PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA STICANJE, PRODUŽAVANJE I ODUZIMANJE LICENCI OVLAŠĆENIM REVIZORIMA

- prečišćen tekst -

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se uslovi za sticanje, produžavanje i oduzimanje licenci ovlašćenim revizorima za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS" br. 46/2006 - u daljem tekstu: Zakon).

Član 2

Komora ovlašćenih revizora (u daljem tekstu: Komora), izdaje licencu iz člana 1. ovog pravilnika, ovlašćenom revizoru koji ispunjava sledeće uslove:

1. visoka školska sprema;

2. radno iskustvo na poslovima eksterne revizije finansijskih izveštaja u trajanju od tri godine, stečeno radom u preduzeću za reviziju i/ili instituciji ili organu koji koji se bave, ili su se bavili revizijom finansijskih izveštaja na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom ostvareno pre ili nakon sticanja profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor;

3. zasnovan radni odnos u preduzeću za reviziju na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom, na poslovima revizije finansijskih izveštaja što se dokazuje potvrdom preduzeća za reviziju iz koje se pouzdano može zaključiti da ovlašćeni revizor ispunjava ovaj uslov;

4. aktivno znanje srpskog jezika (za strane državljane);

5. položen ispit za sticanje profesionalnog zvanja ovlašćeni revizor po programu utvrđenim od strane Komore, ili posedovanje nostrifikovane diplome ili druge isprave stečene u inostranstvu kojom se dokazuje obučenost za obavljanje poslova eksterne revizije finansijskih izveštaja za profesionalno zvanje ovlašćeni revizor;

6. da nije osuđivan za krivična dela koja ga čine nedostojnim za obavljanje ovih poslova.

Inostrane diplome o sticanju visoke školske spreme moraju da budu nostrifikovane u Republici Srbiji.

Član 3

Komora će izdati licencu iz člana 1. licu koje ispunjava uslove iz člana 2. stav 1. tač. 1, 2, 3. i 4. ovog pravilnika i koje je do dana stupanja na snagu Zakona steklo sertifikat ili rešenje o zvanju ovlašćeni revizor:

1. polaganjem po programu Savezne vlade ili;

2. bez polaganja ispita u skladu sa Zakonom o reviziji računovodstvenih izveštaja ("Službeni list SRJ", br. 30/96, 74/99, 1/00 i 71/01).

Član 4

Komora izdaje i produžava licence na period od dve godine od dana upisa u Registar izdatih licenci ovlašćenim revizorima za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja, na osnovu zahteva ovlašćenog revizora.

Obrasce zahteva za izdavanje i produžavanje licence utvrđuje Savet Komore.

Član 5

Komora produžava licencu ovlašćenom revizoru koji ispunjava sledeće uslove:

1. da je ovlašćeni revizor kome je izdata licenca, ostvario kontinuirano profesionalno usavršavanje u skladu sa Pravilnikom o kontinuiranom profesionalnom usavršavanju, u dvogodišnjim periodima počev od dana upisa u Registar izdatih licenci ovlašćenim revizorima za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja;

2. da je u radnom odnosu u preduzeću za reviziju na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom, na poslovima revizije finansijskih izveštaja;

3. da nije osuđivan za krivična dela koja ga čine nedostojnim za obavljanje ovih poslova.

Ispunjavanje uslova iz stava 1. tačka 1. ovog člana dokazuje se na način i u skladu sa čl. 2. i 3. Pravilnika o kontinuiranom profesionalnom usavršavanju.

Ispunjavanje uslova iz stava 1. tačka 2. ovog člana dokazuje se potvrdom preduzeća za reviziju iz koje se pouzdano može zaključiti da ovlašćeni revizor ispunjava ovaj uslov.

Ispunjavanje uslova iz stava 1. tačka 3. ovog člana dokazuje se potvrdom nadležnog organa.

Član 6

Komora oduzima licencu ovlašćenom revizoru brisanjem iz registra Komore:

1. ukoliko ne ostvari uslove i ne produži licencu u roku od godinu dana od dana isteka njene važnosti;

2. po osnovu izrečene disciplinske mere brisanja iz registra Komore;

3. koji je stekao licencu na osnovu nostrifikovanog akta o sticanju profesionalnog zvanja u inostranstvu, ukoliko dati sertifikat o zvanju bude oduzet;

4. ako se utvrdi da je ovlašćeni revizor licencu stekao na osnovu datih netačnih podataka.

Član 7

O izdavanju, produžavanju i oduzimanju licence za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja ovlašćenim revizorima odlučuje Savet, o čemu Sekretarijat Komore izdaje potvrdu.

Odluka Saveta iz prethodnog stava je konačna i protiv nje se može pokrenuti upravni spor.

Član 8

Upis u Registar izdatih licenci ovlašćenim revizorima za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja, sadržina i način vođenja registra, promene i brisanje izvršenog upisa iz registra, obrasci i dokumentacija neophodna za upis u registar, kao i druga pitanja od značaja za vođenje registra, regulisaće se pravilnikom koji donosi Savet Komore u skladu sa Zakonom, Statutom Komore i uslovima iz ovog pravilnika.

Član 9

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva finansija, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na internet stranici Komore.

Saglasnost Ministarstva finansija iz stava 1. ovog člana, prilaže se uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Napomene

Na osnovu čl. 39. i 54. stav 6. tačka 5) Zakona o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", br. 46/2006), čl. 17. stav 1. tačka 6. pod a) i 23. stav 1. tačka 5. pod a) Statuta Komore ovlašćenih revizora, Skupština Komore ovlašćenih revizora na drugoj redovnoj sednici održanoj 19.02.2007. godine, donela je Pravilnik o uslovima za sticanje, produžavanje i oduzimanje licenci ovlašćenim revizorima.
Na osnovu čl. 39. i 54. stav 6. tačka 5) Zakona o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", br. 46/2006), čl. 17. stav 1. tačka 6) pod a) i 23. stav 1. tačka 5. pod a) i 45. stav 5. Statuta Komore ovlašćenih revizora, Skupština Komore ovlašćenih revizora na četvrtoj vanrednoj sednici održanoj 04.12.2007. godine, donela je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima za sticanje, produžavanje i oduzimanje licenci ovlašćenim revizorima.