PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA NOSTRIFIKACIJU PROFESIONALNIH ZVANJA STEČENIH U INOSTRANSTVU

Član 1

Komora ovlašćenih revizora (u daljem tekstu: Komora), vrši nostrifikaciju profesionalnih zvanja ovlašćeni revizor i ovlašćeni interni revizor stečenih u inostranstvu, na osnovu inostranih diploma ili drugih isprava kojima se potvrđuje obučenost za obavljanje poslova eksterne revizije finansijskih izveštaja za profesionalno zvanje ovlašćeni revizor, kao i za obavljanje poslova profesionalnog zvanja ovlašćeni interni revizor (u daljem tekstu: isprave o profesionalnom zvanju), u skladu sa članom 4. st. 3. i 5. Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/2006), koje su izdate od strane sledećih inostranih organizacija i organa:

1. Association of Chartered Certified Accountants;

2. Institute of Chartered Accountants of England and Wales;

3. Institute of Chartered Accountants of Scotland;

4. Institute of Chartered Accountats of Ireland;

5. Canadian Institute of Chartered Accountants;

6. Ministarstvo finansija Ruske Federacije;

7. American Institute of Certified Public Accountants;

8. Compangnie Nationale des Commissaries aux Comptes, France;

9. Wirtschaftspruferkammer, Deutschland;

10. Australian Society of Certified Practising Accountants;

11. Institute of Chartered Accountants in Australia;

12. Institute of Internal Auditors, USA;

13. Ordre des Experts-Comptables.

Komora vrši nostrifikaciju profesionalnih zvanja ovlašćeni revizor i ovlašćeni interni revizor stečenih u inostranstvu i na osnovu isprava o profesionalnom zvanju izdatih od strane inostranih organizacija i organa koji nisu navedeni u stavu 1. ovog člana, pod uslovom:

1. da je isprava o profesionalnom zvanju izdata od strane inostrane organizacije ili organa u skladu sa domicilnim zakonodavstvom;

2. da se radi o inostranoj organizaciji ili organu sa međunarodnim ugledom i profesionalnom reputacijom;

3. da se pouzdano može utvrditi da je polaganje ispita za sticanje profesionalnih zvanja ovlašćeni revizor i ovlašćeni interni revizor sprovedeno po programu koji odgovara programu koji propisuje Komora;

4. da se pouzdano može utvrditi da su primenjeni kriterijumi za polaganje ispita, koji uključuju i procenat prolaznosti kandidata, na dovoljno visokom nivou koji odgovara kriterijumima i prolaznosti Komore.

U slučaju da su ispunjeni drugi uslovi iz stava 2. ovog člana, a da se pri tome utvrdi da program ispita ne odgovara u potpunosti programu Komore, podnosiocu zahteva za nostrifikaciju profesionalnog zvanja na osnovu inostranog sertifikata, može se priznati deo položenih ispita u skladu sa članom 7. Programa polaganja ispita za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor i članom 6. Programa polaganja ispita za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni interni revizor.

Član 2

Nostrifikaciju profesionalnih zvanja iz člana 1. ovog pravilnika Komora vrši na osnovu zahteva za nostrifikaciju koji podnosi lice koje je steklo ispravu o profesionalnom zvanju u inostranstvu, ukoliko podnosilac zahteva ispunjava sledeće uslove:

1. visoka školska sprema;

2. radno iskustvo stečeno u radnom odnosu na neodređeno ili određeno vreme na poslovima eksterne revizije finansijskih izveštaja ili interne revizije u trajanju od tri godine, odnosno tri godine radnog iskustva kao rukovodilac na poslovima računovodstva (za nostrifikaciju zvanja ovlašćeni revizor), odnosno radno iskustvo stečeno u radnom odnosu na neodređeno ili određeno vreme na poslovima eksterne revizije finansijskih izveštaja ili interne revizije u trajanju od tri godine, odnosno radno iskustvo u trajanju od pet godina na poslovima računovodstva (za nostrifikaciju zvanja ovlašćeni interni revizor);

3. aktivno znanje srpskog jezika (za strane državljane);

4. položeni ispiti poresko pravo i poslovno pravo (za nostrifikaciju zvanja ovlašćeni revizor) u skladu sa Programom polaganja ispita za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor, osim za lica koja su u kontinuitetu, u periodu od 3 godine računajući od dana podnošenja zahteva za nostrifikaciju profesionalnog zvanja, ostvarila radno iskustvo na poslovima računovodstva i revizije u radnom odnosu na neodređeno, ili na određeno vreme u Republici Srbiji;

5. da nije osuđivano za krivična dela koja ga čine nedostojnim za obavljanje ovih poslova.

Inostrane diplome o sticanju visoke školske spreme moraju da budu nostrifikovane u Republici Srbiji.

Za ocenu ispunjenosti uslova po svakom zahtevu za nostrifikaciju, Savet Komore obrazuje tročlanu Komisiju koja nakon izvršenih provera podnosi izveštaj Savetu sa predlogom odluke po zahtevu.

Obrazac zahteva za nostrifikaciju profesionalnih zvanja utvrđuje Savet Komore.

Član 3

Isprava o profesionalnom zvanju stečena u inostranstvu, dostavlja se uz zahtev za nostrifikaciju profesionalnog zvanja u overenoj fotokopiji, prevedena na srpski jezik od strane ovlašćenog sudskog tumača. Original isprave o profesionalnom zvanju stečene u inostranstvu podnosi se na uvid Komori.

Član 4

Isprava o profesionalnom zvanju iz tač. 1. do 4, 7. i 9. do 12. člana 1. ovog pravilnika, dostavlja se sa potvrdom "apostille" izdate od strane nadležnog organa države iz koje isprava o profesionalnom zvanju potiče, u skladu sa Konvencijom o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava ("Službeni list FNRJ" - dodatak, br. 10/62 - u daljem tekstu: Konvencija), ili sa overom diplomatsko - konzularnog predstavništva te države potvrđene od strane Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Član 5

Ispravu o profesionalnom zvanju koja je izdata u državi sa kojom Republika Srbija ima ratifikovan bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju javnih isprava bez legalizacije, Komora prihvata u sprovođenju postupka nostrifikacije profesionalnih zvanja u skladu sa ovim pravilnikom bez posebne legalizacije, ukoliko je snabdevena službenim potpisom i pečatom nadležnog organa ili organizacije (isprave o profesionalnom zvanju iz tačke 6. i 8. člana 1. ovog pravilnika).

Član 6

Za sprovođenje postupka nostrifikacije profesionalnih zvanja na osnovu isprave o profesionalnom zvanju izdate od strane organa ili organizacije države koja nije potpisnica Konvencije, neophodna je potpuna legalizacija inostranog akta (isprava o profesionalnom zvanju iz tačke 5. člana 1. ovog pravilnika), ili njegova overa od strane diplomatsko - konzularnog predstavništva te države sa potvrdom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Član 7

Komora može sprovesti postupak nostrifikacije profesionalnog zvanja na osnovu isprave o profesionalnom zvanju koja nije potvrđena u postupku legalizacije, razmatranjem određenog akta u formi koja važi u domicilnoj državi, pod uslovom da je sa sigurnošću utvrđeno da je isprava o profesionalnom zvanju iz člana 1. ovog pravilnika verodostojna, da nedvosmisleno dokazuje sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor, ili ovlašćeni interni revizor i da je snabdevena službenim potpisom i pečatom nadležnog organa ili organizacije.

Komora zadržava pravo da u postupku nostrifikacije koji se sprovodi u skladu sa stavom 1. ovog člana, vrši proveru verodostojnosti sadržine isprave o profesionalnom zvanju.

Komora će postupati po zahtevu za nostrifikaciju u skladu sa stavom 1. i 2. ovog člana, u slučajevima kada postoje razlozi koji u tehničkom smislu otežavaju postupak legalizacije kao što su: nenadležnost diplomatsko - konzularnog predstavništva u Republici Srbiji za legalizaciju isprave o profesionalnom zvanju, udaljenost zemlje čiji je organ u skladu sa domicilnim propisima nadležan za legalizaciju i u drugim sličnim opravdanim slučajevima.

Član 8

Odluku po zahtevu za nostrifikaciju profesionalnih zvanja stečenih u inostranstvu donosi Savet komore.

Odluka Saveta iz stava 1. ovog člana konačna je i protiv nje se može pokrenuti upravni spor.

Član 9

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva finansija, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na internet stranici Komore.

Saglasnost Ministarstva finansija iz stava 1. ovog člana, prilaže se uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Napomene

Na osnovu člana 51. stav 1. tačka 7) Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/2006), čl. 17. stav 1. tačka 6. pod v) i 23. stav 1. tačka 5. pod v) Statuta Komore ovlašćenih revizora, Skupština Komore ovlašćenih revizora na drugoj redovnoj sednici održanoj 19.02.2007. godine, donela je Pravilnik o uslovima za nostrifikaciju profesionalnih zvanja stečenih u inostranstvu.

Na osnovu člana 51 stav 1 tačka 7) Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/2006), čl. 17. stav 1. tačka 6. pod v), 23. stav 1. tačka 59 pod v) i 45 stav 5. Statuta Komore ovlašćenih revizora, Skupština Komore ovlašćenih revizora na četvrtoj vanrednoj sednici održanoj 04.12.2007. godine, donela je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima za nostrifikaciju profesionalnih zvanja stečenih u inostranstvu.