje bašte.

Član 12

U okviru letnje bašte iz člana 10. ovog pravilnika, mogu da se postave suncobrani ili perde.

U okviru letnje bašte nije dozvoljeno postavljanje podijuma, niti drugih vrsta zapreka.

v) Petrovaradinska tvrđava

Član 13

Letnja bašta na Petrovaradinskoj tvrđavi se postavlja u skladu sa Elaboratom urbane opreme.

U okviru letnje bašte iz stava 1. ovog člana, mogu da se postave perde i suncobrani.

Član 14

U okviru letnje bašte iz člana 13. ovog pravilnika nije dozvoljeno postavljanje podijuma, ograde, niti drugih vrsta zapreka.

2. Posebni uslovi izvan zona zaštite

a) SPC "Vojvodina" i Stadion

Član 15

Letnja bašta na prostoru SPC "Vojvodina" i Stadiona postavlja se prema obeleženim oznakama koje definišu položaj i površinu letnje bašte, a prema skici Glavnog arhitekte.

Član 16

U okviru letnje bašte iz člana 15. ovog pravilnika, mogu da se postave suncobrani ili perde.

Član 17

U okviru letnje bašte iz člana 15. ovog pravilnika, nije dozvoljeno postavljanje podijuma, ograde i tende.

b) Bulevar oslobođenja

Član 18

Letnja bašta na Bulevaru oslobođenja se postavlja na minimalnoj udaljenosti od 3,00 m od objekta i može da se postavi do javne zelene površine.

Širina letnje bašte koja se postavlja na trotoaru može da bude najviše do 4,00 m.

Član 19

U letnjoj bašti iz člana 18. ovog pravilnika, može da se postavi podijum maksimalne visine 0,16 m radi omogućavanja slivanja atmosferskih voda i čišćenja vodenim mlazom.

Materijal od kojeg se izrađuje podijum može biti od drveta ili legure metala.

U okviru letnje bašte mogu da se postavljaju suncobrani ili tenda.

Član 20

U okviru letnje bašte iz člana 18. ovog pravilnika, može da se postavi laka montažno - demontažna ograda do visine 0,80 m izrađena od drveta ili metala, koja mora da bude providna, pod uslovom da ne izlazi iz gabarita letnje bašte.

Na ogradi iz stava 1. ovog člana ne mogu se postavljati reklamne oznake.

v) Ostale javne površine na teritoriji Grada

Član 21

Letnja bašta se postavlja na ostalim javnim površinama na teritoriji Grada, namenjenim za kretanje pešaka:

1. na minimalnoj udaljenosti od 1,60 m od objekta, ili

2. uz objekat, s tim da se između bašte i kolovoza, odnosno zelene površine, obezbedi minimalni prostor za kretanje pešaka od 1,60 m.

Letnja bašta iz stava 1. ovog člana se postavlja tako da prati pravac pružanja ulice.

Član 22

U okviru letnje bašte iz člana 21. stav 1. tačka 1. ovog pravilnika, mogu da se postave suncobrani ili tenda.

U okviru letnje bašte iz stava 1. ovog člana, može da se postavi podijum radi omogućavanja slivanja atmosferskih voda i čišćenja vodenim mlazom.

Materijal od kojeg se izrađuje podijum može da bude od drveta ili legure metala.

U okviru letnje bašte može da se postavi laka montažno - demontažna ograda do visine 0,80 m izrađena od drveta ili metala, koja mora da bude providna, pod uslovom da ne izlazi iz gabarita letnje bašte.

Izuzetno od stava 4. ovog člana, ukoliko se letnja bašta postavlja uz kolovoz dozvoljeno je postavljanje ograde do visine 1,50 m prekrivene rastinjem.

Član 23

U okviru letnje bašte iz člana 21. stav 1. tačka 2. ovog pravilnika, može da se postavi perda čiji oblik prati arhitekturu objekta.

Izuzetno, u okviru letnje bašte iz stava 1. ovog člana, može da se postavi montažno - demontažna konstrukcija izrađena od stakla ili pleksiglasa tako da sa perdom čini jedinstvenu celinu, uz pribavljeno mišljenje Glavnog arhitekte.

III DRUGI OBJEKTI I UREĐAJI

Član 24

Tehnički uslovi utvrđeni u čl. od 4. do 6. ovog pravilnika, shodno se primenjuju i na postavljanje: slobodnostojeće i zidne vitrine, pokretne tezge, izložbenog pulta, tende i perde, uređaja za kokice, druge pečenjarske proizvode, "hot-dog" i sl., rashladnog uređaja, objekta za izvođenje zabavnog programa, montažne ograde i žardinijere i drugog objekta i uređaja.

Član 25

Zidna vitrina se postavlja na zid pasaža tako da se obezbedi:

1. u kolskom prolazu minimalna širina od 3,00 m za kretanje motornog vozila, i

2. u pešačkom prolazu minimalna širina od 1,60 m za kretanje pešaka.

Sve zidne vitrine moraju da budu postavljene na minimalnoj visini od 0,60 m.

Zidna vitrina u pasažu u zonama zaštite se postavlja u skladu sa Elaboratom za uređenje pasaža.

Član 26

Slobodnostojeće vitrine se postavljaju na ostalim javnim površinama na teritoriji Grada tako da se oblikom, materijalom i načinom postavljanja uklapaju u izgled objekta ispred koga se postavljaju, uz pribavljeno mišljenje Glavnog arhitekte.

Član 27

Perda se postavlja tako da prati oblik zidnog otvora na fasadi.

Kada se perde postavljaju iznad lokala u nizu, mora se obezbediti njihova horizontalna ujednačenost minimalne visine 2,50 m.

Član 28

Tenda se postavlja u okviru gabarita letnje bašte, na minimalnoj visini od 2,50 m.

Član 29

Elektro - energetski vod za snabdevanje električnom energijom uređaja za prodaju industrijskog sladoleda i kremova i objekata za izvođenje zabavnog programa mora da se postavi tako da prolaz pešaka i vozila bude bezbedan.

Član 30

Ograda gradilišta mora da bude od čvrstog materijala i statički stabilna.

Zastori na građevinskoj skeli moraju da budu jednoobrazni i uredno zategnuti.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 31

Na zahteve za izdavanje odobrenja za privremeno postavljanje objekata i uređaja čije je rešavanje započeto pre stupanja na snagu ovog pravilnika, primenjivaće se odredbe ovog pravilnika, ako nije doneto prvostepeno rešenje.

Član 32

Na javnim površinama na kojima nije izvršena adekvatna nivelacija terena, odnosno gde nije uređena javna površina, dozvoljeno je postavljanje podijuma u okviru letnje bašte do privođenja zemljišta nameni.

Član 33

Tende mogu da se postavljaju na prostoru ispred severne tribine Stadiona "Vojvodina", do konačnog urbanističkog uređenja navedenog prostora.

Član 34

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o tehničkim uslovima za privremeno postavljanje objekata i uređaja na javnim površinama ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 21/2001 i 22/2002).

Član 35

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".