ODLUKA

O USKLAĐIVANJU STANJA BRUTO PLASMANA ODOBRENIH STANOVNIŠTVU SA OSNOVNIM KAPITALOM BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 39/2006, 49/2006, 64/2006 i 31/2007)

1. Banke su dužne da stanje bruto plasmana odobrenih stanovništvu usklade sa stanjem osnovnog kapitala.

Pod bankama, u smislu stava 1. ove tačke, podrazumevaju se banke osnovane u skladu sa zakonom kojim se uređuje osnivanje, poslovanje i organizacija banaka.

2. Pod bruto plasmanima odobrenim stanovništvu, u smislu ove odluke, podrazumevaju se ukupni dinarski i devizni kratkoročni i dugoročni plasmani odobreni stanovništvu, bez ispravki vrednosti, sa obračunatim kamatama i naknadama.

Pod bruto plasmanima odobrenim stanovništvu, u smislu ove odluke, ne podrazumevaju se:

- krediti odobreni stanovništvu za neposredno ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju;

- delovi kredita odobreni stanovništvu za stambenu izgradnju koje je svojim programom podržala Vlada Republike Srbije;

- krediti odobreni fizičkim licima koja samostalno obavljaju privrednu delatnost radi sticanja dobiti (preduzetnici) za neposredna ulaganja u proizvodne, odnosno uslužne namene iz njihove delatnosti.

Banke su dužne da o kreditima iz stava 2. ove tačke obezbede podatke u knjigovodstvenoj evidenciji, na posebnim analitičkim računima, a na osnovu dokumentacije iz koje se može nedvosmisleno utvrditi namena tih kredita.

3. Pod osnovnim kapitalom, u smislu ove odluke, podrazumeva se osnovni kapital utvrđen zakonom kojim se uređuje osnivanje, poslovanje i organizacija banaka.

4. Banke su dužne da stanje bruto plasmana odobrenih stanovništvu usklade sa osnovnim kapitalom banke tako da stanje tih plasmana na kraju svakog kalendarskog meseca bude manje ili jednako 200% vrednosti osnovnog kapitala banke na kraju svakog kalendarskog meseca, počev od stanja tih plasmana i osnovnog kapitala na dan 30. septembra 2006. godine.

5. Banka je dužna da Narodnoj banci Srbije 20. u mesecu za prethodni kalendarski mesec dostavi izveštaj o usklađenosti stanja bruto plasmana odobrenih stanovništvu sa osnovnim kapitalom banke u skladu sa uputstvom za sprovođenje ove odluke.

6. Banka koja stanje bruto plasmana odobrenih stanovništvu ne uskladi sa osnovnim kapitalom na način propisan ovom odlukom, dužna je da dvostruki iznos pozitivne razlike između stvarnog stanja bruto plasmana na kraju kalendarskog meseca za koji se podnosi izveštaj i stanja tih plasmana propisanog tačkom 4. ove odluke, deponuje kod Narodne banke Srbije 25. u tekućem kalendarskom mesecu.

Sredstva iz stava 1. ove tačke ostaju deponovana kod Narodne banke Srbije do 25. u narednom kalendarskom mesecu i na ta sredstva Narodna banka Srbije ne plaća kamatu.

6a Banka koja deponuje sredstva kod Narodne banke Srbije u iznosu manjem od iznosa propisanog u tački 6. stav 1. ove odluke, dužna je da na iznos pozitivne razlike između propisanog i deponovanog iznosa sredstava plaća Narodnoj banci Srbije kamatu - po kamatnoj stopi predviđenoj odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike.

Banka za koju Narodna banka Srbije kontrolom naknadno utvrdi da je izveštaj iz tačke 5. ove odluke dostavila s netačnim podacima, na osnovu kojih je utvrđen manji iznos za deponovanje od onog koji je propisan - dužna je da Narodnoj banci Srbije plaća kamatu na iznos pozitivne razlike između ispravno utvrđenog i prvobitno utvrđenog iznosa za deponovanje sredstava, po kamatnoj stopi predviđenoj odlukom iz stava 1. ove tačke.

7. Sredstva iz tačke 6. ove odluke banka deponuje na poseban račun Narodne banke Srbije otvoren u RTGS sistemu.

8. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Srbije doneće uputstvo.

9. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama
Odluke o usklađivanju stanja bruto dinarskih plasmana odobrenih stanovništvu sa osnovnim kapitalom banaka

("Sl. glasnik RS", br. 64/2006)

3. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 31. jula 2006. godine.

 

Samostalne odredbe Odluke o dopuni
Odluke o usklađivanju stanja bruto plasmana odobrenih stanovništvu sa osnovnim kapitalom banaka

("Sl. glasnik RS", br. 31/2007)

2. Odredbe ove odluke primenjuju se počev od perioda 25. maj - 25. jun 2007. godine, a prema stanju bruto plasmana odobrenih stanovništvu i osnovnog kapitala na dan 30. aprila 2007. godine.

3. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".