POSLOVNIK

O RADU ŽALBENE KOMISIJE REPUBLIČKOG ODBORA ZA REŠAVANJE O SUKOBU INTERESA

("Sl. glasnik RS", br. 32/2007)

Član 1

Ovim poslovnikom se bliže uređuje, u skladu sa Zakonom o državnim službenicima (u daljem tekstu: Zakon) organizacija i način rada Žalbene komisije Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa (u daljem tekstu: Komisija).

Član 2

Sedište Komisije je u prostorijama Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa, u Beogradu, Bulevar Mihajla Pupina br. 2.

Član 3

Komisija koristi pečat Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa.

Član 4

Komisija ima pet članova i među njima predsednika, imenovanih u skladu sa Zakonom.

Član 5

Predsednik Komisije predstavlja Komisiju, rukovodi njenim radom, saziva sednice, predlaže dnevni red sednica i predsedava sednicama koje je sazvao, stara se o sprovođenju ovog poslovnika, vodi evidenciju o angažovanju članova Komisije, ostvaruje neophodne vidove saradnje sa drugim organima i organizacijama, odgovara za zakonit i blagovremen rad Komisije i obavlja druge poslove koji su mu povereni Zakonom i ovim poslovnikom.

Predsednik Komisije istovremeno obavlja funkciju i predsednika Veća.

Predsednika, u slučaju njegove odsutnosti ili sprečenosti da vrši dužnost, zamenjuje član Komisije kojeg odredi predsednik.

Član 6

Sednicu sačinjavaju predsednik i svi članovi Komisije.

Sednica Komisije se održava po potrebi.

Za punovažno odlučivanje na sednici Komisije neophodno je prisustvo većine članova, uključujući i predsednika.

Komisija na sednici većinom glasova ukupnog broja članova, uključujući i predsednika, donosi Poslovnik o svom radu, odlučuje o zahtevu za izuzeće predsednika i članova Komisije i o drugim pitanjima od značaja za rad Komisije.

Član 7

Komisija odlučuje o žalbama u veću koje sačinjavaju svi članovi Komisije.

U slučaju privremene sprečenosti nekog od članova veća, Komisija odlučuje u veću koje čine svi ostali članovi Komisije.

Veće odlučuje većinom glasova svih članova Komisije, uključujući i predsednika Veća.

Član 8

Služba Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa obavlja stručno-tehničke i administrativne poslove za Komisiju.

Član 9

Žalbe se zavode u upisnik predmeta Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa koji nosi oznaku 119 hronološkim redom onog dana i pod onim datumom kada su primljene.

Za svaku primljenu žalbu osniva se nov predmet čija oznaka na omotu sadrži oznaku upisnika, redni broj predmeta i poslednja dva broja godine kada je primljena žalba.

Ukoliko istovremeno stigne više žalbi, one se zavode u upisnik prema azbučnom redu prezimena njihovih podnosilaca.

Predmet se raspoređuje izvestiocu prema redosledu koji odredi predsednik Komisije.

Od utvrđenog redosleda se može odstupiti samo zbog opterećenosti ili opravdane sprečenosti predsednika, odnosno člana Komisije, kao i u drugim opravdanim slučajevima koje procenjuje predsednik Komisije.

Član 10

Postojanje procesnih uslova za razmatranje žalbe ispituje izvestilac odmah nakon prijema predmeta u rad.

Član 11

O spajanju i razdvajanju postupka Komisija odlučuje u svakom konkretnom slučaju.

Član 12

O toku sednice Komisije, sednice veća i usmene rasprave, ako se na njoj drži, vode se zapisnici. Ukoliko neko izdvoji mišljenje, ono se konstatuje u zapisniku.

Član 13

Predsednik Komisije ili izvestilac daju saglasnost stranci za razgledanje, prepisivanje i fotokopiranje spisa i daju stranci i svakom trećem licu koje učini verovatnim svoj pravni interes obaveštenja o toku postupka.

Veće donosi zaključak kojim se odbija zahtev za razgledanje, prepisivanje i fotokopiranje spisa, ili zahtev za davanje obaveštenja o toku postupka.

Član 14

Veće odlučuje o žalbi nakon raspravljanja i većanja, a na osnovu usmenog ili pismenog izveštaja izvestioca.

Izvestilac je dužan da u činjenično i pravno složenim predmetima, najkasnije tri dana pre održavanja sednice, dostavi svim članovima veća pismeni izveštaj koji naročito sadrži: činjenično stanje u predmetu, sporna pravna pitanja, dosadašnju pravnu praksu Komisije, argumentovana moguća alternativna rešenja i predlog odluke.

Odluka veća donosi se glasanjem o predlogu izvestioca.

Glasanje se vrši javno, dizanjem ruke "za" ili "protiv" predloga.

Ukoliko veće odluči da glasanje bude tajno, odlučiće i o načinu glasanja.

Ako je dato više predloga za odlučivanje, prvo se glasa o predlogu izvestioca, ako se taj predlog ne usvoji, glasa se o ostalim predlozima po redu kojim su podneseni.

Posle završenog glasanja, predsednik Komisije utvrđuje rezultat glasanja i objavljuje da li je predlog o kome se glasalo usvojen ili nije usvojen.

Član 15

Predsednik Komisije ili član Komisije koji ga zamenjuje potpisuju akte donete na sednici Komisije.

Predsednik veća potpisuje odluke o žalbi donete na sednici veća.

Izvestilac potpisuje zaključke kojima se odlučuje o pitanjima koja se, kao sporedna, pojave u vezi sa sprovođenjem postupka, a o kojima se ne odlučuje rešenjem, kao i dopise i druga pismena sačinjena tokom postupka.

Član 16

Komisija svoje odluke donete po žalbi dostavlja prvostepenom organu sa spisima predmeta, koji ih dostavlja strankama.

Član 17

Ovaj poslovnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".