ZAKON

O PROGLAŠENJU OPŠTENARODNOM IMOVINOM SEOSKIH UTRINA, PAŠNJAKA I ŠUMA, IMOVINE ZEMLJIŠNIH, URBARIJALNIH I NJIMA SLIČNIH ZAJEDNICA, KAO I KRAJIŠKIH (GRANIČARSKIH) IMOVNIH OPŠTINA

("Sl. glasnik NRS", br. 1/48 i 98/55)

Član 1

Proglašuju se opštenarodnom imovinom seoske utrine, pašnjaci i šume kao i celokupna imovina zemljišnih, urbarijalnih i njima sličnih zajednica i krajiških (graničarskih) imovnih opština.

Član 2

Propisi ovog zakona se odnose na:

1) seoske utrine, pašnjake i šume koji su kolektivna svojina sela, kao i utrine, pašnjake i šume koji su kolektivna svojina zaselaka;

2) zemljišne, urbarijalne i njima slične zajednice na koje su se odnosili Zakon o uređenju zemljišnih zajednica od 25. aprila 1894. godine i Zakonski članak X od 7. aprila 1913. godine o nepodeljenim zajedničkim pašnjacima;

3) krajiške (graničarske) imovne opštine;

4) šumske zajednice nastale prilikom sprovođenja agrarne reforme pre 6. aprila 1941. godine.

U slučaju spora da li se na pojedino zemljište imaju primeniti propisi ovoga zakona odlučuje ministar poljoprivrede, a u slučaju kad su u pitanju šume i šumska zemljišta ministar poljoprivrede u sporazumu sa ministrom šumarstva. Za zemljišta koja se nalaze na području Autonomne pokrajine Vojvodine ili na području Autonomne Kosovsko-metohijske oblasti u slučaju spora odlučuje poverenik za poljoprivredu Glavnog izvršnog odbora Narodne skupštine APV odnosno Oblasnog izvršnog odbora Oblasnog narodnog odbora AKMO.

Član 3

Propisi ovog zakona ne odnose se na zemljišta koja su pravovaljanim deobama utrina, pašnjaka i šuma, kao i pravovaljanim deobama zemljišnih, urbarijalnih i njima sličnih zajednica i krajiških imovnih opština dobili pojedinci u posed.

Član 4

Samovlasna zauzeća utrina, pašnjaka i šuma kao i zemljišta i šuma zemljišnih, urbarijalnih i njima sličnih zajednica i krajiških imovnih opština raspraviće se po odredbama koje propiše Vlada NRS na osnovu ovlašćenja iz čl. 36. Zakona o agrarnoj reformi i kolonizaciji.

Član 5

Zemljišta proglašena ovim zakonom za opštenarodnu imovinu, izuzev šuma i šumskog zemljišta, prelaze pod upravu mesnih odnosno gradskih narodnih odbora, ukoliko s obzirom na veći značaj pojedinih zemljišta ne budu rešenjem Vlade stavljena pod upravu viših organa.

Ukoliko su zemljišta iz prethodnog stava pogodna za obradu, a ne služe zajedničkim poljoprivrednim potrebama stanovništva toga područja, ona se mogu izdvojiti i uneti u zemljišni Fond za agrarnu reformu i unutrašnju kolonizaciju u svrhu besplatnog dodeljivanja seljačkim porodicama koje nemaju zemlje ili je nemaju dovoljno odnosno seljačkim radnim zadrugama, po postupku predviđenom Zakonom o agrarnoj reformi i unutrašnjoj kolonizaciji. Zemljište će se prvenstveno dodeljivati bivšim ovlašćenicima odnosno plodouživaocima pomenutih zajednica i seljačkim radnim zadrugama koje oni obrazuju.

U pogledu uprave šumama i šumskim zemljištem primenjivaće se odredbe Opšteg zakona o šumama od 3. decembra 1947. godine.

Član 6

Dosadanje uprave zemljišnih, urbarijalnih i njima sličnih zajednica, kao i krajiških (graničarskih) imovnih opština, predaće u roku od 15 dana po stupanju na snagu ovog zakona svu pokretnu imovinu mesnom odnosno gradskom narodnom odboru na čijem se području imovina nalazi. U slučaju da se imovina nalazi na području dva ili više mesnih narodnih odbora prijem imovine izvršiće izvršni odbor sreskog narodnog odbora, a ako se imovina nalazi na području dva ili više srezova odnosno gradova imovinu će primiti Ministarstvo poljoprivrede, Glavni izvršni odbor Narodne skupštine APV odnosno Oblasni izvršni odbor Oblasnog narodnog odbora AKMO.

Član 7

Za imovinu proglašenu opštenarodnom ovim zakonom kao i za ovlašćenička prava na toj imovini neće se davati nikakva naknada.

Član 8

Pitanje tereta na imovini proglašenoj ovim zakonom opštenarodnom imovinom raspraviće se posebnim zakonom.

Član 9

Vlada Narodne Republike Srbije doneće bliže propise za izvršenje ovog zakona.

Član 10

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Narodne Republike Srbije".